Súlyos büntetést kapott a Juventus, de lehet, hogy még nincs vége

A hétvége talán legnagyobb port kavaró híre volt, hogy az olasz bíróság döntése értelmében 15 pontot levontak a Juventus labdarúgócsapatától pénzügyi visszaélések miatt. A torinói csapat ezzel a 10. helyre esett vissza a Serie A tabelláján, s jó eséllyel lemarad a Bajnokok Ligája-indulásról, azonban lehet, hogy ha be is férkőzne valahogy a legjobb négybe, akkor sem indulhatna a nemzetközi porondon, mert visszaesőként további súlyos szankciókat is kaphat. Eközben a hírek szerint más olasz nagycsapatok háza táján is vizsgálódnak a hatóságok, így a bajnokságot utcahosszal vezető Napolinál is. Jó eséllyel február végén derülhet ki, lesznek-e újabb olyan büntetések, amelyek fölforgathatják a Serie A erőviszonyait. Az mindenesetre egyértelmű, hogy az olasz foci továbbra sem tudott megtisztulni a piszkos módszerektől.

Miközben azzal a jópofának szánt marketinggel próbálkozott a 15 pontos levonással sújtott Juventus, hogy az Atalanta elleni mérkőzésre 15 százalékos kedvezménnyel árusította a belépőjegyeket, valójában ég a ház Torinóban a Szövetségi Fellebbviteli Bíróság döntése után. Persze a 15 bajnoki pont levonása is nagy csapás erre az idényre a rekord­bajnoknak, hiszen ezáltal a harmadik helyről a tizedikre esett vissza, és az Atalanta elleni 3:3 után immár tizennégy pontra került a Bajnokok Ligája-indulást jelentő negyedik helytől is, de ez a hátrány még kis szerencsével ledolgozható – viszont az ügy vethet még egy-két nagy hullámot.

Mindenekelőtt fontos tisztázni: az elmúlt egy évben több ügyben is nyomoztak a Juventusszal kapcsolatban, a mostani büntetést azonban kizárólag hamisított tőkenyereség miatt kapta (néhány játékos esetében a valós értéküknél sokkal magasabb árat határoztak meg, ilyet tőzsdén szereplő vállalat nem tehet), de ezek a szankciók nem kapcsolódnak a „Prisma-vizsgálathoz” (amelyben pénzügyi jelentések meghamisításával vádolják a Juventus korábbi vezetőit, így Andrea Agnelli korábbi elnököt (a kiemelt képen középen látható) és Fabio Paratici volt sportigazgatót), vagy a klub és játékosai között 2020-ban és 2021-ben létrejött állítólagos titkos fizetési megállapodások vizsgálatához. Márpedig a La Gazzetta dello Sport úgy tudja, ha a további két ügyben is elítélik a Zebrákat, akkor újabb súlyos büntetésekre van kilátás, a 2006-os Calciopoli-ügy után visszaesőként akár újra visszasorolhatják a Serie B-be, illetve az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) is megróhatja.

A milánói szaklap szerint ha bebizonyosodik, hogy a Juventus titokban fizetett ki 2020-21-ben béreket, amiknek nincs nyomuk a pénzügyi kimutatásokban, kitilthatják az európai kupákból is, akár három évre is. Ráadásul a torinóiakat 2021-ben 3.5 millió eurós pénzbírsággal sújtotta az UEFA, amiért a klub nem tartotta be a pénzügyi fair play előírásait, és ez az összeg 23 millió euróra emelkedik, ha a következő három évre sem teljesíti a kritériumokat, amire szinte semmi esélye nem volna, ha nem indulhatna a BL-ben. Ördögi kör…

Eközben az ügy Olaszország-szerte lavinát indított el, és a friss hírek szerint az ügyészség hamarosan bekéri a nyomozó hatóságtól azon dokumentumokat, amelyek a Napoli és a francia Lille között jöttek létre Victor Osimhen 2020-as átigazolásakor, itt is hamis könyvelés és így kettős tőkenyereség gyanúja merülhet fel. A nyomozások során további dokumentumok kerültek elő, amelyek alapján a Milan és a Roma, valamint a Sassuolo és az Atalanta is bajba kerülhet a Mattia Caldara-, Leonardo Bonucci- és a Lorenzo Pellegrini-, Leonardo Spinazzola-ügyletek miatt. A La Repubblica szerint ezeknek a nyomozásoknak február 22-én lesz eredményük.

Ezek alapján tehát súlyos a helyzet az olasz fociban, amire nem először van példa, hiszen a már említett 2006-os Calciopolin kívül is többször lehetett arról értesülni, hogy egyes klubok nem állnak éppenséggel túl jól anyagi és törvényességi téren.

Egyértelműen a Juventus a legrosszabb diák, hiszen a tavaly novemberben lemondott Agnelli ellen 2010 és 2022 közötti Juventus-elnöksége idején több büntetőeljárás is folyt, például amiatt, hogy a maffiával üzletelt a jegyértékesítés terén. A bukott üzletember neve a Szuperliga körül is fölmerült, hiszen az egyik ötletgazdája és merev támogatója a kizárólag anyagi alapokon álló szakadár kezdeményezésnek, amely mindmáig nem tett le arról, hogy egyszer elindul.

A Juventus élére a múlt héten tartott közgyűlésen a 60 éves Gianluca Ferrerót választották meg. Ferrero végzettségét tekintve könyvelő, akinek kinevezése már tavaly novemberben biztos volt, mivel az Exor, az Agnelli-család holdingja (amely Andrea Angelli távozásától függetlenül a klub többségi tulajdonosa maradt) őt jelölte a posztra. Teljesen normális, hogy egy könyvelőt bíztak meg az irányítással, hiszen a klub új vezetősége tisztában van azzal, hogy nagyon komoly a helyzet és simán jöhetnek további büntetések is, amennyiben a Juventus nem felel meg bizonyos kívánalmaknak. Ferrero legfontosabb teendője most az, hogy valahogy rendbe tegye az Öreg Hölgy becenévvel is illetett egyesület költségvetését és kibogozza, mekkora pénzek mehettek el a közelmúltban fiktív célokra.

A Juventus anyagi állapotának súlyosságát jól mutatja az a tény, hogy a csapat az előző idényben 11 szezon után először zárt trófea nélkül és az elmúlt kettő idényt figyelembe véve több mint 200 millió eurós veszteséget halmozott fel, ami miatt nagy esély van arra, hogy az UEFA ismételten szankcionálni fogja a klubot, s akkor még ott van az olasz ügyészség tovább folyó eljárása is, amely még szintén tartogathat igen kellemetlen meglepetéseket a torinóiak számára.

A 15 pontos levonás mellé a klub korábbi elnöke, Andrea Agnelli és Maurizio Arrivabene vezérigazgató (a Ferrari Forma-1-es csapatának korábbi vezetője) egyaránt kétéves eltiltást kapott, Fabio Paratici korábbi sportigazgatóra – aki már a Tottenham alkalmazásában áll – két és fél éveset.

Federico Cherubini volt sportkoordinátor 16, Pavel Nedved volt alelnök nyolc hónapig nem dolgozhat az olasz labdarúgásban.

Több mint félszáz klubvezetőt büntettek

A Juventus természetesen nem csak a 15%-os jegyár-kedvezménnyel és a közösségi oldalakra szombaton délelőtt kirakott, az összeölelkező csapatot ábrázoló képpel reagált a súlyos ítéletre.

„A szövetségi ügyészség által kiemelt elemek egyike sem bizonyítja a játékosok mesterséges túlértékelését, így ez a bírósági kereset teljesen megalapozatlan” – érvelt a Juventus védelme a bíróságon.

„A tőkenyereség stratégiai célként való feltüntetését elvileg a belső dokumentumok és költségvetések mutatják. Ezek azonban egyáltalán nem jelentik azt, hogy a megkötött műveletek és a hozzájuk rendelt érték csalárd és mesterséges lenne” – idézi a La Gazzetta dello Sport az olasz klub ügyvédjeit.

„A szurkolók millióival szemben is kirívó igazságtalanságnak tartjuk az ítéletet. Bízunk benne, hogy a következő bíróságon hamarosan orvosolják ezt a problémát” – olvasható a klub ügyvédeinek közleményében az ítélet után.

A Juventus is közleményt adott ki az ítélet után, melyben először összefoglalja az elmúlt nap történéseit. Ezt követően bejelentette, hogy fellebbez az ítélet ellen.

„A Juventus várja a határozat indoklásának közzétételét és már most bejelenti, hogy a Sport Igazságszolgáltatási Kódex feltételeinek megfelelően fellebbezést nyújt be az Olasz Olimpiai Bizottság keretein belül működő sporttestülethez” – olvasható a klub honlapján.

Pavel Nedved a távozása után – de még a büntetés előtt – így búcsúzott a torinóiaktól. „Szeretnék mindenkinek köszönetet mondani. Ez az utolsó napja egy húsz évig tartó útnak. Életem minden egyes pillanata a Juventusnál hálát érdemel. Megtiszteltetés volt képviselni a klubot a pályán és azon kívül is” – búcsúzott a korábbi játékos és alelnök.

A klub játékosai közül először Leonardo Bonucci és Mattia Perin szólalt meg. „Mi veletek vagyunk. Ma még fontosabb, hogy egy csapat legyünk” – írta Bonucci az Instagramon közzétett bejegyzése alá.

A mostani bírósági döntés korántsem csak a Juventust érinti. A La Gazzetta dello Sport szerint az élvonalbeli Empoli és Sampdoria, a másodosztályú Genoa, Parma és Pisa, illetve a harmadosztályban szereplő Pescara, Pro Vercelli és Novara esetében vizsgálódtak hasonló ügyekben. Ezek a klubok megúszták kisebb-nagyobb pénzbüntetéssel, azonban 52 sportvezetőt eltiltottak.

Mindez jól példázza, hogy az olasz labdarúgás – ahogy a fociügyekben eljáró ügyész fogalmazott – továbbra sem tudott megtisztulni. Olaszországban rendszeresen hallani pénzügyi visszásságoknak legalább a gyanújáról, de viszonylag ritka, hogy eljárás indul egy klub ellen. Most ez megtörtént, ami pontosan rávilágít az ügy súlyosságára, hiszen a Juventus részéről nyilván mindent elkövettek a dörzsölt ügyvédek, hogy meghiúsítsák az eljárást, de ezen célkitűzésük nem sikerült, mert az ügyészségnek most túl sok bizonyíték volt a kezében ahhoz, hogy félvállról vegye az ügyet.

A hírek alapján tehát a folytatásban még lehet további ítéletekre számítani, s ezek akár a bajnokság további kimenetelére is hatással lehetnek. Mint föntebb említettem, a Napoli kapcsán is nyomoznak. A déliek jelenleg 12 ponttal előzik meg az egy mérkőzéssel kevesebbet játszó Milant, vagyis nagyon úgy tűnik, hogy hosszú évtizedek után ismét elhódíthatják a scudettót. Amennyiben viszont bűnösnek találják a nápolyi klubot, akkor – ha következetes az olasz igazságszolgáltatás – minden bizonnyal hasonló büntetést fog kapni, mint a Juventus, márpedig egy 15 pontos levonás jelen állás szerint nem férne bele a bajnoki cím szempontjából, s akkor a nemzetközi kupaindulás bizonytalanná válásáról még nem is beszéltünk.

A Milan a 2., a Roma a 4., az Atalanta az 5., a Sassuolo pedig a 17. helyen áll. Bár még sok van vissza a bajnokságból, de azt feltételezve, hogy az erőviszonyok nem fognak jelentősen változni a szezon hátralévő részében, de mindegyik klub súlyos pontlevonást kap, az bizony fölérne egy földrengéssel, hiszen a Napolitól a bajnoki címet, a Milantól a Bajnokok Ligája-szereplést, a Roma-Atalanta párostól a nemzetközi kupaindulást, a Sassuolótól pedig az élvonalbeli tagságot vehetnék el pénzügyi kihágások miatt.

Érdekes egybeesés és bizonyára az összeesküvés-elméletek híveinek ez komoly táptalajt jelent, hogy csakúgy, mint 2006-ban a Calciopoli idején, most is az Internazionale járna a legjobban, ha további csapatokat is elmeszelnének, mert a bajnokság jelenlegi állása alapján a milánói kék-feketék lennének a bajnokok. A Napoli annyira jól muzsikál a bajnokságban, hogy a riválisok pontlevonásai esetén még egy 15-ös mínusszal is a 2. helyre futna be, a másik két BL-helyre pedig a Lazio és az Udinese kerülne. Az 5. helyen a Torino zárna, amely ezzel indulhatna az Európa Ligában, a Milan pedig a 6. pozícióban végezne, ami Európa Konferencia Liga-indulást érne a következő szezonra. A Juventus a 7. lenne, ezzel éppen lecsúszna a nemzetközi porondról. A Roma a 10. helyen zárna, így szintén nem szerepelhetne Európában jövőre. Az Atalanta a 13. helyre esne vissza, a Sassuolo pedig a 20., vagyis utolsó helyen fejezné be az idényt – ez utóbbinak a Verona lenne a nagy győztese, amely ezzel a 17. pozícióba kerülve bennmaradna a Serie A-ban.

Ez persze csak elképzelés, hogy mi történne akkor, ha a többi, vizsgálat alá vont A-ligás klub is 15 pontos levonásban részesülne, de az esély a jelek alapján erre is megvan. Nyilván a bajnokság alakulásától is függ, hogy egy ilyen helyzetben melyik csapat hova kerülne a tabellán, de azt hiszem, ez a fölvázolás is jól mutatja, hogy milyen nagy változások állnának elő, ha a többi klub is 15 ponttal kevesebbel rendelkezne. Ez bizonyára komoly botrányok elindítója lenne, miközben az olasz labdarúgásnak így is bőven vannak gondjai, hiszen a válogatott az Európa-bajnokság megnyerése után az egymást követő második világbajnokságról maradt le, ami jelzi, hogy sportszakmai téren is komoly problémák vannak, s ezek a légiósok igen nagy arányát tekintve nem holnap fognak megoldódni.

Jelenleg tehát itt tart az újabb olasz focibotrány, amelynek a következő hetekben még lesz folytatása. Amint bármi nagy horderejű esemény történik, arról le fogom írni a véleményem.

A kiemelt kép forrása: ISABELLA BONOTTO / AFP

Leave a Reply