Livakovic volt a hős, Modric pedig a láthatatlan – a Japán-Horvátország mérkőzés legfőbb tanulságai

A horvát válogatott 1:1-es 120 perc után 11-esekkel 3:1-re verte Japánt, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé a katari labdarúgó-világbajnokságon. A négy évvel ezelőtti döntős egy mindvégig kőkemény és komoly erőfeszítést igénylő összecsapást tudott megnyerni, amihez kellett kapusának a büntetőrúgások során bemutatott több védése is. Összefoglaljuk a mérkőzés legfőbb tanulságait.

POZITÍVUMOK
Livakovic óriássá vált a 11-esek során

Előzetesen nem hiszem, hogy sokan gondoltak arra, hogy a mérkőzés hőse Dominik Livakovic lesz. Márpedig így alakultak a dolgok, ugyanis a horvátok kapusa a 11-esek során három japán büntetőt is kivédett a négyből, a mérkőzés korábbi során pedig szintén végig éber volt, Maeda góljánál pedig egyszerűen nem tehetett semmit. Remek teljesítményére Brazília ellen is nagy szüksége lesz Horvátországnak.

Perisic jól keverte a lapokat

Amíg támadótársai, Petkovic és Kramaric komoly gondban voltak ezen a mérkőzésen, addig Ivan Perisic veszélyes tudott lenni a japán kapura. A Tottenham játékosa az első percektől fogva fejtörést okozott a japánok, különösen a rá figyelő Tomijaszu számára, akit alaposan meglepett egyik indításával, amiből azonban Kramaric nem tudott gólt szerezni. A 2. félidőben Lovren beadását csodálatos mozdulattal fejelte a kapuba, amit a kint álló japán kapus csak nézhetett, mint Rozi a moziban.

Japán izgalmasan játszott

A félidőben Japán úgy vezetett, hogy mindössze 40%-ban birtokolta a labdát. Ez azonban nem volt más a távol-keletiek számára, mint egy rablás, hiszen azon kevés alkalmak során, amikor náluk volt a labda, szinte mindig valami érdekeset csináltak vele. A japánok félelmetesek voltak a védekezésből támadásba történő átváltások során, játékukat egész egyszerűen érdemes volt megfigyelni. Technikailag nagyon pontosan fociztak, nem próbálták irányítani a meccset, inkább lövésekre törekedtek. Ennek ellenére az idő előrehaladtával egyre kevésbé voltak láthatóak. Pedig elkaphatták volna ezt a horvát csapatot, de így már soha nem tudjuk meg, mire mentek volna mondjuk a brazilok ellen, ahol Morijaszu Hadzsime szövetségi kapitány alighanem ugyanehhez a taktikához folyamodott volna.

NEGATÍVUMOK
A láthatatlan Modric

Talán ez az utolsó világbajnoksága és a Real Madrid játékosa nem sokat segített csapatán tegnap kora este. A horvátok játékmestere nagyon keveset volt látható ezen a mérkőzésen, nem sokat tett hozzá a játékhoz. Az egyetlen momentum, amit fölírhatunk neve mellé, egy Gonda kapus által könnyedén fogott lövés volt a 63. percben. Nem volt meglepő, hogy edzője már a hosszabbítás 1. félidejének végén lecserélte.

Nem működtek a japán cserék

A csoportkör során Spanyolország és Németország ellen is azért tudott jobb lenni Japán a második félidőben, mert Morijaszu kapitány remek érzékkel cserélt. A horvátok ellen ezek a cserék nem váltak be. A Kék Szamurájok ráadásul egyre gyengébben fociztak a változtatásokat követően. A gólszerő Maeda helyére beküldött Aszano nem csinált semmi nagy dolgot, míg Minamino és Mitoma egyaránt kihagyta 11-esét. Ezzel véget ért a japán csoda.

Horvátország a negyeddöntőben tehát Brazíliával találkozik pénteken 16 órai kezdettel.

A kiemelt kép forrása: JOHN SIBLEY / REUTERS

Leave a Reply