Peking 2022: Csak van magyar aranyérem!

Sokan szomorkodtak, amiért a címvédő 5000 méteres rövidpályás váltó nem jutott döntőbe a téli olimpián, azonban szintén nem kevesen bíztak abban, hogy 500 méteren sikerül valamelyik magyarnak érmet szereznie. Nos, ma délután ez összejött, ugyanis Liu Shaoang nyerte a legrövidebb táv küzdelmeit, ezzel az első egyéni téli olimpiai bajnok magyar sportoló lett.

Most ingyenesen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – ne hagyd ki!

Óriási csalódottság és nem kevésbé nagy értetlenkedés uralkodott el a hazai sportközvéleményen péntek délután, amikor az 5000 méteres váltó nagy meglepetésre nem jutott be a szám döntőjébe a pekingi olimpián. A magyar csapat egy elrontott váltás miatt nem tudott a fináléba kerülni, s szerdán csak az 5. helyért mehet a B-döntőben. Sokan úgy gondolták ekkor, hogy nem lesz több magyar érem ezen az olimpián, holott hátra volt még az 500 méteres egyéni küzdelemsorozat.

Egyik magyar sem kapott túl jó pályát negyeddöntőjére a sikeresen teljesített előfutamok után, úgyhogy lehetett aggódni amiatt, hogy sikerül-e bármelyiküknek is a továbbjutás. Liu Shaolin Sándor és Krueger John-Henry el is vérzett a negyeddöntőben, Liu Shaoang, a táv egyik legjobbja azonban megnyerte futamát, majd az elődöntőből messze a legjobb idővel jutott a döntőbe.

Az ifjabbik Liu-testvért nem csak saját szereplése predesztinálta az olimpiai aranyéremre ma délután, ugyanis a finálé mezőnye nem volt éppen a legerősebb, hiszen az orosz Konsztantyin Ivlijevet leszámítva igazán kemény ellenfél nem tudta beverekedni magát a döntő öt fős mezőnyébe. Erre jött ráadásként az, hogy Ádó (ezt a becenevet édesanyja adta neki egy kínai uralkodó után) a belső pályát kapta, vagyis a legjobb helyről rajtolhatott, ami 500 méteren kulcsfontosságú, hiszen összesen négy körből áll egy ilyen futam, amit jóval kevesebb, mint egy perc alatt letudnak a versenyzők.

Most ingyenesen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – ne hagyd ki!

Az első rajtnál kiugrott Ivlijev, így új startot kellett elrendelni. Szerencsére itt már nem akadt gond, mint ahogy a futam során sem. Az orosz próbálta támadni Liu Shaoangot, de igazi előzési lehetősége egyszer sem volt, miközben a többiek a bronzéremért csatáztak egymással. Liu Shaoang meggyőző teljesítménnyel megnyerte az 500 métert, ezzel Magyarország első egyéni téli olimpiai bajnoka lett, egyben a második magyar téli ötkarikás aranyérmet szerezte az 5000-es váltó 2018-as diadala után, amelyből bátyjával, valamint Burján Csabával és Knoch Viktorral együtt szintén kivette részét.

Liu Shaoang a botrányos 1000 méteres döntő végén bronzérmet vehetett át, aminek bátyja vitatható kizárása miatt nem tudott szívből örülni. Tagja volt a múlt szombaton szintén bronzérmet szerzett mixváltónak, így most már négy olimpiai érme van, amivel messze a legsikeresebb magyar téli olimpikon.

Megmondom őszintén, az olimpia előtt inkább Liu Shaolin Sándortól reméltem egyéniben aranyérmet, bár tény és való, hogy Liu Shaoang is a világ legjobbjai közé tartozik ebben a sportágban. Az idősebb Liunak nem sikerült, s ahogy ma fogalmazott, a sors nem akarta, hogy olimpiai bajnok legyen egyéniben is. Öccsének ez sikerült, így talán ő is némiképp vigasztalódni tud.

Bár még szerdén rendeznek versenyeket a rövidpályások számára Pekingben, de meglepetés lenne, ha a nők 1500 méteres távján bármelyik magyar érmet szerezne, bár az is igaz, hogy Jászapáti Petrában benne lehet a meglepetés. Bízzunk a legjobbakban!

Magyarország 1 arany- és 2 bronzéremmel, minden idők toronymagasan legsikeresebb szereplésével az éremtáblázat 18. helyén áll, s megelőzi többek között Csehországot és Lengyelországot is. Nagyon szép szereplés! Csak így tovább!

Most ingyenesen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – ne hagyd ki!

A kiemelt kép forrása: Árvai Károly / nemzetisport.hu

Leave a Reply