Megemlékezés és segítségnyújtás – az olasz sportot is megrázta az árvízi helyzet

Az elmúlt napokban elsősorban az Emilia-Romagnát sújtó áradások miatt került be Olaszország a hírekbe. A természeti csapás miatt törölni kellett az Imolába erre a hétvégére tervezett Forma-1-es futamot. Az országban ettől függetlenül számos sportesemény zajlik, ám ezeken sem mennek el szó és gesztus nélkül a történtek mellett, hiszen sajnos már halálos áldozatai is vannak az árvíznek és többen eltűntek, miközben felbecsülhetetlen anyagi kár is keletkezett. A sportvilág próbál segíteni a katasztrófa érintettjein ahogy csak tud.

Egyperces gyászszünet a római férfi és női tenisztornán, a Giro d’Italia kerékpáros körversenyen és a labdarúgó-mérkőzéseken, a Ferrari adománya és az AlphaTauri segítsége: összefogott az olasz sportvilág az elsősorban Emilia-Romagnát sújtó áradások miatt bajba jutottakért és megemlékezett a halálos áldozatokról.

A Giro d’Italia mezőnye a tegnapi 12. szakasz előtt egyperces néma csenddel adózott az elhunytak emlékének a Piemont régióban található Braban, ahonnan az etap rajtolt. A legfrissebb hírek szerint legalább kilenc halálos áldozata van eddig az Emilia-Romagna öt megyéjét különösen sújtó árvíznek, de többeket még keresnek, így félő, hogy emelkedni fog a halottak száma.

Rómában az olasz nemzetközi teniszbajnokság csütörtöki napja szintén gyászszünettel kezdődött. A férfiak és a nők számára is kiemelt kategóriás 1000-es tornát rendeznek az olasz fővárosban, mely az utolsó nagy verseny a jövő vasárnap startoló Roland Garros előtt.

Az Olasz Labdarúgó-szövetség bejelentette, hogy az első és az alsóbb osztályú hétvégi mérkőzések is néma csönddel fognak kezdődni. Jelen állás szerint sor kerül a szombaton 15 órára kitűzött Cremonese – Bologna összecsapásra is, azonban Bolognában is súlyos helyzetet idézett elő az áradás, így nem kizárt, hogy a piros-kékek végül nem kelnek útnak. A csapatból egyébként senkinek sem esett bántódása és arról sincs hír, hogy az edzések megakadtak volna, ám biztos, hogy mentálisan nincsenek jó állapotban a labdarúgók, miközben közvetlen közelükben nagyon súlyos helyzet állt elő.

Gabriele Gravina, az olasz szövetség elnöke szerint a talján labdarúgásnak össze kell fognia az árvíz által érintett területek lakosságának megsegítéséért és osztozik mindazon családok fájdalmában, amelyek tagjai életüket vesztették. Az Olasz Olimpiai Bizottság minden sportágat arra kért, kövesse a labdarúgás és a tenisz példáját, s tartson gyászszünetet a hétvégi események előtt.

Mint már mindenki értesülhetett róla, törölték az árvízi helyzet miatt az erre a hétvégére tervezett Forma-1-es Emilia-Romagnai Nagydíjat is, mivel az imolai versenypálya mellett lévő Santerno folyó áradása következtében a létesítmény lejjebb fekvő részei teljesen víz alá kerültek és a paddockban is közel térdig érő víz van, ami ellehetetlenítette a versenyhétvége előkészületeit. Ez az első eset a száguldó cirkusz 1950 óta íródó történelmében, hogy árvíz miatt egy teljes hétvégét törölni kelljen. Korábban még arra sem nagyon volt példa, hogy áradás miatt akár csak egy edzést el kellett volna halasztani. A futamot nem pótolják idén, ezért cserébe valószínűleg meghosszabbítják az imolai pálya szerződését egy évvel, azaz nem 2025-ig, hanem 2026-ig lesz érvényes a kontraktus.

A régióban, konkrétan Maranellóban székelő Ferrari bejelentette, hogy egymillió eurós, mai árfolyamon 373 millió forintos adományt juttat el az olasz Területbiztonsági és Polgári Védelmi Ügynökséghez egy helyi adománygyűjtés keretében.

“Az adományt a helyi hatóságok koordinációjával az utóbbi napok áradásaitól sújtott lakosság javára fogják fordítani, különösképpen a környezeti helyreállítási projektek és a hidrogeológiai instabilitással kapcsolatos intézkedések finanszírozására” – magyarázta a Ferrari közleményében.

A Forma-1 másik olaszországi székhelyű csapata, az AlphaTauri már néhány hete küzd az árvízzel, hiszen az istálló Faenzában található gyáránál már május eleje, a hatalmas esőzések kezdete óta védekezni kényszerülnek a vízszint emelkedése miatt. A csapat működése nem lehetetlenült el, de természetesen igyekszik segítségére lenni a bajbajutottaknak. Az AlphaTauri közösségi oldalain megosztotta a segélynyújtás módozatait és közzétette az olasz polgári védelem tájékoztatóját, amelyben felhívja a figyelmet az árvíz esetén követendő viselkedésre, melynek legfőbb alapja, hogy az értékmentés helyett az életek mentése legyen elsődleges szempont. A halálos áldozatok többségét akkor ragadta magával az ár, amikor értékeiket, haszonállataikat próbálták menteni.

Bár az AlphaTauri korábban egy megnyugtató közleményt adott ki arról, hogy a csapat Forma-1-es gyárát nem érintették komolyabban az esőzések, Stefano Domenicali, az F1 vezérigazgatójának elmondása szerint közvetve így is érintett a katasztrófában az olasz csapat.

„Mi is gyűjtésbe kezdünk az áldozatok megsegítéséért és azokért az AlphaTauri-dolgozókért, akiknek a családjában előfordult, hogy valakinek semmije sem maradt” – nyilatkozta Domenicali a Sky Sportsnak.

Az AlphaTauri pilótáját, Cunoda Jukit is mélyen érintették a történtek, hiszen a japán versenyző már közel három éve Olaszországban él.

„Egy újabb szörnyű éjszaka után komoly csapás érte a várost: sár, por és benzinszag mindenhol. Az emberek élelmet és menedéket is nehezen találnak, miután sokukat evakuálni kellett az otthonaikból” – írta a közösségi oldalain Cunoda.

Cunoda és az AlphaTauri is megosztotta a közösségi oldalain a régió megsegítéséért indított adománygyűjtés elérhetőségeit.

Az előrejelzések sajnos nem sok jóval kecsegtetnek a hétvégére sem, hiszen további esőzések várhatók, de a jelek szerint már kevesebb csapadék fog hullani, mint a hét korábbi részében.

Bízzunk benne, hogy minél előbb véget ér ez a szörnyű katasztrófa és helyreállnak a dolgok Emilia-Romagnában.

A kiemelt kép forrása: rallycafe.hu

Leave a Reply