Megállíthatatlan Bellingham, gyenge Koulibaly – az Anglia-Szenegál mérkőzés legfőbb tanulságai

Anglia könnyed játékkal 3:0-ra legyőzte Szenegált, ezzel bejutott a labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjébe. A Sportudvar értékeli a mérkőzésen történteket.

POZITÍVUMOK
Jude Bellingham volt a pályán a főnök

A Dortmund fiatal középpályása nagyon jó teljesítményt nyújtott tegnap este, komoly szerepe volt abban, hogy csapata 3:0-ás győzelmet aratott. Alan Shearer, a Newcastle legendája, a Premier League gólrekordere Twitter-oldalán nem véletlenül fogalmazott úgy, hogy Jude Bellingham óriási volt az első félidőben. Nagy játékmennyiség, technikai pontosság, éles védelmi beavatkozások, gólpassz az első gólnál, kifogástalan labdakihozatal, amely a második találatot eredményezte – mi más kell még?

Harry Kane még mindig tudja, hogyan kell gólt szerezni

A 2018-as világbajnokság gólkirálya nem szerzett gólt ezen a tornán – egészen tegnapig. Harry Kane a csoportmeccsek során három gólpasszt osztott ki, Szenegál ellen azonban már övé volt az utolsó szó, mégpedig a második gólnál, amely az első félidő hosszabbításában született. Kane a másik két angol gólból is kivette részét remek passzaival, úgyhogy őt is dicsérni kell tegnapi teljesítményéért. Nem mellékesen arról is szólni kell, hogy a tegnapi volt a 11. gólja nagy tornán, ezzel megelőzte Gary Linekert, aki eddig az angolok csúcstartója volt a vb-k és Eb-k tekintetében.

Gareth Southgate megoldotta a rejtvényt

Az, hogy ennyi jó játékos van egy csapatban, mindig komoly fejtörést jelent egy edző számára. Ebben a cipőben jár Gareth Southgate is, hiszen az angol válogatottban sokan nagyon jó formában érkeztek meg erre a világbajnokságra, amit tegnap este is láthattunk. Az angolok szövetségi kapitányának komoly döntéseket kellett meghoznia a csapat összeállításánál, de ezeket meglépte, s végül kifizetődtek. Ezek egyike volt, hogy a Wales ellen duplázó Marcus Rashfordot a kispadra ültette, helyén pedig Bukayo Saka és Phil Foden támadták Harry Kane-el együtt a szenegáli kaput. Az ő kezdőbe helyezésük is jó döntésnek bizonyult, hiszen az Arsenal szélsője gólt szerzett, a Manchester City labdarúgója pedig kettő darab gólpasszt osztott ki.

Phil Foden: Mint hal a vízben

Phil Foden rájött arra, hogyan kell villogni a válogatottban? A világbajnokság előtt nem alkotott maradandót a klubjában ellenben remeklő játékos, ám tegnap este nagyon jól focizott, hiszen két gólpasszt jegyzett. Wales ellen gólt szerzett, s ugyan tegnap elmaradt a gól, de a két gólpassz mellett azt is ki kell emelni vele kapcsolatban, hogy az első gól előtti támadás során remekül fordult le védőjéről, így tudta megszerezni a vezetést Jordan Henderson a háromoroszlánosoknak. Az a gyanúm, hogy Foden nem fog egyhamar kikerülni az angol kezdő tizenegyből.

NEGATÍVUMOK
Kalidou Koulibaly túlságosan feszült volt

A csoportmérkőzések során még remek formában volt a szenegáliak csapatkapitánya és egyik legrutinosabb játékosa, azonban tegnap este csúnyán lebőgött. Csapata pedig számított a Premier League-ben gyűjtött tapasztalataira. Koulibaly amellett, hogy mindhárom gólban felelősségre vonható bizonyos mértékben, a 76. percben igen csúnyán szabálytalankodott Harry Kane-el szemben, amelyért járt is a sárga lap. Ez a fault a szenegáliak védőjének frusztrációját jól példázta.

Pathé Ciss eltűnt a középpályán

A Rayo Vallecano játékosa egész egyszerűen nem volt ott a pályán, hiába került a kezdőbe. Ciss semmit sem tudott kezdeni a Bellingham-Henderson-Rice trióval. A szünetben Pape Gueye állt be a helyére, de ő sem volt sokkal jobb.

Edouard Mendy fáradt volt

A Chelsea kapusa nem követett el végzetes hibát a mérkőzésen, de néhány hónappal ezelőtt még biztosan jobb volt a formája annál, minthogy három gólt kapjon egy mérkőzésen. A szenegáli portást két vagy három megmozdulásnál is fáradtnak, kimerültnek lehetett érezni. Mindez nyilván összefüggésben áll azzal, hogy a Chelsea-ben Kepa mögött második számú kapussá vált. Nem tűnik valószínűnek, hogy egyhamar visszatér a londoniak kezdőjébe ezek után.

Anglia tehát 3:0-ra legyőzte Szenegált, s a negyeddöntőben Franciaországgal csap össze.

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply