Továbbjutás a férfi kézilabda-vb-n, bukták a női kézilabdakupákban, kosárlabda, vízilabda, hoki – Hétvégi Összefoglaló

Ismét igen eseménydús volt a hétvége a magyar sportban. Ezúttal is a kézilabdáé volt a főszerep, ahol akadtak sikerek és kudarcok is. Szó lesz még kosárlabdáról, vízilabdáról és jégkorongról is, úgyhogy érdemes velünk tartani a Hétvégi Összefoglaló mostani kiadásában is!

Férfi kézilabda: Továbbjutást és olimpiai selejtezőt ért a sima győzelem

Sorsdöntő mérkőzés várt a magyar férfi kézilabda-válogatottra vasárnap délután a svéd-lengyel közös rendezésű világbajnokságon, hiszen a mieink utolsó középdöntős mérkőzésüket játszották, s amennyiben a papírformának megfelelően legyőzik a Zöld-foki szigetek (vagy Köztársaság, kinek hogy’ tetszik) együttesét, este pedig Svédország megveri Portugáliát, akkor a 2. helyen bejutottak volna a negyeddöntőbe. A döntetlen és a vereség is azonnali kiesést jelentett volna, ami az olimpiai felkészülés szempontjából nagyon szerencsétlen helyzetet teremtett volna.

Úgy kezdték a meccset a mieink, ahogy vártuk, tíz perc alatt elhúztak 10:5-re, az irányító Hanusz Egon különösen jól érezte az ellenfél dinamikus védőfalat, jól használta ki, hogy a súlypontja alacsonyan van, nagy lendülettel és sebességgel játszva bátran szaladt be a középső darálóba, háromszor szerzett így gólt, a nagydarab védők láthatóan nehezen tudták lekövetni. Közben Bodó Richárd is nagy kedvvel lőtt, négyszer talált be az első öt lövéséből, és ezúttal sem maradt el a specialitása, kétszer a kapussal együtt bombázott a hálóba.

A védelmünk is összehangoltan működött, amely az első negyedórában csak öt gólt engedélyezett a zöld-fokiaknak, a fizikai versenyt egyértelműen mi nyertük meg, és megtörtént az, ami emberemlékezet óta nem, az első félidőben egyetlen kétperces kiállítást sem kaptuk. Még a magyar fal legkeményebb védője, Sipos Adrián sem, közben az első félidő végére elhúztunk hét góllal, amit könnyedén tartottuk meg a félidei szünetig.

Ha unalmas nem is volt, a meccs azért igencsak egyhangúan csordogált, amit a közönség is így gondolhatott, nevetve tapsolta meg azt a hölgyet, akire ráfókuszált a kamera, és megjelent a középső nagy kivetítőn, ahogy békésen szunyókált a férje vállán – láthatóan nem zavarta, hogy lent a pályán éppen kézilabda-mérkőzés zajlik.

Egyébként olyan jó lövőstatisztikái a magyar válogatottnak még nem voltak ezen a világbajnokságon, mint az első játékrészben, a kapura lövéseink 81 százaléka talált be a hálóba, az ellenfél kapusai mindössze hármat tudtak megfogni harminc perc alatt, így mind az 22:15-ös eredmény, mind a látottak alapján meg lehetett nyugodni, hogy a második periódus sem hoz nagy fordulatot. Legfeljebb annyi lehetett még kérdés, hogy az ellenfél mikor meri bevetni a hét hat elleni támadójátékot, amihez az első félidőben nem mert nyúlni.

Az első kiállításunkat a második félidő hetedik percében kaptuk, Sipos szedte le Paulo Morenót, de az előnyünk így is kényelmes maradt, a meccs se gyorsabb, se izgalmasabb nem lett. Az ellenfél három hetest is kapott, és ezzel lehetőséget a szépítésre, de Székely Márton az egyiket kiszedte, a másikat majdnem, közben Rosta Miklós, Rodríguez Pedro és Bodó révén pedig inkább csak nőtt a különbség. Még belefért az is, hogy Pedro egész pályáról az üres kapu mellé durrantson.

Üres kapuba, merthogy az ellenfél közben a várva várt hét hat elleni játékhoz nyúlt, ami a támadásoknál emberelőnyt ugyan igen, de tényleges változást nem hozott. Könnyen kihasználtuk a helyzetet, Bánhidi Bence és Sipos után Pedro is betalált az üres kapuba, így ahelyett, hogy csökkent volna a különbség, egyre közelebb került a tízgólos magyar előnyhöz.

Ez a pillanat öt perccel a találkozó vége előtt be is következett, Bóka góljával már 38:28-ra vezetett a magyar válogatott, és kissé meglepő volt, hogy a zöld-fokiak nem álltak vissza az emberelőnyös támadásról, mert a hibáik után a magyar játékosok egymás után lőtték az üres kapus gólokat. 42:30 lett a vége.

Mivel este Svédország 32:30-ra legyőzte Portugáliát, így a magyar válogatott a 2. helyen végzett csoportjában és bejutott a negyeddöntőbe, ahol Egyiptommal vagy Dániával csap össze – ez ma este fog kiderülni.

Női kézilabda: A Győr és a Ferencváros is kikapott a Bajnokok Ligájában

A BL 2022–2023-as idényének egyik legfontosabb összecsapása várt a Győri Audi ETO KC-ra, amely szombaton Franciaországban lépett pályára. A győriek ezúttal annak az előző kiírásban bronzérmes Metznek az otthonában vendégszerepeltek, amelytől első vereségüket szenvedték el a mostani évadban (24:28), így volt miért visszavágniuk a magyar csapat lányainak. Már csak azért is, mert a mérkőzés nemcsak a csoportelsőség, hanem a negyeddöntőbe jutás kérdését is nagyban befolyásolta.

A forduló rangadóját a győri Ana Gros értékesített hetese vezette fel. A szlovén klasszis aztán a tőle megszokott bombával növelte kettőre a különbséget rögtön a találkozó elején, jó játékára pedig már csak azért is szükség volt, mert ezúttal poszttársát, a fejsérüléséből lábadozó Rju Un Hit is pótolnia kellett. Sokáig azonban nem örülhetett a magyar bajnok, ugyanis a jó sebességgel játszó házigazda percek alatt megfordította az állást. Nem is csoda, hiszen elöl gyengén értékesítette helyzeteit a Rába-parti csapat – több mint tizenöt percig csak Gros talált be –, míg a másik oldalon könnyen utat találtak a szélsők Sandra Toft kapujához. Rendkívül sok hibát követtek el a győriek a metzi kapu előtt, pontatlanok és körülményesek voltak, több labdát eladtak, s ami a legbosszantóbb, a szárnytámadásokat is sorozatosan elhibázták, megadva a lehetőséget a franciáknak a gyors lerohanásra.

Mínusz öt után csak Toft bravúrjainak köszönhetően nem nőtt tovább a differencia, elöl pedig Linn Blohmot kezdték el megtalálni beállóban a győriek. A félidő hajrájában aztán összeszedték magukat a dunántúliak – hátul jobban segítették egymást, elöl pedig elkezdtek felzárkózni a vezérként játszó Groshoz, így a szünetre döntetlenre mentettek (13:13).

A második félidőt Stine Oftedal találata nyitotta, bár túl sokáig ekkor sem vezetett a magyar csapat, ugyanis gólra gól volt a válasz. Aztán Kristina Jörgensen hetesével ismét sikerült magához ragadnia a kezdeményezést a Metznek, innentől pedig nagyot változott a játék képe. Egymás után három támadást is elrontottak a győriek – gyenge lövéssel és eladott labdákkal –, ezzel ismét elengedték hárommal a lotaringiaiakat. Ezt a rossz sorozatot törte meg Ambros Martín vezetőedző újabb időkérése, a hullámzóan teljesítő kisalföldiek pedig újra szorossá tudták tenni a meccset: negyedórával a vége előtt egyenlítettek. Rövid ideig tartott a fellángolás, pillanatokon belül visszaállt a háromgólos különbség, a „hullámvasútnak” azonban még mindig nem volt vége.

A hajrában – sokadszor – egalizáltak a győriek, akiket Ana Gros próbált a vállán vinni: tizedik találatával huszonöt perc után vette vissza a vezetést az ETO, de az utolsó percben elkövetett hibák eldöntötték a két pont és feltehetően a csoportelsőség sorsát a hazai pályán továbbra is hibátlan Metz javára. A végeredmény: 29:28

Volt még tíz perc a mérkőzésből, és Elek Gábor üvöltött egy nagyot tehetetlen dühében…

A Ferencváros edzőjének talán tényleg abban a pillanatban fogytak el az eszközei, és érezte, hogy sorsdöntő hibákat követtek el játékosok, ezekből nem lesz visszaút, nem sikerül megnyerni a Brest elleni nagyon fontos összecsapást.

Az FTC-nek pedig akkor állt össze úgy a védekezése, hogy a franciák nem tudtak mit kezdeni vele, gólokat sem tudtak szerezni, a magyar csapat pedig a félidei négygólos hátrányát kettőre csökkentette. Sőt, három támadása is volt, hogy egyetlen találatra feljöjjön, de először Kukely Annánál láttak belemenést a játékvezetők, aztán Emily Bölk hagyott ki hetest, majd harmadszorra ziccerközeli helyzetben adta el a labdát Kukely, és több esély már nem adódott, mert a hazaiak legjobbja, Djurdjina Jaukovics betalált, háromgólosra hízott a különbség, és ez már lelkileg is megtörte az FTC játékosait, szakmai stábját.

Egyébként már az előjelek sem voltak túl kedvezőek a magyar csapat számára, hiszen legeredményesebb játékosa, a Bajnokok Ligája góllövőlistájának negyedik helyezettje, Klujber Katrin betegség miatt nem vállalhatta a játékot, és ezzel a jobbátlövő évadbeli átlagát tekintve nagyjából hét góltól esett el a Ferencváros. Rajta kívül Kisfaludy Anett sérülése miatt nem játszott még.

A problémák nem zavarták meg a Ferencvárost a mérkőzés elején, jó védekezéssel, gyors támadásokkal, szép gólokkal hat perc után 4:1-re vezettek a népligetiek. Sajnos az FTC eléggé hullámzó teljesítményt nyújt ebben az évadban, és nemcsak mérkőzésről mérkőzésre teljesít szélsőségesen, hanem egy adott találkozón belül is. Ez megint megtörtént, hiszen a remek kezdés után a következő tíz percet már 7:2-re elveszítette a csapat, amely eljutott helyzetekig, de nem volt senki, aki konstans bedobálta volna a ziccereket, illetve a franciák kapujában Julie Foggia remekelt (az első félidőben 44 százalékos hatékonysággal hatástalanította a felé száguldó labdákat). Tegyük hozzá, sokszor a ferencvárosiak tették naggyá a gyengébb próbálkozásokkal, de az érdemei elvitathatatlannak bizonyultak. A Brest két átlövője, Jaukovics és Monika Koblynska állandó veszélyt jelentett, és a szünet előtt a sok ferencvárosi hiba megbosszulta magát, négy góllal húzott el a hazai együttes (14:10).

Innen kellett volna visszakapaszkodnia az FTC-nek, és ahogy fentebb tárgyaltuk, erre minden esélye megvolt, Bíró Blanka védései adták az alapot, s bár a támadójáték nem bizonyult gördülékenynek, így is sikerült zárkózni. És ekkor jött a három egyéni hiba, amely lehetetlenné tette az egyenlítést vagy a fordítást, a Brest – amely a meccs legnagyobb részében vezetett, és kezében tartotta a mérkőzést – megérdemelten nyert. A végeredmény: 24:21.

A Ferencváros az utolsó két fordulónak még így sem indul neki rossz pozícióból, de a Bietigheimet hazai pályán kötelező lenne legyőznie két hét múlva, és ha sikerül, akkor biztosan továbbjut az A-csoportból, ám a negyedik helynél előrébb már nagyon nem végezhet. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy ősszel a Bietigheim 40:20-ra ütötte ki az FTC-t.

Női kézilabda: 2 győzelem, 2 vereség

Megszerezte második győzelmét a Siófok a női kézilabda Európa Liga csoportkörében: a Balaton-partiak hazai pályán 30:22-re verték az egyelőre nyeretlen Moldét a két csapat szombat kora esti mérkőzésén.

A siófokiak már az első félidőben elhúztak négy góllal (11:7), de a korábbi siófoki vezetőedző, Tor Odvar Moen irányította norvég vendégek akkor még visszakapaszkodtak (12:12).

A fordulópont a második félidő elején, 15:14-es magyar vezetésnél érkezett el: a következő öt gólt a siófokiak szerezték, gyakorlatilag eldöntve a mérkőzést.

A Mosonmagyaróvár nem bírt a csoportot vezető vendégével, az Ikasttal: a dán csapat 34:26-ra győzött ugyancsak szombat este.

Az első gólt a mosonmagyaróváriak lőtték, de 6:2-re már az Ikast vezetett, és többé nem is engedte ki kezéből az előnyt. A magyar csapat az első félidőben még fel-felzárkózott egy gólra, aztán 12:13 után már ez sem sikerült.

A második félidőt négy dán gól vezette fel, 15:22-nél már hét találat volt közte, később kilenccel is vezetett a gyors, pontos kézilabdát játszó Ikast – végül nyolccal győzött.

Vasárnap a Vác játszott előbb a két érintett magyar csapat közül. Az együttes a Paris 92 csapatát fogadta és egy végig szoros, kiélezett mérkőzés végén 27:26-os győzelmet aratott. Ez egy nagyon fontos siker a váciak számára, akik így megőrizték továbbjutási esélyüket, de ehhez most már nem szabad hibázniuk.

Utolsóként a két győzelemmel startoló Debrecen lépett pályára, mégpedig a norvég Sola otthonában. A Loki végig alárendelt szerepet játszott, már a szünetben hat gól volt a hátránya, s végül 30:25-ös vereséget szenvedett el.

Kosárlabda: A Falco győzött, a Szolnok megégett

Nyolc győzelem után megszakadt a Szolnok sorozata a férfi kosárlabda NB I-ben: az Olajbányász már az elején tetemes hátrányba került a DEAC ellen, és meglepetésre 81:63-ra elveszítette a szombat esti mérkőzést. A tabella élén álló Falco sorozatban a 15., a ZTE egymás után a hatodik győzelmét aratta, a Szeged meglepetésre legyűrte az Alba Fehérvárt, az Atomerőmű szoros csatában nyert a tabellán előtte álló Sopron vendégeként, míg a Kaposvár tíz ponttal verte meg az Oroszlányt.

Eredmények:

DEAC – Szolnok 81:63

Zalaegerszeg – Honvéd 93:80

Nyíregyháza – Falco 69:99

Szeged – Alba Fehérvár 87:78

Kaposvár – Oroszlány 78:68

Sopron – Atomerőmű 78:80

Kecskemét – Körmend 81:72

Női kosárlabda: A Diósgyőr a Győrt is megverte

A DVTK 94:85-re legyőzte az UNI Győrt a női kosárlabda NB I vasárnapi játéknapjának rangadóján.

Az első negyedben 30 pont fölé jutottak a diósgyőriek, de így is csak ötpontos előnyt dolgoztak ki, amit a szünetre megtartottak. A harmadik játékrészt behúzta a Győr, de a negyedik negyedben – ahogy mostanában mindig – ellenállhatatlan volt a DVTK, s behúzta a rangadót.

Nagy hetet produkált a miskolci együttes, hiszen hétközben az Euroligában a címvédő Sopront tudta megverni hazai közönsége előtt.

További eredmények:

Vasas – Sopron 49:70

Ludovika – Szekszárd 70:75

Szigetszentmiklós – PEAC 57:87

MTK – BEAC 78:59

PINKK – Cegléd 55:88

Férfi vízilabda: A Ferencváros a forduló nagy győztese

Ferencváros az első negyedet 4:0-ra megnyerte, és a továbbiakban is kiválóan védekezett, csak öt gólt kapott a forduló előtt negyedik Vasastól, 10:5-re győzött, így növelte előnyét a tabellán.

A fordulónak másodikként nekiinduló, eddig veretlen Szolnok ugyanis nem szerzett pontot a 10. fordulóban. A második negyedben még 6:3-ra elhúzott Szegeden, a hazaiak azonban 7:7-nél utolérték őket, majd 9:7-re alakították az állást a befejező negyedben, a Szolnok pedig már csak szépíteni tudott. A vége 9:8.

Az OSC–Eger mérkőzés első gólját az esélyesebb hazaiak szerezték, de a Manhercz Krisztiánt és Hárai Balázst is nélkülöző fővárosiak ezután nehezen találtak fogást a vendégeken, akik Grieszbacher Márk védéseire alapozva fordítottak, s a harmadik negyed elején már 7:4-re is vezettek. Varga Dániel együttese csak két perccel a mérkőzés vége előtt tudta ledolgozni hátrányát, de az utolsó percben Lőrincz Bálint értékesítette az egriek kettős emberelőnyét, mellyel 10:9-re megnyerték a mérkőzést.

Jól kezdett és az első negyedet 5:1-re nyerte meg az UVSE Miskolc ellen. Az újpesti együttes ezt követően tovább növelte előnyét és már 16 percnyi játék után tíz lőtt gólnál járt (10:4). A fordulás után ugyan a borsodiak egy háromgólos sorozattal faragtak hátrányukból, de erre a hazaiak egy hasonló szériával válaszoltak és meglepően simán győztek 16:12-re.

BVSC hat góllal nyert Kaposváron, a vasutascsapat szorosabb játékrészek után a harmadik negyedben lépett el a házigazdák együttesétől, amikor négygólosra növelte előnyét. (10:16) A Honvéd nagyon simán elintézte a Szentest, (13:4), a Pécs pedig szorosabb csatában kerekedett felül a KSI-n. (14:12)

Jégkorong: A Ferencváros nyerte a rangadót

Az előző évadban az Erste Liga döntőjét vívta az FTC-Telekom és az SC Csíkszereda – ezúttal viszont a DEAC-cal kiegészülve az első hatba kerülésért, tehát a biztos rájátszásba jutásért küzdenek, s a hármasból valamelyik együttes biztosan rájátszás-kvalifikációra kárhoztatik.

Ezért is volt különleges jelentősége a csíkiak szombati vendégszereplésének a Tüskecsarnokban, ám megnehezítették a saját dolgukat, az első harmadban ugyanis kettős emberhátrányba kerültek. Ezt még kivédekezték, ám amikor „csak” szimpla fórban játszott a Ferencváros, megszerezte a vezetést.

Az eseménytelen második játékrész után a harmadik elején érkezett az egyenlítés: Jevgenyij Szkacskov majdnem nullszögből, a kapus Nagy Kristóf lábáról pattintotta be a hálóba a pakkot, majd a fordítástól sem állt messze a Csíkszereda, Sofron István lövése azonban a kapuvasat csengette meg.

A végjátékban aztán Nagy Gergő csapatkapitányhoz méltó módon a hátára vette az FTC-t. Előbb szerencsésen megpattanó lövése járt túl Adorján Attila eszén, majd Rasmus Kulmala korcsolyázta körbe a jelentős KHL-rutint felhalmozó, de sebességéből 33 éves korára már láthatóan sokat veszítő Jakov Szeleznyovot, s a kipattanójából ismét Nagy Gergő volt eredményes. A végeredmény: Ferencváros – Csíkszereda 3:1.

A kiemelt kép forrása: eurosport.hu

Leave a Reply