Sovány előnyre tett szert a Milan és a Bayern – a keddi BL-mérkőzések legfőbb tanulságai

A hosszú téli szünet után tegnap újraindult a labdarúgó Bajnokok Ligája. A két keddi nyolcaddöntő összesen kettő gólt hozott, s a Milan és a Bayern München tett szert előnyre a visszavágó előtt. A két vesztes fél: a Tottenham és a Paris Saint-Germain sem volt kellően acélos, de minden esélyük megmaradt a továbbjutásra. A Sportudvar összefoglalja a két mérkőzés legfőbb pozitívumait és negatívumait.

POZITÍVUMOK
Ismét Coman döntött a PSG-Bayern mérkőzésen

Egy francia gól döntötte el a Paris Saint-Germain – Bayern München összecsapást a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének odavágóján, ám ez a francia gól a német csapatot boldogította, hiszen a párizsi nevelés, Kingsley Coman találatával győzött 1:0-ra a bajor együttes a Parc des Princes-ben. Coman nem először szomorította el egykori csapatát, hiszen a 2020-as BL-döntőben is az ő góljával diadalmaskodott a Bayern München. A tegnapi mérkőzés legjobbjának emiatt mindenképpen ő tekinthető és immár sokadjára bizonyította, hogy nagyon hasznos játékosa csapatának, aki nem csak a mezőnyben tud jól teljesíteni, hanem igen fontos mérkőzéseket tud eldönteni. Nagy szükség lesz rá a visszavágón is, mert a továbbjutás kérdése ezzel a sovány győzelemmel még nem dőlt el.

Theo Hernandez nagy formában játszott

A Milan francia válogatott játékosa csapatkapitányként igazi vezére volt csapatának a Tottenham elleni mérkőzésen. Hernandez a találkozó egyetlen góljából is kivette részét, hiszen Thiaw centerezése után közelről nagy erővel küldte kapura a labdát, de Forster óriási bravúrral védeni tudott. A labda azonban Brahim Diaz elé került, aki pár méterről bepofozta azt a kapuba a 7. percben. Ezzel nyerte meg tehát a mérkőzést a naptári éve pocsékul kezdő olasz együttes. Hernandez azért védekezésben sem okozott csalódást, hiszen a gall balhátvéd a 19. percben nagy párharcot nyert meg Kulusewskivel szemben, hét perccel később pedig nagy bravúrral csent el egy labdát a Tottenhamtől. A 46. percben remekül adta be a labdát Giroud-nak és a folytatásban is fáradhatatlan volt.

Thiaw, a kellemes meglepetés

Malick Thiaw, ez a 21 éves, finn-szenegáli származású, de németországi születésű és német színekben szereplő középhátvéd 2020 nyarán érkezett a Schalkétól a Milanhoz. Eddig nem számított alapembernek, amit jól mutat, hogy ebben a szezonban mindössze másodszor volt kezdő, bár az nagy szó, hogy Tomorit tudta a kispadra szorítani. Thiaw azonban rászolgált Stefano Pioli vezetőedző bizalmára, hiszen a 7. percben az ő hosszú indítása után tudott Hernandez gólhelyzetet előidézni, amiből megszületett a gól. A 31. és a 36. percben két nagy mentése volt, tehát ő is elvégezte alapfeladatát. Nem kizárt, hogy ezen túl gyakrabban fogjuk a kezdőben látni, mert nagy tehetség.

NEGATÍVUMOK
A PSG-nek nem ment a nem 100%-os Mbappéval

A párizsiaknál a mérkőzést megelőző napokban az volt a legfőbb kérdés, hogy Kylian Mbappé játékra alkalmas állapotba tud-e kerülni januárban elszenvedett sérülése után. Végül a francia sztár a kispadon kapott helyet, azonban az 57. percben beküldte Christophe Galtier. Bár Messi és Neymar kezdőként szerepelt a PSG-ben, de sem így, sem Mbappéval kiegészülve nem sikerült megtörni a Bayern München védekezését. A németek azonban pontosan tudják, hogy ha Mbappé teljesen rendbejön a márciusi visszavágóra, ott a párizsiak legélesebb fegyvere lehet – ebben a szellemben nyilatkozott több játékos és Julian Nagelsmann vezetőedző is a mérkőzés után. A müncheniek rászolgáltak a győzelemre, de egy teljesen egészséges Mbappé esetén nem biztos, hogy most előnyből várnák a hazai visszavágót.

Pavard megint elvesztette a fejét

Nem mondhatjuk, hogy élete legjobb időszakát éli Benjamin Pavard. Azután, hogy a 2018-as világbajnokságon alapembere volt a végső győztes francia válogatottnak és a torna legszebb gólját szerezte, a tavalyi katari tornán a kispadot koptatta, mivel nem sokkal a vb előtt ittas állapotban vezetett, amiért a német rendőrség megbírságolta. Pavard 2023-ban sem került jobb mentális állapotba, hiába maradt alapember Münchenben, hiszen tegnap este előbb Neymarral szemben volt túlzottan agresszív, majd a 92. percben Messit rúgta föl a 16-osnál, amiért szintén jogosan járt a sárga lap, ezzel együtt pedig már a piros is. Nagy hiányt fog jelenteni az ő távolléte a visszavágón a bajor védelemnek, amelyet azért nem lehet a legstabilabbnak nevezni az idei eredmények alapján.

A Tottenham szinte nulla támadójátéka

Bár a Spurs igyekezett mindent megtenni az egyenlítésért, az észak-londoni csapat erejéből csak két lesre futásra és néhány ígéretes, de a milánói hátvédek által általában hamar megállított megindulásra futotta. Harry Kane, aki a napokban lett a klub történetének legeredményesebb gólszerzője, hiába volt ezúttal is központi szerepben a Tottenham támadójátékában, természetesen a Milan védői is figyeltek rá, s ezen feladatukat remekül végezték el, lényegében kikapcsolták az angolt a játékből. Richarlison sem tudott többet hozzátenni a Spurs focijához, talán csak Szon Hjung-min kapcsán írhatom azt, hogy voltak veszélyesebb szituációi. A Tottenham összesen 12-szer lőtt kapura, de ebből csak 3 talált kaput.

Tehát a Bayern München és a Milan várhatja egyaránt 1:0-ás előnyből a március 8-án esedékes visszavágókat. Ma este Dortmund – Chelsea és Bruges – Benfica mérkőzésekre kerül sor.

A kiemelt kép forrása: MARCO BERTORELLO / AFP

Leave a Reply