Foci VB 2018: A legfontosabb történések június 10-én

VIDEÓKKAL – Négy nap múlva, június 14-én az Oroszország – Szaúd-Arábia mérkőzéssel kezdetét veszi a 21. labdarúgó-világbajnokság. A Sportudvar a hátralévő egy hónapban napi rendszerességgel igyekszik összefoglalót adni a tornával kapcsolatos legfontosabb történésekről, legyen szó nagy távolmaradókról, a rendezés tudnivalóiról, vagy bármi egyébről, ami a világbajnokság kapcsán érdekes lehet.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Győztek az ausztrálok Budapesten

A magyar labdarúgó-válogatott szombaton a világbajnokságra készülődő ausztrál nemzeti csapatot fogadta Budapesten, és 2–1-es vereséget szenvedett.

A mieink Georges Leekens szövetségi kapitány kinevezése óta most játszottak a legösszeszedettebben, de ez is kevésnek bizonyult a kenguruk legyőzéséhez.

A vezetést az ausztrálok szerezték meg, mégpedig az oroszországi világbajnokság legfiatalabb játékosa, Daniel Arzani találatával a 74. percben. A 88. minutumban Trent Salisbury öngóljával sikerült az egyenlítés, azonban a 92. percben Kádár Tamás is a saját hálóját vette be, így végül a Socceroos 2-1-es győzelmet aratott.

A magyar együttes továbbra is nyeretlen a belga kapitánnyal, míg Ausztrália győzelemmel hangolt a Franciaország elleni szombati vb-mérkőzésre.

Csak ikszre futotta a franciák erejéből a vb-főpróbán

Sokáig vesztésre állt a világbajnoki főpróbáját tartó francia válogatott, de aztán 1–1-re végzett a vb-ről lemaradó Egyesült Államokkal a két labdarúgócsapat szombat késő esti lyoni felkészülési mérkőzésén.

Julian Green egy védelmi hibát kihasználva szerzett vezetést az amerikaiaknak az első játékrész hajrájában, Kylian Mbappé a hajrában a jobb oldalról érkező beadást közelről értékesítve egyenlített.

Aggodalmat okozott a francia táborban, hogy egy kapura fejelési kísérlet közben Olivier Giroud (a kiemelt képen bekötött fejjel) fejsérülést szenvedett, erősen vérzett, le kellett cserélni (akárcsak nem sokkal később az esetnél szintén megsérülő amerikai játékost, Matt Miazgát). A francia sajtó ma délután egybehangzóan azt írta, hogy a sérülés nem veszélyezteti a Chelsea csatárának vb-részvételét.

https://streamable.com/kbf4i

Nehezen nyertek a spanyolok

Spanyolország válogatottja 1–0-ra legyőzte Tunéziát a vb-re készülő két labdarúgócsapat szombat esti, oroszországi felkészülési mérkőzésén.

Az első félidőben a spanyolok egyszer sem találták el az ellenfél kapuját, ilyesmire korábban egyszer volt példa Julen Lopetegui szövetségi kapitányi korszakában – 2016 őszén, Anglia ellen.

De ahogyan akkor (2–2) sem, úgy most sem maradt érintetlen az ellenfél hálója: a lefújás előtt nem sokkal két cserejátékos hozta össze a hispánok győztes gólját – a kapust elfektető és több védőt megtáncoltató Diego Costa passzából Iago Aspas lőtt a kapuba.

https://streamable.com/1s1fh

Neymar gólja is kellett a brazilok bécsi győzelméhez

A brazil labdarúgó-válogatott vetett véget az osztrák együttes menetelésének, Szabics Imre másodedző csapata hét győzelem után kikapott – három gólt vágtak Neymarék.

Marcelo távoli lövését követően a hazai védelemről éppen Gabriel Jesus elé pattant a labda, s a Manchester City 21 éves csatára elegánsan a bal sarokba csavarta. 0-1.

https://streamable.com/q8ys1

A második találatot Neymar…:

https://streamable.com/zwl5b

… a harmadikat pedig Philippe Coutinho jegyezte:

https://streamable.com/ir381

Eriksen vezette győzelemre a dánokat Mexikó ellen

Dánia a második félidőben szerzett gólokkal 2–0-ra legyőzte vendégét, Mexikót a világbajnokságra készülő két labdarúgó-válogatott szombat esti felkészülési mérkőzésén.

Christian Eriksen az első gól előkészítőjeként (Yussuf Poulsen gyönyörű lövéssel fejezte be az akciót) és a második találat szerzőjeként kulcsszerepet játszott a hazai csapatban.

https://streamable.com/7yz2d

Szerbia kiütéssel, Marokkó simán nyert, Svédország és Peru remizett egymással

Óriási gólt szerzett a szerb válogatott Bolívia elleni mérkőzésén (5–1) a pályaválasztó jobbhátvédje, Braniszlav Ivanovics. A Chelsea-t korábban kilenc éven át szolgáló, jelenleg az orosz Zenitben focizó játékos csapata negyedik gólját rúgta. A szintén vb-résztvevő Marokkó 3–1-re nyert a mieink egyik Nemzetek Ligája-ellenfele, Észtország vendégeként, míg a svéd–perui vb-főpróba nem hozott gólt.

A grazi mérkőzésen lábbal és fejjel is a kapuba találó Alekszandar Mitrovics triplával zárt (ő az első, aki Szerbia 2006-os önállósulása óta triplázni tudott), de a legemlékezetesebb gól alighanem Braniszlav Ivanovicsé, aki válogatott meccsen ritkán látható adogatás végén, Mitrovics ollózási kísérletét követően bombázott a hálás nézőknek bizonyuló bolíviaiak kapujába.

Marokkó Tallinnban 3-1-re verte Észtországot az alábbi gólokkal:

https://streamable.com/tmbsr

Svédország és Peru mérkőzése nem hozott gólt, így arról videó sincs.

Szalah: Játszom Uruguay ellen

Mohamed Szalah szombaton részt vett az egyiptomi válogatott utolsó kairói edzésén, amelyen a világbajnokságra készülő csapat elköszönt a szurkolóitól.

A Bajnokok Ligája döntőjében vállsérülést szenvedő liverpooli támadó jókedvűen csatlakozott a társaihoz, a karja már nem volt felkötve, s ő maga is nyomatékosította, hogy készen áll a játékra.

Az egyiptomi válogatott az első meccsét pénteken 14 órakor játssza Uruguayjal, és Szalah megnyugtatta a szurkolókat, a szakmai stábot, sőt a csapatot az Oroszországba indulás előtt a rezidenciáján fogadó egyiptomi elnököt is arról, hogy ott lesz a jekatyerinburgi pályán.

„Megígérem, mindet elkövetek, hogy végrehajtsuk, amiről Egyiptom álmodik. Sokkal jobban vagyok, készen állok rá, hogy játsszak Uruguay ellen. Ígérem, a legjobbunkat fogjuk nyújtani Egyiptomért” – mondta Szalah.

Botrányba keveredett az argentin szövetségi kapitány

Súlyos vádak jelentek meg az argentin sajtóban Jorge Sampaolival, az argentin labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányával szemben. A szakember állítólag zaklatta az argentin szövetség (AFA) egyik szakácsnőjét, akinek az AFA vezetői rengeteg pénzt fizettek, hogy tartsa titokban a történteket.

A botrányt ugyanaz az újságíró robbantotta ki, aki két éve azt állította, hogy Ezequiel Lavezzi marihuanát szívott, és emiatt az egész válogatott nyilatkozatstopot hirdetett.

Gabriel Anello most biztos forrásra hivatkozva írja, hogy Sampaoli a válogatott egyik edzőtáborozása során zaklatta a szövetség alkalmazásában álló szakácsnőt. Erről Anello állítása szerint a szervezet vezetősége is tudomást szerzett, de elhallgattatta az alkalmazottját, abban bízva, hogy a világbajnokság előtt nem derül fény a történtekre.

Csakhogy a lehető legrosszabbkor robbant a hírbomba, ráadásul Anello azt is állítja, hogy Sampaoli az AFA egyik marketingesét (a San Lorenzo labdarúgóklub elnökének a lányát) is megkörnyékezte.

Argentínában nagy a felháborodás, egyesek azt követelik Claudio Tapia AFA-elnöktől, hogy még a világbajnokság előtt váltsa le Sampaolit.

Mások viszont azt mondják, amíg nincs bizonyíték, az egész csak rosszindulatú mesterkedés.

A kiemelt kép forrása: AFP

Leave a Reply