Átigazolási összefoglaló (2021. január 28.)

Megkezdődött a hagyományos januári átigazolási időszak a labdarúgásban, a Sportudvar pedig most már hagyományosnak mondható módon idén is rendszeresen összefoglalót ad a piac legfontosabb, legérdekesebb történéseiről. Január első három hetében péntekenként heti, az utolsó héten pedig hétfőtől péntekig napi összefoglalóval jelentkezem, a február 1-ei zárónapon pedig egész napos élő, szöveges tudósítás formájában számolok be az eseményekről. Kövessétek a Sportudvart!

HAZAI HÍREK
Felcsútról érkezik cseh csatár Diósgyőrbe

A labdarúgó NB I-ben szereplő Diósgyőri VTK a Puskás Akadémia játékosával, David Vanecekkel erősítette meg a keretét – számolt be a klub.

Beigazolódtak a tegnapi sajtóhírek, és ma hivatalossá vált: a 29 éves, 193 centiméter magas cseh David Vanecek a Diósgyőri VTK-ban folytatja a pályafutását.

„David Vanecek remek fizikai adottságokkal rendelkező céljátékos, aki korábbi csapataiban bizonyította, hogy mennyire gólerős – mutatta be új labdarúgójukat Benczés Miklós sportigazgató. – Ilyen típusú labdarúgónk eddig nem volt a keretben, most ezt a hiányt pótoltuk. David legutóbbi ősze Felcsúton azért nem sikerült olyan jól, mint az azt megelőző év, mert kétszer is elkapta a koronavírust. Időközben megoldották a pótlását, nekünk viszont nagy szükségünk van rá, ezért szereztük meg a játékjogát.”

„Örülök, hogy a DVTK játékosa lettem, alig várom már, hogy pályára lépjek a piros-fehér szerelésben. Alaposan kivizsgáltak a DVTK orvosi központjában, és miután mindent rendben találtak, alá is írtam a szerződésem – mondta David Vanecek. – Jól ismerem a DVTK-t, korábban többször játszottam új csapatom ellen. Szép emlékeim vannak a szurkolók által teremtett hangulatról, és arra is emlékszem, hogy nyáron győztes gólt szereztem a DVTK Stadionban. Két dologban vagyok biztos: a következő időszakban többször találok be a Diósgyőr meccsein, és annak jobban örülnek majd a DVTK drukkerei.”

Albán válogatott védő érkezett Kisvárdára

Az NB I-ben szereplő Kisvárda a hivatalos honlapján jelentette be, hogy szerződtette Herdi Prengát.

A 26 esztendős, zadari születésű (ahol a hozzá hasonlóan 2-szeres válogatott édesapja, Besnik épp légióskodott ), albán és horvát állampolgársággal is rendelkező játékos a klub közleménye szerint ma írta alá megállapodását az alakulattal – Herdi Prengának január elsején járt le a szerződése a lett Riga FC-vel (melynek 2019  februárja óta volt a játékosa), így szabadon igazolhatóként csatlakozik a magyar együtteshez.

Prenga az albán felnőttválogatottban pályára lépett kétszer – az albán és a horvát korosztályos együtteseket is megjárta, 2016 márciusában egy U21-es Eb-selejtezőn az albán csapat színeiben épp a magyarok ellen szerzett gólt.

„Az elmúlt év végén lejárt a szerződésem, így szabadügynökké váltam, a Kisvárda kitartóan keresett, így végül igent mondtam az invitálására. Új kihívásokat kerestem, és sok jót hallottam a magyar bajnokságról, így előrelépésnek érzem a karrieremben, hogy ide kerülhettem. Több, a csapat meccséről készült felvételt láttam, meggyőződhettem róla, hogy remek labdarúgók alkotják a keretet. A Fehérvár elleni szerdai mérkőzést nem tudtam megtekinteni, mert éppen úton voltam ide, de követtem a történteket, örültem a győzelemnek. Ott vagyunk a dobogón, miért ne sikerülhetne kiharcolni a nemzetközi porondra jutást? Tudom, új csapatom gondokkal küzd a belső védő szerepkörében, ezt szeretném orvosolni, rövid távon az a célom, hogy kiharcoljam a helyem a gárdában, jól teljesítsek, és hozzásegítsem a klubot a minél jobb eredmények eléréséhez”  – idézi Prenga szavait a Kisvárda a hivatalos honlapján.

Görög U-válogatott védő érkezett Mezőkövesdre

Konsztantinosz Dimitriu (a kiemelt képen) személyében egy 21 éves görög utánpótlás-válogatott védő csatlakozott a Mezőkövesdhez – adta hírül a klub.

A fiatal labdarúgó az utánpótláséveit a Jannica FC, valamint a PAOK színeiben töltötte, utóbbi U19-es együttesében 33 mérkőzésen szerepelt. Az UEFA Ifjúsági Ligában a Puskás Akadémia és az Ajax Amsterdam elleni oda-visszavágós párharcokban mind a négy találkozón végig a pályán volt, a hollandok ellen gólt is szerzett. Ezt követően az FC Basel játékosa lett. A svájci klub U21-es gárdájában 24 meccsen játszott és egy bajnoki, valamint egy kupameccsen kapott lehetőséget az első csapatban. Konsztantinosz Dimitriu svájci kupagyőztesnek vallhatja magát, és megfordult a szintén svájci FC Wilben is.

A Mezőkövesd új védője 15 éves kora óta folyamatosan tagja a görög korosztályos nemzeti csapatoknak, eddig összesen 38 válogatott összecsapáson jutott szóhoz. Legtöbbször, 10 alkalommal az U19-es gárdában lépett pályára, de az U17-eseknél (9) és az U21-es együttesben (8) is rendszeresen lehetőséget kapott.

Újabb alapembereivel hosszabbított a Paks

Az élvonalbeli Paksi FC a hivatalos honlapján bejelentette, hogy Papp Kristóf és Szélpál Norbert egyaránt szerződést hosszabbított.

A 27 esztendős Papp Kristóf 2015 óta focizik Pakson. A középpályás hosszú sérülést követően nemrég tért vissza a csapatba. A nyáron lejáró szerződését 2023-ig meghosszabbította.

„Nagyon örültem neki, hogy lassan hat év után továbbra is hosszú távon számítanak rám – idézi a paksifc.hu Papp Kristófot. – Boldog vagyok, hogy a vezetőség egy olyan komoly sérülés után is, mint amin átmentem, komolyan számol velem a jövőben. Természetesen egy percig sem gondolkoztam az aláíráson a megkeresést követően. A következő időkben szeretném mihamarabb visszanyerni a formám, és sikereket elérni a csapattal. Úgy érzem, ebben az öltözőben most egy komolyabb szereplés is benne lehet a következő szezonokban.”

Szélpál Norbert egy éve érkezett Paksra. A 24 esztendős védő eredetileg 2023-ig szóló megállapodása immár 2024-ig érvényes.

„Én sem töprengtem rajta egy fikarcnyit sem, mindenben össze tudtuk egyeztetni az álláspontunkat a klubvezetéssel, így nem volt kérdés a további egy esztendő szignózása – mondta Szélpál Norbert. – Boldogan hosszabbítottam, mert őszintén úgy érzem, kiváló helyen vagyok. Továbbra is sokat játszva szeretném segíteni a csapatot, amint túl leszek a sérülésemen.”

A Paks idén januárban Szabó János, Hahn János, Kulcsár Dávid, Osváth Attila, Lenzsér Bence és Rácz Gergő szerződését is meghosszabbította.

A Lokitól kölcsönzött játékosokat a DEAC

A mai napon vált véglegessé, hogy Zöldesi Illés a tavaszi idényben a DEAC kapuját őrizheti. A február 9-én 23. születésnapját ünneplő hálóőr korábban megfordult a Diósgyőrben, a MOL Fehérvárban, a Zalaegerszegben és a Kisvárdában, az őszi szezonban pedig a Lokit erősítette. A piros-fehéreknél 10 NB II-es meccs mellett 4 NB III-as összecsapáson jutott szóhoz. A labdarúgó a legmagasabb osztályban eddig 2 találkozón bizonyíthatott, emellett az U21-es magyar válogatott szerelését is magára ölthette 1 alkalommal. A DVSC végleg leigazolta a Kisvárdától, így a DEAC a Lokitól kapja kölcsön a kapust – számolt be róla az egyetemi klub honlapja.

Még tegnap esti hír, hogy szintén a városi riválistól érkezett kölcsönbe a DEAC-hoz Bényei Balázs, Kundrák Norbert, Kenderesi Dávid, Sármány Kristóf és Sárosi Norbert is.

Marokkói-német légiós Dunaszerdahelyen

A marokkói gyökerekkel rendelkező 19 éves német szélső, Brahim Moumou – aki legutóbb az ŠTK 1904 Somorja együttesénél futballozott – két és fél évre, vagyis 2023. június 30-ig szóló szerződést kötött a DAC együttesével.

A jobblábas játékos – aki a támadósor bal szélén érzi magát a legjobban, az 1860 München neveltje. A Csallóközbe tavaly nyáron érkezett, amikor is a DAC a somorjai farmcsapathoz küldte a több játéklehetőségért. A szezon őszi felében és a téli felkészülés alatt nyújtott teljesítményével meggyőzte Bernd Storck vezetőedzőt – számolt be róla a klub honlapja.

KÜLFÖLDI HÍREK
Nápolyban továbbra is Gattusóval terveznek

Az elmúlt napokban fölröppentek olyan pletykák, hogy a Kínából nemrég távozott Rafa Benítez esetleg visszatérhet a Napoli kispadjára, így Gennaro Gattusónak még januárban szednie kellene sátorfáját.

A délolasz klub vezetősége tegnap este megbeszélést tartott az első csapat játékosaival és a szakmai stáb tagjaival, s ennek során a fejesek – élükön Aurelio Di Laurentiis elnökkel – maximális bizalmukról biztosították a 43 éves szakvezetőt.

A Napoli jelenleg a 6. helyen áll a Serie A-ban, az Olasz Kupában pedig ma este az előző körben a Romát kiejtő Speziával találkozik a negyeddöntőben.

Lautaro végül csak hosszabbít az Interrel

Egy jó ideje húzódó történet végére kerülhet pont. Ha lehet hinni Nicolo Schira átigazolási ügyekben jártas olasz sportújságírónak, akkor Lautaro Martinez és az Inter végre megegyezett egymással a szerződéshosszabbításról.

Schira szerint a felek 2024 júniusáig szóló hosszabbításban állapodtak meg, amelynek keretében a milánói kék-feketék évente 5 millió eurót + bónuszokat fizetnek a 23 éves argentin labdarúgónak.

Lautaro Martinez 2018-ban igazolt az Interhez, amelynek mezében eddig 111 mérkőzésen lépett pályára, s 40 gólt ért el.

A német harmadosztályból hozott kapust a Salzburg

Az osztrák bajnokságban éllovas és címvédő Red Bull Salzburg bejelentette, hogy szerződtette Nico Mantlt a német harmadosztályú Unterhaching csapatától. A 20 éves kapus 2025 júliusáig írt alá az italgyártós csapathoz, mégpedig 2 millió euró átigazolási díj ellenében. A német U20-as válogatott Nico Mantl ebben a szezonban 18 mérkőzésen védte az Unterhaching halóját.

Bolasie: a Premier League-ből a Championshipbe

Yannick Bolasie kevés lehetőséghez jutott ebben a szezonban az Evertonnál, ezért az idény hátralévő részét az angol másodosztályban szereplő Middlesborough-nál fogja kölcsönben tölteni – jelentette a liverpooli kék-fehér klub közösségi oldalán. A 31 éves kongói válogatott csatárnak júniusban jár le szerződése az Evertonnal, de arról, hogy a Borónak lesz-e opciós joga végleges megvásárlására, nem szólnak a hírek.

A Bilbao bosnyák csatára Valladolidban szerepel tavasszal

A spanyol élvonalban szereplő Real Valladolid ma bejelentette, hogy a szezon végéig megszerezte Kenan Kodro játékjogát. Az Athletic Bilbao 27 esztendős bosnyák támadója – aki a másik baszk nagycsapat, a Real Sociedad nevelése – csupán három mérkőzésen jutott szóhoz az ősz folyamán, korábban pedig az Osasunánál és a Mainznál focizott.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Sportudvar – Most már nem csak írásban, szóban is! Kövesd Soundcloud-csatornánkat is!

A kiemelt kép forrása: mezokovesdzsory.hu

Leave a Reply