Celtic-FTC: Győzött a jobb csapat

A Ferencváros 2:0-ás vereséget szenvedett a Celtic otthonában a labdarúgó Európa Liga csoportkörének 3. fordulójában, vagyis nem tudta megismételni a tavalyi bravúrt, amikor a Bajnokok Ligája selejtezőjében győzni tudott Glasgow-ban. A Celtic megérdemelten nyerte meg a mai találkozót, mivel különösen a második félidőben jobban focizott. Az FTC az első játékrészben még egyenrangú ellenfele volt a skót csapatnak, veszélyes helyzete is volt, ám a fordulás után kijött a két gárda közötti különbség. A Ferencváros ezzel a vereséggel eltávolodott a tavaszi folytatás esélyétől.

Szokatlan időpontban, de megszokott miliőben került sor a Celtic – Ferencváros Európa Liga-mérkőzésre. A meccset azért ma délután játszották, mert Glasgow-ban ezekben a napokban veszi kezdetét a klímakonferencia, s a helyi rendfenntartó szervek nem tudták volna egyszerre biztosítani a két eseményt, ezért hozták kettő nappal előbbre az összecsapást. Azért 16:30-kor (helyi idő szerint 15:30-kor) hangzott el a kezdő sípszó, mivel este Bajnokok Ligája-mérkőzéseket játszanak.

A hangulat a korai időpont ellenére fergeteges volt, hiszen közel teltház fogadta a csapatokat a Celtic Parkban, mivel rengeteg szurkoló szabadnapot vett ki, vagy kicsit korábban eljött munkahelyéről. A Ferencváros nem lehetett hozzászokva az ilyen hangulathoz, azonban magát a stadiont jól ismerte, hiszen alig több, mint egy éve a BL selejtezőjében futott össze egymással legutóbb a két együttes, s az FTC nagy meglepetésre győzni tudott, így továbbjutott. A mai mérkőzésnek is hatalmas tétje volt, ugyanis a két gárda a csoport 3. helyéért van harcban egymással, miután a Ferencváros 1, a Celtic 0 ponttal állt a találkozó előtt. Aki meg tudja szerezni a decemberi végelszámolásnál a 3. helyet, tavasszal az Európa Konferencia Ligában folytathatja nemzetközi szereplését.

Mindkét oldalon fogadkoztak, hogy győzni akarnak. A mérkőzés közepes iramban kezdődött, hol egyik, hol másik csapat próbált támadásokat építgetni, de általában ezek a próbálkozások sikertelenek maradtak. Aztán nem kellett sokat várni az első veszélyes lehetőségekre: a Celtic részéről volt egy szélről leadott lövés, amelyet Dibusz Dénes nyújtózva tudott elérni, majd a Ferencváros előtt adódott egy ziccer, ám Joe Hart, a korábbi Man. City-kapus bravúrral védett. Alapvetően a Celticnél volt többet a labda, ám nem tudta ráerőltetni akaratát a skót csapat a Ferencvárosra.

A félidőben 0:0 állt az eredményjelzőn. A folytatásban egy támadóbb fölfogású Celtic és egy kissé szétszórt Ferencváros volt a pályán. A glasgow-iak nagyobb elánnal rohamoztak, s ennek az 57. percben meg is lett az eredménye: Kjogo Furuhasi, a skót csapat nyáron szerződtetett, rendkívül tehetséges fiatal japán támadója egy remek indítás végén elgurította Dibusz mellett a labdát, s az a kapuban kötött ki, 1:0. A Ferencváros védelme nem helyezkedett a legjobban ennél a gólnál, s innentől fogva sorra jöttek a hibák. A 62. percben tizenegyeshez jutott a Celtic, miután Jota elrontott cselét követően Wingo teljesen fölöslegesen fölrúgta a 16-oson belül Montgomeryt. Dibusz Dénes azonban érezte az irányt McGregor büntetőjénél, így maradt az 1:0.

A kihagyott tizenegyest követően is a Celtic maradt fölényben, a Ferencvároson egyre inkább a mentális és fizikai fáradtság jelei mutatkoztak – az FTC labdarúgói egyre több hibát vétettek elől és hátul is, s a Celtic sokkal könnyebben alakíthatott ki helyzeteket, miközben a ferencvárosiaknak momentumuk is alig volt. Ennek ellenére a 81. percig kellett várni arra, hogy eldőljön a mérkőzés: ekkor két FTC-védő egymás meg nem értése miatt közös erővel eladta a labdát, amit aztán Jota adott be balról laposan. David Turnbull az ötös előtt hatalmas lukat rúgott, ám Dibusszal és Vécseivel való összecsúszása végén a magyar védő bokájáról a kapuba pattant a labda, így 2:0-ára vezetett már a Celtic. Az utolsó percekben akár újabb gólt is szerezhetett volna a skót csapat, ám az eredmény már nem változott, így a Ferencváros a papírformának megfelelően vereséggel térhet haza Nagy-Britanniából, s készülhet arra, hogy november 4-én odahaza visszavágjon ezért a zakóért, amivel még maradhatna esélye a harmadik hely megszerzésére. Irtó nehéz feladat lesz, hiszen a Celtic jóval rutinosabb a nemzetközi porondon, s mint ma kiderült, jobban képzett labdarúgói vannak – nem mintha ez eddig nem lett volna egyértelmű…

A csoport másik találkozóját, a Betis – Leverkusen összecsapást csütörtökön rendezik.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart! – Sportudvar Prémium

A kiemelt kép forrása: fradi.hu / nb1.hu

Leave a Reply