Remek magyar szereplés a téli EIOF-on

A múlt héten került sor Észak-Olaszországban az idei téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra. A magyar csapat rendkívül jól szerepelt, hiszen amellett, hogy rövidpályás gyorskorcsolyában a hét aranyéremből ötöt honfitársaink szereztek meg, a történelem során először alpesi síben is magyar aranyérem született.

Január 21. és 28. között Észak-Olaszország, egész pontosan Friuli és Veneto tartományok adtak otthont a 16. téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak. Az eseményen 21 magyar sportoló vett részt, egyébként pedig 47 országból 1230-an indultak 12 sportág 59 versenyszámában, vagyis egy nem kis jelentőséggel bíró rendezvényről van szó. A 12 sportág kivétel nélkül részét képezi a téli olimpiák programjának, azaz az ötkarikás játékokon való szereplésre vágyó fiatalok számára ebből a szempontból ez egy komoly fejlődési és tapasztalatszerzési lehetőség is.

A magyar csapattól elsősorban rövidpályás gyorskorcsolyában lehetett érmeket remélni, s nem kellett csalódnunk, hiszen a sportág hét versenyszámából ötben magyar győzelem született. Ezek közül kiemelkedik a lányok 500 méteres száma, ahol kettős magyar siker jött össze, hiszen Haltrich Luca győzött Szigeti Dóra előtt. Végül mindketten kétszeres EIOF-győztesek lettek, mivel a 2000 méteres mixváltóval is diadalmaskodtak – annak az egységnek Major Dominik és Jancsó Zalán volt még a tagja. Major Dominik a fiúk 1500 és 1000 méteres távján sem talált legyőzőre, vagyis három aranyérmet szerzett, amivel a legeredményesebb magyarnak bizonyult. Szigeti Dórának is összejött az egyéni siker, hiszen a lányok 1000 méteres távján ő lett az első, ezen kívül pedig 1500-on bronzérmes lett.

A magyar rövidpályások 5 arany-, valamint 1-1 ezüst- és bronzéremmel zárták a versenyeket, ezzel toronymagasan megnyerték a sportág éremtáblázatát. Mindössze két olyan versenyszám volt, ahol nem magyar siker született és csupán a fiúk 500 méteres távján nem volt magyar dobogós.

Azt hiszem, egyértelmű, hogy a sportágnak a Liu-testvérek távozása után is van egy nagy bázisa, amire lehet építeni a 2026-os téli olimpia kapcsán.

Nem csak rövidpályás gyorskorcsolyában született magyar győzelem. A sporttörténelemben először akadt példa arra, hogy alpesi síben magyar aranyérem szülessen az EIOF-on, ugyanis Bányai Attila (a kiemelt képen) nyerte a fiúk szuperóriás-műlesiklását.

„A negyedik legjobb pontszámmal vártam a finálét, így bíztam a jó eredményben – összegzett a diadal után az Utánpótlássportnak Bányai Attila. – Nagyon különleges érzés ez a siker, hiszen egy sízőnek egyszeri alkalom az életében, hogy EIOF-on bizonyíthat. A korábbi eredményeimre is büszke vagyok, de ez az aranyérem még hiányzott a kollekciómból, most viszont már ezt is kipipálhatom. A vébén is magabiztosan versenyeztem, és ezt a formát át tudtam menteni mostanra is; ennek köszönhető a siker. A téli sportágakban uralkodó nemzetek képviselőit előztem meg ebben a számban, ez hatalmas dolog, hogy magyarként állhattam a dobogó tetején. Rengetegen gratuláltak, ami nagyon jólesett.”

Bár ezekben a napokban a rövid pályás gyorskorcsolyázók „lopták el a show-t”, a többi sportágban is akadt látnivaló. Az egyetlen magyar műkorcsolyázóként induló Zsembery Katinka a rövid és a szabad programjában is egyéni csúcsot érő pontszámot ért el, amivel az előkelő hetedik helyet szerezte meg, míg Tóth Lili Anna ugyanebben a pozícióban fejezte be a hódeszka crossosok viadalát. A hódeszkások között Szabó Marcell (alpin) és Barabás Bálint (cross) is felcsatolt, előbbi a nyolcaddöntőben fejezte be a szereplést, utóbbi 17. lett, míg a crossos csapat a 11. helyen végzett.

A magyar fiataloknak jócskán sikerült túlszárnyalniuk a 2021-es EIOF-on elért eredményeket, hiszen akkor egy arany- és négy ezüstérem jött össze. A mostani 6 arany-, és 1-1 ezüst- és bronzérem az éremtáblázat 5. helyre volt jó, amivel olyan, a téli olimpiákon jobban szereplő nemzeteket sikerült megelőzni, mint Németország, Szlovénia, Svédország vagy Finnország.

Ez a szereplés bizakodásra ad okot a 2026-os milánó-cortinai téli olimpia előtt, hiszen ez a három év még bőven elegendő ahhoz, hogy ezek a sportolók az EIOF-nál is komolyabb nemzetközi megmérettetéseken bizonyítsanak és tovább fejlődjenek. Reméljük, hogy az északolasz helyszín 2026 februárjában is sok sikert fog hozni.

A kiemelt kép forrása: MOB Média / utanpotlassport.hu

Leave a Reply