Chelsea-győzelem Milánóban, meglepően sok döntetlen – a keddi BL-mérkőzések legfőbb tanulságai

Nyolc mérkőzéssel folytatódott tegnap este a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportköre. Az eddigiekhez képest igen gólszegény játéknapról beszélhetünk, amely ráadásul rengeteg döntetlent hozott még olyan mérkőzéseken is, ahol egyértelműek voltak az erőviszonyok. A játéknap rangadóját a Chelsea nyerte Milánóban, miután emberelőnybe került, de győzött a Lipcse is. A Sportudvar összefoglalja a keddi események pozitívumait és negatívumait.

POZITÍVUMOK
Győzött a sziklaszilárd Chelsea

Fűthette a Milant a visszavágási vágy a Chelsea ellen, hiszen a múlt héten Londonban meglepően simán, 3:0-ára nyert az angol együttes. Az olaszok egy-két játékosa viszont talán túlságosan is nyomulni akart, s ennek végül sírás lett a vége. A 18. percben Fikayo Tomori, a Chelsea egykori labdarúgója csúnyán szabálytalankodott a 16-oson belül, amiért azonnali piros lappal kiállította a játékvezető. A megítélt 11-est Jorginho értékesítette, majd a 34. minutumban Pierre-Emerick Aubameyang is betalált a lombard csapat hálójába, amivel ki is alakult a 2:0-ás vendéggyőzelmet jelentő végeredmény. Amikor Graham Potter megérkezett a Chelsea kispadjára, még csak 1 pontja volt a BL-idényt egy zágrábi vereséggel kezdő csapatnak, most viszont 7 egységgel a csoport élén áll.

Hősies Sahtar

Több meglepetést is hozott a tegnapi kör. Ezek közé sorolandó, hogy a Sahtar Donyeck hajszálnyira volt a címvédő Real Madrid legyőzésétől. Az ukrán csapat a 46. percben a sokáig Magyarországon focizó Oleg Zubkov góljával szerzett vezetést, s a spanyolok csak a 95. percben tudtak Antonio Rüdiger révén egyenlíteni. Bár elmaradt a varsói csoda (a donyeckiek ott játsszák nemzetközi mérkőzéseiket), s a Sahtarnál nyilván mindenki sajnálja az elbukott győzelmet, de ettől függetlenül büszke lehet magára a narancssárga-fekete egyesület, amely ráadásul simán továbbjuthat még, mivel egy pont a hátránya a 2. helyen álló Lipcsével szemben.

A Maccabi Haifa csodája

Még kora este játszották a Maccabi Haifa – Juventus mérkőzést. Egy hete Torinóban sima 3:1-es győzelmet arattak a Zebrák, s minden emberi számítás azt mutatta, hogy Izraelben is győzniük kell az olaszoknak. Nos, ez nem történt meg. Omer Atzili 7. és 42. percben szerzett góljaival a Haifa 2:0-ra megverte a Juventust, amivel az idei BL-kiírás legnagyobb meglepetést okozta. Még a szezon fölvezetésében esett szó róla, hogy a 32 csapat közül a Maccabinak van a legalacsonyabb pontszáma az ún. együttható-rangsorban, amely alapján meg lehet vizsgálni az erőviszonyokat, s jómagam már a pontszerzést is komoly bravúrnak neveztem az esetükben. Ehhez képest három pontjuk van és pontszámban utolérték a Juventust. Arra ugyanakkor, hogy bejussanak az Európa Ligába, csekély az esély, hiszen Párizsba utaznak, majd otthon fogadják a Benficát, s úgy látom, hogy a portugál csapat jobb formában van, mint a Juventus, úgyhogy ott nincs sok esély a győzelemre. Persze most sem volt, mégis nyert a Haifa. Meglátjuk, mi történik, mindenesetre az izraeliek előtt is megemelhetjük kalapunkat.

Jude Bellingham már négy gólnál jár

Jude Bellingham, a Borussia Dortmund 19 esztendős angol középpályása idei teljesítményével igazolja, hogy ő már nem az európai labdarúgás ígérete, hanem egy beérett sztár. A fiatal focista tegnap ugyanis már a 4. gólját szerezte az idei Bajnokok Ligájában, miután a 35. percben Thomas Meunier beadása után juttatta a labdát a Sevilla hálójába. A mérkőzés ugyan 1:1-gyel zárult, de a Dortmundnak már csak egy pontot kell gyűjtenie a továbbjutáshoz, mivel 7 ponttal áll a 2. helyen, a mögötte álló Sevilla-Koppenhága párosnak pedig 2-2 egysége van. A dánok ugyan 0:0-át tudtak játszani a némileg tartalékos Manchester Cityvel, de az angolok a másik mérkőzés döntetlenjének köszönhetően már biztosan továbbjutnak.

NEGATÍVUMOK
Fikayo Tomori elásta csapatát

Fikayo Tomori, a Chelsea saját nevelésű játékosa okozta mostani csapata, a Milan vesztét tegnap este. A 24 éves angol hátvéd azonnali kiállításához nem fért kétség a 18. percben, hiába reklamált nagy hévvel még percekkel az ítélet megszületése után is. A kapott 11-est a Chelsea gólra váltotta, majd még egy találatot jegyzett és nyert. A Milan igen gyengén játszott, így megérdemelten szenvedett vereséget. A Rossoneri jelenleg az E-csoport 3. helyén áll a Chelsea és a Salzburg mögött, de nagyon szoros a négyes, úgyhogy még simán csoportelső is lehet az olasz együttes. Legközelebb Zágrábban kellene diadalmaskodni, ami mint tudjuk, a Chelsea-nek nem sikerült…

Elszállt a Celtic

Hiába volt szokás szerint parázs a hangulat a glasgow-i Celtic Parkban, a skót bajnok alárendelt szerepet játszott a Lipcse ellen, így nem volt meglepő, hogy 2:0-ra kikapott. A zöld-fehérek négy forduló után egy ponttal állnak az F-csoport utolsó helyén és gyakorlatilag biztosra vehetik, hogy jövő tavasszal nem fognak Európában szerepelni, hiszen a 3. Sahtar Donyecktől is négy pont választja el őket.

Nem remekeltek a francia csatárok

Sem Olivier Giroud, sem Christopher Nkunku, sem Karim Benzema nem tudott a kapuba találni tegnap este. A franciák közül csak Kylian Mbappénak sikerült gólt szereznie, de ő is 11-esből volt eredményes a PSG – Benfica 1:1-re végződött mérkőzésen. Kevesebb, mint kettő hónap van hátra a világbajnokságig, s fölmerülhet a kérdés, hogy aggódniuk kell-e a címvédő franciáknak támadóik teljesítménye miatt, ami a Nemzetek Ligájában igen gyenge volt. És akkor ott van még a védelem is, hiszen a Real Madrid Ferland Mendy hibájának köszönhetően kapott gólt, míg Theo Hernandez és Pierre Kalulu sem brillírozott a Milanban a Chelsea ellen. A gallok annyinak örülhetnek, hogy Tanguy Kouassi megszerezte első gólját a Sevilla mezében.

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply