Hétvégi Összefoglaló: Hősies fordítás Izland ellen, női kézilabdasikerek és Jászapáti Petra bronzérme

Igazán eseménydúsra sikeredett a hátunk mögött hagyott hétvége, hiszen kis túlzással megszámlálhatatlan mennyiségű kézilabda-mérkőzésre került sor, emellett pedig a Gdanskban rendezett rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságra is érdemes volt odafigyelni. Több magyar siker is született, úgyhogy ezekről lesz szó a Hétvégi Összefoglalóban elsősorban, de nem megyünk el szó nélkül a női kosárlabda-bajnokság Szekszárd – Diósgyőr rangadója mellett sem. Tartsatok velünk!

Férfi kézilabda-vb: Szenzációs magyar győzelem

Mikler Roland már azzal a tudattal vezethette a pályára melegíteni a magyar válogatott játékosait az Izland elleni második csoportmeccs előtt a férfi kézilabda-világbajnokságon, hogy biztosan továbbjutottak a középdöntőbe, miután Dél-Korea Portugáliától is kikapott nyolc góllal, így az ázsiai együttes még akkor sem tudna bejutni a második csoportkörbe, ha az utolsó körben megverné Izlandot, amire egyébként is minimális az esély.

Ezúttal a két újonc szélső, Bujdosó Bendegúz és Kovacsics Péter maradt ki a meccskeretből, ami érthető is, hiszen szükség volt minden tapasztalatra Izland ellen, és visszatért az első meccsen kisebb csípőrándulást szenvedő Ancsin Gábor is. Óriási iramban kezdődött a mérkőzés, öt perc elképesztő rohanás után már 4:4 volt az állás, az északiak első három találatát a Veszprémben játszó Bjarki Már Elísson szerezte másfél perc alatt, és mindegyik izlandi gólnál szinte felrobbant a csarnok, amelynek lelátóin elég nagy fölényben voltak az izlandi szurkolók, ami a földrajzi távolságot nézve nem meglepő, hiszen a svédországi Kristianstadban rendezték az összecsapást.

A magyar csapat remekül kezdte a találkozót, Szita Zoltán különösen vállalkozó kedvében volt, az első három lövéséből három bombagólt szerzett, a kapuban Björgvin Páll Gústavsson egyszer sem tudott velük mit kezdeni, de egyébként sem volt könnyű dolga a kapusoknak, a veterán izlandiban és Mikler Rolandban is csak két lövés akadt el az első negyedórában.

Elsősorban a mi technikai hibáink és az ebből indított gyors lerohanások miatt tíz perccel a szünet előtt négy góllal meg tudtak lépni az izlandiak, Chema Rodríguez azonnal időt is kért, ez azonban nem segített, az ellenfél egyre lelkesebben játszott, szinte az egész aréna buzdítása mellett. Azért persze ők is hibáztak olykor, az egyik emberelőnyös támadásuknál például Aron Pálmarsson ki akarta játszani az üres jobb szélre a labdát, ami annyira pontatlanra sikerült, hogy ha négy méterre nőttek volna az izlandi játékosok, akkor sem tudták volna átvenni. Székely Mártonnak a korláton átmászva, a folyosóról kellett visszahoznia…

Nem volt könnyű dolguk a meccset vezető Bonaventura ikreknek sem, akiknek egy tucat kétméteres férfi között kellett volna rendet tartaniuk, de úgy látszik, valamiért a magyar csapatot látták „rendetlenebbnek”, mert míg az első az első harminc percben a mieink négy kétperces kiállítást kaptak, többet kritikus pillanatban – Sipos Adrián például négy percen belül kettőt –, addig az ellenfél csak kettőt, pedig mindkét oldalon ugyanolyan kemény volt a védelem. Izland kicsit tényleg jobb volt, de az ötgólos félidei előnye kicsit azért túlzónak tűnt még úgy is, hogy az első harminc percben a mieinknél nem volt jó kapusteljesítmény, tizenkilenc lövésből csak hármat fogtak meg, és sok volt a ki nem kényszerített hiba.

A második félidőben ennél többre volt szükség, főleg úgy, hogy a bírói felfogás nem igazán változott, csak a térfélcsere miatt most a másik oldalon szólt többet a síp, és ami az egyik oldalon két percet ért, az a másik oldalon többnyire csak szabaddobást. Ráadásul ebben az ellenszélben a mieink nem hibáztak kevesebbet, amiből egymás után lőtték az üres kapus gólokat az izlandiak. Így hiába zárkóztunk volna fel, az ellenfél könnyen visszaállította az előnyt, és míg ők könnyű gólokat szereztek, nekünk rendre felállt fal ellen kellett támadnunk.

Ancsin Gábor közben belejött a gólszerzésbe, alig több mint tíz perc alatt négyszer is betalált, de ezt leszámítva semmi olyan sem történt, ami megfordíthatta volna az összecsapást, mert Izland mindentől függetlenül nagyon jól játszott, kézben tartotta a mérkőzést. A második félidő felénél Rosta Miklós egészen elképesztő gólt szerzett, Szita lövése még elakadt a kapusban, de a Szeged beállója a kipattanót bevetődve a hálóba bokszolta, Ilic Zoran találatával pedig feljöttünk két gólra, miközben Mikler kritikus pillanatokban védett nagyokat.

A végén megpróbálkoztunk a kétbeállós játékkal is, és mintha lendületet kapott volna a magyar válogatott, percek alatt minden megfordult: Bóka Bendegúz labdaszerzése és ziccere után már csak egy gól volt az izlandiak előnye, Rosta hetesével öt perccel a vége előtt kiegyenlítettünk, Bodó Richárd duplájával pedig átvettük a vezetést kettő góllal, mire az izlandiak kezdtek el kapkodni és hibázni.

A végén Miklernek egyszerűen nem lehetett gólt lőni, és a kicsit megzavarodó izlandiaknak még a saját közönségük sem tudott segíteni. Így a magyar válogatott 30:28-as győzelmével újabb két pontot szerzett, az izlandi szurkolók pedig amilyen hangosan érkeztek, olyan csendesen hagyták el a Kristianstad Arénát.

A mieink négy ponttal a csoport élén állnak, s ma este Portugália ellen zárják az első csoportkört. Az már biztos, hogy a magyar válogatott legalább kettő pontot visz a középdöntős csoportba, de ha ma is győz, akkor négy egységgel kezdheti a következő fázist, ami nem volna rossz kiindulópont a folytatást illetőleg.

Női kézilabda: 200. győzelmének örülhetett a Győr a BL-ben

A női kézilabda Bajnok Ligája B-csoportjának 11. fordulójában a Lokomotiva Zágráb otthonában 27:16-ra nyert a Győri Audi ETO KC, ezzel megszerezte a 200. győzelmét a sorozatban – ilyen messzire még egyetlen csapat sem jutott el a BL-ben!

A kötelező feladat mindig a legnehezebb – tartja a mondás, amire azért a győri lányoknak alaposan sikerült rácáfolniuk szombat este Zágrábban. A Bajnokok Ligájában elvileg nincs könnyű mérkőzés, de a horvát Lokomotiva azért kilóg a sorból, mert tíz meccs alatt egyetlen pontot kapart össze, és persze az ETO ellen sem volt esélye.

Pedig a hazaiak nem kezdték rosszul az összecsapást, igyekeztek tapadni a kicsit lassabban felpörgő magyar bajnokra, de ez csak negyedóráig sikerült nekik, amikor kezdett fogyni a kezdő sor levegője, a lényegesen erősebb és nagyobb merítési lehetőséggel rendelkező ETO belső posztokon szereplő játékosainak eredményes és kreatív játékával kezdett fokozatosan elhúzni. Mindenkit elhomályosított azonban Silje Solberg, aki lényegében minden második kapuja felé megeresztett lövést hárította, kellő alapot adva a gyors támadásbefejezésekhez a másik oldalon.

A második játékrészben nyilván részcélokért is küzdöttek a győriek, látszott, hogy nem nagyon szeretnének visszavenni a tempóból, a védekezés és Solberg továbbra is parádés volt, a játékosoknak leginkább arra kellett figyelniük, hogy ne sérüljenek meg. A Lokomotiva nem tudott 16-nál több gólt szerezni, az ETO pedig két magabiztos győzelemmel kezdte ezt az évet a Bajnokok Ligájában, így jogosan reménykedhet abban is, hogy vasárnap, Metzben is sikerül győznie a csoportrangadón. A Győr együttese talán maga mögött hagyta az elmúlt év végi hullámzó teljesítményt, és az eddig látottak alapján egyértelműen fejlődési pályára állt.

Női kézilabda: Könnyedén nyert a Ferencváros is

A továbbjutás szempontjából nagyon fontos találkozót vívott egymással a Ferencváros és a szlovén Krim Ljubljana Érden a női kézilabda Bajnokok Ligája A-csoportjának 11. fordulójában szombaton, de végül nagyon egyoldalú lett a mérkőzés. A Ferencváros ugyanis remek játékkal végig vezetve 11 góllal legyőzte ellenfelét.

Akárcsak tavaly októberben, ezúttal is két, csalódást jelentő mérkőzéssel a hátuk mögött kellett helytállni a ferencvárosi lányoknak a Krim Ljubljana ellen. A fővárosiak akkor a Bietigheim elleni húsz- és a Brest elleni egygólos vereséget követően csaptak össze a szlovén bajnokkal, s nyertek idegenben 32:30-ra. A népligeti csapat ezúttal a címvédő Vipers otthonában kapott ki 27:26-ra egy hete, míg szerdán a DVSC elleni bajnoki rangadón vesztett pontot. Nem várhatták tehát túl jó hangulatban az összecsapást Szucsánszkiék, nagy volt a nyomás rajtuk, s mert az előző körben a Krim legyőzte a Bietigheimet, az érdi csata élet-halál harc volt, ugyanis a vesztes közel kerülhetett a kieséshez.

A találkozó fontosságát jelezte, hogy szinte megtelt a lelátó a kezdő sípszóra, mi több, Szlovéniából is érkezett kétbusznyi szurkoló. A Ferencváros rendkívül koncentráltan kezdett, agresszív és kemény védekezését nagyon nehezen tudta csak feltörni a Krim. Ráadásul az elpuskázott vendéglehetőségeket is jól használta ki a magyar csapat, amely gyors, pontos támadásokat vezetett a másik oldalon, így nagyon hamar bele kellett nyúlnia a meccsbe Dragan Adzsicsnak, a látogatók vezetőedzőjének. A játék képén ez sem változtatott: Bíró Blanka az első negyedórát közel 56 százalékos védési hatékonysággal hozta, így a vendégek nem tudták átlépni az ötgólos határt, sőt, közelíteniük is csak akkor sikerült, amikor a játékvezetők sorozatban kezdték el kiállítani a ferencvárosiakat. Hét a hét ellen már ötlettelenül és gyengén játszott a Ljubljana, míg a zöld-fehérek parádés akciógólokkal jelezték: ezúttal nem kérdés a győztes kiléte.

A fordulást követően Emily Bölk második találatával lett először tíz, majd pár perccel később a német újabb góljának köszönhetően tizenegy gól a különbség. A második félidő feléhez közelítve aztán sajnálatos sérülés miatt állt a játék: Kisfaludy Anett és Natasa Ljepoja összefejelt, s az FTC játékosát a mentőknek kellett letámogatniuk a pályáról. Ez sem akasztotta meg a Ferencvárost, amely – mondhatjuk – minden téren jobb volt ellenfelénél. A szélekről, átlövésből, betörésből és beállóból is megállíthatatlannak bizonyult a kilencedik kerületi csapat, s magabiztosan nyert a végére teljesen széteső Krim ellen, ezzel eltávolodott a kiesőzónától. 37:26 lett a vége.

Női kézilabda: Simán győzött a Loki Kaproncán

Hatgólos győzelmet aratott a DVSC SCHAEFFLER a női kézilabda Európa Liga csoportkörének második fordulójában a Kapronca otthonában.

Az első gólt még a hazai pályán játszó kaproncaiak szerezték, de a debreceniek szinte azonnal fordítottak és magukhoz ragadták az irányítást. A Loki többet támadott, többet lőtt és pontosabban célzott ellenfelénél, így végig vezetve, 26:20-ra győzte le a Podravkát.

A DVSC legeredményesebb játékosa a hétgólos Töpfner Alexandra volt, rajta kívül az 5 találatig jutó Kácsor Gréta emelkedett ki a mezőnyből.

A Debrecen kettő forduló után kettő győzelemmel csoportja 2. helyén áll, ám a norvég Sola csak egy góllal előzi meg. A két együttes a következő körben egymással találkozik.

Női kézilabda: Szoros meccsen siófoki győzelem a Dortmund ellen

A Siófok házigazdaként 27:24-re legyőzte a német Borussia Dortmundot vasárnap a női kézilabda Európa Liga csoportkörének második fordulójában.

A Balaton-partiak keretéből Lakatos Rita, Puhalák Szidónia, Török Lilly és Lapos Laura hiányzott.

Küzdelmes mérkőzést játszottak a csapatok, és bár a Siófok az első félidőben többször is elléphetett volna ellenfelétől, ez egyszer sem sikerült. Marina Rajcic védéseire alapozva a hetedik perctől a jól összpontosító siófokiak vezettek, de a beálló körüli védekezésük nem volt megfelelő, és kilenc lövést is elrontottak, akárcsak a németek.

A második felvonásban is fegyelmezetten kézilabdázott a magyar csapat, amelynek védekezését némileg megkönnyítette, hogy a vendégek szinte egyáltalán nem lőttek távolról. Tamata Mavsar vezérletével egy 6:2-es sorozattal 19:15-re ellépett a magyar együttes, de Emma Olsson jóvoltából egy 3:0-s szériával visszazárkózott a Borussia. A németek nyitott védekezésére is gyorsan talált megoldást a Siófok, és bár öt perccel a vége előtt 25:22-nél úgy tűnt, eldőlt a találkozó, a Dortmund egy percen belül kétszer is betalált. A meccs végül Mavsar két sikeres büntetőjével és így siófoki sikerrel zárult.

Mavsar tíz góllal, Rajcic nyolc védéssel, a túloldalon Olsson nyolc találattal, Yara Ten Holte kilenc védéssel zárt.

Az egy győzelemmel és egy vereséggel álló Siófok szombaton a norvég Molde csapatát fogadja a második számú európai kupasorozat csoportkörében.

Női kézilabda: Kikapott a Mosonmagyaróvár és a Vác

A Mosonmagyaróvár 36:29-re kikapott a francia Nantes-tól szombaton, a női kézilabda Európa Liga B-csoportjának 2. fordulójában.

Az első fordulóban a norvég Fanát legyőző magyar együttes jól kezdett a Nantes ellen: 2:0-ra, majd 4:3-ra is vezetett, ám ezt követően átvette az irányítást a francia csapat. Noha a Mosonmagyaróvár 15:15-re egyenlített, a szünetre háromgólos hátránnyal kellett levonulnia (18:15).

A következő harminc percben tovább nyílt az olló, kilencgólos volt a két klub közötti legnagyobb gólkülönbség (34:25). A Nantes végül 36:29-es sikert ért el. A hazaiak legjobbja Nathalie Hagman volt, nyolc gólig jutott, a Mosonmagyaróvárban Lancz Barbora volt a legeredményesebb tíz góllal.

A Vác együttese szintén sima, 34:28-as vereséget szenvedett a német Thüringertől hazai pályán. A váciak vereségüket elsősorban első félidei gyenge játékuknak köszönhetik, hiszen a Thüringer 21:13-ra vezetett a szünetben. A fordulás után a vendégek érthetően nem adtak ki magukból sok energiát, a Vác pedig ezt kihasználva kozmetikázni tudott az eredményen, de végül hatgólos vereséget szenvedett, így két kör után nulla ponttal áll csoportjában az utolsó helyen.

Rövidpályás gyorskorcsolya: Egy-egy ezüst- és bronzérem a magyar termés az Eb-n

Jászapáti Petra a harmadik helyen végzett 1000 méteren a gdanski rövid pályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon.

Bár szombaton rásérült a bal bokájára Jászapáti Petra, vasárnap összeszorította a fogát, s jégre lépett, és milyen jól tette!

A szegediek olimpiai bronzérmes korcsolyázója pályafutása első egyéni érmét szerezte: harmadik helyen végzett 1000 méteren.

És ezzel nem szakadt meg a remek sorozat: a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott 2006 óta minden Európa-bajnokságon szerzett érmet.

És ez még nem minden!

Hollandia mögött a második helyen végzett a női váltónk az Európa-bajnokságon.

A Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka összetételű kvartett igazán kitett magáért, hiszen a toronymagas esélyes holland sorral tartották a lépést, emellett az olaszokat és a lengyeleket végig maguk mögött tartották, így odaértek a dobogó második fokára.

A magyar válogatott egy ezüst- és egy bronzéremmel zárta a gdanski Európa-bajnokságot, ami a Liu-fivérek távozása után egyáltalán nem jön rosszul lelkileg, de az igazán érdekes majd az lesz, hogy a március 10. és 12. között esedékes dél-koreai világbajnokságon milyen eredményeket tudnak elérni versenyzőink. A reménykedésre megvan az ok a közeljövőt illetően, mert egy igen fiatal csapat szerepelt most Gdanskban, amelyben sok potenciál lehet még.

Kosárlabda: Utolsó negyedes fordítással győzött a Diósgyőr

A Fenerbahce elleni Euroliga-mérkőzéshez képest a vasárnapi bajnoki rangadóra erősödött az Atomerőmű KSC Szekszárd kerete, Djokics Zseljko vezetőedző ugyanis csatába küldhette Goree Cyeshát, a magyar válogatott centerét, egyik meghatározó játékosát. Két jó távoli dobással kezdte a találkozót a látogató DVTK-Hun-Therm, a tolnaiak főként magas embereiket igyekeztek megjátszani, akik több-kevesebb sikerrel brusztoltak a szigorított területen belül.

A 12. percben, Victoria Vivians öt pontja után vezetett először a hazai együttes, amely azért tudott fordítani, mert nem engedte közel saját gyűrűjéhez a DVTK-t. Az ausztrál Darcee Garbint mondjuk nem is kellett, bő másfél negyed alatt négy triplát is elsüllyesztett. Két és fél perccel a nagyszünet előtt 32:28 állt az eredményjelzőn, Völgyi Péter, a miskolciak edzője időt kért, de Bernáth Réka másodpercekkel később már a vendégek 11. labdáját adta el. Stabilizálta előnyét a KSC, s bár a kinti dobásai nem ültek, megoldotta máshogy, leginkább hajtós védekezéssel. Studer Ágnes dudaszós, emberről dobott triplájának köszönhetően végül 41:34-gyel zárult az első húsz perc.

Közeledve a harmadik negyed zárásához 13 ponttal is ellépett a Szekszárd, amire két Cheridene Green-kosár érkezett válaszul. Nem is maradt esélytelen a záró felvonásra a piros-fehér csapat, az 56:50-es eredmény lehetővé tehetett egy huszáros fordítást. 58:56-nál támadhattak az egyenlítésért a vendégek, ám Arella Guirantes a mérkőzésen a második elég nagy lépéshibáját követte el indulásnál.

Amikor egy pontra zárkózott a DVTK, Miklós Melinda emelt rá egy triplát sikerrel, és Green támadóhibájával elkezdett szorulni a hurok a Magyar Kupa-címvédő nyaka körül. Ennek ellenére bár Garbin tiszta tripladobásával még nem, Kányási Veronika hármasával már visszavették a vezetést a miskolciak.

Jöhetett még másfél perc dráma: Studer nem talált be Aho Nina szorításában, Green viszont erőszakosan és pontosan centerezett (65:68). Mivel nem érkezett az egyenlítő trojka, a túloldalon az elmúlt hónapokban kiválóan kosárlabdázó Kányási újra bevágott egy triplát, ezzel kialakítva a 71:66-os végeredményt. Folytatta remek szériáját a DVTK, a Szekszárd viszont már ötödik alkalommal kapott ki az NB I aktuális idényében – nem szoktunk hozzá ehhez, de nagyon hosszú még az évad.

Ami a forduló többi eredményét illeti, a listavezető Sopron 80:53-ra győzött Szigetszentmiklóson, a Győr 87:74-re verte a Ludovikát, a PEAC 76:56-ra nyert a Vasas ellen. Az MTK 81:60-as győzelmet aratott a Cegléd fölött, a BEAC pedig 102:64-re verte a PINKK együttesét.

A kiemelt kép forrása: MKSZ / Kovács Anikó

Leave a Reply