Leclerc komoly teljesítménye, Hamilton drága hibái – az Orosz Nagydíj legfőbb tanulságai

Valtteri Bottas nyerte a Forma-1-es Orosz Nagydíjat. Szocsi a finn pilóta kedvenc pályái közé tartozik, azonban mostani sikeréhez nagyban kellett csapattársa, Lewis Hamilton futam előtti bénázása. Charles Leclerc ismét komoly eredményt tudott kisajtolni a Ferrariból, miközben a McLaren újfent nullázott.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!
POZITÍVUMOK
Leclerc bizonyító erejű hatodik helye

Charles Leclerc a 10. helyről kezdhette meg a mai futamot azután, hogy a tegnapi időmérőn nem tudott bejutni a legjobb tíz közé. Rajtpozícióját Alexander Albon hátrasorolása eredményezte. A monacói idén már többször kihozta a maximumot az egyébként finoman szólva is közepesre sikeredett Ferrariból, s ez így történt ma is. Leclerc a közepes gumikon startolt, amelyekkel 28 kört, vagyis a táv több mint felét tudta megtenni. A verseny második felében kemény abroncsokra váltott, s ez végül jó stratégiának bizonyult, ami napjainkban igen ritka a Scuderiánál. Charles Leclerc-nek remek volt a tempója, amely azt eredményezte, hogy a két Renault közé beékelődve a 6. helyen intette le a kockás zászló. Ez az eredmény bizonyára nagyon jót fog tenni a monacóinak, aki nehéz heteken van túl autójával.

Bottas megragadta az alkalmat

Valtteri Bottas második győzelmét szerezte ebben a szezonban. A rajtnál kis híján meg tudta előzni Hamiltont, végül azonban nem is volt szüksége előzésre ahhoz, hogy csapattársa elé kerüljön (ennek részleteiről lentebb írok). Miután az élre állt, egy pillanatra sem adta ki kezéből a vezetést, s összességében véve megérdemelten nyerte meg a versenyt. A végén a leggyorsabb körért és az azért járó bónuszpontért csatázott a 2. helyen befutó Max Verstappennel, s ebből a harcból is ő jött ki győztesen. Így 26 ponttal gazdagodott, amivel mindenképpen jót tett lelkének, amelynek nem eshettek jól az elmúlt hetek sorozatos vereségei Hamiltonnal szemben.

Pérez idei legjobb eredményét érte el

Ugyan hetekkel ezelőtt eldőlt, hogy jövőre nem kap állást az Aston Martinná átkeresztelkedő Racing Pointnál, ennek ellenére Sergio Pérez hátralévő futamain igyekszik a maximumot kihozni magából és autójából, hogy legalább szép legyen a búcsú. A mexikói a 4. helyen fejezte be a mai száguldást, ami idei legjobb eredményének számít. A komoly versenyt futott Pérez ezzel ráadásul lényegében befogta csapattársát, az első körben balesetező, ezáltal nullázó Lance Strollt, ugyanis neki 56, a kanadainak pedig 57 pontja van.

NEGATÍVUMOK
Sokba került Hamilton két hibája

Lewis Hamilton azzal a nem titkolt szándékkal érkezett Szocsiba, hogy beállítsa Michael Schumacher rekordját a futamgyőzelmek számát tekintve. A brit 91. sikere azonban még várat magára. Ezt pedig csak és kizárólag magának köszönheti. A versenyt az élről megkezdő címvédő ugyanis fél órával a rajt előtt, amikor a versenyzők autóikkal kihajthattak a pályára, szokásos rajtpróbáját végezte, azonban ezt a rutinfeladatot ma csúnyán elszúrta, ugyanis kétszer is vétett a folyamatra vonatkozó szabályok ellen. Először megállt a bokszutcai kivezető sávban, majd ugyanazon a részen végzett még egy rajtpróbát – mindkettő tilos. Úgy vághatott neki a futamnak, hogy közben a versenybíróság vizsgálta a két esetet. Végül nem is maradt el a feddés: Hamilton mindkét vétségéért 5-5 másodperces büntetést kapott, ami azt jelentette, hogy első bokszkiállásánál 10 másodpercig ácsorognia kellett, és csak ezután végezhették el autóján a kerékcserét a szerelők. Ez természetesen a vb-pontverseny éllovasának győzelmébe került, ráadásul sokáig az sem volt biztos, hogy egyáltalán dobogóra állhat-e. Végül legalább ennyi összejött neki, mivel harmadik lett, vagyis a lehető legnagyobb kármentést sikerült végrehajtania. Ettől függetlenül valószínűleg mérges magára – jogosan.

Albon újfent nem teljesített

A thaiföldi a 10. helyet szerezte meg az időmérő edzésen, azonban váltócsere miatt végül csak a 15. rajtkockából indulhatott. Mivel az 1. körben rögtön a pályára kellett küldeni a Biztonsági Autót Carlos Sainz és Lance Stroll balesetei miatt, ezért a Red Bull pilótája kihasználta az alkalmat, és végrehajtott egy gyors kerékcserét. Csakhogy két barátja (Russell és Norris) ugyanígy döntött. Ez azt idézte elő, hogy fölzárkózás helyett egymással kezdtek el csetepatézni, amivel persze sok időt vesztettek, ráadásul elkoptatták egymás gumijait, ami miatt mindhárman újabb kerékcserére kényszerültek. Albon ezt a hétvégét sem teheti ki az ablakba: az időmérőn több mint egy másodperccel kapott ki Max Verstappentől, s amíg a holland a 2. helyet szerezte meg ma, addig ő örülhet a nehezen megcsípett 10. helyezésnek is. Ez ismét egy olyan eredmény, amely nem tölheti el megelégedéssel a Red Bull vezérkarát…

A McLaren gyengélkedése folytatódik

Carlos Sainz mindössze kettő kanyart tudott megtenni, Lando Norris pedig csak a 15. helyen ért célba – ezt tudja fölmutatni a McLaren az Orosz Nagydíjjal kapcsolatban. Ebben a szezonban először van példa arra, hogy a brit istálló nullázik egy hétvégén, azonban teljesítménye már hetek óta nem az igazi, ahhoz képest legalábbis semmiképpen sem, amit az első futamokon láthattunk a narancs-kékektől. Pár hete Monzában ugyan Sainz a 2. helyen zárta a flúgos futamot, azóta viszont semmi sem jön össze a wokingiaknak. Az igen jól sikerült osztrák futamoknak és az Olasz Nagydíjnak köszönhetően még mindig harmadik a gárda a csapatok világbajnokságában 106 ponttal, előnye azonban a Racing Pointtal szemben 2, a Renault-val szemben pedig 7 pontra apadt. Kíváncsian várhatjuk, hogy a Nürburgringen visszatalál-e a csapat a helyes útra.

Ez volt az Orosz Nagydíj értékelése. A Forma-1 következő futamára október 11-én a németországi Nürburgringen kerül sor, ahol a pálya körül elterülő hegységre utalva az Eifel Nagydíjat rendezik. A Sportudvar természetesen arról a futamról is beszámol majd, úgyhogy érdemes a továbbiakban is követni az oldalt!

#NeViseljMaszkot

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply