Fallon Sherrock, a Palota Királynője

VIDEÓKKAL – Az elmúlt kettő évben talán egyetlen dartsjátékos körül sem volt akkora fölhajtás, mint Fallon Sherrock esetében. Az angol a 2020-as profi világbajnokságon első nőként tudott mérkőzést nyerni egy férfi ellen, s azóta egyre több és több skalpot gyűjt be az erősebb nem tagjaival szemben. Azután, hogy a tavalyi vb-ről lemaradt, idén több tornán is nagy eredményeket tudott elérni, s a jelenleg zajló világbajnokságra is kvalifikált. Sherrock még mindig nagyon fiatal, vagyis hosszú karrier állhat előtte, pedig pár éve kis híján egy tragédia meghiúsította mindazt, ami az elmúlt kettő évben történt.

Nagy-Britannia 2019. december 18-án, szerda reggel Fallon Sherrockra ébredt. Szó szerint, hiszen a PDC-világbajnokságon első nőként meccset nyerő (Ted Evetts ellen győzött 3:2-re) hölgy volt a Good Morning Britain televíziós show vendége. Csak hogy el lehessen helyezni, hol a helye az előző este az Alexandra Palace-ban, a világbajnokság kultikus helyszínén aratott sikerének. Az meg már az élsport velejárója és az élsportolók életének átalakulására jellemző, hogy – magyar idő szerint – 23 óra után meccset nyer, másnap reggel pedig nyolc óra előtt már a BBC stúdiójából posztol a közösségi médiában.

„Ó, Istenem! Boldog vagyok, hogy tehettem valamit a női dartsért – ezt még előző este, Evetts legyőzését követően nyilatkozta. – Megmutattam, hogy mi is tudunk játszani, és hogy meg tudunk verni egy férfit. Szorítsatok, hogy ez jó irányba tereljen bennünket. Elképesztően boldog vagyok. És mindezt a legnagyobb színpadon…” – mondta Sherrock.

Az angol játékos akkor azt mondta, hogy az amatőr versenyeken szerzett tapasztalata és mentális ereje segítette abban, hogy legyőzze az idén ifjúsági világbajnokságot nyert Evettset. A mentális erőre bizony nagy szüksége volt, mivel az amatőr tornákon síri csöndben kell ülniük a nézőknek, miközben a profik versenyeire a hangzavar jellemző. Saját bevallása szerint az Evetts-mérkőzés előtti bevonulásnál meg is fogta a nagyszerű, ám számára szokatlan hangulat, ugyanakkor abban bízott, hogy a közönség abban bízva, hogy női győzelmet láthat, mögé fog állni. Ez így is történt, ennek köszönhetően megszületett a sporttörténelmi siker.

A férfi játékosok nem elhanyagolható hányada úgy áll hozzá egy nő elleni mérkőzéshez, hogy fél a vereségtől, mert azt nagyon cikinek érezné, s jó eséllyel a kommenthuszároktól is kapna hideget-meleget. Ted Evetts jól kezelte azt, hogy a közönség nem mögötte állt, s egyáltalán nem látszódott rajta, hogy szégyellné magát a kudarc miatt – elismerte, hogy Sherrock ezúttal jobb volt.

Az elismerés nem hiányzott néhány nappal később Mensur Suljovic részéről sem, akit óriási meglepetésre 3:1-re győzött le Fallon Sherrock. Az osztrák játékoson ugyanakkor végig látható volt, hogy nem tudta hovatenni a helyzetet, s állandóan elnézést kért, amikor kiszállt. Ettől nyilván képtelen volt tökéletesen a játékra összpontosítani, így megszületett ez a vereség. Ez azonban abszolút semmit nem vont le az Evetts elleni siker után a Palota Királynője becenévvel ellátott Sherrock érdemeiből, hiszen rendkívül jó kiszállózással operált azon a találkozón, s végig összeszedettebben dartsozott, így rászolgált a sikerre.

Sherrock a legjobb 32 között Chris Dobey ellen is remekül kezdett, mivel 2:0-ra elhúzott, ám utána a kiváló angol férfi játékos összekapta magát, amivel Sherrock már nem tudott mit kezdeni, így végül 4:2-re Dobey nyert, ezzel akkor véget ért a tündérmese. Sherrock így is a 2020-as világbajnokság legnagyobb sztárjává vált, pedig a szintén rendkívül népszerű Peter Wright élete első vb-címét ünnepelhette a torna végén.

Veszélyes betegséget kellett legyőznie

Fallon Sherrock karrierje kis híján végleges törést szenvedett pár éve. Az indulása több mint ígéretes volt, ikertestvérével, Felicia Blay Sherrock-kal már 17 évesen, 2011-ben a WDF Europe Cup Youthon képviselhette Angliát, úgy, hogy a lány párost és a lány összetettet is megnyerte. Fallon már akkor tudott 170-es kiszállót dobni, a mama, Sue (csaknem két évtizeden keresztül ő is versenyző volt!) a mára tízszeres világbajnokká emelkedő Trina Gulliver utódát látta benne. „Flisst mindig is érdekelte a darts, tizennégy évesen már benne volt a területi válogatottban. Nagyon fiatalon harcolt ki magának állandó helyet. Fallon olyan nagyon sohasem érdeklődött az egész iránt, aztán egyszer csak úgy döntött, komolyan akar vele foglalkozni, és hirtelen lett belőle különleges játékos. Született tehetség.”

Később a világbajnokságon megnyerte a lány egyénit és Jake Jonesszal a vegyes párost is, jöttek az első sikerek a felnőtteknél is, a lendületét még az sem törte meg, hogy 2014-ben megszületett a kisfia, Rory. Kicsivel később aztán beütött a krach, egy életveszélyes betegség formájában.

„Azok után, hogy 2014 áprilisában megszületett a kisfiam, hat hónapra rá vesebetegséget diagnosztizáltak nálam. Kezdtem rosszul érezni magam. Fogalmam sem volt, mi történik velem, mígnem meghallottam a diagnózist. Borzalmas időszak volt. Elkezdtem gyógyszereket szedni, hogy gyengítsem az immunrendszeremet, mert az támadta meg a vesémet. A gond az volt, hogy amikor áttértem az újabb gyógyszerre, mindig mellékhatásoktól szenvedtem. A mellékhatásoktól úgynevezett holdarcom lett, felduzzadt az arcom. Amikor a BDO-vb-n a meccseimet mutatta a tévé, rengeteg kritikát kaptam, hogy miképp nézek ki. Amikor negatív bírálatot kaptam, megpróbáltam nem odafigyeni rá. Nem rágódtam azon, ha valaki mondott valamit, mert nem befolyásolta az életemet. Azt hiszem, ez a hozzáállás erősítette a jellememet” – mondta erről az időszakról.

A szakmáját tekintve fodrász Fallonnak a 2016-os éve szinte teljesen ráment erre (pedig előtte vb-döntőt játszott, 2015-ben pedig megnyerte a Finder Darts Masterst), de utána végre sikerült teljesen beállítani a gyógyszeres kezelését, az arca is visszanyerte eredeti állapotát, ő meg elkezdett nyerni. A színpadon egy dologra kell figyelnie: a folyadékbevitelre. „Amikor a színpadon vagyok, innom kell egy pohár vizet. Folyamatosan sok vizet iszom, hogy átmossam a vesém. Ez segít a testemen” – mesélte erről egyszer.

Sherrock tehát sikeresen túlélte a megpróbáltatásokat, s ma karrierje már igen szép pályát jár be. A 2020-as világbajnokságon aratott győzelmei után meghívót kapott a Premier League nottinghami állomására, ahol beugróként játszhatott egy mérkőzést a később a sorozatot megnyerő Glen Durrant ellen. Fallon ott is remekül helytállt, hiszen 6-6-os döntetlent ért el, ami miatt ismét óriásit nőtt a szurkolótábora, s egyre erősebbek lettek azok a hangok is, hogy lehetővé kéne tenni számára az összes profi versenyen való elindulást.

Sherrock azonban önerőből szeretné beverekedni magát a profik közé, s idei eredményeit látva erre meg is lehet az esélye a januárban esedékes selejtezőn, amelyen az amatőr státusú játékosoknak lehetőségük nyílik megszerezni a profi tornákon való induláshoz szükséges kártyát. A Palota Királynője idén először Koppenhágában, a Nordic Darts Masters versenyén volt látható, ahol az 1. fordulóban a dán Niels Heinsöt verte 6-1-re. A 2. fordulóban nem kellett játszania, mivel ellenfele, a világbajnoki címvédő Gerwyn Price könyökproblémái miatt visszalépett a versenytől. Ha nem így tesz a walesi, lehet, akkor is kikapott volna Sherrocktól, mivel az angol hölgy a legjobb négy között 11-10-re legyőzte Dimitri van den Berghet. A belga már 9-3-ra vezetett, s mindössze kettő leget kellett volna megnyernie a mérkőzés behúzásához, azonban túl korán hitte el, hogy már zsebben van a meccs, s hibát hibára halmozott. Sherrock ezt kihasználva 11-10-re győzött, s bejutott a döntőbe, ahol sokáig úgy tűnt, könnyedén megverheti Michael van Gerwent, ugyanis 6-3-ra vezetett, ám a holland innen fölállt, s végül 11-7-re megnyerte a mérkőzést. Ettől függetlenül szinte mindenki Sherrockot ünnepelte a döntő végén, hiszen a férfiak között is ritka az, hogy valaki hatleges hátrányból fordítson és nyerjen meg egy mérkőzést.

Sherrock eközben menetelt a profi szervezet, a PDC által tavaly létrehozott női sorozatban, amelynek tabelláját nagy fölénnyel megnyerte, ezzel pedig egyfelől a novemberben rendezett Grand Slam of Dartsra, másfelől a világbajnokságra is kvalifikálta magát. A Grand Slamen a PDC legnagyobb tornáinak és sorozatainak győztesei és 2. helyezettjei kapnak helyet, vagyis Fallon egy igen illusztris mezőnybe került be. Ott aztán ismét megmutatta, hogy igenis helye van köztük, hiszen azután, hogy Peter Wrighttól 5-1-re kikapott, majd Mike De Deckert 5-0-ra kiütötte, Gabriel Clemens ellen legalább 2 leg különbségű győzelemre volt szüksége a továbbjutáshoz. A 8. legben Sherrock a legmagasabb, 170-es kiszálló megoldásával 5-3-ra nyert, így továbbjutott – nagy hangrobbanást előidézve ezzel nézők és kommentátorok között egyaránt:

Sherrock ismét a legnagyobb sztár lett, s erre nem csak azzal szolgált rá, hogy nőként érte ezeket a sikereket, hanem a mutatott játékával is. A nyolcaddöntőben folytatódott a Sherrock-parádé, ugyanis Mensur Suljovic ezúttal is leszerepelt ellene, így az angol lány 10-5-re diadalmaskodott. A legjobb nyolc között ismét jött Peter Wright, akivel ezúttal szorosabb mérkőzést tudott játszani, ám 16-13-ra kikapott.

Szinte mindenki róla beszélt a tornát követő napokban, s onnantól kezdve a világbajnokság kezdetéig az volt a legfőbb beszédtémák egyike, hogy mire viheti az Ally Pally-ben. Nos, december 19-én a zsinórban 31. világbajnokságán szereplő, 1996-os amatőr vb-győztes, de mindmáig a mezőny első feléhez tartozó Steve Beaton ellen lépett a színpadra, s bizony őt is alaposan megizzasztotta, hiszen megnyerte az első szettet, s a folytatásban is kemény csatát vívott az angollal. Végül Beaton sok évtized rutinját bevetve le tudta győzni Sherrockot, pedig a közönség keményen pfújolta, amikor ő dobott. Ettől függetlenül a Palota Királynőjére nem lehetett panasz ezúttal sem, s továbbra is nagy kérdés, harcba száll-e a profik közötti szereplésre följogosító versenykártyáért, nomeg az is, hogy helyet kap-e a Premier League-ben. Várhatóan a következő napokban választ fogunk kapni ezekre a kérdésekre.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: skysports.com

Leave a Reply