Emma Raducanu élete kihívásának néz elébe

Magyar idő szerint holnap éjjel kezdi meg szereplését a női címvédő Emma Raducanu az amerikai nyílt teniszbajnokságon. A 19 éves brit tavaly általános meglepetésre nyerte meg a US Opent, azóta viszont nehézségek hátráltatják, így nagy kérdés, hogy lesz-e valódi esélye a címvédésre. Rögvest az első mérkőzésén kőkemény ellenfél vár rá a francia Alizé Cornet személyében.

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

2021. szeptember 11-én egy új csillag született a New York-i Arthur Ashe Stadion fölötti égbolton. A mindössze 18 éves Emma Raducanu a selejtezőből indulva megnyerte a US Open női egyéni versenyét. A férfiakat is idevéve ő lett a tenisztörténelem első játékosa, aki a selejtezőből indulva tudott megnyerni egy Grand Slam-tornát. A gyönyörű fiatal lány Serena Williams 2014-es diadala óta elsőként tudott szettveszteség nélkül US Opent nyerni.

Emma Raducanu győzelmét mindössze kettő hónappal azután aratta, hogy Wimbledonban szintén nagy meglepetésre a negyeddöntőig menetelt. A hazai GS-torna előtt nemhogy a közönség, de még a szakértők nagy része számára is teljesen ismeretlen brit olyan belépőt produkált, amit talán azelőtt még senki sem.

Ennek azonban megvannak a hátulütői, hiszen ahogy ilyenkor lenni szokott, a hirtelen jött nagy ismertség és népszerűség kezdetben ugyan édes teher volt Raducanu számára, azonban a US Open megnyerése óta eltelt időben inkább nehézségek jellemezték pályafutását, mint sikerek.

Emma pénteki sajtótájékoztatóján a körülötte tapasztalható nagy felhajtás kapcsán a következőket mondta: “Mi volt a legnagyobb változás az életemben? Az, hogy mindenki rólam beszél és körülöttem forog. Előtte jóval több időt fordíthattam magamra és arra, amit szeretek csinálni. Ma már alig van szabadidőm, de azt gondolom, ez elkerülhetetlen. Sokkal több elfoglaltságom van idén, de ezt nem bánom”.

Emma Raducanu a tavalyi év közepén történt hatalmas előrelépése óta inkább bukdácsol, mintsem a csúcson van, s ebben alighanem komoly szerepe van a körülötte kialakult elképesztő felhajtásnak, hiszen például az Instagramon nap mint nap rengeteg tartalom jelenik meg róla, s nagyon sok rajongói oldala létesült. Ebből is látszik, mennyire nagy az érdeklődés iránta, s ezt bizony meg kell tanulni kezelni, ami nem megy egyik napról a másikra.

A román származású brit sérüléssel és önbizalomhiánnyal kezdte 2022-t, emiatt több tornát kihagyott, azonban amelyeken elindult, azokon sem remekelt. Mindössze 11 mérkőzést nyert meg idén és 15-ször kikapott. Egyszer sem tudott zsinórban három meccset megnyerni. Szerda éjjel 1 óra körül, a helyi idő szerinti esti programban lép pályára a rendíthetetlen Alizé Cornet ellen – a francia zsinórban 63. Grand Slam-tornáján indulhat, ami rekord a nőknél. Cornet nincs rossz formában, hiszen Wimbledonban ő vetett véget a világelső Iga Swiatek 37 mérkőzéses veretlenségi sorozatának, s idén minden eddiginél jobban szerepel a Grand Slam-tornákon, hiszen Wimbledonban a nyolcad-, Ausztráliában a negyeddöntő jelentette számára a végállomást.

Emma Raducanu kis túlzással a kívülálló szerepében fog tetszelegni az idei US Openen, hiszen finoman szólva sem a legjobb előzmények után vág neki az amerikai nyílt bajnokságnak. Erre rátett egy lapáttal, hogy a hétfői edzésen ideje korán le kellett vonulnia a pályáról, mivel rosszul lett a nagy hőségben. A fiatal brit sírva sétált le a pályáról, azonban az igen rossz előjelek dacára igyekszik relativizálni problémáit: “A címvédés önmagában nem jelent semmit. Ez csak a média számára bír értékkel. Szeretnék arra koncentrálni, amit csinálok és szeretném legjobbamat nyújtani”.

Raducanu számára egyébként nem csak a címvédés a tét (bármennyire is próbálja elbagatellizálni ennek jelentőségét), hanem az is, hogy ott maradjon a világelitben. Amennyiben ugyanis kikap Cornet-tól, akkor a WTA-világranglista 12. helyéről a 80. alá fog esni a torna után. Bár ki tudja, lehet, hogy Emma ennek még örülne is, mert akkor talán kisebb médiafigyelem fog rá hárulni. Az elmúlt egy évben úgy érezhette magát, mint akit ide-oda ráncigálnak, annyi kötelezettségnek kellett eleget tennie nagy eredményei miatt.

A felhajtás mellett azonban a teniszben is bőven zajlott körülötte az élet, hiszen kettő héttel a tavalyi US Open megnyerése után megvált edzőjétől, Andrew Richardsontól, arra hivatkozva, hogy tapasztaltabb trénert keres. Torben Beltzre esett a választása, akivel viszont csupán öthavi munka után az idei év elején szintén megszakította az együttműködést. A tavaszt lényegében edző nélkül csinálta végig, de hiába hangoztatta azt, hogy ez nem hátrány számára, csak nem jöttek a jó eredmények. Néhány hete ismét van edzője az orosz Dmitrij Turszunov személyében.

Annak ellenére, hogy erősen felemás idei teljesítménye, Emma Raducanu vonzza a szponzorokat is. A kanadai Torontóban román apától és kínai anyától született, azonban 2 éves kora óta Nagy-Britanniában, a Manchester közelében található Burnley-ben élő fiatal sztár a pályán nyújtott teljesítménye mellett mosolygós tekintetével is vonzza a szemeket, amit a legjobban talán az bizonyít, hogy nemrég a Vogue című neves divatmagazin brit kiadásának címlapján ő szerepelt.

Az elmúlt hónapokban szponzori együttműködést kötött többek között a Nike-val, az Eviannal és a Porschéval is. A SportsPro sportgazdasági magazin értesülései szerint ezek a szerződések évente 2-4 millió fontot biztosítanak Raducanu számára. A BBC a tavalyi év sportolójának választotta, s népszerűsége lassan akkora Nagy-Britanniában, mint a hétszeres Forma-1-es világbajnok Hamiltoné. Még a nyilvánosság előtt egyre kevesebb alkalommal mutatkozó II. Erzsébet királynő is személyesen gratulált neki sikereihez. Instagram-oldalának ma 2 millió követője van – New York-i győzelme előtt még csak tízezer. A Forbes szerint Emma Raducanu 2021 öt legjobban fizetett sportolója közé tartozott.

Mindezek a tények mutatják, hogy a még mindig csak 19 éves brit teniszcsillag körül tényleg akkora felhajtás van, amit én sportoló esetében talán még nem is láttam, ilyen fiatal sportoló esetében biztosan nem. Azt gondolom, Raducanu nem döntött jól a sorozatos edzőcserékkel, mivel minden tréner másképp viszonyul a pszichológiai felkészítéshez, ami pedig egy ilyen fiatal élsportoló és sztár esetén különösen fontos dolog. Biztos vagyok abban, hogy Emma még nem tudta teljesen feldolgozni tavalyi US Open-győzelmét, így óriási kérdés, mire megy éjjel az élete egyik legjobb évét futó Alizé Cornet ellen.

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

A kiemelt kép forrása: JULIAN FINNEY / AFP

Leave a Reply