A válogatós skót a darts csúcsára jutott

VIDEÓKKAL – Ahogy mindig, úgy idén is a dartsban avatták az év első világbajnokát. A január elsején este lebonyolított PDC-világbajnoki döntőben a címvédő, világelső és toronymagas esélyes Michael van Gerwen és az életében másodszor döntőző Peter Wright feszült egymásnak. A Kígyómarás (Snakebite) becenévre hallgató skót végig uralta a mérkőzést és végül fölényes, 7:3-as győzelemmel megfosztotta trónjától az enerváltan dobó hollandot. Wright alighanem minden idők legidősebb világbajnoka lett, hiszen idén lesz 50 éves, de sikerével egyfelől bebizonyította, hogy a darts egy kortalan sportág, másfelől pedig megmutatta, hogy igenis van benne annyi, hogy a világ legjobbjává váljon.

Amikor 2019. december 13-án kezdetét vette a londoni Alexandra Palace-ban a 2020-as darts-világbajnokság, a szakértők és a szurkolók többsége is úgy vélte, hogy akár 10-12 játékos is esélyes lehet a végső győzelemre. A topfavoritnak persze a címvédő, egyben világelső Michael van Gerwen számított, még annak ellenére is, hogy korábban egyszer sem tudta megvédeni világbajnoki címét, holott már háromszor lett a sportág királya.

Az előzetes esélylatolgatásokban nem sokan számoltak Peter Wrighttal, az extravagáns külsejéről világszerte ismert skóttal, aki a 7. kiemelést kapta a tornára, mivel ezt a pozíciót foglalta el a világranglistán. Ugyan a skót dartsos az elmúlt évtizedben az állandóan más, de mindig látványos külseje mellett a játékával és a tornagyőzelmeivel is sok szurkolót szerzett magának, de az elmúlt kettő évben elég hektikusan teljesített.

Ezt jól példázza, hogy miközben 2018-ban és 2019-ben összesen nyolc döntőt játszhatott kiemelt, ún. major tornákon (ebből hármat tudott megnyerni), addig a 2018-as vb-n a legjobb 32 között, míg a tavalyi tornán rögtön az első mérkőzésén, a legjobb 64 között kikapott és búcsúzott.

Az bíztató előjel lehetett Wright számára, hogy novemberben döntőt játszhatott a Grand Slam of Darts versenyén, igaz, ott csúnyán, a legek tekintetében 16-6 arányban kikapott Gerwyn Price-tól. Ennek ellenére vagy talán épp emiatt nem sok szakértő tartotta a skótot valós esélyesnek a világbajnoki címre idén.

Megint majdnem az elején elvérzett

Peter Wright december 20-án játszotta le első mérkőzését a világbajnokságon. Mivel kiemelt volt, ezért neki csak a legjobb 64 között kellett bekapcsolódnia az egyébként 96 játékost fölvonultató tornán. Ebből fakadóan első ellenfele úgy állt ki vele szemben, hogy egy mérkőzés már benne volt a karjában az Alexandra Palace fergeteges közegében.

Sokak szerint a papíron gyengébb játékosoknak éppen ez lehet az előnyük a kiemelt ellenfelekkel szemben, hogy ők már belekóstolhattak a vb hangulatába, így jobban tudnak alkalmazkodni a körülményekhez, mint az amúgy jóval több vb-tapasztalattal bíró riválisok.

Voltak is bőven már a legjobb 64 között kieső kiemeltek, akik közül a két legnagyobb név a 2018-as világbajnok és 2. kiemelt Rob Cross, illetve a tavalyi finalista és 4. kiemelt Michael Smith voltak. Előbbi még csak szettet sem tudott nyerni a szebb napokat is megélt Kim Huybrechts ellen, utóbbi pedig egy játszmát ugyan hozni tudott a világranglistán a 70. hely környékén rangsorolt Luke Woodhouse ellen, de végül simán kikapott.

Wright első ellenfele egy fülöp-szigeteki játékos, Noel Malicdem volt, akit a papírforma alapján simán vernie kellett volna, de végül csak döntő szett, hirtelen halálban tudott győzni a meccsnyilakat is hibázó ázsiai ellen. Ha ott kikap, az így utólag a világbajnokság legnagyobb meglepetése lett volna. A szégyent elkerülte Peter Wright, de a legjobb 32 között sem volt könnyű dolga egy másik ázsiai, a japán Aszada Szeigo ellen. Végül 4:2-re győzött, így bejutott a nyolcaddöntőbe, ahol a holland Jeffrey de Zwaan került az útjába.

De Zwaan a darts egyik legnagyobb reménysége, aki azzal vétette észre magát még 2018-ban, hogy két major tornán: a UK Openen és a World Matchplayen is legyőzte az első fordulóban Michael van Gerwent, utóbbi tornán pedig abban az évben meg sem állt az elődöntőig. A holland ezen a vébén is jól szerepelt, hiszen a legjobb 32 között a top 10-be tartozó Dave Chisnallt győzte le.

Sokáig úgy tűnt, hogy Wrighttal szemben nem lesz ellenszere, mivel a skót hamar elhúzott 3:0-ra a szettek tekintetében, s már csak egy hiányzott neki a továbbjutáshoz. Ez az egy azonban kínkeservesen jött össze, mivel Kígyómarás alaposan leengedett a harmadik játszmát követően, amit de Zwaan olyannyira kihasznált, hogy egyszer csak 3:3 állt az eredményjelzőn, vagyis jöhetett a döntő szett, amely aztán tie-break-be torkollott (a döntő szettet csak kétleges különbséggel lehet megnyerni, amennyiben 2:2-ig eljutnak a felek, akkor hirtelen halálig, vagyis 6:5-ig játszhatnak tovább), amiben viszont kijött Peter Wright nagyobb rutinja, s 5-3-mal behúzta a játszmát, ezáltal 4:3-ra megnyerte a mérkőzést.

Peter Wrightra jellemző a válogatós hozzáállás, hiszen nem csak hajának színét (ezt fodrász végzettségű felesége lövi be neki minden meccs előtt), valamint mezének és nadrágjának kinézetét váltogatja mérkőzésről mérkőzésre, hanem sok esetben a nyilait is. A de Zwaan elleni meccsen is új nyílkészlettel dobált, ám a nagy győzelem után úgy döntött, ezekkel a nyilakkal játssza végig a vébét.

Ez a húzása nagyon bejött, hiszen a negyeddöntőben 5:3-ra verte az ifjúsági világbajnok Luke Humphriest, majd az elődöntőben Gerwyn Price legyőzése sem okozott gondot neki, pedig a balhés természetű walesit a torna előtt rengetegen a fináléba várták van Gerwennel együtt.

Price azonban megint az unszimpatikus énjét vette elő, hiszen a mérkőzés előtti interjúban azt mondta, Wright annak is örülhet majd, ha egy szettet nyer ellene. Ez az egy szett azonnal meg is lett a skótnak, aki ezt viccesen a walesi tudomására is adta az elődöntő első játszmájának végén:

Price a második szettben egyenlített, s a maga módján válaszolt Wrightnak, ami sokaknál kiverte a biztosítékot:

A walesi ezután már csak Wrighttal tudott foglalkozni, a saját játékával nem igazán, ennek pedig az lett a vége, hogy a skót 6:3-ra megnyerte a mérkőzést, vagyis készülhetett élete második világbajnoki döntőjére. Price a meccs végén nem fogott kezet Wrighttal, amit pedig a darts íratlan etikettje “előír”. Emiatt is rengeteg támadást kapott a szurkolóktól, azonban másnap elnézést kért és a Twitteren megbeszélte a dolgokat a skóttal.

Ezután már csak a döntő volt hátra, ahol Peter Wright azzal a Michael van Gerwennel találkozott, akitől a 2014-es vb-döntőben és további 9 nagy torna fináléjában is kikapott. Az esélyek tehát korántsem mellette szóltak, azonban az első szettben érvényesíteni tudta kezdési előnyét, így 1:0-ás előnyre tett szert, ami viszont a hét nyert szettre menő mérkőzésen egyenlő volt a semmivel.

A második játszmában már látszódtak annak jelei, hogy az abszolút esélyesnek kikiáltott van Gerwen ebben a döntőben megfogható, hiszen több kiszállót is elrontott, így Wright 2:0-ás vezetésre tett szert. A következő kettő játszmát aztán kis túlzással játszi könnyedséggel húzta be a holland, ezzel ledolgozva hátrányát.

Ekkor úgy tűnt, hogy Wright csupán az első kettő szettben tudott érdemi ellenállást kifejteni, s van Gerwen innentől fogva bedarálja őt, s megszerzi negyedik vb-címét. Ez azonban nem így lett. A skót 3-1-es legaránnyal hozta az ötödik szettet első pályáról, majd a hatodikat nullázással nyerte meg, így ismét kettő szettes előnyre tett szert. Ebben a pillanatban is még három szettre volt szüksége a világbajnoki cím elhódításához, úgyhogy van Gerwen rajongói még nem tettek le a fordításról és az újabb diadalról.

Kedvencük azonban letett róla. A hetedik szettet ugyan 3-1-re megnyerte, utána viszont elfogyott nála a tudomány, amire az ő esetében évek óta nem volt példa. Legalább egy tucat nyilat rontott el kiszállóra, pedig ha ennek legalább a felét bedobja, akkor igen szoros végjátéknak lehettünk volna szemtanúi. Wright azonban amellett, hogy végig összeszedettebben és pontosabban játszott ellenfelénél, élt az általa fölkínált lehetőségekkel, és a nyolcadik szettben ismét lebrékelte őt, ezáltal már 5:3-ra vezetett.

A kilencedik szettet döntő legben tudta megnyerni első pályáról, így már karnyújtásnyira került a történelmi győzelemtől. Ez pedig a tizedik játszmában bekövetkezett: van Gerwen elkezdte nem dobni, hanem hajigálni nyilait, és látszott a mezőnyben a legnagyobb önbizalommal rendelkező hollandon, hogy már nem hisz önmagában, s lényegében lemondott a győzelemről. Peter Wright ellenben még jobban koncentrált a dobásaira és végül a negyedik legben, stílszerűen egy 20-as kiszállóval lezárta a 2020-as világbajnoki döntőt:

Peter Wright 49 évesen és 9 hónaposan élete első világbajnoki címét szerezte, ezzel alighanem a PDC legidősebb új vb-győztese lett, bizonyítván ezzel azt, hogy a darts egy kortalan sportág, amiben akár az 50+-osoknak is lehet sok keresnivalója. Egy biztos, Wright és a brit adóhivatal sokat keresett ezzel a győzelemmel, hiszen a vb-cím mellé félmillió font (194 millió forint) is jár, amiből viszont adó címén kb. 236 ezer font le fog jönni.

Ez jelenleg aligha érdekli Kígyómarást, hiszen ő most annak örül, hogy az új évtized első világbajnoka lett. Ami még nagyon fontos, hogy a tornát a hetedik helyen megkezdő játékos győzelmével följött a világranglista második helyére, és az ázsiója is hatalmasat fog nőni, hiszen mint minden sportágban, úgy a dartsban is hatalmas tisztelet és rajongás veszi körül a világbajnokokat.

Ezzel a meglepetésszerű, de abszolút megérdemelt győzelemmel ért véget a 2020-as PDC-világbajnokság. A profi szervezet következő tornája a január 31. és febuár 2. között megrendezendő Masters lesz, amelyre a világranglista első 16 helyezettját hívják meg, értelemszerűen Peter Wrightot is. A következő, magyar tévé által is közvetített PDC-torna pedig a február 6-án startoló Premier League lesz, ahol szintén láthatjuk majd a friss vb-győztest a legjobbakkal megküzdeni.

Gratulálunk, Snakebite, ez szép győzelem volt!

A kiemelt kép forrása: PDC/Twitter

Leave a Reply