Bojkottálja az angol foci a közösségi médiát

Példátlan lépésre szánta el magát a Premier League: az angol labdarúgó-bajnokság ugyanis bejelentette, hogy ezen a héten három napon keresztül valamennyi csapat és természetesen maga a liga is felfüggeszti jelenlétét a közösségi médiában, mert így kívánnak tiltakozni az ellen, hogy a különböző platformok üzemeltetői nem tesznek semmit a virtuális térben elharapódzott rasszizmus ellen. Több angol, skót és walesi klub az elmúlt hónapokban már végrehajtott hasonló akciókat, de ez az első eset, hogy kollektív fellépésre kerül sor. Az utóbbi években rengeteg támadás ért színesbőrű játékosokat a közösségi oldalakon pusztán bőrszínük miatt. Az akciót rengetegen támogatják, de hogy lesz-e bármilyen eredménye, az kérdéses, mivel a megszólított közösségi oldalak egyelőre úgy tűnik, nem akarják komolyan venni a problémát.

A Premier League szombaton bejelentette, hogy az angol élvonal valamennyi klubja felfüggeszti jelenlétét a közösségi médiában, hogy így tiltakozzék az online térben egyre nagyobb méreteket öltött gyűlölet és rasszista támadások miatt. A szigetországi egyesületek teljes mértékben kivonulnak a különböző platformokról ezen a hétvégén három nap erejéig, hogy így hívják föl az üzemeltetők figyelmét a színesbőrű játékosokat egyre többször érő inzultusokra, gyalázkodásokra, amelyek ellen az oldalak moderátorai nem tesznek semmit. A bojkotthoz csatlakozott az angol szövetség (FA), a játékvezetők szervezete, valamint a másodosztály és a női élvonal is. Az akció magyar idő szerint pénteken 16 órakor kezdődik és május 4-én 1 óráig tart.

“Ez az időzített akció azt a célt szolgálja, hogy a hétvégén esedékes férfi és női profi mérkőzések mindegyike érintett legyen benne, ezért szánta el magát az angol labdarúgás valamennyi felelős szervezete, hogy bezárja Facebook-, Twitter- és Instagram-fiókjait. Ez válasz mindazokra a diszkriminatív tartalmakra, amelyeket a játékosok és számos, a labdarúgáshoz kötődő személyiség sérelmére helyeznek el ezeken az oldalakon” – áll a résztvevők által kiadott közös közleményben.

“A rasszista viselkedések elfogadhatatlanok és a játékosok rettenetes bántalmazása a közösségi médiában nem folytatódhat. Sürgető, hogy ezek a cégek élen járjanak az online rasszista gyűlölet elleni küzdelemben” – jelentette ki Richard Masters, a Premier League elnöke.

Ahogy föntebb jeleztem, nem a mostani közös föllépés az első hasonló akció a brit labdarúgásban, ugyanis az elmúlt hetekben a skót bajnok Rangers, valamint az angol másodosztályban szereplő Birmingham City és Swansea is felfüggesztette közösségi médiás jelenlétét, mivel a három együttes több színesbőrű játékosa is rasszista inzultusok áldozata lett az interneten. Az év eleje óta a Manchester United több játékosát, így Anthony Martialt és Marcus Rashfordot is becsmérelték a magukról megfeledkezett felhasználók pusztán bőrszínük miatt, s hasonlóképp járt a Chelsea-ben szereplő Reece James is.

Az angol labdarúgás vezetői február 11-én nyílt levelet tettek közzé, amelyet Jack Dorsey-nak és Mark Zuckerbergnek, a Twitter és a Facebook vezetőjének címeztek. Ebben az “egyszerű emberi tisztesség” érdekében azonnali és drasztikus intézkedések meghozatalára szólították fel a két cégvezetőt. A Twitter azzal válaszolt a levélre, hogy jelezte: nem szándékozik “cenzúrázni” a névtelen fiókokról érkező hozzászólásokat és egyéb megnyilvánulásokat.

Sajnos azt kell mondanom, hogy a közösségi oldalak figyelme igen szelektív, ha sértő üzenetekről, hozzászólásokról van szó. Bízzunk benne, hogy az angol labdarúgás mostani bojkottja segíteni fogja az online gyűlölet elleni küzdelmet!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply