Szalah-tripla tíz perc alatt, nagy barcelonai pontmentés – a szerdai BL-mérkőzések legfőbb tanulságai

A gólszegény keddi nappal ellentétben szerdán már ipari mennyiségben termelték a gólokat a labdarúgó Bajnokok Ligája játékosai. A Liverpool hetest rúgott Glasgow-ban, a Barcelona és az Inter rangadója pedig hat gólt hozott. Az Atlético Madrid megint nem nyert, a Brugge viszont történelmi bravúrt ért el, ugyanis először jutott tovább BL-csoportjából. A Sportudvar összefoglalja a tegnapi eseményeket.

POZITÍVUMOK
Hibátlan a Bayern

A Bayern München folytatta hibátlan szereplését a Bajnokok Ligájában, de ezen nem csodálkozhatunk, hiszen a Viktoria Plzen vendége volt a német együttes. A bajorok már a szünetben 4:0-ra vezettek, a fordulás után azonban takaréklángra kapcsoltak, amit a cseh csapat ki tudott használni, ugyanis följött 2:4-re. Ez lett a végeredmény, így a müncheniek négy mérkőzésből négyet megnyertek, s biztosították továbbjutásukat, s mivel a csoport másik találkozója döntetlennel végződött, ezért a csoportelsőség is szinte garantált.

A Szon-Kane duó ismét varázsolt

A Tottenham Hotspur dél-koreai és angol játékosa a frankfurti védők rémálma volt tegnap este. A Spurs 3:2-re verte az Eintrachtot hazai pályán a múlt heti vérszegény idegenbeli 0:0 után. Harry Kane és Szon Hjung Min mind a három angol gólból kivette a részét. Kane adta a gólpasszt Szonnak az első találat előtt, majd maga szerezte meg a második gólt 11-esből. A harmadik hazai gól ismét Szon nevéhez fűződött, aki Höjbjerg zseniális centerezése után talált a német kapuba. A Tottenham a D-csoport élére állt, de nagyon kiegyenlített a kvartett a körbeverések miatt, úgyhogy még senki sincs biztonságban és senki sem esett ki.

Mohamed Szalah: Csereként beállva tíz perc alatt három gól

Mohamed Szalah nemrég sérüléssel bajlódott, úgyhogy mostanában főleg csereként kapott csak lehetőséget. Így történt ez tegnap este is, de a Liverpool egyiptomi zsenijének ez is elég volt ahhoz, hogy tíz perc alatt triplázzon a Glasgow Rangers pályáján. Az angolok 7:1-re nyerték az összecsapást úgy, hogy az első gólt a skótok szerezték. A Vörösök közül ki kell még emelni Roberto Firminót is, akinek duplájábal fordított a Liverpool, s egy gólpasszt is kiosztott Darwin Nuneznek. A végén a 19 éves Harvey Elliott is betalált a kapuba – az ő gólja kapcsán sokáig kellett izgulni, mivel az assisztens lest jelzett, a VAR azonban érvényesítette a találatot. A Rangers kiesett, a Liverpool és a Napoli azonban továbbjutott, így az A-csoportban már eldőlt a továbbjutás kérdése.

Brugge-i csoda

Alighanem kevesen tettek föl arra sok pénzt a BL-szezon kezdete előtt, hogy a Club Brugge továbbjut csoportjából. Bár egy viszonylag kiegyenlített kvartettbe került a belga bajnok, de ezelőtt még egyszer sem tudott továbbjutni, s belga csapatként is mindössze a Gentnek sikerült ez a 2015-16-os idényben, valamint az Anderlechtnek még a 2000-2001-es kiírásban, igaz, akkoriban még egy második csoportkör is volt, s onnan már nem mentek tovább a brüsszeliek. Most a Brugge-nek ez sikerült, mivel négy forduló alatt tíz pontot gyűjtött, megverte az Atlético Madridot, a Leverkusent, idegenben kiütötte a Portót, s tegnap Madridból úgy vitt el egy pontot, hogy az utolsó közel tizenöt percet emberhátrányban kellett lejátszania. Komoly meglepetés a kék-feketék szereplése, de abszolút megérdemelten jutottak tovább. Kíváncsi vagyok, hogy tavasszal mire lesznek képesek.

NEGATÍVUMOK
A Barcelona egyre közelebb az Európa Ligához

A tegnapi mérkőzések közül a Barcelona – Internazionale találkozó is emlékezetesre sikeredett. Az olaszok hátrányba kerültek, de gyorsan fordítottak, majd már 3:1-re is vezettek, amikor a katalánok összekapták magukat, s az egyik pontot megmentették Lewandowski kései fejesgóljával. Ettől függetlenül rosszul áll a spanyol csapat szénája, hiszen egy hete kikapott Milánóban és korábban Münchenben is, így most négy ponttal áll a csoport 3. helyén, hátránya három pont az Inter mögött, a Bayern pedig utcahosszal előzi meg. A Barcelona közel áll tehát ahhoz, hogy a tavalyi szezon után idén is az Európa Ligában szerepeljen tavasszal.

Az Atlético is a kiesés szélén

Egy másik spanyol csapat, az Atlético Madrid is rossz helyzetben van kettő körrel a csoportfázis zárása előtt, ugyanis tegnap hazai pályán csak 0:0-ra volt képes a Club Brugge ellen. A Matracosok eddig mindössze négy pontot gyűjtöttek, amellyel 3. helyen állnak csoportjukban. Bár még simán lehetnek 2.-kok, de nem lesz könnyű a dolguk a Porto otthonában, s hazai pályán a Leverkusent is meg kellene verni.

Xabi Alonso rosszul debütált a Leverkusen kispadján

A Bayer Leverkusen néhány hete 2:0-ra megverte otthon az Atlético Madridot. A meglepő győzelem óta azonban semmi babér sem termett a gyógyszergyáriaknak a Bajnokok Ligájában, ugyanis oda-vissza simán kikaptak a Portótól (2:0 és 3:0). A tegnap, hazai mérkőzésen már az új vezetőedző, Xabi Alonso ült a németek kispadján, de egyelőre az új seprű még nem söpör jól. A Leverkusen három pontjával utolsó a csoportban, de még simán lehet 2. is, ehhez azonban többek között Madridból is el kellene hozni a három pontot. Nem lesz egyszerű.

A kiemelt kép forrása: AFP

Leave a Reply