Willy Sagnol gatyába rázta a grúz fociválogatottat

Az év eleje óta Willy Sagnol, a korábbi kiváló francia védő a grúz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. A játékos-pályafutása legnagyobb részét a Bayern Münchenben eltöltő, világbajnoki ezüstérmes szakember azzal a céllal érkezett a Kaukázusba, hogy egy ütőképes együttest csináljon a grúz csapatból. A válogatott első kettő vb-selejtezője alapján bizony nem reménytelen a helyzet, hiszen a svédektől és a spanyoloktól is minimális különbségű vereséget szenvedett a gárda, amely különösen a hispánok elleni hazai összecsapáson sokszor uralta a játékot, s abszolút rászolgált volna legalább egy pontra. Vajon ez egy szebb jövő kezdetét jelenti a grúz labdarúgás számára, vagy pedig csak átmeneti föllángolás?

Annak ellenére, hogy két vereséggel kezdte ténykedését a grúz válogatott kispadján, nem mondhatjuk, hogy Willy Sagnol ne lenne jó hatással a kis kaukázusi ország labdarúgóira. A grúzok az első kettő vb-selejtezőn ugyanis Svédország és Spanyolország ellen léptek pályára, s mindkét esetben csak egy góllal (Stockholmban 1:0-ra, a spanyoloktól otthon 2:1-re) kaptak ki. Pár évvel ezelőtt még jóval nagyobb vereségekbe szaladt bele az együttes hasonló kaliberű válogatottakkal szemben. Most azonban úgy néz ki, hogy Sagnol irányításával elindulhatott valami a grúz nemzeti csapatnál, ami különösen a spanyolok elleni minapi mérkőzésen tűnt ki, hiszen az első félidőt a grúzok uralták, s a játékrész végén meg is szerezték a vezetést a háromszoros Európa- és egyszeres világbajnok csapattal szemben.

Annak idején nagy meglepetést keltett a nemzetközi sportsajtóban, hogy az edzőként korábban a Bordeaux-t irányító, a Bayern Münchennél pedig sportigazgatói állást betöltő Willy Sagnolt nevezték ki a grúz válogatott élére, azonban talán Luis Enrique, a spanyolok kapitányának tegnapi nyilatkozata minősíti a legjobban a francia kiválasztásának helyességét:

“Talán ezen a mérkőzésen szenvedtem eddig a legtöbbet, amióta szövetségi kapitány vagyok, de a végül kiharcolt győzelem miatt megérte. Többet szenvedünk ezekkel a kiscsapatokkal szemben, mint Svájc, Németország vagy Ukrajna ellen”.

Enrique a kiscsapatok jelző alatt valószínűleg a grúzokon kívül gondolt még a görögökre is, akik ellen az első játéknapon Granadában csupán 1:1-es döntetlent tudott elérni a spanyol együttes, amely szerdán Sevillában Koszovót fogadja. Mint emlékezhetünk rá, tavaly ősszel a Nemzetek Ligája csoportkörének utolsó fordulójában a spanyolok 6:0-ára kiütötték a németeket, s fölényesen megnyerték kvartettjüket, így ott lesznek októberben a sorozat négyes döntőjében.

A spanyoloknak tehát sikerült elhozniuk a három pontot Tbilisziből, ehhez azonban kellett a grúzok kapusának határozatlansága a 92. percben Dani Olmo lövésénél, amelyből megszületett a hispánok győztes gólja. “Nagyon sajnálom a játékosaimat. Kihagytunk néhány lehetőséget, de megtaláltuk önbizalmunkat. Ennek ellenére nagyon szomorú vagyok, hogy nem sikerült pontot szerezni”. Bizony, a jó foci már nem, az első pontok viszont még hiányoznak Grúzia számára, amely a Szovjetuniótól a ’90-es évek elején történt függetlenedése óta még egyetlen nagy tornán sem vehetett részt. Szerdán Szalonikiben a görögök ellen próbálkozhat újra a csapat, viszont ha ott sem sikerül pontot szerezni, akkor egészen szeptemberig várnia kell rá, mert akkor folytatódik majd a selejtezősorozat.

Jól összerakott védelem

Ugyan a szünetben Grúzia vezetett, azonban Spanyolországnak a második félidőben sikerült följavulnia, aktívabbá válnia, ezáltal Luis Enrique megúszta a szívinfarktust, amelynek saját bevallása szerint igencsak a közelében volt a meccs alatt. A hispánok a mérkőzés teljes ideje alatt 72%-ban birtokolták a labdát, azonban az első játékrészben csupán egy lövést eresztettek meg, s közvetlenül a szünet előtt hagyott ki védelmük, ami a grúzok vezető gólját eredményezte. Emellett a hazaiak igen keményen védekeztek elsősorban a széleken, s ennek a falnak áttörése hatalmas energiájukba került a spanyoloknak. A “keresztesek” becenévre hallgató grúz csapat a svédek elleni meccshez hasonlóan ezúttal is 4-2-3-1-es hadrendben szerepelt, de amíg Stockholmban a válogatottba négy év után visszatérő Zlatan Ibrahimovic kikapcsolására törekedett, addig tegnap egy kísérleti spanyol gárda ellen állt ki, ezáltal bátrabban is focizott.

Az is sokat segített a grúzoknak, hogy 18 000 fanatikus szurkolójuk bíztathatta őket a Borisz Paichadze Stadionban, ezáltal viszonylag könnyedén használták ki azt a lehetőséget, amelyet a spanyolok félénk támadójátékukkal teremtettek előttük. Sokáig csak kóstolgatták az ellenfél védelmét a grúzok, azonban a félidő végén átmentek támadásba, s ennek eredményeként született meg a 44. percben Kvicha Kvaratskelia gólja, amelytől valósággal fölrobbant a stadion.

A fiatalság az erő

A Rubin Kazany szélsője nehezen volt legyőzhető a pálya bal oldalán az egész mérkőzésen, ezzel komoly benyomást gyakorolt mindazokra, akik látták a találkozót. A fiatal csatár a jövő ígérete Grúziában, annak az új és ígéretes generációnak egyik jeles képviselője, amely tavaly ősszel sosem látott közelségben volt ahhoz, hogy kijusson egy nagy tornára, mivel Eb-pótselejtezőt vívhatott Észak-Macedóniával, végül azonban a balkániak nyerték meg a párharcot.

Willy Sagnol kinevezését követően azonnal kijelentette, hogy erre a fiatal generációra akar támaszkodni, amelyet a 35 éves, 97-szeres válogatott csapatkapitány, Jaba Kankava őriz, aki korábban a Reimsot erősítette, manapság pedig a francia másodosztályú Valenciennes-ben rúgja a bőrt. Nem ő azonban az egyetlen, akit hazájából hívott be Sagnol a csapatba, hiszen a keret tagja Georges Mikautadze, a Ligue 1-ben érdekelt Metz 20 esztendős csatára.

“Az, hogy középtávon dolgozhassak, kissé luxus a labdarúgásban. Ettől függetlenül abban bízom, hogy együtt új fejezetet nyitunk a grúz labdarúgás történelemkönyvében” – hangoztatta az 59-szeres francia válogatott, 2006-ban világbajnoki ezüstérmet szerzett Willy Sagnol. Grúzia jelenleg 89. a világranglistán, de ha Sagnollal továbbra is ennyire jól fog szerepelni az együttes, s rövidesen az eredmények is jönni fognak, akkor csakhamar lényegesen magasabban találhatja magát a kis kaukázusi ország nemzeti csapata.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply