Liu Shaoang győzelme és a Mosonmagyaróvár bukása – Hétvégi Összefoglaló

Megszületett a második magyar téli olimpiai bajnoki cím a hátunk mögött hagyott hétvégén. A női kézilabdakupákban felemás volt a magyar csapatok teljesítménye, míg a kosárlabdázóknál és a vízilabdázóknál is több izgalmas mérkőzésre került sor. A Sportudvar szokás szerint összefoglalja a hétvége legfontosabb, hazai vonatkozású történéseit.

Most ingyenesen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – ne hagyd ki!

Peking 2022: Liu Shaoang olimpiai bajnok

Liu Shaoang meggyőző versenyzéssel, a teljes mezőnyt végigverve megnyerte a férfi rövidpályások 500 méteres versenyét a pekingi téli olimpián. Ezzel megszületett a 2. magyar aranyérem a téli olimpiák történetében, egyben ezen az olimpián már a 3. éremnek örülhettünk, ami abszolút rekord. Tegnapi cikkemben összefoglaltam a történéseket, amelyet ide kattintva olvashattok!

Női kézilabda: Nyert a Győr, a kiesés szélére sodródott a Mosonmagyaróvár

Újabb fordulóval kerültünk közelebb a csoportkör zárásához a női kézilabda Bajnokok Ligájában. A Ferencváros délvidéki vendégjátéka a Kapronca együttesénél történt megbetegedések miatt szerdára lett halasztva, így csak a Győr lépett pályára, mégpedig vasárnap. Az ellenfél az a svéd Sävehof volt, amelyet otthon 41:19-re vert a végső győzelemre a legnagyobb eséllyel pályázó Rába-parti együttes. Svédországban lényegesen szorosabb volt a mérkőzés, bár ehhez kellett az is, hogy kissé tartalékosan álljanak ki a győriek, hiszen több kulcsjátékos is pihenőt kapott, vagy alig játszott ezen a találkozón. Ennek ellenére az ETO végig kézben tartotta a mérkőzést és végül 31:25-re győzött. A magyar csapatnál a norvég Hansen 6 góljával bizonyult a legeredményesebbnek, de a gólkirályi címre pályázó francia Nze Minko is dobott egy ötöst. A Győr már régen megnyerte csoportját, így biztos negyeddöntős. Ami a Ferencvárost illeti, a fővárosi zöld-fehérek nyolcasában a Rosztov mérkőzése is elmaradt, míg a Brest ikszelt a csoportot biztosan megnyerő Esbjerggel, így az FTC-nek még van esélye a negyeddöntős szereplést jelentő 2. hely megszerzésére, de ehhez előbb Kaproncán kéne győzni, majd itthon a Dortmund ellen – papíron mindkettő kötelező győzelem.

Az Európa Ligában a Vác már korábban kiesett csoportjából, a Mosonmagyaróvár viszont még pályázott a továbbjutásra. Nem volt azonban túl jó passzban a kisalföldi alakulat, hiszen az előző hétvégén kétszer is kikapott a Solától, méghozzá nem is kicsi különbséggel, úgyhogy a francia Besancon otthonában össze kellett volna szednie magát a csapatnak, ha komolyan gondolta a továbbjutást. Ehhez képest a félidőben 19:9-es francia vezetés állt az eredményjelzőn, a 2. játékrész pedig 15:15-ös döntetlennel zárult, azaz 34:24-re győzött a Besancon, amely ezzel megelőzte a Mosonmagyaróvárt a tabellán. A magyar csapat a vasárnapi utolsó fordulóban a biztos utolsó és pont nélküli Lokomotiva Zágrábot fogadja, míg a Besanconnak a hibátlan és biztos csoportgyőztes Sola otthonában kellene diadalmaskodnia. Amennyiben a mosonmagyaróváriak győznek, a franciák pedig kikapnak, pontazonosság fog beállni közöttük. Ebben az esetben első helyen a gólkülönbség dönt. Ez jelenleg a magyar együttesnek -9-es, a franciáknak +1-es, vagyis a Mosonmagyaróvárnak legalább 10 góllal kellene győznie, miközben a Besancon kikap Norvégiában. Reméljük, sikerülni fog, bár irtó nehéz a feladat.

Férfi kézilabda: Izzadtságszagú szegedi és könnyed veszprémi győzelem

Az alapszakasz 14. fordulójára került sor a férfi kézilabda-bajnokságban. A Szeged még pénteken a NEKA vendége volt Balatonbogláron. A hazaiak remekül tartották magukat, s ennek eredményeképp a félidőben csak egy góllal, 17:16-ra vezetett a Pick. A fordulás után már jobban kijött a két csapat közti különbség, de az akadémisták így is szépen helytálltak, s végül 31:26-os vereséget szenvedtek el a címvédőtől. A Veszprém a szebb napokat látott, idén azonban szenvedő Csurgóhoz látogatott. Egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy ki nyeri a mérkőzést, ugyanis a veszprémiek azonnal magukhoz ragadták a kezdeményezést, s a félidei 17:8-as vezetés után, a 2. félidőben némileg kiengedve is simán, 33:21-re győztek Somogyban.

Ami a forduló többi mérkőzését illeti, a 3. helyen álló Balatonfüred 34:29-re legyőzte a Budakalászt, ezzel az agglomerációs együttes nemzetközi reményei elhalványodtak. A 4. helyen álló Ferencváros 46:31-re győzött a forduló leggólgazdagabb összecsapásán a sereghajtó Kecskemét ellen. A Komló csak egy góllal múlta fölül a Veszprémi KKFT-t (25:24), a Tatabánya legyőzte és megelőzte a Gyöngyöst (39:35), az Eger pedig nagyon fontos győzelmet aratott a bennmaradásért folytatott küzdelemben, ugyanis 23:22-re verte idegenben a Dabast.

Most ingyenesen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – ne hagyd ki!

Férfi kosárlabda: Ismét botlott a Szolnok

A 22. fordulót rendezték a férfi kosárlabda-bajnokság alapszakaszában. Még hétközben a Szolnok egy korábbról elhalasztott mérkőzésen óriási meglepetésre 1 pontos vereséget szenvedett odahaza a Nyíregyházától, s az Olaj szombaton sem tudott javítani, ugyanis 83:78-ra kikapott Sopronban. A Szolnok az elmúlt öt meccséből hármat is elvesztett, miközben a soproniak hónapok óta veretlenek, így nem csoda, hogy most már a hűség városának csapata áll a 2. helyen. A listavezető Falcónak nem okozott gondot a Szeged legyőzése (93:72). A Nyíregyháza nem tudott erőt meríteni a szolnoki győzelemből, ugyanis 78:76-ra kikapott otthon a nemrég még sereghajtó Zalaegerszegtől. A most utolsó, korábban szebb napokat látott Paks odahaza kapott ki a Kecskeméttől (76:80), az utolsó előtti PVSK pedig Kaposváron szenvedett 82:75-ös vereséget. A Körmend 91:83-ra győzött az Alba Fehérvár ellen, a múlt hét elején edzőt váltott DEAC pedig 79:59-re verte az OSE-t.

A felsőházi rájátszást jelentő első öt helyen a Falco, a Sopron, a Szolnok, a Körmend és a Kaposvár áll, míg a tabella utolsó négy helyén a Nyíregyháza, az OSE, a PVSK és az Atomerőmű osztozik, vagyis jelen állás szerint ez a négy csapat lesz kénytelen a kiesés elkerüléséért megküzdeni egymással a rájátszásban.

Férfi vízilabda: Majdnem megégett a Ferencváros

A 20. fordulóra került sor a férfi vízilabda OB I alapszakaszában. A forduló előtt a 2. helyet elfoglaló, de a listavezető OSC-nél kettő mérkőzéssel kevesebbet játszó, vesztett pontok tekintetében pedig a legjobban álló Ferencváros a miskolci Kemény Dénes Uszodában vendégeskedett szombaton. Váratlanul szorosan indult a mérkőzés, hiszen az 1. negyed után 2:2-re álltak a felek, akiket pedig pontosan tíz hely választott el egymástól a bajnoki táblázaton. A 2. negyedben aztán kicsit ellépett az FTC, amely a nagyszünetben 6:4-re vezetett. A folytatásban azonban nem az történt, amire minden bizonnyal sokan számítottak: fölényes ferencvárosi győzelem helyett majdnem döntetlen lett a találkozó végeredménye, ugyanis a Miskolc az utolsó nyolc percben egy gólra meg tudta közelíteni ellenfelét, végül azonban a Ferencváros nyert 11:10-re, de ezt a sikert aligha teszik ki az ablakba, mivel nagyon meg kellett izzadniuk a játékosoknak ezért a három pontért.

A listavezető OSC végig kézben tartotta a PVSK elleni mérkőzését, s 16:11-es sikerével tartja első helyét. A Szolnok 10:7-re győzött a Kőér utcában a Honvéd ellen, míg a 4. helyen álló Vasas 18:6-ra kiütötte az Újpestet. A rájátszásba jutásban még bizakodó BVSC 15:5-re kiütötte az Egert, míg a kiesési rangadón a Debrecen 13:9-re megverte a Szentes együttesét, így följött a 13. helyre, míg a csongrádiak kerültek a sereghajtó pozícióba. A Szeged 10:8-ra verte a Kaposvár csapatát.

Női vízilabda: Simán győztek az élmenők

A női vízilabda-bajnokság 13. fordulójában a listavezető Ferencváros 16:10-es győzelmet aratott a Szentes fölött. A 2. Újpest 16:9-re verte az Egert, a 3. helyen álló Dunaújváros pedig 15:2-re győzött a III. Kerület ellen. A BVSC 19:6-os sikert ért el Győrött, a Szeged pedig 13:8-ra nyert a Tiszaújváros ellen. Jelen állás szerint Ferencváros – Újpest bajnoki döntőt rendeznek, de a Dunaújváros is odaérhet még az első kettő hely valamelyikére. A BVSC szinte biztosan 4., így a bronzéremért csatázhat majd a 3. helyen végző csapattal. A kiesés elkerüléséért vívandó párharcnak minden bizonnyal a Tiszaújváros és a Győr lesznek a résztvevői, de még a III. Kerület sem érezheti magát biztonságban.

Most ingyenesen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – ne hagyd ki!

A kiemelt kép forrása: nemzetisport.hu

Leave a Reply