Nem kérdezték meg a PSG focistáit a tervbe vett fizetéscsökkentésről

Azután, hogy tavaly tavasszal egyszer már játékosaik fizetésének jelentős mértékű csökkentésére kényszerültek a francia klubok, az új év elején hasonló lépésre szánhatják el magukat a gall labdarúgás válságos helyzete miatt. A terv az, hogy az élvonalbeli klubok egységesen csökkentik focistáik és edzőik járandóságait, azonban Keylor Navas, a Paris Saint-Germain kapusa azt állítja: a játékosokat nem kérdezték meg arról, hogy mi a véleményük a tervekkel kapcsolatban.

Kedden vette kezdetét az egyeztetés a játékosok képviselői és a francia profi klubok elnökei között, hogy sikerüljön megállapodni egy újabb fizetéscsökkentés módozatairól, feltételeiről. A tárgyalásokra azért van szükség, mert a francia klubok, valamint általában véve a francia labdarúgás anyagi helyzete jelentősen romlott az elmúlt egy évben, aminek kezdetben az volt a kizárólagos oka, hogy a mérkőzések nagy részét nézők nélkül rendezték meg, tehát elapadtak a jegybevételek, most azonban egy újabb súlyos tényező is bejött a képbe. Ez pedig az, hogy a Mediapro nevű spanyol-kínai cég, amely tavaly megszerezte a Ligue 1 és a Ligue 2 közvetítési jogait több évre, mindössze néhány hónappal a szerződés életbelépését követően, nem sokkal az óév vége előtt csődöt jelentett, ezért a francia liga a közvetítési jogok újraértékesítésére kényszerült, miközben jelentős jogdíj-bevételektől esett el.

A tárgyalásokról a francia sajtó megkérdezte többek között Keylor Navast, a PSG kapusát is, aki emlékeztetett arra, hogy tavaly tavasszal maguk a játékosok is belátták, hogy szükséges a fizetések csökkentése a kialakult pénzügyi krízisben, ezért simán beleegyeztek ebbe. Azóta viszont semmilyen felvetés nem érkezett a klubvezetés részéről, amely újabb csökkentésre vonatkozott volna, így a játékosok is gyakorlatilag a sajtóból értesülhettek arról, hogy ismét fölmerült a bérek megkurtítása. A Costa Rica-i kapus szerint a tavaly tavaszival szemben most más a helyzet, hiszen a sorozatok felfüggesztése nincs napirenden, rendben folynak a bajnoki- és kupafordulók, vagyis a labdarúgók megdolgoznak a járandóságaikért. “Jól ismerjük a francia gazdaság állapotát, hiszen a válság kezdetekor már elfogadtunk egy fizetéscsökkentést. Akkor szüneteltek a sorozatok, így ez a lépés szükséges volt. Nem tudjuk, mi fog történni, de az tény, hogy a szezon javában zajlik. Emiatt minden nap megérdemeljük a fizetésünket, és még nem kértek tőlünk semmit ezzel kapcsolatban, úgyhogy véleményem sem lehet a témáról”.

Tavaly tavasszal feszült tárgyalások folytak

A Le Parisien című napilap tavaly júniusban arról számolt be, hogy korántsem zajlottak zökkenőmentesen a fizetések mérsékléséről szóló egyeztetések a PSG-nél, s végül nem is született semmilyen megállapodás a klub és a játékosok között. A katari tulajdonosok 30%-os általános fizetéscsökkentésre tettek javaslatot, azonban több labdarúgó sem ment bele egy ilyen, nem csekély mértékű megvonásba, hiszen egyeseknél a szponzori pénzek csökkenésével együtt akár 50%-os is lehetett volna a visszaesés. Végül senkit sem köteleztek arra, hogy elfogadjon egy ekkora csökkentést, s a játékosok elérték, hogy amennyiben bárki közülük belemegy fizetésének megkurtításába, akkor az így fölszabaduló összeget a klub alkalmazottai és a párizsi kórházak részére lehet csak fordítani.

A PSG a játékos-szakszervezetnél próbált meg közbenjárni annak érdekében, hogy kötelezni lehessen a kerettagokat a fizetéscsökkentésre, de ebbéli törekvése sem járt sikerrel. Vagyis, a párizsi csapat több játékosa ma is annyit keres, mint egy évvel ezelőtt. Jó kérdés, mit fognak szólni Neymarék ahhoz, ha a mostani tárgyalások olyan eredménnyel zárulnak, ami miatt a Ligue 1 összes játékosának, így nekik is csökkenni fog a bérük, anélkül, hogy előzetesen megkérdezték volna őket ezzel kapcsolatban?

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Sportudvar – Most már nem csak írásban, szóban is! Kövesd Soundcloud-csatornánkat is!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply