Sziporkázó Félix, duzzogó Ronaldo – a Portugália-Svájc mérkőzés legfőbb tanulságai

A portugál válogatott 6:1-re kiütötte Svájcot a labdarúgó-világbajnokság utolsó nyolcaddöntőjében. A luzitánoknál 2008 óta először nem volt kezdő nagy tornán Cristiano Ronaldo, ám kiderült, nélküle is működik a portugál támadógépezet, hiszen az eddig alig ismert Goncalo Ramos meglőtte a katari torna első mesterhármasát. Eme siker után már a portugálokat sem lehet félvállról venni, miközben a svájciak csalódást okoztak. Összefoglalom a mérkőzés legfőbb tanulságait.

POZITÍVUMOK
Fernando Santos nyerő húzása

Cristiano Ronaldót a padra ültetni? Bizonyos portugál szurkolók a keddi mérkőzés előtt erre buzdították Fernando Santos szövetségi kapitány, s a szakvezető meg is merte húzni ezt. A luszaíli stadionba kilátogatott nézők közül bizonyára sokan CR7 miatt mentek ki erre a mérkőzésre, úgyhogy ők biztosan nem díjazták ezt a döntést. A jelenleg klub nélküli Ronaldo utoljára a 2008-as Európa-bajnokságon volt kispados a nagy tornákat figyelembe véve, még pénteken, a Dél-Korea ellen igen tartalékosan fölállt csapatban is helyet kapott. Tény és való, hogy nem az igazi a formája a 37 éves támadónak, aki ráadásul életkorából fakadóan már nem olyan gyors mint rég, s bizony, nélküle megtalálta gyorsaságát a portugál válogatott, s ami ennél is fontosabb, egy eddig alig ismert fiatal tehetség mesterhármassal rukkolt elő. Goncalo Ramos, a Benfica 21 éves támadója három nem is akármilyen góllal vétette észre magát, amelyek eldöntötték a mérkőzést. Ez alapján most már mindenki beláthatja, hogy Santos mester remekül nyúlt bele a csapatba, hiszen a Svájc elleni 6:1-es diadal negyeddöntős szereplést ért. Nem Ramos volt egyébként az egyetlen jó húzása a szakvezetőnek, hiszen az is hasznára volt a csapatnak, hogy Joao Cancelo helyett Diogo Dalot kezdett a védelem jobb oldalán. A tegnapi összecsapás után már a portugálokat sem lehet leírni, mert ilyen játékkal bármeddig eljuthatnak a tornán.

Az egyik nagypapa kikerült a kezdőből, a másik be

Amíg Cristiano Ronaldo csak csereként jutott szóhoz és gólt végül nem szerzett, addig Pepe kezdőként kapott lehetőséget, s a Porto hátvédje meg is hálálta a bizalmat, ugyanis a 33. percben gólt szerzett, ezzel 132. válogatott mérkőzésén a 8. találatát jegyezte. A korábbi Real Madrid-játékos a folytatásban is a védelem lelke volt, s azzal, hogy a csapatkapitányi karszalagot is megkapta, az egész csapatot ő irányította, amire szükség is volt. Bár Ronaldo beállásakor átadta neki a kapitányi feladatokat, bebizonyította, hogy 39 évesen és 283 naposan is képes nagyszerű teljesítményre, s nem volt véletlen, hogy bekerült a keretbe. Pepe egyébként a világbajnokságok történetének legidősebb olyan játékosává vált, aki gólt szerzett egyenes kieséses mérkőzésen.

Félix, a szupersztár

Joao Félix a portugál labdarúgás új ígérete – ezt gondolhattuk néhány évvel ezelőtt. Azóta az Atlético Madrid játékosa nehezen tudta bebizonyítani, hogy jogosak ezek a gondolatok, azonban tegnap ő volt a portugál csapat motorja. Bár most mindenki Ramos mesterhármasáról beszél, de Joao Félix nélkül nem biztos, hogy ennyire sima győzelmet tudott volna aratni a portugál válogatott. Félix minden labdáért keményen megküzdött, nagyon jó meglátásai voltak és az egész mérkőzésen remek tempóban focizott. Két gólpasszt osztott ki, de valamilyen szinten csapata mindegyik góljában benne volt. Ezek után alighanem fölerősödnek azok a pletykák, miszerint a télen elhagyhatja az Atléticót és a PSG-nél köthet ki.

NEGATÍVUMOK
Gyenge svájciak

Breel Embolón, az előretolt éken kívül igazából senki sem tudott sok pozitív momentumot produkálni a tegnapi mérkőzésen a svájciak részéről. Nagyon gyenge volt a közép-európai csapat, amelytől pedig a többség azt várta, hogy a brazilok után a portugálok dolgát is nagyon megnehezíti. A svájci csapat ritkán szokott nagyon kikapni, de most aztán beleszaladt a késbe, s történetének legnagyobb vb-vereségével utazhat haza. Nagyon törékeny volt a védekezés, miközben a támadójátékban sem só, sem bors nem volt, s akkor a gyakorlatilag nem létező középpályáról inkább nem is beszélek… A svájciak egyszerűen nem voltak ott a pályán. Pedig nem volt olyan régen, amikor ez a csapat a 2020-as Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében kiejtette a világbajnok franciákat. Most semmi sem sikerült, s őszintén szólva, ez a nagy különbségű vereség is teljesen megérdemelt volt.

Ronaldo sietve távozott

Ronaldo mérges, csalódott és bosszús? Természetesen! Ronaldo nem is lenne Ronaldo, ha nem durcáskodna amiatt, hogy 14 év után először nem volt kezdő nagy tornán, ami pedig az elmúlt hónapok történései után egyáltalán nem volt meglepő. A 37 éves, ötszörös aranylabdás csatár eddig nem sokat tett hozzá a portugálok teljesítményéhez a tornán, bár az tény, hogy Ghána ellen fontos gólt szerzett, azonban Uruguay és Korea ellen is alig-alig került hozzá a labda. Svájc ellen a 74. percben állhatott be, de húsz perc alatt sem tudott semmit érdemlegeset csinálni, ami az eredményt látva valahol még érthető is lenne, de alighanem mindenki abban bízott, hogy egy ilyen gólesőből ő is kiveszi a részét. Ez nem így lett. Amit a lefújás után csinált, azt követően nem volnék meglepve, ha Marokkó ellen sem kezdene, mivel ahelyett, hogy megünnepelte volna társaival a nagyarányú győzelmet, sietve levonult a gyepről, s látszott arcán, hogy az öröm helyett a düh dolgozik benne, hiszen büszkesége nem teszi lehetővé számára, hogy elfogadja: bizony, fölötte is kezd eljárni az idő.

Portugália tehát 6:1-re kiütötte Svájcot és a szombat délutáni negyeddöntőben Marokkóval találkozik.

A Marokkó – Spanyolország mérkőzés értékelését ide kattintva olvashatod.

A világbajnoksággal kapcsolatos írások ide kattintva érhetők el.

A kiemelt kép forrása: SUHAIB SALEM / REUTERS

Leave a Reply