5 kérdés és válasz az Ausztrál Openről

Hétfőn veszi kezdetét az év első Grand Slam-tenisztornája, az Ausztrál Open. Hol lehet nézni a mérkőzéseket? Kik a nagy favoritok? Mi van Novak Djokoviccsal? Lesznek magyarok a mezőnyben? Mindezekre a kérdésekre választ kaphatsz, ha elolvasod a versenyt felvezető cikkünket!

Hol lehet nézni a mérkőzéseket?

Ahogy azt az elmúlt évtizedekben megszokhattuk, az Ausztrál Open mérkőzéseit az Eurosporton lehet figyelemmel kísérni. Mindkét csatornán a melbourne-i események fogják kitölteni az éjszakákat, a reggeleket és a délelőttöket a január 16-ától kezdve, hiszen magyar idő szerint 1:00-kor kezdődnek a mérkőzések, s egészen 13-14 óráig is eltarthat a meccsdömping. Az Eurosport a két csatorna mellett természetesen előfizetős stream-szolgáltatásán keresztül is adni fogja a mérkőzéseket, mégpedig az összeset, mivel ott mindegyik pálya képe elérhető lesz, úgyhogy az igazi ínyencek, vagy akiknek kedvence nem kerül képernyőre, ezen a platformon kedvük szerint nézhetik a tornát. A csatorna a közvetítések mellett elemző műsorokkal is készül, amelyekben igazi sztárparádéra lehet számítani, hiszen Mats Wilander, John McEnroe, Barbara Schett, Tim Henman, Alizé Lim és Laura Robson is megfordul műsorvezetőként vagy szakértő vendégként. Érdekesség, hogy az Eurosport német adásának szakértője lesz Boris Becker, aki néhány hete szabadult brit börtönéből azzal a feltétellel, hogy csalás miatt kapott 2 év 8 hónapos börtönbüntetésének végéig kiutasították az Egyesült Királyságból. A magyar adásban nem fogjuk látni.

Novak Djokovics lehet ismét világelső?

Novak Djokovics egy év kihagyás után ismét részt vesz az Ausztrál Openen és sokak szerint a torna legnagyobb favoritja a férfiaknál. Ezt erősíti az a tény, hogy vasárnap ádáz küzdelemben győzte le Sebastian Kordát az adelaide-i torna döntőjében. A szerb 10. melbourne-i győzelmét szeretné megszerezni (2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019, 2020 és 2021 után). Kihívói úgy is rengetegen lehetnek, hogy a világelső Carlos Alcaraz lábsérülés miatt kihagyja a versenyt. A címvédő Rafael Nadal, Danyiil Medvegyev, a hazai pályán szereplő Nick Kyrgios, Sztefanosz Cicipasz, Casper Ruud, Félix Auger-Aliassime, Jannik Sinner vagy akár Matteo Berrettini is esélyes lehet a végső győzelemre. A sorsolás alapján Djokovics és Nadal a döntőben találkozhat. A szerb esélyeit az is növeli, hogy utoljára 2018-ban veszített mérkőzést az Ausztrál Openen, s azóta zsinórban 34 találkozót nyert meg Melbourne-ben. Győzelem esetén a szerb 2022. június 6. után ismét a világranglista élére kerülne, de nem árt tudni, hogy tornagyőzelem esetén Casper Ruud és Sztefanosz Cicipasz is világelső lehet.

Mi van Iga Swiatekkel?

Iga Swiatek a tavalyi Ausztrál Openen az elődöntőben kapott ki Danielle Collinstól. A tornát Ashleigh Barty nyerte, ám az ausztrál nem sokkal ezt követően bejelentette visszavonulását, így a lengyel lány lett a női tenisz uralkodója. A világelső Swiatek negyedik Grand Slam-győzelmére hajt a 2020-as és 2022-es Roland Garros, illetve a szintén tavalyi US Open után, azonban nem biztos, hogy 100%-os állapotban tud pályára lépni, mivel a United-kupán Jessica Pegula ellen elvesztett mérkőzésén könnyes szemekkel vonult le, ugyanis megsérült a válla. A lengyel emiatt visszalépett a most zajló második adelaide-i tornától annak érdekében, hogy rendbe jöjjön sérülése hétfőre. Első mérkőzését a német Niemeierrel fogja játszani (amennyiben nem jön közbe semmi), s ha továbbjut, akkor a 2. fordulóban Udvardy Panna is lehet az ellenfele, de a magyarokról lentebb még esik szó. A női torna egyébként már vesztett egy nagy nevet, hiszen a szervezők szabadkártyát adtak a 42. évét taposó Venus Williamsnek, ám az amerikai legenda sérülésre hivatkozva visszalépett.

Mit remélhetünk a magyaroktól?

Összesen négy honfitársunknak szurkolhatunk az Ausztrál Open felnőtt egyesében. A férfiaknál Fucsovics Márton fog ütőt ragadni. A kétszeres AO-nyolcaddöntős játékos az 1. fordulóban a világranglistán 76. argentin Federico Coriával csaphat össze. Marci 73. az ATP-rangsorban, tehát ez alapján szoros mérkőzésre van kilátás, de bíztató jel lehet, hogy a múlt héten Challenger-tornát nyert Canberrában, igaz, ott nem a legerősebb mezőny gyűlt össze. Fucsovics Márton szeret az Ausztrál Openen játszani, úgyhogy bízzunk benne, hogy a gyengére sikerült tavalyi év után 2023-ban eredményesebb lesz. A nőknél három magyar is főtáblás lett. Udvardy Pannával kapcsolatban már említettem, hogy a 2. fordulóban Iga Swiatek lehet az ellenfele – ehhez a kolumbiai Camila Osoriót kell legyőznie a nyitókörben. Ellenfele 82. a világranglistán, míg Panna a 90., vagyis ez sem ígérkezik sétagaloppnak. Bondár Anna a román Ana Bogdannal fog játszani – Anna 79., ellenfele 61. a ranglistán. Gálfi Dalma a 29. kiemelt kínai Cseng Kvin-vennel kerül szembe, vagyis neki lehet a legnehezebb dolga a magyarok közül Melbourne-ben.

Mennyi pénzt kapnak a győztesek?

Az Ausztrál Open szervezőinek bejelentése szerint az idei tornán rekordmagas lesz a pénzdíjazás, ugyanis 19 milliárd 320 millió forintot fognak kifizetni a játékosoknak – ez 3.4%-os emelkedés 2022-höz képest. Az elmúlt húsz évben az ausztrál nyílt bajnokság összdíjazása az inflációt nem számítva 321%-kal emelkedett. Idén a férfi és a női egyéni győztese egyaránt 2 millió 975 ezer ausztrál dollárt, azaz mai árfolyamon 752 millió forintot fog kapni.

Tehát hétfőn éjjel megkezdődik az Ausztrál Open, amelyen négy magyarnak szoríthatunk a felnőtt mezőnyben, s a világsztárok sokaságát is láthatjuk. Reméljük, magas színvonalú tornát fogunk látni.

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply