Siklósi Gergely újabb sikere, nyolcadik hely a férfi kézilabdavébén, jégkorong Magyar Kupa, kosárlabda- és vízilabda-eredmények – Hétvégi Összefoglaló

Január utolsó hétvégéjén befejeződött a férfi kézilabda-világbajnokság, s a magyar csapat is érdekelt volt a zárónapon. A női kézilabdázóknál kivételesen bajnoki fordulót rendeztek, míg a jégkorong Magyar Kupában a négyes döntőre került sor. Szó lesz még a férfi és a női kosárlabda-bajnokság, valamint a férfi és a női vízilabdaliga eredményeiről is a Hétvégi Összefoglaló legújabb részében, de nem mulasztunk el beszámolni Siklósi Gergely párbajtőrvívó újabb nemzetközi sikeréről sem. Tartsatok velünk!

Férfi kézilabda-vb: 8. lett a magyar válogatott

Az utolsó meccsét sem kezdte jól a magyar férfi kézilabda-válogatott a világbajnokságon, a hetedik helyért játszott találkozón több mint négy és fél percig kellett várni az első gólunkra, de addigra Egyiptom már elszaladt néggyel, így a forgatókönyv a már megszokott volt: az elejétől futnunk kellett az eredmény után.

A játék képe alapján a lelkesebben és harcosabban játszó Egyiptom akarta jobban a győzelmet, a mieink fáradtnak és kiégettnek tűntek, és míg az ellenfél a beálló körül aktívan védekezett, elől szinte mindenhonnan betalált, a mieink pedig az első tíz percben három lövést is a kapusba püföltek (aztán a második tízben még négyet). Az állás azonban így is viszonylag sokáig maradt három gólon, ami azt is mutatta, ha csak egy sebességet feljebb kapcsoltak volna a magyarok, fel lehetett volna zárkózni.

Mégsem a mieink váltottak sebességet, hanem Egyiptom, amely tett közé még néhány gólt, így elhúztak hat-hét góllal, és már csak a magyar játékosok testbeszéde alapján sem látszott jele annak, hogy a játék képe változni fog. Pedig – ilyen sem volt még – az első harminc percben egyetlen kiállítást sem kaptak a mieink, közben négy percig pedig emberelőnyben játszhattak, de ez idő alatt csak egyetlenegy magyar gól született, az is hetesből.

Az első félidőben Egyiptom 17:11-re vezetett, és minden mutatóban jobb volt nálunk, de legalábbis annyira, mintha Dánia ellen játszottunk volna, támadásban és védekezésben is messze alulmaradtunk, pedig nem fizikailag bírtuk rosszabbul, egyszerűen mintha az akarat hiányzott volna. De még így is meg lehetett volna fordítani a mérkőzést, és ledolgozni a tetemes hátrányt, ehhez a kulcs az volt, hogyan kezdjük a második félidőt.

Mindenképpen aktívabban mint az elsőt, Bodó Richárd, Lékai Máté és Bóka Bendegúz góljaival hamar elkezdtük a gólgyártást, de Székely Márton továbbra sem kapta el a fonalat a kapuban, ráadásul a svéd bírók elkezdték nekünk is osztogatni a két perces büntetéseket, sőt, Sipos Adrián és Lékai Máté kiállítása miatt egy ideig kettős emberhátrányba is kerültünk.

Azért egy rövid időszak mégiscsak volt, amikor visszajött a remény, és visszajöttünk három gólra, amit egy ideig még a hibáink ellenére is tartani tudtunk, ami már csak azért is nagy szó, mert a második félidő első húsz percében öt kétperces kiállítást kaptunk, és mivel Egyiptom ez idő alatt egyet sem, gyakorlatilag tíz percen keresztül játszottunk emberhátrányban.

Ennek ellenére egész szépen dolgoztuk magunkat vissza, de amikor, Lékai betöréses góljával már csak egy gól volt az ellenfél előnye, és az utolsó fél percben megkaptuk az esélyt az egyenlítésre is. Chema Rodríguez ekkor időt kért, majd hét a hat elleni játékkal próbálkoztunk, és az elképesztő második félidőt produkáló Bodó Richárd újabb bombájával 28:28 lett a rendes játékidő vége, így jöhetett a hosszabbítás.

A magyarok a ráadás harmadik percében vezettek először az egész meccsen, ami hetven percnél is tovább tartott, az első hosszabbítás után ugyanis 31:31 volt az állás.

A második ráadás utolsó fél percében megint az egyenlítésért kellett támadnia a magyar együttesnek, de egy eladott labda miatt ezúttal már nem járt sikerrel a csapat.

Székely Márton 13 védéssel zárt, ahogyan a túloldalon Karim Hendavi is, Mohamed Ali pedig hét lövést hárított. Az egyiptomiak legeredményesebb játékosa Ali Zein volt 12 találattal.

A két csapat 18. egymás elleni mérkőzésén 15 magyar siker mellett – a rendes játékidőben – ez volt a harmadik döntetlen, de lényegében megszületett az első egyiptomi győzelem, ami azt jelenti, hogy a magyar csapat a 8. helyen zárta a tornát, de a célkitűzést legalább teljesítette.

Női kézilabda: Simán nyert a Győr

Az MTK legutóbb nagyon megszorongatta a Ferencvárost, ám most a másik bajnokesélyes együttes, a Győr ellen nem volt esélye a meglepetésre a női kézilabda-bajnokságban. Bár a fővárosiak azért most is megmutatták, hogy maximálisan oda kell figyelni rájuk, mert bár a szünetben a Győr hét góllal vezetett, a második félidőt megnyerte az MTK.

Győri-Lukács Viktória volt a Rába-parti csapat motorja. A 27 éves jobbszélső több mint 51 percet töltött a pályán, ezalatt kilenc gólt dobott. A kapus Silje Solberg kiválóan védett, 41 százalékos hatékonysággal hárította a lövéseket. A Győr 31:25-re győzött.

Az 552 nap kihagyás után visszatérő Kovacsics Anikóval a soraiban a Ferencváros még egy nappal a győriek mérkőzése előtt 37:22-re verte a Fehérvár együttesét, úgyhogy az ETO továbbra is egy pont előnnyel vezeti a bajnoki tabellát az FTC előtt.

További eredmények:

DVSC – Békéscsaba 30:22

Siófok – Érd 31:26

Vác – Budaörs 26:20

Kisvárda – Dunaújváros 28:19

NEKA – Mosonmagyaróvár 26:33

A 13. fordulóból előrehozott, tegnap este lejátszott mérkőzésen: DVSC – Kisvárda 22:19

Jégkorong: A BJA HC nyerte a Magyar Kupát

A Magyar Kupa négyes döntőjéről szólt január utolsó hétvégéje a jégkorongban. Szombaton és vasárnap a Tüskecsarnok adott otthont a legjobb négy együttes küzdelmeinek. A mezőnybe a kétszeres címvédő DEAC, valamint a Budapest JAHC, az Újpest és a Fehérvár AV19 csapata jutott be. Sok meglepetés történt az idáig vezető úton, hiszen a bajnokságban gyengélkedő újpestiek bejutottak, miközben a jó formában lévő Ferencváros vagy a Csíkszereda is lemaradt a négyes döntőről.

A szombati elődöntők során előbb az Újpest és a Fehérvár mérkőzött egymással.

A Fehérvár az első harmad utolsó perceiben Erdély Csanád góljával került előnybe, majd a folytatásban Cody Donaghey találatával már 2:0 volt az állás.

Az Újpest a második harmad derekán szépített, de ezzel csak még jobban motiválta a fehérváriakat – a negyedik negyed előtt már háromgólos különbség volt a felek között.

Az utolsó játékrészben még nagyobbra nyílt az olló a csapatok között, a Fehérvár még két gólt ünnepelhetett, a meccs 6:1-gyel ért véget.

Sokáig úgy tűnt, hogy az első harmadban nem láthatunk gólt a BJA HC – DEAC összecsapáson, ám a 18. percben Novotny Dominik találatával a debreceniek szerezték meg a vezetést. Ez azonban nem törte meg a budapestieket, Tóth Richárd és Szita Donát góljával már a második játékrészben megfordította a mérkőzés állását a BJA.

A DEAC nem adta fel, s még a harmadik harmad előtt össze is jött az egyenlítés, Jakub Izacky ünnepelhetett, miután a kapuba juttatta a korongot.

A rendkívül szoros végjátékból a budapestiek jöttek ki jobban, Szabó Bence három perccel a vége előtt ugyanis megszerezte a győztes gólt – a Budapest Jégkorong Akadémia HC bejutott a döntőbe.

A vasárnap délután rendezett bronzmérkőzésen tehát az Újpest és a DEAC feszült egymásnak.

Noha, a remek mérkőzésből az első harmadban még jobbára csak a hatalmas küzdelmet és enyhe DEAC-fölényt láthatott a 900 fős publikum, amely annak ellenére remek hangulatot varázsolt a Tüskecsarnokba az első harmadra, hogy a korong egyik kapuba sem került be.

Nem úgy a második harmadban, amikor alig 70 másodperc elteltével megszerezte a vezetést az Újpest, Kiss Patrik volt eredményes egy kipattanót követően. A folytatásban az Újpest nagy erőket fordított a védekezésre, s igyekezett megtenni mindent a DEAC játékának elrontására. A harmad utolsó öt percére fordulva viszont egyre nőtt a nyomás a lila-fehéreken – Cristiano Versich lövésénél az újpesti kapus, Sági Máté az idény talán legnagyobb védését bemutatva hárított: vetődve, a botos kesztyűjével.

Néhány perccel később aztán Vokla Roland, kék vonalról eleresztett távoli lövésénél már ő is tehetetlen volt, egyenlített a DEAC. Mindössze 48 másodperc után újra újpesti előnyt mutatott a Tüskecsarnok kijelzője: a padról jókor csereként a játékba lépő Olekszandr Pereszunko szerzett ismét vezetést az újpestieknek, 2:1.

A harmadik harmadban aztán még élesebb lett a küzdelem – a sportszerűség határán belül maradva –, s nyolc perccel a vége előtt 18 másodpercen belül esett két gól is: előbb Kiss Patrik szerezte meg önmaga második, csapata harmadik találatát, majd Versich állította be – mint később kiderült – a 3:2-es lila-fehér győzelmet jelentő végeredményt.

Nem sokon múlott az újabb újpesti gól a végén – több mint két és fél percig játszott kapus nélkül a DEAC, s akadt is egyenlítési lehetősége ebben az időszakban, de nem járt sikerrel.

Végül tehát óriási izgalmak után az Újpest szerezte meg a bronzérmet a Magyar Kupában – a lila-fehérek öt év után nyertek ismét érmet ebben a sorozatban. A DEAC azután, hogy tavaly és tavalyelőtt is megnyerte a sorozatot, idén a dobogóról is lemaradt.

A döntőben a BJA HC kezdett valamivel jobban, s a 4. perc végén Kirils Galoha segítségével Schlekmann Márk csent korongot a Fehérvár védőharmadában, majd kíméletlenül felvarrta a rövid felsőbe a pakkot, ezzel megszerezve a vezetést csapatának. A fővárosiak a vezetés birtokában sem álltak vissza, így nyílt játékot és mindkét kapu előtt több lehetőséget hozott az első 20 perc. Némi meglepetésre a fehérvári Olivier Roy kapusnak akadt a több dolga –, de tegyük hozzá, kollégája, Farkas Roland sem unatkozott. 

Utóbbinak aztán a középső játékrészben már jóval több alkalommal kellett játékba avatkoznia, fokozta a nyomást a Volán, s végül a harmad közepén Andrew Sarauer révén sikerült is egyenlíteni: a magyar válogatott támadó egy kapu mögül visszatett pakkot lőtt be okosan középről a kapu bal oldalába. A gól után röviddel aztán emberhátrányba került a BJA – 15 másodpercig kettős hátrányban is voltak a fővárosiak –, s végül a második fórt Hári János bombájával kihasználták a fehérváriak, ezzel megfordítva a meccset.A felvonás utolsó perceiben aztán az indulatok kerültek előtérbe, egyre többször szólalkoztatok össze a játékosok a játékmegszakítások során, főleg, miután a harmad végéhez közeledve Magosi Bálint egy ütközés után megsérült.

Magosi válla a második szünetben nem jött rendbe, így ő már tért vissza a harmadik játékrészre, amelyet a BJA kezdett jobban, hiszen Galoha ugrott ki, négy és fél perc játék után egyedül, és végül szép szóló végén fel is lőtte a jobb felsőbe a korongot, ezzel tehát egyenlítve és ismét nyitottá tette a mérkőzést. Hol volt már a középső 20 perc nyomasztó Volán-fölénye, amikor a fehérváriak 26 alkalommal lőttek kapura? Jelentjük, elmúltak, a hajrára fordulva ugyanis ismét inkább a fehérvári kapusnak akadt több tennivalója, ám újabb gól már nem esett, így jöhetett a ráadás.

Abban viszont nem született gól – pedig mindkét kapu előtt akadtak lehetőségek –, s ez azt is jelentette, hogy végül szétlövés dönt. Ebben végül a hetedik lövő, Sarauer volt elsőként eredményes, majd Galoha rögtön válaszolt, s végül az ötödik sorozatban másodiknak lövő Eetu Elo belőtte, ezzel pedig a BJA HC nyerte a Magyar Kupa idei kiírását.

Férfi kosárlabda: Otthon kapott ki a Falco

Nagy meglepetés a férfi kosárlabda NB I-ben: a sorozatban 15 mérkőzést megnyerő Falco hazai pályán 81:75-re kikapott a rájátszásért kapaszkodó DEAC-tól! A 18. forduló szombati játéknapján megszakadt a ZTE hatos sikerszériája is, a zalaiak a Kaposvár elleni, idegenbeli presztízsmeccsen maradtak alul hét ponttal (89:82). Az Oroszlány négy vereség után ezúttal győzött, az előző hetekben szintén hullámvölgyben lévő Sopront verte (82:77), a Honvéd meglepően simán múlta felül a Szegedet (85:72), míg az Atomerőmű hozta a kötelezőt a Nyíregyháza ellen (82:65) – a paksiaknak ez volt egymás után a harmadik győzelmük. A Körmend 82:73-ra győzött az Alba Fehérvár otthonában.

A Szolnok – Kecskemét mérkőzést kedden játsszák.

A bajnokságot botlása ellenére a Falco vezeti, ám a Szolnok megközelítheti a szombathelyi együttest győzelem esetén. A rájátszást érő első nyolc helyen találjuk még a Zalaegerszeget, az Atomerőművet, az Alba Fehérvárt, a Sopront, a Kecskemétet és a Körmendet.

Női kosárlabda: A DVTK nyerte a rangadót

A női kosárlabda NB I 18. fordulójában a Győr közel száz pontot dobva legyőzte a TFSE-MTK-t (97:74). Az első negyedben még tartotta a lépést idegenben a Ludovika a Sopronnal, azonban a hazaiak a második negyedben 29 pontot dobva elléptek és végül 75:43-ra nyertek. A mérkőzést végig dominálva, könnyedén nyert a BEAC 92:57-re a Szigetszentmiklós ellen. A Vasas idegenben 95:66-ra győzött Cegléden. A DVTK a mérkőzés hajrájában zsinórban 12 szerzett ponttal fordított és 69:65-re legyőzte a PEAC-Pécs csapatát a forduló rangadóján.

A tabellát változatlanul a Sopron vezeti a Győr, a Diósgyőr, a PEAC és a Szekszárd előtt.

Férfi vízilabda: Az OSC győzött Szolnokon

Egymást érik a rangadók Szolnokon: a Trieste elleni Eurokupa-negyeddöntő után három nappal a férfi ob I előző kiírásában ezüstérmes OSC-t fogadta a Tisza-parti együttes, amely egy hét múlva a Vasast is vendégül látja, a kettő között pedig a címvédő Ferencváros otthonában ugrik vízbe. Az erőltetett menet ellenére az újbudaiak ellen is bravúrra készültek a szolnokiak, s mivel a hétközi kupameccsen úgy tűnt, átlendültek a január eleji hullámvölgyön, nagy csatára volt kilátás.

A bajnoki címért harcoló OSC nem engedhette meg magának, hogy az Eger elleni váratlan fiaskó után ismét pontokat veszítsen, és ennek megfelelően védekezett, másfél negyeden át mindössze egy gólt kapott. Támadásban sokáig akadozott a gépezet, de az emberelőnyökkel jól sáfárkodott Varga Dániel együttese, amely a harmadik negyedben 3:0-s sorozatával eldöntötte a mérkőzést. A korábban Szolnokon is megforduló centert, Tóth Mártont nem tudták tartani a hazaiak, s bár az utolsó szakaszban közelebb zárkózott a Dózsa, a gyorsabban és erőszakosabban játszó OSC könnyedén, 11:8-ra nyert a Tiszaligetben.

A listavezető Ferencváros még pénteken nagyon simán, 21:6-ra nyert Pécsen.

A forduló további eredményei:

Kaposvár – Vasas 5:15

Újpest – Eger 8:9

Szeged – BVSC 10:16

Honvéd – KSI 15:6

Szentes – Miskolc 8:10

A bajnokságot tehát az FTC vezeti, míg a virtuális dobogó alsóbb fokain az OSC-t és a Vasast találjuk. A Szolnok a 4. helyre csúszott vissza.

Női vízilabda: Győzött a Dunaújváros és az Eger

Három mérkőzést rendeztek még a hétvégén a női vízilabda OB I 10. fordulójában – ennek okairól kicsit lejjebb részletesen.

A forduló előtt 2. Dunaújváros nagyon sima, 14:4-es győzelemmel térhetett haza Győrből, míg a dobogóért küzdő Eger Szentesen nyert 15:9 arányban. A harmadik mérkőzésen a BVSC 12:8-ra diadalmaskodott Szegeden, így őrzi reményét arra, hogy az első négybe férkőzzön az alapszakasz végére.

A tabellát jelenleg a Dunaújváros vezeti, ám a Ferencváros egy meccsel kevesebbet játszott és szerdán ugrik medencébe a III. Kerület ellen, így visszaveheti az 1. helyet. A jelenleg 4. helyen álló Újpest szintén szerdán csap össze a TVSE együttesével.

Női vízilabda: Ikszelt az Újpest, kikapott az Eger

Az UVSE hazai pályán 10:10-es döntetlent játszott szombaton a görög Ethnikosz Pireusszal, míg a Tigra-ZF Eger 15:12-re kikapott a szintén görög Vuliagmeni vendégeként a női vízilabda Eurokupa negyeddöntőjének első mérkőzésén. Az FTC a spanyol CN Terrassa vendégeként kapott ki 9:7-re.

Az UVSE kifejezetten rosszul kezdett, ugyanis az első negyed után kétgólos hátrányban volt, de a nagyszünetig Hajdú Kata remeklésével fordított. A mindössze 16 éves tehetség csapata hat góljából négyet vállalt magára.

Az utolsó felvonás már döntetlenről indult, s bár előbb az UVSE volt előnyben, a végén kétszer a magyaroknak kellett egyenlíteniük.

Az Eger görögországi vendégjátékán a csapatok 3:3-ig fej fej mellett haladtak, majd a hazaiak a második negyedben már 7:4-re is vezettek, azonban az egriek a harmadik felvonásban az egyaránt négy alkalommal eredményes Czigány Dóra és Szilágyi Dorottya vezérletével 7:7-nél ismét utolérték riválisukat.

Innentől szoros küzdelem zajlott a medencében, de rendre a Vuliagmeni szerzett előnyt, majd az utolsó nyolc percben újra elhúzott három góllal, a magyarok pedig már nem tudtak faragni a hátrányból.

Az FTC is kikapott idegenben, a spanyol CN Terrassa kétgólos előnyre tett szert a meccs elején, a zöld-fehérek hamar utolérték a riválist, majd a nagyszünetig fej fej mellett haladtak a felek. Az FTC a harmadik negyed elején először vezetett, azonban ez alaposan feltüzelte a spanyol együttest, amely sorozatban négy gólt szerezve 8:5-re elhúzott.

A magyarok számára innen már nem volt visszaút, csak a különbséget tudták csökkenteni a hátralévő időben.

A visszavágókat február 11-én rendezik.

Vívás: Siklósi Gergely nyerte a dohai GP-t

Egész vasárnap remekül vívott Siklósi Gergely a párbajtőrözők dohai Grand Prix-versenyén, de nem lehet panaszunk a társakra sem, hiszen a négy magyarból három (Siklósi Gergő mellett Koch Máté és Andrásfi Tibor) bejutott a legjobb 16 közé – Nagy Dávid és Andrásfi Tibor egymás ellen kötött be ebben a körben, így az biztos volt, hogy egyiküknek búcsúznia kell…

Aztán a nyolcaddöntőben Koch Máté és Andrásfi Tibor is kikapott, ám Siklósi Gergely továbbra is nagyszerűen vívott: magabiztosan állt a lábán, parádés tusokat adott, és a legnehezebb pillanatokban is helyén volt a szíve.

Még az olimpiai bronzérmes ukrán Igor Reizlin ellen is: a nyolcaddöntőben csak az aranytus döntött Siklósi Gergely javára úgy, hogy az ellenfele volt a kedvezményezett.

És robogott tovább Dancsházy-Nagy Tamás tanítványa – egészen a döntőig!

Jele sem volt a bizonytalanságnak, a szünetekben már-már mosolyogva figyelte mestere szavait, és kézben tartotta az asszóit – a finálét is!

Gyönyörű tusokat adott ellenfelének a döntőben is, így nem is lehetett más a vége: Siklósi Gergely 15:10-es győzelmével megnyerte a dohai GP-viadalt, s ez már a második nagy sikere a szezonban, hiszen tavaly decemberben a vancouveri világkupaversenyen is a BHSE párbajtőrözője állhatott a dobogó felső fokára.

A kiemelt kép forrása: nemzetisport.hu

Leave a Reply