Kosárlabda Eb: Vereség a legkönnyebb ellenféltől

Vereséggel kezdte szereplését a magyar férfi kosárlabda-válogatott a kölni Európa-bajnokságon. A mieink többször is vezettek Bosznia-Hercegovina ellen, a végére azonban elfáradtak, s 95:85-ös vereséget szenvedtek. Nagyon fájó ez a vereség, hiszen egyrészt megvolt az esély a győzelemre, másrészt a hátralévő mérkőzések ennél csak nehezebbek lesznek az Európa-bajnok Szlovénia, az olimpiai ezüstérmes Franciaország, valamint Litvánia és Németország ellen.

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

Ha valakit le lehet, sőt le is kell győzni a magyar férfi kosárlabda-válogatottnak a 41. Európa-bajnokság halálcsoportnak kikiáltott hatosában, akkor az Bosznia-Hercegovina együttese még annak ellenére is, hogy a balkániak nem egész két héttel ezelőtt az olimpiai ezüstérmes, az Eb-cím egyik esélyesének tartott Franciaországot győzték le hazai pályán kétszeri hosszabbítás után világbajnoki selejtezőn, éppenséggel a mieink csoportjában. A továbbjutáshoz amúgy nagy valószínűséggel két győzelemre lesz szükség – hacsak nem számolunk a körbeveréssel mint lehetőséggel –, de ahhoz, hogy kettőt nyerjen a nemzeti együttes, előbb meg kell szerezni az első győzelmet.

Nos, az első félidőben úgy tűnt, hogy ez sikerülni fog, mert káprázatosan kosaraztak a mieink. Eleinte Vojvoda Dávid és Hanga Ádám, majd a második negyedben Benke Szilárd vezérletével végig vezettünk, csupán másodpercekre tudtak kiegyenlíteni a bosnyákok, de a vezetést nem voltak képesek átvenni. Benke 12, Vojvoda 10, Hanga 9 pontig jutott az első húsz percben, remekül dobtuk a triplákat, a védekezéssel sem volt baj – bár túl sok támadó lepattanót szedtek a bosnyákok –, és volt, hogy 8 ponttal is elhúztunk. A dobáspontosság is nálunk volt jobb (51 százalék a 42-vel szemben), lepattanók terén azonban 24:14-re megvertek minket az első húsz percben. 

A félidőt 46:45-ös vezetéssel zártuk, de a harmadik negyedet Vrabac triplája nyitotta, és ezzel átvették a vezetést 48:46-ra. Rákapcsolt az ellenfél, Keller Ákos pedig előbb zsákolást rontott, majd kiejtette a labdát ziccerben, 56:54-es bosnyák vezetésnél Ivkovics Sztojan magyar szövetségi kapitány időt kért. Kezdtek elhúzni a bosnyákok, pedig Nurkić három faulttal ült a padon ezekben a percekben. Roberson megtáltosodott, Nurkić visszajött, és 59:68-nál a magyar kapitány megint időt kért. Közben Musa már 16, Halilović 14 pontnál járt, nálunk Benke volt a legeredményesebb 17-tel. Nurkić futószalagon osztogatta a blokkokat, a feljavult bosnyák védekezésnek megvolt az eredménye. 73:63-ra vezetett az ellenfél, ezt a negyedet Bosznia-Hercegovina 28:17-re megnyerte…

Vojvodát kivették a játékból, de aztán onnan jött segítség, ahonnan nem vártuk: Eilingsfeld triplájával meglendültek a magyarok, és 76:73-nál újból karnyújtásnyira voltunk az ellenféltől. Így érkeztünk el az utolsó hat perchez. Nurkić egy jó büntetőjével 82:78-ra alakult az állás, de Keller jött két büntetővel, ám mindkettőt kihagyta. Nurkićot faultoltuk az ellentámadásnál, a Portland centere mindkét szabaddobást a gyűrűbe küldte. 84:78, innen már nem volt szabad hibázni. Musa nem is hibázott, csak ő az ellenfélnél játszik, remek horoggal 86:78-ra alakította az állást. Musa labdát szerzett, 90:78-nál eldőlni látszott a meccs. Ivkovics időkérése a veszett fejsze nyele utáni kapkodásnak tűnt. 

Vojvoda és Hopkins kosara még visszaadott egy cseppnyi reményt, de Roberson jól büntetőzött, így vereséggel kezdte a magyar válogatott az Európa-bajnokságot. Egy perccel a lefújás előtt Roberson triplája azt jelentette, hogy lefőtt a kávé. A vége 95:85.

Legközelebb szombaton, 20:30-kor játszik a magyar válogatott, az ellenfél a végső győzelemre esélyes címvédő Szlovénia. A világ egyik legjobb kosárlabdázójával, Luka Dončićcsal. A későbbiek folyamán pedig Franciaország, Litvánia és a házigazda Németország ellen kell parkettre lépni. Mit ne mondjak, a győzelem most már komoly csoda lenne…

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

A kiemelt kép forrása: Czeglédi Zsolt / MTI

Leave a Reply