Gyanús levélváltásra derült fény Gianni Infantino és a török fociszövetség között

A Le Monde francia napilap mai számában nyilvánosságra hozott két levelet, amelyet még 2012-ben Gianni Infantino, az UEFA akkori főtitkára, a FIFA jelenlegi elnöke, és a Török Labdarúgó-szövetség vezetése küldtek egymásnak. A török élvonalbeli bajnokságban (Süper Lig) 2011 nyarán kirobbant bundabotrány volt a levélváltás témája, s a most kiszivárogtatott üzenetek tanúsága szerint Infantino hagyta, hogy a török szövetség eltekintsen a szigorú szankciók alkalmazásától, mivel az ügybe olyan klubok is belekeveredtek, mint például a bajnoki címet abban az évben elhódító Fenerbahce.

A Le Monde pénteken közzétett számában hozta nyilvánosságra a leveleket, s ezek alapján azt írta, hogy Gianni Infantino elnéző volt Törökországgal szemben, ugyanis megengedte a helyi szövetség vezetésének, hogy eltekintsen a bundázás esetén – egyébként kötelezően – alkalmazandó szankcióktól, elsősorban a Fenerbahce megmentése végett, az ügyben ugyanis az isztambuli nagycsapat is érintett volt.

A tények: 2011 nyarán számos Süper Lig-klubot vádoltak meg mérkőzések eredményeinek manipulálásával, köztük a Fenerbahcét is. A török szövetség belső szabályzata az érintett klubok alsóbb osztályba sorolását írja elő ilyen esetekre, ami hat évvel ezelőtt kétségtelenül az isztambuli óriásra is vonatkozott volna. Csakhogy a szövetség megváltoztatta fegyelmi szabályzatát. Úgy módosítottak a büntetéseken, hogy a bundázó csapatok 2010-11-es idényben elért eredményeit (így a Fenerbahce azévi bajnoki címét is) törölték, 12 pont mínusszal indulhattak az új szezonban, de az első osztályban, s pénzbírságot is kaptak.

A török szövetség Infantino jóváhagyását kérte

A török szövetség mindenekelőtt, 2012. január 19-én küldött egy levelet az UEFA-nak. Ezt a Le Monde és a brit Guardian is megszerezte. Ebből az derül ki, hogy a törökök azzal érveltek a szabályváltoztatás mellett, hogy a szigorúbb szankciók alkalmazása sértené az európai szövetség előírásait. Ekkor a FIFA jelenlegi elnöke döntéskényszerbe került. Végül az akkoriban az UEFA főtitkáraként ténykedő Infantino engedélyezte a török szövetségnek, hogy végrehajtsa ezeket az intézkedéseket, amellett, hogy az érintett csapatok nem vehetnek részt az Európa-kupa következő kiírásában.

“Az UEFA nevében azt mondhatjuk, hogy az Önök javaslata ésszerű, arányos és megfelelő válasz erre a kérdésre. Úgy gondoljuk továbbá, hogy képesek lesznek gyorsan végrehajtani a javasolt szankciókat” – áll a svájci válaszlevelében, amely a török féltől érkezett megkeresés másnapján született.

A Trabzonspor akciója

Mi a helyzet majdnem hat évvel később? Törökország fociszövetsége 2012 áprilisában megváltoztatta szabályait, és az alsóbb osztályba sorolás már nem releváns egy megbundázott mérkőzés esetén. A javasolt intézkedéseket a mai napig egy esetben sem kellett alkalmazni, ám a 2012-es ügy nem hagyja nyugodni a Trabzonspor csapatát, amely 2011-ben ezüstérmes lett a Fener mögött. A Trabzonspor nem volt érintett a meccsmanipulálási botrányban, ezért a klub elhatározta, hogy megpróbálja megszerezni a tőle “ellopott” bajnoki címet. A trabzoni klub júliusban a FIFA-hoz fordult, fegyelmi eljárás megindítása céljából. Jó kérdés, hogy Infantino, mint a nemzetközi szövetség elnöke, most hogyan fog viszonyulni ehhez az ügyhöz…

A fő fotó forrása: Presse Sports

Leave a Reply