Dohai szamba, Neymar-show – a Brazília-Korea mérkőzés legfőbb tanulságai

A brazil labdarúgó-válogatott 4:1-re legyőzte Koreát a világbajnokság tegnap esti nyolcaddöntőjében. A selecao már a szünetben 4:0-ra vezetett, s a második félidőben nem igazán erőltette a támadásokat, de komoly jelzést küldött a lehetséges ellenfeleknek, hogy bizony képes lehet megnyerni a tornát. A visszatérő Neymar remekül játszott, de természetesen a gólkirályi címért harcoló Richarlison is sokat tett hozzá a brazilok sikeréhez. A Sportudvar összefoglalja a mérkőzés legfőbb tanulságait.

POZITÍVUMOK
Brazília világos üzenete

Azt hiszem, enyhe kifejezést használok, ha azt írom, hogy Brazília erődemonstrációt tartott Korea ellen. Bár tény és való, hogy az ázsiai együttes nem volt erős, s a csoportból való továbbjutását is jó adag szerencsének, s nem annyira jó teljesítményének köszönhette, de ettől függetlenül ritkán látható akkora dominancia egy csapattól vb-nyolcaddöntőben, mint amire tegnap példa volt. Az egész világsajtó le van nyűgözve a brazilok tegnapi játékától, hiszen a selecao komolyabb erőfeszítés nélkül tudott négy gólt szerezni már az első félidőben, s a szünetben mindenki azon gondolkodott, hogy vajon itt megállnak-e Neymarék. Végül megálltak, a fordulás után nem szereztek újabb gólt, viszont kiderült, hogy védelmük is stabil lábakon áll, hiszen Alisson kapusnak a meccsen legalább négy nagy védése volt. Láttunk már egy-két bizonytalankodó kapust ezen a világbajnokságon, úgyhogy a brazilok ilyen szempontból is bizakodóak lehetnek. Jó kérdés, hogy pénteken délután a maratoni csatából érkező horvátokkal mire mennek, mert valószínűleg az egy nehezebb mérkőzés lesz, bár az az előny mindenképpen a brazilok mellett lesz, hogy nincsenek annyira kifacsarva, főleg, hogy a legtöbb kulcsjátékos az utolsó csoportmérkőzésen pihenhetett.

Neymar remeklése

Azután, hogy a Szerbia ellen elszenvedett bokarándulása miatt a másik kettő csoportmérkőzést kihagyta, Neymar megújult erővel tért vissza Korea ellen, s nem okozott csalódást szurkolóinak, hiszen a 12. percben 11-esből talált a kapuba, amivel már 2:0-ra vezettek a brazilok. A Paris Saint-Germain játékosa remek teljesítményt nyújtott, nehezen bírtak vele a koreaiak, s ezzel üzent két párizsi csapattársának, Kylian Mbappénak és Messinek, akik szintén érdekeltek lesznek a negyeddöntőben. Azt hiszem, sok van még Neymarban, így már csak az a kérdés, képes lesz-e nem fölhúzni magát, ha nem megy annyira jól a foci – ha ezt meg tudja tenni, bármire képes lehet.

Forrás: KAI PFAFFENBACH / REUTERS
A brazilok szenzációs első félideje

Ahogy egy francia újságíró fogalmazott, fociszambának lehettünk szemtanúi tegnap este Dohában. A világbajnokság után elbontásra kerülő 974 Stadion egy fantasztikus első félidőt hozó mérkőzéssel búcsúzott, hiszen mind a brazil szurkolók, mind a semleges nézők számára szórakoztató lehetett, milyen játszi könnyedséggel rúgták a gólokat a dél-amerikaiak. Ettől természetesen remek hangulat alakult ki a stadionban, hiszen nagyon sok brazil szurkoló látogatott ki az összecsapásra. Nem csak a lelátó brazil részein volt nagyon jó a hangulat, hanem a pályán is, hiszen amikor a 29. percben Richarlison egy remekbe szabott góllal már 3:0-ra alakította az eredményt, a játékosok egy kis táncra tudták bírni Tite szövetségi kapitányt is. Ilyet azért nem minden nap látunk sportpályán. De olyan szenzációs félidőt sem látunk túl sűrűn, amire a brazilok tegnap este képesek voltak, úgyhogy érthető a nagy öröm még úgy is, hogy a neheze csak most következik.

NEGATÍVUM
Koreának nem volt keresnivalója a nyolcaddöntőben

Igen gyorsan kiderült, hogy a koreai válogatottnak nem kellett volna továbbjutnia csoportjából. Eleve jó adag szerencsének köszönhették, hogy a tartalékos Portugália ellen a hosszabbításban megszerezték a győztes gólt, miközben Uruguay nem tudta a szükséges különbséggel verni Ghánát. Már ekkor nyilvánvaló volt, hogy a koreai csapat nincs azon a szinten, ami egy világbajnoki nyolcaddöntőhöz kellene, s ez tegnap este tökéletesen beigazolódott. Miközben a brazilok sebészi pontossággal vezették látványos és megállíthatatlan támadásaikat, addig a koreaiak puhányak, engedékenyek és törékenyek voltak. Nem túlzás azt állítani, hogy az első félidő kálvária volt az ázsiai együttes számára, hiszen Vinícius a 7., Neymar a 12., Richarlison a 29., Paqueta pedig a 36. percben talált a kapuba – ez a periódus is tökéletesen megmutatta, hogy ennek a koreai csapatnak (akármennyire is szívósan küzdött a csoportmérkőzések során) semmi keresnivalója nem lett volna a világ legjobb 16 csapata között, mert egyáltalán nem tartozik oda. Azt nyilván nem szabad elhallgatni, hogy a koreaiaknak mindkét félidőben akadt egy-két komolynak nevezhető lehetőségük, s nem egyszer Alissonnak kellett nagy bravúrt bemutatnia, de védelem és középpálya nélkül nehéz eredményt elérni a fociban. Pajk Szung Ho gólja a 76. percben ugyan szépre sikeredett, de csak némi szépségtapasznak nevezhető. A csapat lelke, Szon Hjung Min viszont egyedül maradt, mivel a társak nem tudtak felnőni hozzá, márpedig egy csapatsportágban magányosan nem lehet sikereket elérni. Ezen a koreai csapaton még a 2002-ben látott hathatós bírói hátszél sem segített volna.

A brazil védelem megzavarható

Ahogy már említettem, a koreaiaknak akadtak veszélyes helyzeteik, s nem egyszer Alisson kapusnak kellett résen lennie. A brazil védelem kissé könnyelműre vette a figurát 4:0-nál, amit persze megengedhetett magának, mert a koreai támadások többsége elég hamar elhalt, de azért voltak figyelmeztető jelek arra vonatkozólag, hogy egy erősebb csapattal szemben összeszedettebb védekezésre lesz szükség, mert ott az ilyen kihagyások és apró figyelmetlenségek komolyan megbosszulhatják önmagukat. A negyeddöntőben Horvátország lesz az ellenfél. Ott a brazilok még egyértelmű favoritok lesznek, de az elődöntőben Hollandia vagy Argentína fog az útjukba kerülni, s ott bizony egy tegnapihoz hasonló hátsó munka már komoly gondokat idézhet elő. Ezen javítaniuk kell a braziloknak, mert különben a nagy lelkesedésnek és várakozásoknak ismét sírás lesz a vége, ahogy azt az elmúlt két világbajnokságon is láthattuk.

Brazília tehát 4:1-re verte Koreát és pénteken 16 órakor Horvátország ellen lép pályára a negyeddöntőben.

A kiemelt kép forrása: PEDRO NUNES / REUTERS

Leave a Reply