A Real Madrid remek húzásai, a Liverpool súlyos hibái és a Man. City döcögős sikere – a keddi BL-mérkőzések értékelése

A válogatott szünet után rögvest folytatódik a labdarúgó Bajnokok Ligája idénye. Tegnap este két negyeddöntőre került sor, ami angol szempontból felemásan alakult, hiszen amíg a Manchester City legyőzte otthon a Dortmundot, addig a Liverpool simán kikapott a Real Madrid vendégeként. A Sportudvar összefoglalja a két mérkőzés legfőbb tanulságait.

REAL MADRID – LIVERPOOL
POZITÍVUMOK
Vinicius volt a nyerőember

Viniciust mostanában sok helyről érte az a kritika, hogy kevés gólt szerez. A Real Madrid brazilja tegnap este alaposan rácáfolt ezekre az állításokra, ugyanis kétszer is bevette a Liverpool kapuját – előbb a 27., majd a 65. percben. Hibátlan helyzetkihasználást produkált, hiszen két kapura menő lövéséből született ez a két találat. Vinicius az egész mérkőzésen nagyon élt a pályán, hiszen összesen 60 alkalommal indult meg az ellenfél kapuja felé. A 71. percben egy gólpasszt is kiosztott Karim Benzemának, majd a 84. percben lecserélte edzője, így megkezdhette jól megérdemelt pihenőjét. Kétségtelen, hogy ő volt a mérkőzés legjobbja.

Asensio megtalálta szárnyait

A spanyol negyedszer lépett pályára a Bajnokok Ligájában, s negyedik gólját szerezte, amikor a 36. percben Alexander-Arnold hibáját kihasználva mattolni tudta Alissont. Közel állt ahhoz, hogy még a szünet előtt duplázzon, de ahogy akkor sem, úgy a második félidő közepén másik két alkalommal sem sikerült jó döntést hoznia a befejezésnél. A 70. percben lecserélte Zinédine Zidane. Annak ellenére, hogy nem játszotta végig a mérkőzést, amíg pályán volt, folyamatosan bebizonyította, hogy tele van energiával, s kilábalt keresztszalag-szakadásából, ami hónapokig hátráltatta pályafutását. A Real Madridnak bizony nagy szüksége van a remek labdarúgóra, miközben Eden Hazard körül továbbra is sok a probléma.

A mindenható madridi középpálya

Mint a Real Madrid minden jól sikerült mérkőzésén, úgy a mostanin is brillírozott a három középpályás. Luka Modric, Toni Kroos és Casemiro egyaránt nélkülözhetetlen fogaskerekek voltak a spanyol együttes gépezetében. Modric és Kroos is gólpasszt adott, utóbbi nevéhez fűződik az a hosszú indítás, aminek végén Asensio megszerezte a madridiak vezető találatát. Casemiro 18 párharcából 11-et megnyert a mérkőzés során, s ő is közel állt ahhoz, hogy gólpasszt jegyezzen, amikor a 24. percben Benzemát ugrathatta volna ki veszélyesen, azonban a visszaérő Kabak tisztázni tudott. Ettől függetlenül a madridi középpályának is kulcsszerepe volt abban, hogy a csapat sima győzelmet aratott az odavágón.

NEGATÍVUMOK
Alexander-Arnold elvesztette fejét

Mostanság ritkán dícsérik a hozzáértők az angol jobbhátvéd védekezésben mutatott teljesítményét, s a tegnapi mérkőzést sem teheti ki az ablakba Trent Alexander-Arnold, akit talán nevezhetünk az összecsapás negatív hősének. Mendy a kezdetektől fogva felül tudta múlni a passzív angolt, akinek a 27. percben nagy szerepe volt abban, hogy csapata hátrányba került, hiszen nem tudta érdemben fölvenni a versenyt Viniciusszal. Kilenc perccel később még nagyobb hibát vétett, amikor nem tudott elfejelni egy veszélyes labdát csapata tizenhatosának területéről, s ez kvázi gólpasszá változott Asensio számára, aki köszönte szépen, értékesítette azt. Ez a pillanat szimbolizálja Alexander-Arnold katasztrófális estéjét. Míg a támadásokban viszonylag pontosan játszott – ami egyébként mutatja, hogy nem felejtett el focizni -, addig azonban védekezésben irtó gyengén muzsikált, ami könnyen a Liverpool kiesését eredményezheti. Gyakorlatilag másfél órán keresztül csak sétálgatott Vinicius körül, így érthető volt nagy frusztráltsága, ami miatt a 83. percben csúnyán szabálytalankodott a brazillal szemben, amiért bizony járt a sárga lap.

Phillips még nem elég érett ehhez a szinthez

Nathaniel Phillips berakása volt Jürgen Klopp kezdő tizenegyének legrejtélyesebb része. Az ugyan igaz, hogy a Vörösök védelmét mindmáig tizedelik a sérülések, hiszen van Dijk, Gomez és Matip továbbra sem bevethetőek, ennek ellenére sokakat meglepett, hogy a német menedzser a vékony angol védőt tette be a hátsó alakzat közepére, akinek a mostani csupán a második mérkőzése volt a nagycsapatban. Ez a meglepő húzás végül kifizetődő volt – a Real Madrid számára. Reagálóképességének hiányosságai miatt gyakran későn próbált meg cselekedni – így történt ez az első madridi gólnál is. Phillips játéka egyáltalán nem volt megnyugtató a csak kissé határozottabb Kabak mellett. A levegőben szinte teljesen esélytelen volt, Vinicius második gólja előtt pedig a brazil lövése a lábai között zúgott át, amivel megzavarta Alissont a kilátásban. Kíváncsian várom, ott lesz-e a visszavágón ilyen gyatra teljesítményt követően.

Az első félidőben látottak méltatlanok voltak a Liverpoolhoz

“Ritkán játszottunk olyan rosszul, mint most az első félidőben” – ismerte el Jürgen Klopp a mérkőzés után. Ez egy olyan megállapítás volt a német részéről, amely legalább annyira világos, mint amennyire könyörtelen, tekintettel csapata első 45 perc alatt eleresztett lövéseinek számára, ami bizony nulla volt. 2014 óta először fordult elő, hogy a Liverpool egy komplett félidő alatt nem tudta eltalálni az ellenfél hálóját – érdekesség, hogy legutóbb is a Real Madrid ellen történt meg ugyanez. Minden szempontból egy kataklizmatikus produkciót nyújtott az angol csapat, amelynek keretében a sorozatos hibák oda vezettek, hogy a Real Madrid kettőgólos előnyből várhatja a visszavágót. Pedig 0:0-ás állásnál Vazquez Manéval szemben elkövetett szabálytalansága megváltoztathatta volna a mérkőzés menetét, mint ahogy az is, hogy Benzema néhány perccel korábban nem kapott meg egy büntetőt, amit pedig nyugodtan befújhatott volna neki a bíró. A Liverpool egyszerűen nem tudott felnőni ellenfeléhez, így abszolút megérdemelten szenvedett 3:1-es vereséget, pedig ahhoz, hogy jövőre is a Bajnokok Ligájában indulhasson, bizony meg kéne nyernie a sorozatot. Azt gondolom, nem sok esély van rá, hogy a Barcelona elleni föltámadáshoz hasonló produkciót lássunk a liverpooliaktól hazai pályán, így nem tudom, hogyan juthatnának végül ők tovább.

MANCHESTER CITY – DORTMUND
POZITÍVUMOK
Kevin De Bruyne természetesen!

Mint sokszor, a belga most is tudta, hogyan lehet emelni a játék színvonalát fontos mérkőzéseken. Kevin De Bruyne volt az, aki a 19. percben megszerezte a vezetést csapata számára, de ezt követően sem állt le, s végig fantasztikusan játszott. A 65. percben egy gólpasszt is följegyezhetett vonla kanadai táblázatára, amennyiben Foden nem puskázza el az előtte adódott lehetőséget. A 90. percben azonban tőle indult az az akció, amelynek végén Gündogan, az este másik hőse gólpasszt adott Fodennek, aki akkor már nem hibázott, ezzel pedig megnyerte a mérkőzést az angolok számára. A Dortmund játékosai egyszer sem tudták igazán útját állni De Bruynének, aki újfent bebizonyította, miért tartozik a világ legjobb játékosai közé.

Ilkay Gündogan, az érzéketlen városlakó

A német középpályás korábbi csapata ellen lépett pályára, de ez nem hátráltatta abban, hogy ellenállhatatlanul játsszon. Gündogan abszolút mindenhol jelen volt a pályán tegnap este. Ezúttal sokkal inkább védekező pozícióban szerepelt, mint néhány héttel ezelőtt, azonban a német így is meglepő könnyedséggel diktálta a játék iramát. Remek passzai megkönnyítették a támadó alakzat dolgát, amelyben a már említett De Bruyne ugyancsak brillírozott. Rodrival együtt ők kezdeményezték az első nyomást a Borussia védelmére, és sok nagyon magas labdával szolgálták ki az elől lévőket, ahogy az az első gól előtt is történt. Gündogan adta a győztes gól előtt a gólpasszt Fodennek a rendes játékidő utolsó percében. Röviden: a volt dortmundi nem hagyta levegőhöz jutni a Borussiát, és ennek a nagy győzelemnek egyik főépítésze volt.

Phil Foden, az ifjúság jeles képviselője

Az első félidőben még viszonylag keveset mutató fiatal angol a második játékrészre összekapta magát. Lehet, hogy a szünet előtt kissé félénk volt, mert nagyon kevés kockázatot vállalt. Mindennek az ellenkezőjét láthattuk tőle a fordulás után. Bár hibáztathatta magát amiatt, hogy a 65. percben nem tudta lezárni a mérkőzést, holott De Bruyne remekbe szabott passzal szolgálta ki, azonban nem esett pánikba, s a csalódottságot sem engedte eluralkodni magán. Foden folyamatosan támadta a Dortmund kapuját, minden létező centimétert igyekezett kihasználni ahhoz, hogy bizonyítson, s nagy akarása azt eredményezte, hogy a 90. percben ő szerezte meg csapata győztes gólját.

NEGATÍVUMOK
Emre Can, a sírásó

A német igazán gyengén játszott ezen az estén. Az egykori liverpooli volt a fő hibás De Bruyne vezető góljának megszületésében. Can azzal, hogy könnyelműen bánt a labdával saját 16-osának térségében, majd elvesztette azt, belapátolta az első adag földet a Dortmund sírjába. Később összehozhatott volna egy tizenegyest az ellenfélnek, amennyiben a bírónak nem nyújt segítséget a VAR. Rodrival szembeni szabálytalanságát egy szőrösebb szívű VAR-assisztens jó eséllyel büntetőnek vélte volna, s legyünk őszinték, nem lett volna túlzás, ha a City megkapja a tizit. Emre Can nagyon nem lehet büszke tegnapi teljesítményére – a visszavágón ennél lényegesen több kell.

Edin Terzic kissé túl magabiztos volt

A német szakvezető tartogatott néhány meglepetést kezdő tizenegyében, de ezek közül kiemelkedett a fiatal Ansgar Knauff beállítása, aki tegnap volt először kezdő a profik között. Jadon Sancho a széleken ezúttal nem állt Terzic rendelkezésére, akinek így Julian Brandt és Thorgan Hazard maradt, akik jobban hozzá vannak szokva az ilyesfajta mérkőzésekhez. Hozzájuk sorolható még Erling Haaland (aki tegnap este azzal tűnt ki, hogy a kezdés előtt autogrammot adott az egyik asszisztensnek) és Marco Reus, a két csatár. Knauffnak sok gondja volt a City játékosaival szemben, ugyanakkor nem szégyellheti keddi teljesítményét. Az pedig, hogy az előzőleg a nagyok között csupán 47 percet játszó focista kezdőként szerepelhetett, elsősorban edzői hiba. A BVB szakmai munkáját ideiglenesen irányító Edin Terzicnek egy másik igen különös húzása is volt, hiszen a kezdőbe jelölte a 17 éves Jude Bellinghamet, akinek Knauffnál lényegesen nagyobb tapasztalata van az A-csapatban, s ő elég jól játszott is. Reus 84. percben szerzett egyenlítő gólja annak bizonyítéka, hogy a Dortmund még egy ilyen különös csapattal is esélyes lehet a továbbjutásra, de én Terzic mester helyében lehet, hogy nem lennék ennyire merész, amikor tapasztalatlan tinédzserek beállításáról van szó egy Manchester City ellen.

A City tehát 2:1-re verte a Dortmundot. A két tegnapi párharc visszavágójára jövő szerdán kerül sor. Ma este a Porto a Chelsea-vel, a tavalyi döntő visszavágóján pedig a Bayern München a Paris Saint-Germainnel csap össze. A Sportudvar holnap reggel ezekről a mérkőzésekről is értékeléssel jelentkezik.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply