Mark Cavendish visszatért

Az elmúlt években valószínűleg már sokan leírták Mark Cavendisht, a 2010-es évek első felének egyik legjobb sprinterét, hiszen 2018 februárja úta nem tudott nemhogy versenyt, de még szakaszt sem nyerni. A brit kerékpáros azonban a múlt héten rendezett török körversenyen a nyolcból négy szakaszt is megnyert – hasonlóan erős teljesítményt 2013 óta nem láthattunk tőle. A 35 éves Man-szigeti kiválóság tavaly év végén közel állt a visszavonuláshoz, de a Quick Step csapatától kapott egy esélyt, amellyel most kőkeményen élt is. Vajon ez egy másodvirágzás kezdete?

Cavendish visszatért – röviden ezzel lehetne összefoglalni a múlt héten rendezett török kerékpáros körversenyt. Mark Cavendish ugyanis 1159 nap, a 2018-as dubaji körverseny 3. szakasza után tudott ismét etapot nyerni egy többnapos versenyen. Végül azonban nemhogy egy, hanem négy szakaszt is behúzott, ebből ráadásul hármat zsinórban (2., 3. és 4.), s a zárószakasz is az övé lett. Ez a nem mindennapi teljesítmény arra predesztinálhatta volna a Man-szigetről származó sprintert, hogy megnyerje a versenyt, azonban az összetettben végül nem fért be az első tízbe, s a pontversenyben is “csak” második lett, igaz, a győztes Jasper Philipsentől mindössze négy ponttal maradt el. A 2011-es Tour de France legjobb sprintere 2013 óta nem tudott egy többnapos versenyen legalább három szakaszt nyerni, mostani teljesítménye emiatt is nagy fegyverténynek számít. Eredménye úgy is fantasztikus, hogy nem volt ott a mezőnyben a világ összes valamirevaló sprintere, de azért egy tehetséges, de kissé idegeskedő Jasper Philipsent és egy kivételes képességekkel rendelkező André Greipelt négyszer legyőzni nyolc nap leforgása alatt igenis megsüvegelendő.

Cavendish becsületére legyen mondva, hogy a mezőny gyengesége ellenére megvolt benne minden, amire csak egy sprinternek szüksége van a győzelemhez, főleg akkor, amikor nincsen a csapatban egyetlen ember sem, aki segíteni tudná az utolsó kilométereken, így teljesen magára van utalva a sprintekben. Négy szakaszgyőzelme fölébresztette a szurkolókban, így bennem is a 2000-es évek végének és a 2010-es évek elejének nosztalgiáját, amikor Mark Cavendish volt a sprint műfaj egyik, ha nem a legjobbja volt, s három különféle stílusban is a legjobbak közé tartozott. A 2. etapon, amely zsinórban három sikere közül az első volt, úgy tűnt, visszanyerte mozgékonyságát, hiszen ez kellett ahhoz, hogy átverekedje magát azon az egérlyukon, amely Philipsen és Greipel között keletkezett a befutónál. Másnap Rick Zabelnek, Greipel segítőjének megmozdulására adott reakciójával tudott diadalmaskodni, hiszen a győzelemre törők között keletkezett réseket kihasználva tudott az élre kerülni. Végül április 14-én, a 4. szakaszon, egy amolyan “szép sprintet” mutatott be, vagyis észszerű távolságot tudott tartani az élen állótól, aminek következtében az utolsó métereken robbantani tudott, s riválisát lehagyva sikerült nyernie, pedig azt is megtehette volna, hogy ráteszi a kormányt ellenfelére, s úgy győz.

Ismét mosolyog

Mindaz, amit Törökországban véghezvitt a múlt héten, minden bizonnyal hatalmas löketet és önbizalmat adott Mark Cavendishnek, aki megmutatta, hogy újra magára talált. Ennek ellenére továbbra is kevés az esély arra, hogy a 36. születésnapját májusban ünneplő brit meg tudja dönteni a szakaszgyőzelmek rekordját a Tour de France-on. Eddig 30 sikere van a Nagy Körön és csupán néggyel van elmaradva a csúcstartó Eddy Merckxtől. Mostanában mutatott jó formája és igazán jelzésértékű küzdenitudása ellenére nem lehet azt mondani, hogy ő lenne a Deceuninck-Quick Step csapat legjobb sprintere, hiszen a belga együttes színeiben szerepel Sam Bennett, a tavalyi Tour de France zöld trikójának tulajdonosa. Mindenesetre megkísérelheti megdönteni a profi győzelmek számára vonatkozó rekordot, hiszen ebben az összevetésben is csak kettő ember van előtte. 149 sikerével már csak egyre van Alessandro Petacchitól és hétre a csúcstartó André Greipeltől.

Cavendish, aki a tavalyi szezon végén könnyek közepette beszélt arról, hogy még mindig nincs csapata 2021-re, s emiatt fölvetette a visszavonulás gondolatát is, úgy tűnik, ismét virágzik ebben a fizikailag és lelkileg is sok fájdalmat okozó sportágban. Mint manapság sok kerékpáros esetében, úgy nála is előjött a klinikai depresszió, amelyet 2018 augusztusában diagnosztizáltak nála. Mark Cavendish ma azonban – a betegséggel korábban szintén küzdő Julian Alaphilippe-hez és Remco Evenepoelhöz hasonlóan – ismét tud mosolyogni, s újfent megízlelhette a győzelem édességét. Ez egy olyan íz számára, amelyet nagyon régóta hiányolt, de most már ezt az érzést is maga mögött tudhatja.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply