A Szuperliga hirtelen halált halt

Egészen döbbenetes események zajlottak le az elmúlt órákban a labdarúgásban. Miután vasárnap délutántól kezdve egészen kedd délutánig úgy tűnt, a Szuperliga névre hallgató szakadási kísérletet megalapító klubok hajthatatlanok a globális méreteket öltött tiltakozás ellenére is, az este és az éjszaka folyamán kártyavárként omlott össze a kizárólag a válság miatt szorult anyagi helyzetbe került tulajdonosok pénzéhségének csillapítására létrejött liga. A hat angol klub most már kilépett, s a két milánói csapat is ezt tervezi. Úgy tűnik, Florentino Pérez Real Madrid-elnök egyedül maradhat nagy álmával, amivel állítása szerint a focit akarta megmenteni, bár egyelőre még nem tett le végleg a Szuperligáról, mint fogalmazott, átgondolják a következő lépéseket. Mindenesetre ekkora égést aligha látott a sportvilág, mint amit a magukat félistennek képzelő pénzemberek kettő nap leforgása alatt produkáltak.

Az elmúlt kettő nap másról sem szólt a világsajtóban, mint a Szuperligáról, amelyet 12 európai élklub tulajdonosai hoztak létre a minél nagyobb bevétel reményében, amivel közben a tönk szélére juttatták volna mindazt, amit ma labdarúgásként ismerünk. Alig akadt a világon olyan ember, aki ne adott volna hangot ellenérzéseinek a szakadárligával kapcsolatban, s a szurkolókon kívül maguk az érintett csapatok játékosai, más együttesek focistái és számos edző, valamint egykori játékos is elítélte a 12 üzletember ördögi tervét, amelynek sportszakmai értéke nulla lett volna, csupán a válság hatásainak leküzdése lett volna a cél.

Szerencsére most már lehet múlt időben írni a Szuperligáról, hiszen az éjszaka folyamán hivatalosan bejelentették, hogy felfüggesztik a sorozatot, ugyanakkor Florentino Pérez Real Madrid-elnök, a Szuperliga rémeket látó első embere leszögezte, nem tesznek le a szakadárliga létrehozataláról, átgondolják a következő lépéseket. Jelen pillanatban (2021.04.21 7:40) öt klub áll még ki a Szuperliga mellett: a Real Madrid, a Barcelona, az Atlético Madrid, a Juventus és a Milan. A hat angol szereplő (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham) az éjjeli órákban gyors egymásutánban jelentette be, hogy kiszáll, az Arsenal még bocsánatot is kért szurkolóitól az elkövetett hiba miatt. A hajnali, kora reggeli órákban olyan hírek érkeztek, hogy az Inter számára is közömbössé vált a Szuperliga, s a Barcelona is csak feltételekkel áll ki a projekt mellett – amennyiben a katalán klub tagsága leszavazza az indulást, akkor Joan Laporta is hátraarcot mutathat be. Az Atlético Madridról szintén rebesgetik, hogy visszalép, mint ahogy a Milannal kapcsolatban is fölröppentek hasonló híresztelések. Egyelőre úgy tűnik, csak a két fő mozgatórúgó: Florentino Pérez és Andrea Agnelli által vezetett Real Madrid – Juventus tandem hisz a Szuperligában, azonban az este folyamán olyan hírek is napvilágot láttak, hogy Agnellit lemondatták a torinói klub azon igazgatósági tagjai, akik ellenzik a szakadárliga megalapítását. Agnelli cáfolta, hogy lemondott volna, ettől függetlenül Ed Woodward, aki 2006, a Glazer-család érkezése óta volt a Manchester Unitednél a tulajdonosok jobbkeze, tegnap este közölte, hogy idén távozik tisztségéből. Más kluboknál nem került sor palotaforradalomra (legalábbis nem tudni ilyen híresztelésekről), s nem tartom kizártnak, hogy a kilépett klubok vezetőinek többségét a szurkolók és a játékosok kőkemény ellenállása mellett a Woodwarddal és Agnellivel kapcsolatos hírek is késztették arra, hogy szálljanak ki.

Tehát a Szuperliga kettő nap alatt összeomlott, de ez nem jelenti azt, hogy vége a fociháborúnak. Olyannyira nincs vége, hogy csak most kezdődött el, s teljesen biztos vagyok benne, hogy sok csatát fogunk még látni ennek a háborúnak keretében mind az UEFA/FIFA, mind Pérezék részéről. Ugyanakkor jó kérdés, hogy a 12 tulajdonos megítélésén esett jókora csorbát ki lehet-e küszöbölni valaha, hiszen kezdetben mindenki gyűlölte őket, most viszont már mindenki csak nevet rajtuk. Azt gondolom, egy ember számára nem sok rosszabb szituáció létezik, mint amikor teljesen nevetségessé válik a nyilvánosság előtt, hiszen ezzel akár egy életre lejárathatja magát, és soha többé nem fogják komolyan venni. Minden bizonnyal ez járhat a JP Morgan amerikai óriásbank vezetőinek fejében is, akik pedig milliárdokkal készültek támogatni a Szuperligát, most viszont alighanem azon dolgoznak, hogy amilyen gyorsasággal betették a rengeteg pénzt a szakadárligába, azt olyan gyorsan ki is menekítsék onnan, mielőtt még súlyos anyagi kár érné őket. S mit gondolhatnak vajon a milánói és a New York-i értéktőzsde azon brókerei, akik a Juventus és a Manchester United részvényeibe csak úgy pumpálták a pénzt hétfő reggel óta (mindkét értékpapír több, mint 10%-ot erősödött a hét első napján), ma reggel viszont arra ébredhetnek, hogy a semmibe fektették lóvéjukat? Az MU részvényei már a magyar idő szerint tegnap esti órákban 5% körüli zuhanást produkáltak a New York-ban található Wall Street-en, s biztos vagyok abban, hogy a Juventus papírjai is sokat fognak bukni ma Milánóban. Az sem kizárt, hogy a nehéz anyagi helyzetükre hivatkozva elszakadni szándékozó klubok pénzügyeinek csak még nagyobb csapást fog jelenteni a Szuperliga-cirkusz, s azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy egyes kisebbségi tulajdonosok is megelégelik a történteket, s kiszállnak a klubok mögül. Most sokan követelik Agnelli, Pérez és a Glazer-család távozását. Azt nem tartom valószínűnek, hogy mindannyian bukni fognak, de Agnelli pozíciója kétségkívül ingatagnak tűnik, míg a Glazer-család megítélése sosem volt pozitív a Manchester United szurkolóinak körében. Liverpoolban is többen fölszólították a tulajdonost, hogy távozzon, de szerintem azzal, hogy a Vörösök az elsők között szálltak ki, ez végül nem történik meg. Ettől függetlenül komoly kavarodásokra lehet még számítani az európai fociban, amely azonban legalább egy szezon erejéig még biztosan egységes marad. Hogy utána mi következik, az a jövő zenéje. Bízzunk a legjobbakban!

#stopthesuperleague

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: 6abc.com

Leave a Reply