Lesz bármi esélye a Ferencvárosnak a BL-főtáblán?

VIDEÓVAL – 2009 után ismét lesz magyar együttes a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörében. Az egyébként nem sok magyar játékost foglalkoztató Ferencváros négy párharcot nyert meg a főtábláig vezető úton, ami megsüvegelendő teljesítmény. A neheze viszont csak most jön. Az egészen biztos, hogy a tavalyi Európa Liga-csoporttal szemben most egy igen kemény kvartettbe fognak kerülni a zöld-fehérek, s kérdés, hogy a selejtezőben legyőzött ellenfeleknél jóval erősebb csapatok ellen is elég lesz-e az a játék, amellyel a csoportkörös tagságot sikerült kivívni?

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Djurgaarden, Celtic, Dinamo Zagreb, Molde – ezeken a csapatokon keresztül vezetett az út a Ferencváros számára a Bajnokok Ligája főtáblájára. A Celtic és a Dinamo Zagreb személyében két, jóval nagyobb nemzetközi rutinnal bíró együttest is sikerült elbúcsúztatnia a magyar bajnokság tavalyi győztesének, ráadásul előbbit Glasgow-ban tudta megverni. Ilyen sikerek után a norvég bajnok Molde elleni oda-visszavágós párharcnak már igen nagy esélyekkel vágott neki az FTC, és az idegenbeli első mérkőzésen egy ideig úgy is tűnt, hogy hamar lerendezhetik a párharcot Lovrencsicsék. Végül azonban 3:3 lett a vége, így a tegnapi Üllői úti visszavágónak mindkét csapat közel azonos esélyekkel futott neki: a Ferencvárosnak a gólnélküli, vagy 3:3-nál kisebb döntetlen is elegendő lett volna a csoportkörbe kerüléshez, míg a Moldénak egy 1:0-ás siker is a megváltást jelentette volna. Végül a magyar együttes álmai váltak valóra – 0:0 lett a vége, így a zöld-fehérek elkezdhették az ünneplést.

A Ferencváros az 1995-96-os szezon után jutott ismét a legrangosabb nemzetközi kupasorozat főtáblájára. Negyedszázaddal ezelőtt a IX. kerületiek nem akármilyen négyesbe kerültek, hiszen a címvédő Ajax, a Real Madrid és a Grasshoppers voltak az ellenfelek. Az FTC egy emlékezetes zürichi győzelemmel kezdte szereplését, hiszen Vincze Ottó duplájával 3:0-ra verte a Grasshopperst. Ezt két nagyon sima vereség követte: az Ajax 5:1-re nyert Magyarországon, a Real Madrid pedig saját pályáján 6:1-re mosta le a zöldeket. A két kiábrándító zakó után két döntetlen következett: a Real Madrid ellen úgy lett 1:1 a végeredmény, hogy a Ferencváros szerzett vezetést, míg a Grasshoppers ellen a 86. percben sikerült 3:3-ra menteni a mérkőzést. Az utolsó fordulóban Amszterdamban egy 4:0-ás vereséggel fejeződött be a BL-szereplés a csapat számára, amely azonban a megszerzett öt pontjával – a Grasshopperst megelőzve – a 3. helyen végzett a csoportban.

A Grasshoppers – FTC (0:3) mérkőzés összefoglalója:

Magyar csapat utoljára a 2009-10-es idényben járt a BL-ben: akkor a Debrecen vívta ki a csoportkörös szereplés jogát. A Loki sem került a legkönnyebb csoportba, hiszen a Liverpool, a Lyon és a Fiorentina ellen kellett fölvenni a kesztyűt. Ezt a Lyon és a Fiorentina sem tette meg – mármint nem bánt kesztyűs kézzel a magyar bajnokkal. A franciák oda-vissza 4:0-ára győztek, az olaszok pedig hazai pályán 5:2-re nyertek, a Loki otthonában viszont egy emlékezetes, fordulatos mérkőzésen 4:3-ra tudtak csak diadalmaskodni. Meglepő módon a legnagyobb nevű ellenfél, a Liverpool ellen sikerült a legszorosabb meccseket vívniuk a piros-fehéreknek: oda-vissza 1:0-ára tudott nyerni az angol együttes, amely azonban fényévekkel elmaradt napjaink Mohamed Szalah-féle legénységétől, hiszen végül a DVSC-vel együtt kiesett az első számú sorozatból, igaz, a Lokival ellentétben vigasztalódhatott az Európa Ligával.

Azt, hogy mely csapatokkal kell megküzdenie a Ferencvárosnak az ősszel, holnap este tudjuk meg, mivel akkor, egész pontosan 18:00-kor kerül sor a csoportkör sorsolására. Az első fordulóra október 20-21-én kerül sor, az utolsó körre pedig december 8-9-én, vagyis igen sűrűn fogják követni egymást a mérkőzések, amikhez ráadásul még hozzájönnek a bajnoki- és Magyar Kupa-találkozók, valamint a válogatott összecsapások is.

Éppen emiatt nagy kérdés lesz az, hogy a Ferencváros, amely tavalyi, egészen jól sikerült Európa Liga-csoportkörös szereplése ellenére nem rendelkezik jelentős nemzetközi rutinnal, hogyan tudja kezelni a hatalmas terhelést. Az biztosra vehető, hogy az elmúlt évek szokásához híven ezúttal is számos bajnoki mérkőzés esetében halasztást fog kérni a fővárosi klub, hogy több ideje legyen fölkészülni a komoly mérkőzésekre. Őszintén szólva, én mindig is kétkedve figyeltem ezeket a dolgokat, hiszen az az álláspontom, hogy egy csapat úgy tud egyre erősebbé válni, ha minél nagyobb meccsszámot hoz össze egy szezonban. Azzal, hogy csomó bajnoki mérkőzés valószínűleg el fog maradni az FTC számára, az tényleg megvalósul, hogy a magyar együttes pihentebb lesz egy-egy mérkőzés előtt, mint a soros ellenfél, azonban az ellenfelek nem fogják elhalasztgatni egyéb mérkőzéseiket a BL miatt. Egyrészt azért, mert jobban hozzá vannak szokva a nagy terheléshez, másrészt azért, mert nagyobb a profizmus a csapat működésében, így jobban tudják kezelni azt, hogy a keretnek szinte folyamatosan három-négy naponta kell játszania.

Idén viszont érdekes adalék lehet az is, hogy a magyarral szemben a legtöbb európai bajnokság nem a megszokott július-augusztusi időpontban, hanem csak szeptember közepén tudott elkezdődni, így az ezekből érkező csapatoknak jó eséllyel kevesebb mérkőzés lesz a lábukban, amikor a Ferencvárossal csapnak össze, bár ők is nagyon pörgetik az új szezont. Meglátjuk, mi fog történni, de ezeket a szempontokat érdemes lesz figyelembe venni egy-egy mérkőzés előtt.

Melyik lenne a legerősebb és melyik a legkönnyebb csoport?

Természetesen ilyenkor sokan eljátszanak azzal a gondolattal, hogy milyen ellenfelek is kerülhetnek a Ferencváros útjába. Ugyan a 32-es főtábla még nem teljes (ma este kelnek el az utolsó helyek), de a sorsolási kalapok már nagyrészt véglegessé váltak. Az FTC a 4. kalapból várja a húzást, amelyben rajta kívül biztosan ott lesz a Rennes, a Basaksehir, a Mönchengladbach, a Club Brugge és a Midtjylland – Slavia Praha selejtezős párharc továbbjutója. Ezekkel a csapatokkal tehát biztosan nem fog egy négyesben szerepelni a Ferencváros. Kérdéses még, hogy a 3., vagy a 4. kalapba kerül-e a Marseille, a Lokomotív Moszkva, valamint a Salzburg – Maccabi Tel-Aviv és a PAOK – Kransznodar selejtezős párharc továbbjutója.

A Bajnokok Ligája csoportkörös sorsolásának kalapjai (zárójelben a csapatok erősorrendjét meghatározó UEFA-együtthatók láthatók)

Mint látható, a másik három kalapban egy-két kivételtől eltekintve kizárólag topligás, bivalyerős csapatok szerepelnek. Ennek ellenére szerintem nem nehéz összeállítani a legkeményebb csoportot, amelybe a Ferencváros kerülhet. Ebben az esetben a tavalyi győztes Liverpool, a Barcelona és az Internazionale lennének az ellenfelek. Azért nem a címvédő Bayern Münchent tettem ebbe a képzeletbeli kvartettbe, mert a pillanatnyi forma alapján a Liverpoolt erősebbnek érzem a bajoroknál. A Barcelonát nem kell különösebben magyarázni, míg a 3. kalapból szerintem azért az Inter lenne a legnehezebb rivális, mert a milánói kék-feketék nagyon összeszedettnek tűnnek, ezáltal akár egy fantasztikus idényük is lehet.

A legkönnyebb csoport az FTC számára véleményem szerint egy Zenit, Ajax, Olimpiakosz hármas lenne. Mindhárom csapat kilóg saját kalapjából, igaz, az 1. kalapból ideírhattam volna akár a Portót is, a 2-ból, vagy a 3-ból pedig valamely ukrán csapatot. Viszont az ukránok ellen nem sok babér termett a magyar csapatoknak az elmúlt évek kupapárharcai során, a Porto pedig szerintem azért mégiscsak erősebb, mint a Zenit, ezért tekintettem el tőlük. A Ferencvárosnak egy ilyen csoportban lenne a legnagyobb sansza a továbbjutásra, vagy legalább a tavaszi EL-szereplés kiharcolására. A Zenit ellen szerintem oda-vissza vereség lenne a vége (esetleg itthon egy döntetlen), viszont az Ajaxot és az Olimpiakoszt hazai pályán, utóbbit akár még idegenben is simán el lehetne kapni. A legerősebb csoport esetében ellenben már a pontszerzés is komoly bravúrnak minősülne, a 3. hely megcsípése pedig a legmerészebb álom kategória lenne.

Persze aztán jó esély van rá, hogy a csütörtöki sorsoláson más összetételű csoport jön össze a zöldek számára, de a fentiekből is látható, hogy nagyon kevés olyan kombináció képzelhető el, amely esetén az FTC-nek reális továbbjutási esélyei lehetnének. Az igaz, hogy a csapat négy párharcot vívott meg sikeresen a csoportkörös indulásért, azonban itt már igen komoly minőségi ugrást fog jelenteni a szóba jöhető ellenfelek 90%-a, ha nem nagyobb hányada. Ezekhez a csapatokhoz fölnőni irtó nehéz lesz. Hétfőig tart nyitva a nemzetközi átigazolási piac, így az FTC vezetőinek helyében elgondolkodnék azon, hogy akadna-e olyan játékos a börzén, aki képességei alapján tovább erősíthetné a csapatot, s megfizethető is lenne.

Meglátjuk, mit hoz a közeljövő, de abban bízhatunk, hogy a Ferencváros nem fog szégyent hozni a magyar focira őszi BL-szereplésével.

#NeViseljMaszkot

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply