Darts: A Feszültség diadala

VIDEÓVAL – Rob Cross nyerte a darts Európa-bajnokságot. A korábbi világbajnok játékos 2019 után lett ismét a kontinens legjobbja, miután a tegnapi döntőben 11:8-ra megverte Michael van Gerwent. Az angol dartsos teljesen megérdemelten nyerte meg a tornát, mivel valamennyi mérkőzésén meggyőző fölénnyel diadalmaskodott. Van Gerwen is nagyot menetelt, legyőzte többek között Gerwyn Price-t is, ám a fináléra kifogyott belőle a szufla.

A múlt héten, egész pontosan csütörtöktől vasárnapig került sor az ausztriai Salzburgban a darts Európa-bajnokságra, amelyen 32 játékos vehetett részt, akik az idei kettő (magyarországi és gibraltári) European Tour-verseny eredményei alapján kvalifikálhatták magukat a kontinensbajnokságra. A mezőnyben szinte minden nagy név ott volt, bár hiányzott a résztvevők közül az európai versenyeket évek óta nem látogató Gary Anderson és az idén bombaformában lévő, egy hete World Grand Prix-t nyert Jonny Clayton sem – utóbbi egész egyszerűen nem tudott olyan eredményeket produkálni, amelyekkel befért volna a mezőnybe.

Ott volt viszont az a cseh Adam Gawlas, aki a magyar versenyen – többek között Claytont legyőzve – egészen a negyeddöntőig jutott, s elsősorban eme eredményének köszönhetően jutott el az Eb-re. Ott volt a német Florian Hempel is, akinek jelenléte némi meglepetés volt, s ugyanez elmondható az amatőr Adam Smith-Neale-re is. A nagyágyúk közül ott volt a világbajnok és világelső Gerwyn Price, Peter Wright, Michael van Gerwen, Rob Cross, Joe Cullen, Michael Smith, Nathan Aspinall, Danny Noppert és a hazai közönség előtt játszó Mensur Suljovic is.

Az 1. forduló mérkőzéseire csütörtökön és pénteken került sor. Itt még csupán hat leget kellett nyerniük a játékosoknak a továbbjutáshoz. Mivel ezen a tornán nincsenek kiemelések, s nem a világranglista, hanem az európai rangsor alapján állították össze a párosításokat, így már az elején összejöttek olyan mérkőzések, amelyek egy kiemeléses tornán legfeljebb a legjobb nyolc vagy négy között valósulhatnának meg. Igaz volt ez a Nathan Aspinall – Mervyn King találkozóra is, amelyen bár King jobb meccsátlagot (95.20) ért el, mint Aspinall (90.67), ám a fiatalabb angol jobban használta ki lehetőségeit a kiszállózásban, így végül 6:4-re győzött. A Michael Smith – Ryan Searle összecsapás is magas színvonalat ígért, s azt is hozott, amelyet végül Searle 6:5-re megnyert – mindketten 101-es átlagot értek el. Komoly izgalmakat hozott több mérkőzés is, így pl. Luke Humphries és Callan Rydz találkozója: a két fiatal angol ütközetéből végül Humphries került ki győztesen, pedig Rydznek is volt meccsnyila, 6:5 lett a vége. James Wade szintén alaposan megizzadt a már említett Smith-Neale ellen, ám végül a 2018-as Európa-bajnoknak is sikerült teljesítenie az első akadályt.

Nem jött össze ugyanez viszont Peter Wrightnak. A címvédő, korábbi világbajnok skót játékos Florian Hempellel találkozott, s az egész mérkőzésen enerváltan dobált, rengeteg szektorhibát vétett, s ellenfele ezeket nagyrészt könyörtelenül kihasználta, így a torna legnagyobb meglepetését szolgáltatva 6:3-ra megverte a skótot. Szintén meglepetésnek mondható egy másik skót, William Borland sikere, aki a korábbi Európa-bajnok és Eb-döntős ausztrál Simon Whitlockot verte 6:3-ra. Az esélyesek többsége sikerrel vette az első akadályt: győzött Price, van Gerwen, Cross, José de Sousa és Mensur Suljovic is, miközben Krzysztof Ratajski 6:2-re kikapott Danny Nopperttől az első kör előzetesen egyik legkiegyenlítettebbnek tekintett párharcában.

A 2. fordulóban már tíz leget kellett megnyerni ahhoz, hogy az ember a mérkőzést is behúzza. Gerwyn Price-nak nem okozott gondot Gawlas legyőzése – a cseh 2:0-ára vezetett, ám végül a walesi nyert 10:3-ra. Van Gerwen Wade-et verte 10:4-re, s ugyanilyen arányban győzedelmeskedett Danny Noppert és Rob Cross is – előbbinek Ryan Searle, utóbbinak Brendan Dolan volt az áldozata. Joe Cullen és Nathan Aspinall is sima győzelemmel ment tovább, Mensur Suljovic és José de Sousa viszont keményen megizzadt, ám végül előbbi 10:9-re verte Hempelt, utóbbi pedig 10:8-ra Humphriest.

A vasárnap délután rendezett negyeddöntőkben egészen brutális párosítások jöttek össze. Ezek közül kiemelkedett a Gerwyn Price – Michael van Gerwen találkozó, amelyen a világ két, sokak szerint legjobb játékosa feszült egymásnak. A két világbajnok nem okozott csalódást: igazi adok-kapok találkozó volt, amelyen jellemzően Price vezetett, ám a végére elfáradt a walesi, s így van Grwen győzött 10:8-ra. A meccsről minden elárul, hogy van Gerwen 107.74-es meccsátlagot hozott össze, míg Price 107.56-tal kapott ki, ezzel pedig minden idők legmagasabb vesztes átlagát produkálta az Európa-bajnokságok 13 éve íródó történetében.

A fölső ág másik mérkőzése is igen szoros volt, s Nathan Aspinall 10:9-re legyőzte Danny Noppertet, pedig az angol már 7:2-re is vezetett, azonban a hollandnak innen még sikerült föltámadnia, de a győzelem már nem jött össze neki. Az alsó ágon némileg simább negyeddöntőket játszottak, ugyanis Suljovic számára egy 10:7-s vereséggel ért véget a hazai Eb Cullennel szemben, míg Cross 10:5-re verte de Sousát, vagyis harmadik mérkőzésén is sima sikert aratott egy 6:2-es és egy 10:4-es diadal után, ezzel pedig a szememben a torna egyik fő favoritjává lépett elő.

Este került sor az elődöntőkre, ahol már 11 leg megnyerése szükségeltetett a továbbjutáshoz. A felső ágon van Gerwen és Aspinall adott randevút egymásnak. Mindkettejük számára rossz óment jelentett ez a mérkőzés, mivel Aspinall a 2020-as világbajnokságon az elődöntőben éppen a hollandtól kapott ki, aki viszont aztán elvesztette a döntőt Peter Wrighttal szemben. Van Gerwen ismét nyert, de nem sokon múlott, hogy ez végül ne így legyen, mivel azután, hogy 8:3-ra elhúzott a háromszoros világbajnok, Aspinall hasonló fölzárkózást mutatott be, mint délután Noppert ellene. Aspinallnak nyilai voltak a vezetés átvételéhez két leg végén is, ám mindkétszer hibázott a kulcsfontosságú pillanatokban, így nem is érdemelt győzelmet. 11:10-re nyert van Gerwen, aki 2017 után jutott be ismét az Európa-bajnoki döntőbe. A másik ágon Rob Cross egészen brutális fölényben volt Joe Cullennel szemben, s már 9:0-ra is vezetett, ám akkor Cullennek sikerült némileg kozmetikáznia az eredményen, ám a 11:3-as végeredmény így is lesújtó lehet számára. Ez a győzelme Crosst nem csak arra predesztinálta, hogy 2017 és 2019 után harmadszor játszhat Eb-finálét, hanem arra is, hogy ő a meccs esélyese, hiszen lehengerlő játékot mutatott be az egész tornán.

A döntőben egészen 5:4-es Cross-vezetésig beszélhettünk szoros küzdelemről, utána ugyanis a Feszültség becenévre hallgató, villanyszerelő végzettségű angol 9:4-re elhúzott. Van Gerwen innen majdnem visszajött, ám végül Cross megdobta az utolsó dupla szektort, s 11:8-ra legyőzte van Gerwent, akit először vert meg majortorna döntőjében. Cross 2019 után második alkalommal lett Európa-bajnok, s visszavágott holland legyőzöttjének a 2017-es fináléban elszenvedett vereségért. Van Gerwen érthető módon rendkívül csalódottan nyilatkozott, hiszen kiszállózása katasztrófális volt a mérkőzés második felében, s ennek köszönhetően Cross állva hagyta őt. A holland a rekordot jelentő 5. Eb-címért dobott, de ez idén nem jött össze neki. Talán majd jövőre. Ami pedig Rob Crosst illeti, az angol kettő év után nyert ismét tornát, s győzelme azért is rendkívül fontos, mert így nem a 22., hanem a 11. helyen áll a világranglistán – ha a negyeddöntőben kiesett volna, akkor bizony már az első húszba sem fért volna be.

A következő nagy dartstorna a World Series Finals elnevezésű meghívásos verseny lesz október utolsó három napján Amszterdamban, majd novemberben jön a Grand Slam of Darts és a Players Championship Finals, amelyet december 15-étől kezdve a 2022-es világbajnokság követ majd, melynek döntőjére január 3-án kerül sor. A Sportudvar természetesen ezekről a tornákról is be fog számolni.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart! – Sportudvar Prémium

A kiemelt kép forrása: PDC

Leave a Reply