Tokió 2020: Kartonágyakon alszanak a sportolók az olimpiai faluban

Több delegációt is váratlanul ért az a körülmény, hogy az olimpiai falu ágyai kartonpapírból készültek. A pénteken kezdődő tokiói olimpia minden idők legzöldebb ötkarikás játéka akar lenni, ezért az olimpiai faluban található közel húszezer ágy alapját egyaránt újrahasznosított kartonpapír adta, amit majd a játékokat követően is újra tudnak hasznosítani. Több sportoló is hangot adott meglepettségének a közösségi médiában a szokatlan ágyak miatt.

A Sportudvar a múltban már többször beszámolt arról, hogy a 2020-as tokiói olimpia szervezői minden idők legzöldebb ötkarikás játékát szeretnék megvalósítani. Ennek érdekében a dobogók és az érmek is újrahasznosított műanyag- és fémhulladékokból készültek. Ennyiben azonban nem merül ki a pénteken kezdődő nyári olimpia környezettudatossága. Mint a napokban az olimpiai faluba megérkezett sportolók közösségi médiás bejegyzéseiből kiderült, az olimpikonok lakhelyéül szolgáló lakásokban az ágyak újrahasznosított kartonpapírból készültek.

Összesen 18 000 ilyen ágyat gyártottak az olimpiai és paralimpiai faluban megszálló sportolók és stábtagok számára. “Ezek az ágyak 200 kilogrammos súlyt is elbírnak és erősebbek, mint a faágyak” – állította Kitadzsima Takasi, az olimpiai falu általános menedzsere. Az olimpia és a paralimpia végeztével az ágykereteket újrahasznosítják, s papírtermékeket készítenek belőlük, miközben az ágyak szilárdságának beállításához használt három különböző, rugalmas rétegből álló matracokat más műanyagtermékekben tudják majd fölhasználni.

Amikor a faluba beköltözött sportolók és stábtagok megérkeztek szobájukba, meglepetten tapasztalták, hogy milyen fekhelyeik lesznek a játékok több, mint két hete alatt. Többen is megosztották követőikkel az újfajta japán ágyakkal kapcsolatban szerzett első tapasztalataikat. “Igazán jó a környezetnek. Érdekes lesz látni, ahogy a hátam profitál belőle” – írta Twitter-oldalán Zecira Musovic, a svéd női labdarúgó-válogatott kapusa, akinek tetszik az ágy.

Megszólalt az ágyakkal kapcsolatban a franciák 140 kilogrammos dzsúdókirálya, Teddy Riner is, aki az elmúlt években néhány alkalommal már szembetalálta magát ágyneműgondokkal nagy testtömege miatt. Rajta kívül a sok esetben 2 méternél is magasabb kosár- és röplabdázók számára is gondokat okozhatnak az ágyak, mert a képek alapján bizony nem a leghosszabb fekhelyekről van szó…

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: behir.hu

Leave a Reply