Egy égő sízővel hívják föl a figyelmet a klímaváltozásra

VIDEÓVAL – A Föld Napjára időzítve megjelent egy rövid videó, amelyben Hugo Manhes rendező a globális felmelegedésnek a hegységekre gyakorolt hatásaira kívánta fölhívni a figyelmet. Az igen erősre sikeredett anyagban egy lángoló ruházatban síelő figurát láthatunk, aki megtestesítette azt, hogy a klímaváltozás bizony nem csak a síkvidékeken, hanem a magasabban fekvő helyeken is komoly gondokat okoz.

Lángol a hegy. Vagy legalábbis fölmelegszik annak a síelőnek hatására, aki lángoló ruházatban csúszott le egy pályán. Sajnos nem kizárt, hogy hamarosan tényleg lényegesen melegebb lesz a hegységekben a mostani szinthez képest az embernek a légkörre kifejtett káros tevékenységei miatt. Hugo Manhes filmrendező a problémával kapcsolatos érzékenyítési kampány keretében forgatta le Elfogyasztott álom című kisfilmjét, amellyel arra kívánja fölhívni a figyelmet, hogy a klímaváltozás milyen hatást gyakorolt a hegyekre és a sípályákra. Manhes a francia köztelevíziónak adott nyilatkozatában elmondta: már 2018 februárjában szerette volna megcsinálni ezt a kisfilmet, de a sors iróniája közbeszólt, ugyanis nem volt elég hó a francia hegyekben, emiatt pedig meghiúsult a forgatás. “Pólóban voltunk február kellős közepén. Ez egy anekdotikus időjárási epizód volt, de annak következményét éreztük benne, amit már húsz éve láttunk: rövidebb síszezonok és egyre csökkenő hómennyiség” – tette hozzá.

A Párizsban élő rendező forgatásának helyszínéül a francia Alpokban található, Col de Porte névre hallgató hegyet választotta ki, ami természetesen nem a véletlen vagy egy hasraütés eredménye volt. “Az elmúlt harminc évben 40%-al csökkent a lehullott hó mennyisége ezen a vidéken. Ugyanezen periódus alatt a téli átlaghőmérséklet közel egy fokkal emelkedett”. A kisfilmben csodálatos táj és a lenyűgöző képek összekapcsolódnak. A tűz használata nem példa nélküli Hugo Manhes munkásságában, ugyanis A Fáklya című kisfilmjében szintén a tűz segítségével akarta rávilágítani a figyelmet az éghajlatváltozás problémájára. Manhes mostani alkotásával kapcsolatban elmondta, hogy a “tiszta esztétikai törekvést” lát a tűzben.

Égés 1000 fokon

Természetesen ahhoz, hogy egy tapasztalt, egyben bevállalós sízőt egy ilyen, kétségtelenül veszélyes mutatványra rávegyenek, bizony jókora előkészületek kellettek. Pirotechnikusok egész csapata nyüzsgött a francia szabadstílusú sí-válogatott tagja körül, akinek kilétét nem fedték fel. “Négy réteg ruhát viselt, közte természetesen tűzálló rétegeket is. A mutatvány végrehajtása előtt a testhőmérsékletet egy gél segítségével csökkentettük, amely 45 percen keresztül votl rajta a bőrén. Az utolsó ruharétegre egy 1000°C-os égési hőmérsékletű pasztát vittünk föl, hogy viszonylag látványos lángokat állíthassunk elő”. Nos, azt hiszem, ezt a célt sikerült teljesíteni. Hogy a fő célt: a globális fölmelegedés iránti szenzibilizációt sikerül-e elérni, az a jövő zenéje.

Nem akarsz lemaradni a Zöld Sport cikkeiről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: YouTube-képkivágás

Leave a Reply