Darts-vb: Kiesett Peter Wright

VIDEÓKKAL – Újabb nyolc mérkőzéssel folytatódott a londoni darts-világbajnokság. A kiemeltek közül ezúttal két nagy név: Dave Chisnall és Peter Wright mutatkozott be. Előbbi zsinórban elbukta az első hét leget Josh Payne ellen, onnantól fogva viszont átvette a meccs irányítását és döntő szettben győzött. Utóbbira viszont lecsapott Damoklész kardja, ugyanis Wright végig enerváltan játszott, amit ellenfele, Toni Alcinas könyörtelenül kihasznált és 3-1-gyel jutott be a harmadik fordulóba. A nap további mérkőzései közül talán Paul Lim kiesését lehet még meglepőnek nevezni.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A harmadik kiemelt, 2014-es döntős Peter Wright az első nagy meglepetést a megjelenésével szolgáltatta, ezúttal ugyanis a tőle megszokottnál is merészebb ruházatban, konkrétan Mikulásnak öltözve vonult fel az Alexandra Palace színpadára. A második meglepetés a tábla előtt érte, ahol a PDC rangsorában 55. spanyol Toni Alcinas úgy orozta el előle a nyitó szettet, hogy Wright 101 fölötti körátlagot ért el és dobott egy 167-es kiszállót.

A második játszma után Wright még nagyobb bajba került. Az első két felvonásban összesen 15 nyilat rontott el a duplákon, amit a spanyol megbüntetett, és egy játszmára került a győzelemtől (0-2). A harmadik szettben Wright két leget is megnyert hátsó pályáról, és fölényben játszva, egy tíznyilast is dobva szépített (1-2), a negyedik szett döntő legjében azonban nem játszott jól, egyetlen körében sem hajított egynél több triplát, így Alcinas hamarabb ért le kiszállóra, és ki is dobta a dupla 16-ot.

Wright egymást követő második évben búcsúzott a második fordulóban a sportág legfontosabb versenyén, továbbá 2006 óta ő a legmagasabban jegyzett játékos, aki az első meccsén kiesett a vb-n.

Alcinas a harmadik fordulóban a Benito van de Pas – Jim Long mérkőzés győztesével fog találkozni december 27-én.

Az első hét leget elveszítette, de 3-2-re így is legyőzte honfitársát, a szintén angol Josh Payne-t, ezzel bejutott a harmadik fordulóba a 12. kiemelt Dave Chisnall. Az ifjúsági világbajnokságon tavaly döntőt játszó, a PDC rangsorában jelenleg 53. Payne az első két szettben fantasztikusan játszott, 109.98-as körátlagával és 60 százalékos kiszállási hatékonyságával (6/10) leget sem engedett Chisnallnak, aki a harmadik játszmában, 0-2, 0:1-nél nyert először játékot. Utána viszont Chizzy nagy lelkierőről tanúbizonyságot téve meg is fordította a meccset, pedig Payne a mérkőzés második felében sem játszott rosszul.

„Azt hittem, hogy leget sem nyerek, és 9:0-ra kikapok. Josh fenomenálisan dobott az első két szettben, de amikor elvonultam a második szünetre, azt gondoltam, hogy nem játszhat így az egész mérkőzésen. Sok meccsen felálltam már a padlóról és most sem adtam fel, ez segített hozzá a győzelemhez” – mondta a mérkőzés után Chisnall, aki a 2016-os Mastersen 0–8-ról fordított 10–9-re Robert Thornton ellen, míg a 2018-as World Matchplayen 1–7-ről 11–8-ra Michael Smithszel szemben.

A 2017-es világbajnokságon negyeddöntőig jutó, 12. kiemelt angol versenyző a harmadik fordulóban a Kim Huybrechts, Robert Thornton, Daniel Larsson trió egyik tagjával csap össze szombaton délután.

A nap további mérkőzéseiről röviden

Vasárnap is két etapban zajlottak a mérkőzések az Ally Pally-ben. A délután első találkozóját a német Gabriel Clemens és az angol Aden Kirk vívta. Clemens végig dominált a meccsen, amit annak ellenére is ki lehet jelenteni, hogy 83.27-os körátlaggal zárt. Igaz, Kirk 80.31-et hozott össze. Clemens a következő körben John Hendersonnal csap össze pénteken délután.

A második találkozón az ír William O’Connor és a holland Yordi Meeuwisse mérkőzött meg egymással. O’Connor az esélyeknek megfelelően könnyedén győzött, mégpedig Clemenshez hasonlóan szettveszteség nélkül. Itt sem voltak magas átlagok, az ír 87.1-et, míg Meeuwisse 84.3-at dobált össze. O’Connor a második fordulóban James Wilsonnal találkozik szerda este.

A harmadik meccsen az északír Brendan Dolan és a kínai Liu Jüan-csün vett részt. Itt voltak talán a legnyilvánvalóbbak az esélyek előzetesen, és Dolan nem is okozott csalódást, hiszen ő is sima 3-0-val ment tovább. Dolan 86.63-as átlagot produkált, míg Liu mindössze 78.45-öt. Az északír a második körben Joe Cullennel csap össze szerdán délután.

Az este nyitómeccsét két fiatal angol, Luke Humphries és Adam Hunt játszotta. Előzetesen szoros találkozóra lehetett számítani, hiszen a két játékost kevesebb mint tíz hely választotta el a világranglistán, ám Hunt nem tudott olyan formát nyújtani, ami egy világbajnokságon elegendő a továbbjutáshoz. Humphries 3-0-ra nyert 97.58-as körátlaggal, miközben ellenfele csupán 81.4-et ért el. Humphries a második fordulóban Stephen Buntinggal fog meccselni csütörtök délután.

Ezt követte a PDC-világbajnokságok első litván játékosának, Darius Labanauskasnak a bemutatkozása. Bár egy dartsnemzetnek nem igazán nevezhető országból érkezett, de az amatőrök között elért eredményei (világbajnok és világelső is volt) följogosították arra, hogy neki adjunk nagyobb esélyt a győzelemre az angol Matthew Edgar ellenében. Ugyan az első szettet Edgar nyerte, ám utána már csak Labanauskas tudott játszmát nyerni, így végül 3-1-re győzött 93.57-es meccsátlaggal. Edgar 83.41-et ért el. A litván a második fordulóban nem akárkivel fog összecsapni, ellenfele ugyanis az ötszörös világbajnok Raymond van Barneveld lesz ma este.

Az este harmadik mérkőzését az angol Ross Smith és a szingapúri Paul Lim vívták. A közönség egyértelműen Lim mellé állt, akitől már az nagy bravúr, hogy 64 évesen eljutott egy világbajnokságra, ráadásul tavaly legyőzte Mark Webstert, majd Gary Anderson ellen kis híján kilencnyilast dobott. Most nem tudott varázsolni a torna rangidőse, mivel Smith uralta a találkozót, és csak egy játszmát engedélyezett Limnek. Smith 91.89-es, Lim 91.28-as átlagot hozott össze. Smith a következő fordulóban Daryl Gurneyvel fog összecsapni kedd este.

Darts-világbajnokság, London, a 4. nap eredményei:

1. FORDULÓ
Gabriel Clemens (német)
–Aden Kirk (angol) 3-0
William O’Connor (ír)–Yordi Meeuwisse (holland) 3-0
Brendan Dolan (északír)–Liu Jüan-csün (kínai) 3-0
Luke Humphries (angol)–Adam Hunt (angol) 3-0
Matthew Edgar (angol)–Darius Labanauskas (litván) 1-3
Ross Smith (angol)–Paul Lim (szingapúri) 3-1
2. FORDULÓ
Dave Chisnall (angol, 12.)
–Josh Payne (angol) 3-2

Peter Wright (skót, 3.)–Toni Alcinas (spanyol) 1-3

A mai mérkőzések fölvezetése

Ma csak esti program lesz a világbajnokságon, vagyis négy mérkőzésre kerül sor. Kezdésként a közönségkedvenc holland, Vincent van der Voort áll tábla elé a Fülöp-szigeteki Lourence Ilagannal szemben. A találkozónak egyértelműen a 12. vb-jének nekivágó van der Voort az esélyese, aki jelenleg is a top 40-hez tartozik a világranglistán. 2008 óta rendszeres résztvevő, és mindössze egyetlen alkalommal, 2017-ben vérzett el az első fordulóban. Tavaly a nyolcaddöntőig jutott, miután Dave Chisnallt és Steve Beatont is szettveszteség nélkül intézte el. Legjobb vb-eredménye egyébként két negyeddöntős szereplés 2011-ből és 2015-ből, vagyis a sorminta alapján idén el kellene jutnia a legjobb nyolcig. Ilagan harmadszor vehet részt a világbajnokságon, miután 2009-ben a selejtezőben, 2013-ban pedig a főtábla első fordulójában esett ki. Elsősorban délkelet-ázsiai és soft, azaz műanyag nyilakkal, elektromos táblára játszott tornákat tudott megnyerni. Kvalifikációját annak köszönheti, hogy a PDC ázsiai sorozatában négy versenyt is megnyert idén.

A második ütközetre Wayne Jones és a bevonulása miatt igen népszerű Devon Petersen között kerül sor. Jones öreg motoros, már 35 éve dartsozik és a mostani a 12. vb-szereplése lesz. 2005 és 2015 között minden vb-n ott volt, azóta viszont a mostani lesz az első indulása. Legjobb eredményét 2006-ban érte el, amikor elődöntőt játszhatott. Emellett major versenyeken további egy-egy döntős és elődöntős szereplést tud fölmutatni, de mindet 2010-ből. Petersen az afrikai selejtezőből jutott ki, ez lesz a hatodik világbajnoksága. Legjobb eredménye egy nyolcaddöntő 2014-ből, a legutóbbi két alkalommal viszont az első körben búcsúzott. Itt inkább Petersent lehet esélyesnek mondani, hiszen 60. a világranglistán, miközben Jones csak a 93.

A harmadik találkozón Lisa Ashton után bemutatkozik a másik női induló, az orosz Anasztaszija Dobromiszlova, aki másodszor indulhat a férfiak között. 2009-ben nem volt sok szerencséje, ugyanis kikapott a selejtezőben Remco van Eijdentől. Két-két alkalommal elindulhatott a Grand Slam of Dartson és a UK Openen is (2008 és 2009), de előbbin egyszer sem jutott tovább a csoportkörből, utóbbin pedig az első fordulóból, igaz, a Grand Slamen volt győzelme. A BDO-nál háromszoros női világbajnok és az egyetlen, PDC által szervezett női világbajnokságon is elődöntős volt 2010-ben. Ellenfele Ryan Joyce lesz, aki idén jött át a BDO-tól a PDC-hez. Az amatőrök között egy legjobb 32 közötti szereplést tud fölmutatni világbajnokságokon, a profik, tehát a PDC mezőnyében a mostani lesz az első indulása. Szerepelhetett a vb-t megelőző utolsó versenyen, a Players Championship Finals-ön, ám ott az első fordulóban kiesett. Nehéz megjósolni, hogy mire mehetnek egymással. A szurkolók valószínűleg inkább Dobromiszlova felé hajlanak majd már csak puszta szimpátiából is, de nem igazán tudni, hogy Joyce milyen játékra lehet képes.

Az utolsó mérkőzésen egy igazi legenda, az ötszörös világbajnok Raymond van Barneveld lép színpadra Darius Labanauskas ellen. A Barney becenévre hallgató dartsos 2007-ben első nekifutásra megnyerte a PDC-világbajnokságot, azóta viszont csak egyszer jutott fináléba, és azt is elveszítette. A legutóbbi négy vb-n háromszor játszhatott elődöntőt, tavaly pedig a legjobb nyolc között esett ki. Mindössze egyszer volt példa rá, hogy már az első fordulóban kiesett, mégpedig 2012-ben, amikor James Richardson lepte meg egy sima 3-0-val. Barney-nak idén gyengébb éve van, hiszen nem tudott tornát nyerni. Novemberben bejelentette, hogy a mostani lesz az utolsó előtti világbajnoksága, ugyanis a 2020-as tornát követően visszavonul. Célja, hogy legalább még egyszer világbajnok legyen, úgyhogy biztosak lehetünk benne, hogy mint az utóbbi években, úgy most is nagyon fölszívja magát az év csúcseseményére, és mindent elkövet azért, hogy minél messzebbre jusson. Ugyanakkor talán a legnehezebb ágra került, hiszen továbbjutás esetén a kétszeres világbajnok Adrian Lewis, majd a világelső és ugyancsak kétszeres világbajnok honfitárs, Michael van Gerwen várhat rá. Labanauskastól a tisztes helytállás már nagy eredmény lenne, nem nézem ki belőle, hogy Alcinashoz hasonlóan nagy meglepetésre le tudná győzni jóval esélyesebb ellenfelét, de majd este minden kiderül…

A mai program:

20:00 (Tv: Sport2) 
1. forduló
Vincent van der Voort (holland)–Lourence Ilagan (Fülöp-szigeteki)
Wayne Jones (angol)–Devon Petersen (dél-afrikai)
Ryan Joyce (angol)–Anasztaszija Dobromiszlova (orosz)
2. forduló
Raymond van Barneveld (holland, 17.)–Darius Labanauskas (litván)

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: PDC

Leave a Reply