A Manchester United 10 perces repülőúttal tért haza Leicesterből

A Manchester United – vesszőfutását folytatva – 4:2-re kikapott a Leicester City otthonában az angol labdarúgó-bajnokság legutóbbi fordulójában. A Vörös Ördögöket azonban most már nem csak az újabb vereség miatt támadják sokan, hanem azért a tegnap napvilágot látott dologért is, miszerint a manchesteriek repülővel utaztak haza a mindössze 160 km-re fekvő Leicesterből. A klub azzal védekezik, hogy a közúti torlódás miatti kényszermegoldás volt a légi úton történő hazatérés, ám a környezetért aggódók és sok szurkoló is kifakadt ezen a történésen.

Nem járnak túlságosan könnyű idők a Manchester United labdarúgócsapatára. Az együttes azzal, hogy 4:2-re kikapott Leicesterben, zsinórban harmadik angol bajnoki mérkőzésén maradt nyeretlen, miközben a Bajnokok Ligájában egy Young Boys elleni kínos vereséggel és egy Villarreal elleni kiszenvedett győzelemmel kezdett. Az elmúlt órákban azonban nem csak a mutatott foci és az eredmények miatt érte rengeteg kritika a piros-fehér klubot, hanem azért is, mert kiderült, hogy a manchesteriek igen sajátos és nem feltétlenül környezetkímélő módját választották a Kelet-Midlandsből történő hazautazásnak. Leicester csupán 160 km-re fekszik Manchestertől, vagyis vonattal nagyjából kettő óra alatt el lehet jutni egyik városból a másikba. A Manchester United azonban busz vagy vonat helyett ezúttal repülőgéppel hagyta el Leicestert, s így mindössze tíz perc alatt haza is térhetett. A brit internetes hozzászólók körében értetlenséget és felháborodást okozott a hír, mert szerintük ezzel a klub nagy csapást mért a globális felmelegedés elleni küzdelemre és a Föld védelmére.

Az angol klub reagált a vádakra, s azzal indokolta a szokatlan utazási módot, hogy az autópályát, amelyen a csapatbusznak közlekednie kellett volna, lezárták, ezért a minél gördülékenyebb hazajutás érdekében alternatív megoldáshoz kellett folyamodniuk – ez volt a repülő. A klub közleménye leszögezi, hogy a csaapt általában busszal vagy vonattal szokott utazni a szigetországon belül.

A Manchester United arról is hosszasan írt közleményében, hogy mennyi mindent tett a környezetvédelem terén az utóbbi másfél évtizedben. Az egyesület állítása szerint sokat tett azért, hogy érzékenyítse az embereket a Föld számára fenntarthatóbb és tisztább jövő elérésére. A klub 2008 óta 2700 tonnával mérsékelte karbonlábnyomát, ami 540 háztartás éves kibocsátásával egyenlő. A Manchester United nagyon örül annak, hogy idén első Premier League-klubként zsinórban hatodszor kapta meg a Carbon Trust Standard elnevezésű zöld tanúsítványt. A klub végül azt is közölte, hogy épületeinek és pályáinak világítását zöld forrásból származó árammal biztosítja.

Ettől függetlenül nem volt a legszerencsésebb a repülős utazás, s bízzunk benne, hogy a jövőben nem sok hasonló dologra fog sor kerülni, ha csak a közlekedési helyzet nem kényszeríti ki a hazajutásnak eme formáját.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart! – Sportudvar Prémium

A kiemelt kép forrása: CARL RECINE / PANORAMIC

Leave a Reply