Darts-vb: Vajon idén le tudja győzni önmagát az óriásölő?

Már csak 13 nap van hátra a londoni Alexandra Palace-ban rendezendő darts-világbajnokság rajtjáig. A hátralévő időben igyekszem minden hétköznap bemutatni egy-egy olyan játékost, aki főszerepet játszhat az Ally Pally színpadán. Ma a világranglista-10., négyszeres major-döntős Dave Chisnall van soron, aki a tavalyi vébén már az első fordulóban búcsúzott, vagyis sok más nagyágyúhoz hasonlóan van min javítania az esztendő csúcseseményén. Vele kapcsolatban azonban gyakran elhangzik az a vád, hogy a nagyokat is le tudja győzni, csak éppenséggel önmagát nem, ezért nincsenek még trófeái. Vajon most megtörik a jég?

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Élete első PDC-világbajnokságán megverte Phil Taylort, dobott már 9 nyilast tévékamerák előtt és nyert mérkőzést 0-8-as hátrányból. Ezek alapján kevesen gondolnák, hogy Dave Chisnall a nagy meccseken hajlamos begörcsölni, pedig már többször bebizonyosodott, a tehetséges angol legnagyobb ellenfele éppen saját maga…

Dave Chisnall hét évvel ezelőtt valósággal rárúgta az ajtót a profi darts világára. Az első ijedtség azonban hamar elillant, amikor kiderült, hogy a fiatal trónkövetelő akár a küszöbben is képes megbotlani, ha mindenki rá figyel. A Chizzy becenévre hallgató játékos ugyanis rendre bizonyítja, hogy az esélyesség bizony, nem neki való teher. Félreértés ne essék, Chisnall nem az a fajta nyíldobáló, aki elviszi a Tippmixet, hiszen a kötelező meccseken lehet rá számítani. A nagyok ellen viszont nyert helyzetben is rendre megremeg a keze.

De nem volt ez mindig így. A 38 éves angol igazi óriásölőként robbant be a darts világába. Még csak egy éve versenyzett 2012-ben a profik között, de már volt győzelme Raymond van Barneveld, Gary Anderson, Michael van Gerwen és Phil Taylor ellen is, sőt a regnáló kétszeres világbajnokot, Adrian Lewist négyszer is búcsúztatta különböző tornákon. Nem csoda, hogy hamarosan a kiemeltek között találta magát, és itt kezdődtek a problémák… Onnantól kezdve ugyanis, hogy szépen lassan elvárás lett az, ami korábban még bravúrnak számított, Chisnall elkezdett görcsössé válni. A major és kisebb versenyek döntőiben különösen szembetűnő volt mindez, nem csoda, hogy máig nem tudott igazán komoly címet nyerni a nagyok között.

Pedig ha fölszabadultan játszik, Chizzy ott van a legjobbak között. Jól megmutatkozott ez a 2017-es Premier League-ben is, ahol az első tíz összecsapásából mindössze hármat tudott megnyerni, és még a vereségei is bántóan simák voltak. Mivel az angol játékos ekkor az éppen nem kieső, 8. helyen szerénykedett, és már csak matematikai esélye volt a továbbjutásra, mindenki lemondott róla. Chisnallnak persze nem is kellett több: az utolsó hat meccsén űrdartsszal oktatta a mezőnyt, és ha – rá oly jellemző módon – nem fagy le a nagy siker kapujában van Gerwen, Peter Wright vagy Anderson ellen (mindhárom mérkőzés brékelőnyből lett döntetlen), fölérhetett volna a legjobb négybe. Csakhogy a sportban nincs ha, pláne a dartsban, ahol fejben legalább annyira erősnek kell lenni, mint technikában.

Chizzy első hat PDC-világbajnokságán mindössze egy alkalommal nem élte túl az első kört, tavaly azonban ez a csúfság megismétlődött vele, miután Vincent van der Voort sima 3-0-val küldte haza a szettek tekintetében. A St. Helens-i születésű játékos ugyan nem csúszott hátra olyan mértékben a világranglistán, mint a vébén ugyancsak leszerepelt Adrian Lewis, de ahhoz elegendő volt ez a bukás, hogy kikerüljön a Premier League-keretből, 2014 óta először. Ez a vereség még úgy is nagy meglepetésnek számított, hogy van der Voort egyáltalán nem rossz játékos (hosszú éveken át kiemeltként utazhatott Londonba), Chisnall pedig a 2017 őszén rendezett major tornák mindegyikén a második fordulóban, tehát igen korai szakaszban búcsúzott.

Kudarcszériája azonban itt korántsem ért véget, hiszen a 2018-as év első felének nagy tornáin, a Mastersen és a UK Openen is az első kör jelentette számára a végállomást. Ennek ellenére a ranglistán a második legjobb angolnak számított, így Rob Cross oldalán részt vehetett a június eleji csapat-világbajnokságon, ahol azonban a negyeddöntőben kiestek, ami egy angol csapattól nagy blamának számít a Taylor-Lewis-sikerkorszak után.

A nyár másik nagy tornáján, a World Matchplayen a negyeddöntőig jutott, ahol a meglepetésember, az addig van Gerwent és Lewist búcsúztató Jeffrey De Zwaan állta útját a legek tekintetében 16:8-ra. A Bajnokok Ligája csoportköréből nem jutott tovább, a World Grand Prix-n azonban ismét eljutott a legjobb nyolcig, ahol ezúttal Michael van Gerwen bizonyult jobbnak nála a szettek tekintetében 3-1-gyel. Az odáig vezető úton azonban játszmaveszteség nélkül jutott túl, hiszen Max Hoppot 2-0-ra, Raymond van Barneveldet pedig 3-0-ra igázta le.

Ekkor azt lehetett gondolni, hogy Chizzy visszatérhet a legjobbak közé, csakhogy az ősz hátralévő része nem hozott sok sikerélményt számára. Az Európa-bajnokság első fordulójában ugyan Adrian Lewist egy, a döntő legben teljesített 157-es kiszállóval győzte le, ám a második körben Gerwyn Price sima 10:5-tel küldte haza morecambe-i otthonába. A Grand Slam of Dartsra nem tudta kvalifikálni magát (ehhez tornagyőzelem kellett volna elsősorban), míg a Players Championship Finals-ön ugyancsak egy kört ment, hiszen Jamie Lewist ugyan 6:4-re megverte, ám Chris Dobey-tól nagy meglepetésre 6:3-ra kikapott.

Ezeknek az eredményeknek köszönhetően Dave Chisnall három hónap leforgása alatt a 8.-ról a 12. helyre csúszott a világranglistán, így ezt a kiemelést kapta meg a vb-re. Első ellenfele a Josh Payne-Jeff Smith találkozóról kerül ki. Elvben onnan könnyedén tovább kellene jutnia, majd a legjobb 32 között Kim Huybrechts vagy Robert Thornton, két szintén magasan jegyzett dartsos kerülhet az útjába. A papírforma alapján onnan is neki kellene továbbmennie, ami különösen Thornton ellen simán meglehet, hiszen a skót nehezen bír az idegeivel a színpadon, ha nem megy a játék. Huybrechts sincs csúcsformában, úgyhogy Chizzy ellene is esélyes lehet. A nyolcaddöntőben ugyanakkor a vébé előtti utolsó versenyt, a Players Championship Finalst megnyerő Daryl Gurney lehet a riválisa, aki azonban hozzá hasonlóan nincs mindig rendben mentálisan, úgyhogy az egy igen érdekes mérkőzés lehetne ilyen szempontból.

Dave Chisnall már hét éve ott van a világ elitjében, a tehetsége pedig elég ahhoz, hogy továbbra is ott maradhasson. Ha viszont 2019-ben szeretne végre előre lépni, akkor az ellenfelei mellett önmagát is le kell győznie. Alighanem az utóbbi feladat lesz számára a nehezebb…

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: dailyrecord.co.uk

Leave a Reply