728 milliárd forintot buktak a spanyol fociklubok egy év alatt

A spanyol labdarúgóliga tegnap közzétette, hogy a február 1-jével, a téli átigazolási időszak utolsó napjával bezárólag milyen pénzügyi eredményeket produkáltak a hispán első- és másodosztályú klubok a gazdasági nehézségek kezdete óta. A számok lesújtóak: a 42 egyesület összesen 2 milliárd eurót, vagyis 728 milliárd forintot bukott a bevételek visszaesése miatt. A liga szerint még legalább kettő szezonra lesz szükség ahhoz, hogy a krízis előtti szintre álljanak vissza a számok, s azt is borítékolni lehet, hogy a spanyol klubok – annak dacára is, hogy több európai topligával ellentétben ott nem kellett eddig állami segítséget adni az egyesületeknek – idén nyáron nem fognak csillagászati összegeket kiadni új játékosokra.

A spanyol első- és másodosztályú labdarúgóklubok 2 milliárd 13 millió euró, mai árfolyamon 728 milliárd forint veszteséget könyvelhettek el a 2019-20-as és a 2020-21-es szezon során a Spanyolországban kialakult súlyos gazdasági nehézségek miatt – jelentette be a spanyol labdarúgóliga kedden, amikor nyilvánosságra hozta az elmúlt egy év adatait. Javier Tebas, a liga elnöke a katasztrófális számok ellenére örömtelinek nevezte, hogy a klubok (és főleg a nagycsapatok) ellenálltak a súlyos anyagi kihívásoknak, így sok országgal ellentétben Spanyolországban eddig nem szorultak állami segítségre az egyesületek fönnmaradásuk érdekében.

A Price Waterhouse Coopers könyvvizsgáló cég által elkészített jelentésben foglalt számok azt mutatják, hogy a tavalyi szezonban 4,8 milliárd euró bevételre tettek szert a Primera División és a Segunda División klubjai, ami 366 millióval kevesebb, mint az előirányzott 5 milliárd 167 millió euró. A jelenleg futó idényben a becslések szerint a hiány a tervezett 5 milliárd 269 milliós bevételből 1 milliárd 647 milliót tesz ki, ami az első- és másodosztályú klubok esetében 31%-os veszteséget jelent.

Mindebből az következik, hogy az elmúlt csaknem egy év alatt 2 milliárd 13 millió euró bevételtől estek el a spanyol csapatok, ami az eredetileg tervezett 10 milliárd 436 millió eurós bevételnek a 19%-a. A klubok 984 millióval csökkentették költségeiket tavaly március óta. E kiadáscsökkentés eredményeképpen a krízis nettó hatása kicsivel több, mint 1 milliárd euró a vizsgált időszak vonatkozásában, amelyet a klubok az előző szezonban elért nyereséggel lenyelnek. “Ez az adósság a következő három-öt év folyamán amortizálva lesz, ezáltal a válság hatása szezononként 150-250 millió euróval lesz egyenértékű” – mondta José Guerra, a Liga vezérigazgatója.

“Más bajnokságokban, ahol fizetési problémák vannak, mint pl. Franciaországban, Olaszországban, vagy éppen a Premier League-ben, ott több klub is állami segítségre szorult. Nálunk ilyesmire nem volt szükség” – hangoztatta Javier Tebas, aki ugyanakkor azt is leszögezte, hogy legalább kettő szezonra lesz szükség ahhoz, hogy a spanyol klubok bevételei elérjék a válság előtti szintet. Természetesen a hatalmas veszteségben a legnagyobb szerepet a nézők hiánya játssza. Emiatt a spanyol liga felülvizsgálta a klubok számára megállapított fizetési plafon összegét. José Guerra elmondta, hogy a liga 22%-os felső határt állapított meg, vagyis az egyesületek bevételeiknek csak ekkora hányadát fordíthatják játékosaik fizetésére. Egyes klubok azonban emelni tudták ezt a limitet – így tett a Real Madrid, a Celta Vigo, a Granada és a Huesca is. Ellenben a Barcelona tovább kényszerült húzni a nadrágszíjon.

A Real Madrid 468,5-ről 473,3 millió euróra tudta növelni a fizetési plafont, ami az átigazolásokban elszámolt nyereségnek, valamint azoknak a sportszakmai sikereknek (elsősorban a tavalyi bajnoki címnek) köszönhető, amelyek némileg kompenzálták a királyi gárda egyébként szintén nem kicsi veszteségét. Ezzel szemben a Barcelona 382,7 millió euróról 347 millió euróra csökkentette a fizetési limitet. Az igen súlyos pénzügyi problémákkal küzdő, vasárnap elnökválasztást tartó katalán klub tavaly 391,6 millió eurót fordított az első csapatot alkotó játékosok bérezésére, ami az egész világon a legmagasabb összegnek számított.

A több változó által kiszámított fizetési plafon egy olyan mutató, amelyet a La Liga a 42 első- és másodosztályú klub pénzügyi állapotának ellenőrzésére használ.

Javier Tebas a viszonylag pozitív fejlemények mellett azért egy negatív dologra is kitért nyilatkozatában, mégpedig arra, hogy a spanyol csapatok a télhez hasonlóan valószínűleg idén nyáron sem fognak nagyon költekezni az átigazolási piacon, nem lehet csillagászati összegekbe kerülő üzletekre számítani. Minden bizonnyal a klubok főleg lejáró szerződésű, ezáltal szabadon és ingyenesen igazolható játékosokra fogják kivetni hálójukat, illetve saját nevelésű labdarúgókkal igyekeznek megerősíteni keretüket. Hogy mikor lehetnek újfent akár százmilliós nagyságrendű transzferek, egyelőre nem tudni, de a számok alapján erre lehet, hogy 2-3 évet még várni kell.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Sportudvar – Most már nem csak írásban, szóban is! Kövesd Soundcloud-csatornánkat is!

A kiemelt kép forrása: lesoir.be

Leave a Reply