Darts-vb: Összejött az álomelődöntő

VIDEÓVAL – Lezajlottak a londoni darts-világbajnokság negyeddöntői szombaton. Egyáltalán nem mondhatjuk, hogy szétrágtuk volna a körmeinket az izgalomtól, hiszen három mérkőzés is 5-1-es végeredményt hozott, míg a negyedik találkozó 5-2-vel ért véget. Az elődöntőben azért már jóval szorosabb meccseket remélhetünk, hiszen összejött a vb-döntőnek is simán beillő Michael van Gerwen – Gary Anderson párharc, míg az alsó ágon Michael Smith és Nathan Aspinall csap össze ma este.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A korábban Gerwyn Price-t és Devon Petersent is kiejtő Nathan Aspinall nem illetődött meg a negyeddöntőben, az első szettben leget sem veszített Brendan Dolan ellen. A korábbi ifjúsági vb-döntős a későbbiekben sem lassított, 132-es és 122-es kiszállót is dobott, miközben 4-0-s előnyt szerzett.

Dolan ezután szépített, de a 27 éves angol a hatodik szettben egy 96-os kiszállóval rövidre zárta a meccset. 

„Hihetetlen, ez a győzelem nemcsak az én életemet változtatja meg, hanem az egész családomét is. Élveztem minden pillanatot, az egész vébén most voltam a legnyugodtabb, pedig most volt a legnagyobb a tét. Imádom minden pillanatát, jöjjön az elődöntő” – mondta a világranglistán 73. Aspinall, aki a vébét megelőzően 33 000 fonttal állt a rangsorban, az elődöntőbe jutással viszont már százezret biztosan keres (ebből persze sok adót le fognak vonni), így jócskán előre fog ugrani a listán.

A másik elődöntőben két kiemelt csapott össze egymással, Gary Anderson Aspinallhoz hasonlóan kényelmes előnyt szerzett, Dave Chisnall 3-0 után nyerte meg az első szettjét. Az angol 4-1 után is szépíteni tudott, de a legutóbbi két mérkőzésén döntő szettet játszó Anderson most nem akart drámát, 5.2-re győzött.

Michael Smith rendkívül magabiztosan kezdett az előző fordulóban a világbajnoki címvédő Rob Crosst búcsúztató Luke Humphries ellen az esti program nyitómérkőzésén és 3:1-re megnyerte az első szettet. Majd a második szettet is gyorsan behúzta (3:0). Humphries számára ismerős lehetett a helyzet, Cross ellen az előző este épp így (0-2) kezdett, innen tudott felállni és fordítani. 

Az első lépést pedig meg is tette a fordítás felé: Humphries – többek között egy 170-es kiszállóval – 3:0-ra megnyerte a harmadik szettet (1-2). A másodikat viszont nem tudta megtenni, miután egy durva szektorhibával kiengedte kezéből a negyedik szett negyedik legjét. Smith köszönte szépen, s élt a lehetőséggel, a dupla 20-ast még elhibázva, a dupla tízet viszont már nem (1-3). 

Az ötödik szettben már 2:0-ra is vezetett Humphries, ám Smith 104.16-os átlagot produkálva megfordította az állást, ezzel a kiesés szélére sodorva honfitársát (1-4). 

A 10. kiemelt Smith innen már nem hibázott, az utolsó legben 87-ről két nyíllal kiszállt (1:3), ezzel búcsúztatva Humphriest (1-5). 

Michael van Gerwen könnyed 3:0-s szettgyőzelemmel ragadta magához a vezetést Ryan Joyce ellen (1-0). A dartsos eddigi egyetlen találkozóját Hamburgban a holland nyerte 6:2-re, Van Gerwen akkor egy kilencnyilast is összehozott.

A második szettet is magabiztosan hozta a világelső, akit egyedül az bosszanthatott, hogy a harmadik legben elrontott egy dupla nyolcas kiszállót, ezzel átadva azt Joyce-nak, a következő körben viszont már befejezte a játékot (3:1), így ellépett 2-0-ra. 

A harmadik szettben 2:1-nél Joyce először szerzett vezetést a mérkőzésen belül, majd el is hozta a szettet, az ötödik leget bull-lal nyerve (2:3) szépített (2-1).

Az angol lendülete a következő szett elején is kitartott, 2:0-ra ellépett, ám Van Gerwen ekkor magára talált, egalizált, és zsinórban a harmadik megnyert leggel fordított is (3-1). 

Az ötödik szett ismét komolyabb izgalmak nélkül lett a hollandé, aki ezzel egyetlen lépésre került a találkozó befejezésétől és a Gary Anderson elleni elődöntőtől (4-1). 

Joyce már nem tudott megújulni, így a hatodik szettel véget is ért a találkozó, Van Gerwen ezúttal is 3:1-re nyert, ezzel pedig lezárta az összecsapást (5-1).

Ez azt jelenti, hogy létrejött a felső ágon az álomelődöntő, vagyis van Gerwen és Gary Anderson csapnak össze egymással ma este. Ez a párosítás nem csak a két dartsos múltja (egyaránt kétszeres világbajnokok), hanem idei teljesítményük alapján is simán a döntő lehetne, hiszen mindketten három-három major tornát nyertek meg 2018-ban. Sokak szerint aki itt nyerni fog, azé lesz a vb-trófea is. Persze ne vegyük el az esélyt Nathan Aspinalltól és Michael Smithtől, akik az alsó ági elődöntőben fognak találkozni. Egyikőjük sem volt még felnőtt-vb-n a legjobb négy között, úgyhogy ezzel már életük legjobb eredményének örülhetnek az Alexandra Palace-ban, de nyilvánvalóan sem Aspinall, sem Smith nem elégszik meg most már ennyivel. Remélhetőleg az elődöntők több izgalmat fognak tartogatni, mint a negyeddöntők…

Darts-világbajnokság, London, a 14. nap eredményei:

Nathan Aspinall (angol)–Brendan Dolan (északír) 5-1
Gary Anderson (skót, 4.)–Dave Chisnall (angol, 12.) 5-2
Luke Humphries (angol)–Michael Smith (angol, 10.) 1-5 
Michael van Gerwen (holland, 1.)
–Ryan Joyce (angol) 5-1

A mai program:

20:30

Michael Smith (angol, 10.)-Nathan Aspinall (angol)

Michael van Gerwen (holland, 1.)-Gary Anderson (skót, 4.)

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: PDC

Leave a Reply