A diplomás Svéd Kupa-győztes angol menedzser – bemutatjuk Graham Pottert, a Chelsea új edzőjét

A Chelsea múlt csütörtökön jelentette be, hogy a sorozatos vereségek után elbocsátott Thomas Tuchel utódja Graham Potter lesz a londoni Kékek menedzseri posztján. A 47 éves angol szakember az elmúlt években a Brightonnal ért el egészen jó eredményeket, korábban pedig Svédországban tett csodát egy kiscsapattal. A rövid játékoskarriert követően több egyetemi tanulmányt is folytató, valamint a művészetek iránt is érdeklődő menedzser sajátos edzésmódszerei és pedagógiai eszközei miatt is az érdeklődés középpontjába került, s nagy kérdés, mit tud kihozni a Chelsea keretéből.

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

A Chelsea szeptember 8-án jelentette be, hogy az előző nap a csapat zágrábi BL-veresége miatt elbocsátott Thomas Tuchel helyére Graham Pottert nevezi ki az együttes menedzserévé, így Frank Lampard után ismét angol szakvezető irányítja a sokszoros bajnok és kétszeres Bajnokok Ligája-győztes csapatot. Potter kinevezésének híre II. Erzsébet brit királynő ugyanaznap bekövetkezett halála miatt kissé háttérbe szorult, mivel elmaradt a Premier League hétvégi fordulója a gyász jeléül. A Chelsea ma este azonban már pályára lép a Bajnokok Ligájában a Salzburg ellen hazai pályán, így ez lesz Potter első londoni mérkőzése. A Sportudvar összeszedett öt érdekességet az új menedzser múltjából – most ezeken keresztül mutatjuk be Graham Pottert.

Ígéretes tehetségként indult, de egy sérülés derékbatörte karrierjét

Mielőtt edzőnek állt volna, Graham Potter természetesen labdarúgóként igyekezett megkeresni a kenyérre valót, ez azonban nem igazán sikerült. Az 1992-1993-as szezonban debütált a profik között az akkor másodosztályú Birmingham Cityben. Ekkor mindössze 17 éves volt. Nem sokkal később kölcsönadták a Wycombe Wanderersnek, majd 1993 decemberében a Stoke City igazolta le. 1996-1997-ben debütálhatott a Premier League-ben a Southampton játékosaként. A balhátvéd poszton szereplő fiatal játékost 1996-ban meghívták az angol korosztályos válogatottba is.

A nyugat-angliai Midlandsben található Solihullban született Graham Potter jövőjéhez sok reményt fűztek annak idején a szakemberek, azonban nem tudta beváltani ezeket a várakozásokat. 1997 februárjában az akkor másodosztályú West Bromwich Albion szerződtette, ám ott sem tudott igazán helytállni, így előbb a Northampton Townnak, majd a Readingnek adták kölcsön. 2000 nyarán szabadon igazolható játékosként lecsapott rá az akkor negyedosztályú York City. Három szezonnal később a szintén negyedik ligás Boston Unitedhez csatlakozott, onnan azonban kölcsönadták a Shrewsbury Townnak. Innen 2003 decemberében a szintén negyedosztályú Macclesfield Town együtteséhez igazolt. Ez volt pályafutásának utolsó klubja, ugyanis egy súlyos Achilles-ín-sérülés miatt a 2004-2005-ös szezonban, mindössze 30 évesen visszavonult.

Többszörös diplomás

“Elég rossz játékos voltam, tudtam, hogy edzőként nem lesz lehetőségem elhelyezkedni, mert erre azoknak van esélyük, akik remek játékoskarriert futottak be” – mondta Graham Potter 2018 júniusában a Wales Online-nak nyilatkozva. Ez volt az az ok, ami miatt nem várta pályafutása végét azzal, hogy tegyen valamit a jövője érdekében. 2000-ben sikeresen felvételizett az Open Universityre, ahol társadalomtudomány szakon folytatott tanulmányokat. Mint a már idézett interjúban elmondta, édesanyja unszolására ült vissza a padba, s úgy érzi, az egyetemmel teljes lett az élete.

Öt évvel később, 2005 decemberében szerezte meg diplomáját. Ez megnyitotta az utat előtte, hogy visszatérjen a labdarúgásba. Kezdetben a Hull-i Egyetem labdarúgásfejlesztési központjában dolgozott, majd 2007-ben a világbajnokságon szereplő ghánai női válogatottnál töltött be technikai igazgatói pozíciót. Ezt követően a Leedsben működő Metropolitan Egyetemen helyezkedett el. Yorkshire-Humberben újabb egyetemi tanulmányokba kezdett, s ezúttal vezetés és érzelmi intelligencia mesterképzésen szerzett diplomát. Itt már tudatosan készült arra, hogy edző lesz, hiszen ez a végzettség mindenképpen jól jött a későbbiekben, amikor edzői állást pályázott meg.

Hosszú, sikerekkel teli svédországi tapasztalatszerzés – immár edzőként

Tanulmányai befejezése után Graham Potter Svédország felé vette az irányt, s 2011 januárjában az Östersund vezetőedzőjévé nevezték ki. A klub éppen 2010 őszén esett ki a harmadosztályból (Svédországban tavasztól őszig tart a fociidény), így természetesen az volt az angol szakember fő feladata, hogy segítse visszajutni a gárdát a negyedosztályból. Az eredmények hamar jöttek. Potter irányításával két év alatt két osztály ugrott föl az Östersund. 2013 és 2015 között a másodosztályban vitézkedett, majd 2016-ban – fönnállása során először – följutott az Allsvenskanba, azaz a svéd élvonalba. Potter ott is remekelt, hiszen a Jämtland városát képviselő együttes első élvonalbeli idényében a 16 csapatos bajnokságot a 8. helyen fejezte be. A következő idényben már az 5. helyig jött előre, s a 2016-17-es szezonban megnyerte a Svéd Kupát, így bejutott az Európa Liga selejtezőjébe.

A piros-feketék a 2017-18-as EL-kiírás selejtezőjében indulhattak, ahol a luxemburgi Fola Esch csapata mellett olyan, igen nagy nemzetközi rutinnal rendelkező gárdákat is búcsúztatott, mint a Galatasaray és a PAOK Szaloniki. Ez a nagy menetelés azt jelentette, hogy az Östersund rögtön első nekifutásra fölkerült egy nemzetközi kupasorozat főtáblájára. Ott aztán általános meglepetésre a 2. helyen végzett az Athletic Bilbao mögött, s csak azért nem lett első, mert kikapott Bilbaóban, otthon pedig ikszelt a spanyol csapattal, de egyébként mindkét együttes 11-11 pontot gyűjtött. A svédek megelőzték a Hertha Berlint és a Zorja Luhanszkot is, így bejutottak a legjobb 32 közé. Ott már nem volt komoly esélyük, mivel az Arsenalt kapták, s a londoniak otthonában 3:0-ás vereséget szenvedtek, azonban hazai pályán 2:1-re legyőzték az Ágyúsokat, ami a kiesés ellenére is komoly bravúr volt, s ismét az Östersunddal volt tele az európai sportsajtó. A csodálatos 2017-es év után teljesen magától értetődő volt, hogy Graham Pottert választották az év edzőjévé Svédországban. Az Östersunds FK mindössze 1996-ban alakult, de Potterrel története legnagyobb sikerét érte el a kupagyőzelemmel és a nemzetközi szerepléssel.

Eltáncoltatta játékosaival a Hattyúk tavát

Graham Potter kétségtelenül rendelkezik azokkal a kvalitásokkal és adottságokkal, amelyek alkalmassá teszik arra, hogy edzősködjön, azonban igen sajátos pedagógiai módszereket is bevet annak érdekében, hogy a keze alatt pallérozódó játékosok minél jobb formában legyenek nem csak fizikai, hanem szellemi értelemben is. A Sun című brit lap fedte fel, hogy Potter Svédországban arra bátorította a játékosokat és stábjának tagjait, hogy érdeklődjenek a művészetek iránt. Ez annyira nagyszabású folyamat lett, hogy a csapattagok közösen megírtak egy könyvet, szerveztek egy szabadtéri rockkoncertet, de ami talán a legérdekesebb, hogy előadták – persze saját stílusukban – a híres balettművet, a Hattyúk tavát. Potter egy Kevin Wahlen névre hallgató helyi művésszel együttműködve létrehozott egy kulturális akadémiát a klubon belül, mert ebben annak legjobb eszközét látta, hogy a játékosok kilépjenek komfortzónájukból. Wahlen 2020-ban a Sky Sports-nak adott interjújában így emlékezett vissza a Potterrel közös munkára: “A játékosok kezdetben utálták az akadémiát, végül azonban sok szórakozásban és életre szóló élményben lett részük, amit sosem fognak elfelejteni. Mindez bátorságot adott nekik. Nem mindig az a legbátrabb a pályán, aki a legbátrabb a színpadon”.

Megnyíltak előtte a Premier League kapui

Csodálatos svédországi időszaka után Graham Potter hazatért, s 2018 nyarán átvette az angol élvonalból frissen kiesett walesi Swansea City menedzseri posztját. A cél az azonnali visszajutás volt, ám Potter nem tudta kihozni a fehér-fekete csapat labdarúgóiból a maximumot, az együttes a csalódást keltő 10. helyen végzett. Egy szezon után elküldték, ám gyorsan talált magának új állást, ugyanis a Brighton & Hove Albion szerződtette. A Premier League-ben akkor újonc kék-fehéreknél érdekes játékstílust valósított meg, amely a stabil védekezésen alapult, azonban úgy, hogy gyorsan tudtak átváltani a játékosok támadásba, ha megszerezték a labdát. Az eredmények pedig nem maradtak el. A kelet-sussexi csapat Potter vezetésével első két PL-szezonjában is bennmaradt 15. és 16. helyezésének köszönhetően. A 2021-2022-es idény hozta meg az áttörést a Brighton számára, hiszen a csapat szenzációsan startolt és sokáig valós esélye volt a nemzetközi kupaindulás kivívására. Tavasszal elfáradt az együttes, de így is csak öt ponttal maradt le az Európa Konferencia Liga-indulást érő 7. helyről, egyébként a 9. pozícióban zárt. A Sirályok fejlődése ebben a szezonban is folytatódott, hiszen amikor Potter elhagyta a csapatot, a Brighton a Premier League 4. helyén áll, s mivel elmaradt a legutóbbi forduló, így ez nem változott, ugyanakkor persze érdemes hozzátenni, hogy még nagyon az idény elején vagyunk, ráadásul jó kérdés, hogy az új menedzser (egyelőre megbízott vezetőedzőként Andrew Crofts vezeti az edzéseket) mire lesz képes ezzel a csapattal. Az is nagy kérdőjel, hogy Potter mire lesz képes a Chelsea-vel, hiszen eddig topcsapatot még nem irányított. A királynő halála miatti kényszerszünet biztosan alkalmas volt arra, hogy az új tréner mélyebben megismerkedjen a játékosokkal és fölvázolja taktikai elképzeléseit. Hogy ennek milyen eredménye lesz, ma este a Salzburg ellen kiderül.

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

A kiemelt kép forrása: PETER NICHOLLS / REUTERS

Leave a Reply