Haaland hős, Modeste pedig láthatatlan volt – a Man. City-Dortmund mérkőzés legfőbb tanulságai

A Borussia Dortmund 1:0-ra vezetett az Etihad Stadionban, azonban végül 2:1-re a Manchester City győzött a két együttes Bajnokok Ligája-mérkőzésén. A hazaiaknál a tavaly még a vendégeket erősítő Erling Haaland volt az egyik gólszerző, a másik találatot pedig Stones szerezte. A dortmundiak előzetesen Modeste-től vártak sokat, de a francia támadó csalódást keltő teljesítménnyel rukkolt elő.

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

POZITÍVUMOK
Haaland volt csapata ellen sem állt le

Ami nem sikerült Robert Lewandowskinak kedden a Barcelona mezében a Bayern München ellen, az sikerült tegnap Erling Haalandnak a Manchester City színeiben a Dortmund ellen – bevette előző csapatának kapuját. A norvég gólzsák az első órában észrevehetetlen volt a pályán, azonban Jude Bellingham vezető gólja a Cityt és annak 9-esét is fölébresztette. Haaland vezetésével az angolok egyre nagyobb nyomást fejtettek ki. A 67. percben Kevin De Bruyne gólpasszal felérő indítást produkált, bejuttatta a labdát a dortmundi védelem mögé, Haalandnak pedig már csak a kapussal kellett szembenéznie, azonban végül csak az oldalhálót találta el. A 80. percben Stones góljával egyenlített a Manchester City, majd pár perccel később Haaland megfordította a mérkőzés állását, egyben beállította a 2:1-es hazai győzelmet jelentő végeredményt. A norvég a szezon egyik legszebb gólját szerezte. A bal szélen elfutó Joao Cancelo jobb külsővel zseniális beadást produkált, Haaland pedig egy Zlatan Ibrahimovic-típusú ollózással juttatta a kapuba a labdát. Az angolok gólzsákja tehát végül csak elvégezte munkáját a kezdeti nehézségek után, s ő nyerte meg a mérkőzést csapatának.

A jól működő Süle-Hummels páros

Kellemes meglepetést okozott a németek oldalán, hogy a Dortmundba igazolása óta nem túl acélosan teljesítő Niklas Süle tegnap este remek teljesítményt nyújtott csapata vereségének dacára is. Süle és a másik középhátvéd, Mats Hummels egy órán keresztül tudta kikapcsolni a játékből Erling Haalandot és a City támadásait sikeresen megakasztani. Különösen Hummels becsúszásai, szerelései voltak nagyon hatékonyak, pedig amikor a City támadott, akkor rendkívül veszélyes volt. Phil Foden nagy iramban vitte el a labdát a bal oldalon, nagyszerű keresztpasszával megtalálta Haalandot, ám Hummels résen volt, s becsúszásával elsodorta a labdát, ezáltal megmentette csapatát a góltól a 71. percben. A védőpáros a 80. minutumban, Stones életerős lövésénél nem tudott mit csinálni, viszont Haaland 84. percben szerzett találatánál már hibáztatható. Ettől függetlenül Hummels, aki a fiatal Nico Schlotterbecket szorította ki a kezdőcsapatból, megmutatta, hogy kifizetődő Edin Terzic vezetőedző eme döntése.

NEGATÍVUMOK
Modeste nem csinált semmit

Modeste, a Dortmund francia támadója Süléékkel ellentétben komoly csalódást okozott. Egyetlen labdát sem sikerült megjátszania. Az ugyan igaz, hogy csapatának öt védős fölállása eleve nem kedvezett neki és egyáltalán a támadások kialakításának, de ez még nem menti föl az alól, hogy az ő dolga lett volna a gólszerzés, de szinte végig csak védekezett, hiszen amikor a Citynél volt a labda, akkor az egész dortmundi csapat a védekezésre koncentrált. Modeste gyakorlatilag nulla támadófocit mutatott be, s gyakran hiányzott belőle a precizitás is. Helyére egy védő, Nico Schlotterbeck állt be, aki mindössze második BL-mérkőzésén léphetett pályára. Modeste számára finoman szólva is felejtős ez a meccs.

Altató első félidő

Amíg a második félidő gólokban és helyzetekben bővelkedett, addig az első játékrészben alighanem többen is elbóbiskoltak vagy konkrétan elaludtak a tévéképernyők előtt, annyira rossz volt a mérkőzés színvonala. A Manchester City steril labdabirtoklása következtében nem alakult ki lüktető, élvezetes játék, s egyik csapat sem vállalta be a komolyabb támadásokat. A fordulás előtt egyetlen helyzetet sem jegyezhettünk föl. Nagyon árulkodó volt, hogy azok a szurkolók, akik egy jó meccs reményében mentek ki az Etihad Stadionba, már a 30. perc tájékán elindultak a büfék és a mellékhelyiségek felé… Guardiola, a City menedzsere bizonyosan nem volt boldog az angol csapat első félidei produkciója láttán. Az volt neki és a szurkolóknak is a nagy szerencséje, hogy a második félidő sokkal magasabb színvonalat, nem mellesleg három gólt hozott.

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

A kiemelt kép forrása: AI / Reuters / Panoramic

Leave a Reply