Mbappé volt a király, Neuer bizonytalankodott, a Chelsea simázott – a szerdai BL-mérkőzések értékelése

Tegnap este újabb két negyeddöntős párharc első mérkőzésével folytatódott a labdarúgó Bajnokok Ligája. Az egyik összecsapás keretében megismétlődött a tavalyi döntő, amelyben azonban ezúttal nem a Bayern München, hanem a Paris Saint-Germain nyert. Eközben a Chelsea könnyedén verte a Portót, így fél lábbal már az elődöntőben érezheti magát. A Sportudvar összefoglalja a két mérkőzés legfőbb tanulságait.

BAYERN MÜNCHEN – PARIS SAINT-GERMAIN
POZITÍVUMOK
Mbappé Barcelona után Münchenben is csinálta a fesztivált

Kylian Mbappé azután, hogy kettő hónappal ezelőtt triplázott a Camp Nou-ban, s azzal eldöntötte a Barcelona elleni nyolcaddöntőt, most az Allianz Arénában is brillírozott a Bayern München ellen. A francia támadó ezúttal is a meccs emberének bizonyult. Már a 3. percben vezetéshez juttatta csapatát, amihez azért kellett az is, hogy Manuel Neuer pont elé üssön ki egy kivédett labdát. Ez azonban mitsem vont le érdemeiből, hiszen a folytatásban is őrületbe kergette a bajor védőket, akiknek egy másodpercnyi nyugodalmat sem hagyott. Bár a második félidőben visszaesett játéka, eredményesnek bizonyult azzal, hogy Neuer hibázott a góljánál, ami megadta a mérkőzés alaphangját. Mbappé újfent megerősítette, hogy ő a PSG nyerőembere a BL-ben.

Navas mindig egy szikla

Miközben két olyan gólt kapott, amely ellen nem sokat tehetett, Keylor Navas újabb fantasztikus teljesítményt nyújtott – a Costa Rica-i kapus nem kevesebb, mint tíz lövést hárított! Amíg a PSG összesen 31-szer célozta meg az ellenfél kapuját, addig portása rendre a helyén volt azokban az időszakokban, amikor a védelem gyengébben muzsikált. Mindvégig koncentráltan és határozottan végezte munkáját, amivel nagyban hozzájárult a párizsiak sikeréhez.

Neymar mindent döntő lövései

Bár nem nyújtott 100%-ot sérüléséből visszatérve, Neymarnak így is két alkalommal sikerült olyan cselekedetet véghez vinnie, amely az egész párharc szempontjából kulcsfontosságú lehet. A brazil gólzsák két gólpasszal vétette észre magát – előbb a 3. percben Mbappét szolgálta ki, majd a 28. minutumban be tudta rúgni a labdát a dekoncentrált müncheni védők mögé, Marquinhos pedig köszönte szépen, berúgta. Neymar – akit a hétvégi francia bajnoki mérkőzésen kiállítottak – szívesen ment bele párharcokba, azonban a második félidőben ő is visszavett. Ennek ellenére szerepe ebben a győzelemben elvitathatatlan.

Gueye, a precíz középpályás

Ugyan nem Idrissa Gueye volt a PSG legjobbja tegnap, játéka mégis nagyon hasznos volt Münchenben. A szenegáli rengeteg területet játszott be, és sok labdát csent el a Bayern térfelén. Párizsban számítottak rá a középpályán vívandó küzdelemben, ő pedig nem okozott csalódást. Fáradhatatlan volt, s egészen az utolsó percekig pontosan játszott, amikor csak kellett.

NEGATÍVUMOK
Neuer, a Bayern védelmi kihagyásainak szimbóluma

Az általában hibátlanul védő Manuel Neuer ezúttal igen pocsék napot fogott ki. Ahogy már említettem, Mbappé korai góljában nagy szerepe volt azáltal, hogy pont a párizsi támadók elé ütött ki egy labdát. A másik két gólról nem sokat tehetett, esélye sem volt – mint ahogy a müncheni védelemnek sem.

A sérülések, melyek fölforgatták a münchenieket

A Bayernnek már az első félidőben alaposan föl kellett forgatnia csapatát Goretzka és Süle sérülése miatt. Kettejük kidőlése komoly veszteséget jelentett a német csapat védelme számára, amely ezáltal törékennyé vált, hiszen egy, az ellenféllel a lépést nehezen tartó Boatengre hárult nagyon sok feladat. A bajorok általánosságban véve nem tudtak ellenállni a párizsi támadásoknak, s egyelőre kérdéses, a két sérült focista pályára tud-e majd lépni Párizsban.

A PSG-nek még otthon is nagyot kell alakítania

Ugyan elsőre csodálatosnak tűnhet ez a győzelem a párizsiak számára, s tény és való, hogy egy nagyon fontos diadalról van szó, azonban a hazai visszavágót még meg kell vívni, amire kedden kerül sor. Egyáltalán nem játszott tökéletesen a PSG, hiszen – különösen a középpályán – sok labdavesztést produkáltak a franciák. Emellett Marquinhos sérülés miatti kidőlése az első félidőben szintén nem hatott jól a gárdára, holott Danilo remek fejeseivel sok esetben tehermentesítette a védelmet. Ugyanakkor a visszavágón már Verratti és Paredes is bevethető lesz, így jó esély van arra, hogy a PSG otthon is sikeres tud lenni, s nem fog ugyanúgy szenvedni, mint a Barcelona ellen. Márpedig ebben az esetben sikerülhet a visszavágás a tavalyi döntő elvesztéséért.

A Paris Saint-Germain tehát 3:2-re nyert a Bayern München otthonában, a visszavágóra kedden kerül sor.

PORTO – CHELSEA
POZITÍVUMOK
Mount döntött

A Chelsea támadótriójának jobb oldalán szereplő angol bizonyult a londoniak legaktívabb csatárának tegnap este. Ő volt az első, aki lövésre vállalkozott a vendégek részéről, s ő is juttatta előnyhöz csapatát a 32. percben – mégpedig egy nem akármilyen góllal. Ez volt egyébként a 22 éves támadó középpályás első találata a Bajnokok Ligájában. A 47. percben egy gólpasszt is följegyezhetett volna, amennyiben Werner nem hibázza el a ziccert. Mason Mount mindenesetre a Chelsea jövőjének egy főszereplője lehet.

Az átjárhatatlan Mendy

A Chelsea kapusproblémája tavaly nyáron megoldódott – erre a tegnapi mérkőzés is bizonyíték volt. Azzal, hogy a londoniak 25 millió euróért megvásárolták a Rennes-től Mendyt, jó üzletet csináltak. A levegőben és a gólvonalon is erősen teljesített a szenegáli válogatott portás, akinek nagy szerepe volt abban, hogy a Porto nem tudott gólt szerezni. Pedig akad védenivalója, hiszen pl. a 24. percben Otavio szögleténél kellett résen lennie, majd Pepe életerős fejesét kellett hárítania, amellyel pedig simán egyenlíthetett volna a portugál csapat közvetlenül a szünet előtt. Mendy a második félidőben Marega két próbálkozását is kivédte, s végül nyolcadik BL-mérkőzésén hetedik alkalommal nem kapott gólt. Akárhogy is fejezi be szereplését a Chelsea, ez egy lehengerlő mutató.

A kékek nagy csapása

A londoniak 3 lövésükből szerezték 2 góljukat, vagyis a negyeddöntők legjobb helyzetkihasználását produkálták eddig. A Chelsea végig szilárdan tartotta magát, az esetleges félénk portói próbálkozások erőtlenek maradtak. A sikerben nagy szerepet játszott a tegnap 150. alkalommal csapatkapitány Cesar Azpilicueta, aki szintén sokat tett azért, hogy az angolok gyorsan feledtessék szurkolóikkal a West Brom elleni hétvégi 2:5-öt. Ami szintén nagyon fontos, hogy a Chelsea 2012 után először juthat be a Bajnokok Ligája elődöntőjébe – mint emlékezhetünk rá, akkor Roman Abramovics csapata meg sem állt a végső győzelemig.

NEGATÍVUMOK
Zanusi túl pontatlan volt

A Porto nigériai csatára erőtlen volt ezen az estén, egyáltalán nem volt hasznos a támadásokban. Akadtak lehetőségei, de ezeket el tudta puskázni még úgy is, hogy a 24. és az 52. percben is ideális helyen tartózkodott, s a társak ki is szolgálták, de a befejezésnél elfogyott a tudomány.

Werner elsüllyedt

Újabb olyan mérkőzésen van túl a német csatár, amelyen kvázi láthatatlan volt. Összesen 14-szer ért labdába, ami az ex-lipcsei idei eddigi leggyengébb teljesítménye volt, miközben az első percekben gyakorlatilag hiányzott a pályáról. Közvetlenül a fordulás után gólt fejelhetett volna, de jó szögből is képes volt hibázni. Sok hibával játszott, több labdát is könnyelműen eladott, s akkor, amikor Rüdiger egy remek passzal szolgálta ki, lesre futott, pedig ha az nincs, akár gólt is szerezhetett volna. Közel egy óra játék után Thomas Tuchel lecserélte a németet, akit honfitársa, Kai Havertz váltott, aki csak kicsit játszott jobban. Emlékezzünk rá, hogy tavaly nyáron ők ketten 133 millió euróért érkeztek a Stamford Bridge-re.

Marega nem mérlegelt

A Chelsea szilárd, háromirányú védekezésével alaposan kizökkentette a ritmusból a Porto mali focistáját, akinek játékában lényegében az összes probléma előjött, amely egy mérkőzés során előjöhet. A második félidő elején egy mélységi indítás után mattolhatta volna Mendyt, de rossz döntést választott, mint ahogy a 69. percben is. Sokkal kevesebbet mozgott támadásban, mint barátja, Luis Diaz. Az sem segített rajta, hogy a 72. percben nem kapott meg egy tizenegyest, ami pedig akár járhatott is volna Azpilicueta szabálytalansága után. Tíz perccel később lecserélte edzője, Sergio Conceicao, s látszott Marega arcán a csalódottság.

A Chelsea tehát 2:0-ra győzött a Porto ellen, így gyakorlatilag már ott érezheti magát a legjobb négy között, de persze a keddi, hazai visszavágót még le kell játszani. A Sportudvar a negyeddöntők jövő héten esedékes visszavágóiról is értékeléssel fog jelentkezni szerda és csütörtök reggel.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply