Mohamed Szalah és LeBron James is ott van a világ legbefolyásosabb emberei között

VIDEÓVAL – A Time magazin idén is kiadta a világ 100, szerinte legbefolyásosabb személyiségét fölvonultató listáját, amelyben több sportoló is megtalálható. Mohamed Szalah, a Liverpool labdarúgója, LeBron James kosárlabdázó, illetve a golflegenda Tiger Woods és a teniszező Oszaka Naomi is szerepel a javarészt üzletembereket, művészeket és politikusokat tartalmazó összeállításban. Az amerikai magazin általában olyan személyeket szokott beletenni ebbe a listába, akik rengeteg emberre vannak nagy hatással, s alapjaiban lehetnek befolyással a világra, a közvéleményre. Mi tagadás, valamennyi, a listán szereplő sportember esetében elmondható ez.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Az amerikai Time magazin közzétette a 2019-es év 100 legbefolyásosabb emberét fölvonultató listáját. Nem rangsorról van szó – hangsúlyozzák az összeállítás készítői, pusztán csak annyit tesz ez a lista, hogy meglátásuk szerint ki az a száz személyiség, aki az egész világra vagy legalább annak egy jelentős részére komoly hatást tud gyakorolni tevékenységével, cselekedeteivel. Elsőre azt gondolhatnánk, hogy a névsorban csak üzletembereket, politikusokat, esetleg világsztár művészeket találunk.

Ez azonban koránt sincs így. A lista ugyanis néhány sportolót is megnevez, mint akik nagy hatással lehetnek a világra vagy legalább annak egy jelentős részére. Az, hogy LeBron James amerikai kosárlabdázó és a szintén az USA-ból való ellentmondásos golfsztár, a napokban hosszú kihagyás után ismét tornát nyerő Tiger Woods rajta van a listán, nem sokakat lephet meg, mivel ők évek óta a legbefolyásosabbak közé tartoznak, legalábbis a Time szerint.

Rajtuk kívül további négy sportember került föl a névsorba. Magyar ugyan nincs közöttük, azonban olyan sportolókról van szó, akiket mi is jól ismerhetünk, hiszen rendszeresen rivaldafényben vannak. Elég csak Mohamed Szalaht, a Liverpool egyiptomi labdarúgóját megemlíteni, vagy azt a Caster Semenyát, aki ugyan több nagy sikert is elért az atlétikában, de kérdéses nemi hovatartozása miatt került igazán a figyelem középpontjába. Oszaka Naomi japán teniszezőnő és Alex Morgan amerikai női labdarúgó került még be ebbe a sportolói kontingensbe.

Caster Semenya a pályán kívüli küzdelmének köszönheti a bekerülést

A dél-afrikaiak sprintere már egy évtizede van támadások kereszttüzében, mivel tesztoszteron-szintje magasabb, mint amennyi egy nőnek lenni szokott, emiatt sokan úgy vélik, hogy nem a hölgyek, hanem a férfiak mezőnyében kellene vitézkednie, csak mivel ott nem lenne esélye győzni, ezért nőnek adja ki magát.

Caster Semenya a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordult annak érdekében, hogy érvénytelenítse a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) szabályzatának azon részét, amely előírja a női atléták számára tesztoszteron-szintjük csökkentését erre alkalmas gyógyszerek szedésével. Az ügyben még nincs ítélet, azonban a kétszeres olimpiai bajnok nemrég az ENSZ támogatását is megkapta.

A Japánban született, de az Egyesült Államokban felnőtt Oszaka Naomi 21 évesen világelső lett a női teniszezőknél, s már két Grand Slam-trófeája is van. A korábbi játékos, Chris Evert úgy nyilatkozott róla, hogy a japán hölgy nem csak a tenisz új sztárja, hanem egy “globalizált és multikulturális társadalom” jeles képviselője is.

Modric és Ronaldo nem, Szalah és Alex Morgan viszont fölkerültek a listára

Ahogy föntebb említettem, két labdarúgót is találunk a Time listáján. Meglepő módon azonban sem Luka Modric, sem Cristiano Ronaldo, sem Kylian Mbappé nem található közöttük, vagyis ők a Time újságírói szerint nincsenek elegendő befolyás birtokában ahhoz, hogy beférjenek a top 100-ba.

A 29 éves és 161-szeres amerikai válogatott női játékos, Alex Morgan viszont bekerült a névsorba, amit a pályán és azon kívül folytatott tevékenységeivel érdemelt ki. Morgan évek óta küzd azért, hogy a nők a férfiakkal egyenlő bánásmódban részesüljenek a labdarúgásban.

Mohamed Szalah, az angol bajnoki címre törő és a Bajnokok Ligájában a héten elődöntőbe jutott Liverpool egyiptomi sztárja egyrészt az elmúlt két idényben mutatott “csodálatos” teljesítményéért, másrészt pedig alázatosságáért, játékszeretetéért és szórakoztató személyiségéért lett érdemes arra, hogy bekerüljön a névsorba. A Time szerzői vele kapcsolatban azt is megjegyzik, hogy kisugárzásával Egyiptom és a muszlim világ egyik legnagyobb ikonjává vált.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: lefigaro.fr

Leave a Reply