9 sportesemény, amit nem szabad kihagyni 2020-ban

Beköszöntött az újév, amely egyben szökőév is. Ha szökőév, akkor foci-Eb és olimpia – ehhez már hozzá szokhattak a sportrajongók, de természetesen nem csak erre a két eseményre lesz érdemes odafigyelni, hiszen ezeken kívül is számtalan remek tornára kerül sor 2020-ban, ezek közül többre Magyarországon. A Sportudvar a figyelmetekbe ajánlja azt a kilenc idei sporteseményt, amit még azoknak is érdemes lesz követni, akik egyébként annyira nem szokták nézni a sportot.

A darts-világbajnokság döntője – ma 20:00

Mint az elmúlt években mindig, most is rögtön egy világbajnoki döntővel kezdődik az új esztendő. 2019. december 13-án kezdődött meg Londonban a 2020-as darts-világbajnokság, amelynek fináléjára ma este kerül sor. A címvédő Michael van Gerwen ellenfele az extravagáns külsejéről hírhedtté vált Peter Wright lesz. Nem a mostani lesz az első vb-döntő közöttük, hiszen 2014-ben is ők találkoztak a torna utolsó mérkőzésén. Akkor van Gerwen 7:4-re győzött, ezzel megszerezte élete első világbajnoki címét, amelyet azóta további kettő követett, s ha a papírforma érvényesül, akkor ma este követni fogja a harmadik is, hiszen a holland dobógép az esélyesebb a győzelemre. Ami Wright mellett szólhat, az az, hogy sikerült félreraknia válogatós énjét, hiszen legutóbbi három mérkőzését ugyanazokkal a nyilakkal játszva nyerte meg. Meglátjuk, ki örülhet a végén.

Férfi kézilabda-Európa-bajnokság – január 9-26.

Ahogy azt megszokhattuk, magyar szempontból egy kézilabdatorna lesz az első igazán fontos idei sportesemény. Mivel páros évben vagyunk, ezért ezúttal Európa-bajnokságra kerül sor, mégpedig a férfiaknál (a hölgyeknél decemberben lesz).

A norvég-osztrák-svéd közös rendezésű tornán természetesen a magyar válogatott is ott lesz, amelytől azonban az már sajnos nem nevezhető természetesnek, hogy jól is szerepeljen rajta, mint ahogy az sem, hogy rendszeresen kijusson az olimpiára. Márpedig most mindkettőre nagy szükség lenne, hiszen a kettő kéz a kézben jár: aki megnyeri az Eb-t, mehet Tokióba.

Amennyiben a győztes Dánia lesz, akkor az ezüstérmes kap ötkarikás kvótát, hiszen a skandinávok világbajnokként már ott vannak a játékokon. Tehát a mieinknek mindenképpen döntőbe kellene jutniuk már csak azért is, mert a selejtezőbe jutás reménye már elúszott, így az Eb-cím vagy a döntős szereplés érne Japánba szóló repülőjegyet.

Úgy beszélek az Eb-győzelemről, hogy közben a csoportból való továbbjutás is komoly bravúr lenne, hiszen Dánia, Izland és Oroszország lesznek az ellenfelek. Az oroszokkal szemben jók lesznek az esélyek, hiszen a magyar együttes éppen a keletieket megelőzve nyerte meg selejtezőcsoportját. A két északi ország ellen azonban nem a mieink lesznek a favoritok, márpedig a középdöntőbe jutáshoz az első két hely valamelyikén kellene végezni.

Nehéz tehát a szituáció, de mint tudjuk, csodák igenis léteznek.

Férfi és női vízilabda-Európa-bajnokság – Duna Aréna, január 12-26.

Magyarország az elmúlt években is számos nemzetközi sportrendezvénynek adhatott otthont, és ez szerencsére nem lesz másként idén sem, mégpedig olyannyira nem, hogy csupán 11 napot kell várnunk az első hazai nagy torna, a férfi és női vízilabda-Európa-bajnokság kezdetéig.

A férfi kézilabdásokhoz hasonlóan a pólós fiúknak és lányoknak sincs még meg az olimpiai kvóta. A rosszul sikerült tavalyi világbajnokság után még két lehetősége maradt a kijutás kiharcolására mindkét együttesnek. Ebből az első a budapesti kontinenstorna. Innen mindkét nemnél csak a győztes szerez indulási jogot az olimpiára, míg a többieknek marad a tavasszal megrendezésre kerülő selejtező. Itt is él az a szabály, hogy amennyiben a világbajnok nyeri meg az Eb-t, akkor az ezüstérmes kapja a kvótát.

Vízilabdázóinknak több esélyük van az Eb-győzelemre és a tokiói részvételre, de nem lesz egyszerű dolguk, hiszen kőkemény ellenfelek fognak szembekerülni. A hazai medence előnye sok erőt adhat a két gárdának, s bízzunk benne, hogy ez – egy remek játékkal együtt – elegendő lesz ahhoz, hogy teljesüljenek a hőn áhított vágyak!

Rövidpályás gyorskorcsolya-Európa-bajnokság – Főnix Csarnok, január 24-26.

Január utolsó hétvégéjén Debrecenben, a Főnix Csarnokban kerül sor a rövidpályás gyorskorcsolyázók Európa-bajnokságára, amelyen reményeink szerint több magyar aranyéremnek is örülhetünk majd. Mindez annak ellenére elvárás, hogy az olimpiai bajnok férfi váltó egyik tagja elég nagy csacsiságot csinált néhány héttel ezelőtt (Kínát sértegette a közösségi oldalán), ami fölkorbácsolta az érzelmeket. Remélhetőleg január végére sikerül ezen túllépni, s akkor sok sikert fognak aratni a magyar korisok!

Magyar Darts Open – Érd Aréna, május 8-10.

Az elmúlt években világszerte rohamosan növekedett a darts népszerűsége, amit elsősorban az évvégi, év eleji ünnepi időszakban zajló világbajnokságnak köszönhet. Magyarország sem maradt ki a pixisből, hiszen nálunk is egyre többen nézik a dartstornákat a tévében. Ebben az évben először azonban nem csak a képernyőn keresztül láthatjuk Michael van Gerwent, Rob Crosst és a többieket, hanem Érden is, hiszen ott kerül sor május elején a sportág legnagyobb szervezete, a PDC European Tour sorozatának keretében az első magyarországi versenyre, amelyen a legnagyobb nevek többsége szinte biztosan ott lesz.

Mellettük négy magyar is ott lesz a mezőnyben, ami azért nagyon fontos, mert most már ideje volna, ha lennének magyar dartosok is a nemzetközi élvonalban! Az ehhez vezető hosszú út egy komoly lépése lehet az érdi torna, ami remélhetőleg hosszú jövőnek néz elébe!

Giro d’Italia kerékpáros körverseny – Budapest-Milánó, május 9-31.

Sporttörténelmi eseményre fog sor kerülni május elején, ugyanis először fog egy három héten át tartó nagy kerékpáros körverseny mezőnye Magyarországon versenyezni. Hazánk ad otthont a Giro d’Italia első három szakaszának, amely során a fővárosból elindulva többek között a Balaton-felvidéket, Győrt és Nagykanizsát is érinteni fogják a kerekesek, mielőtt átrepülnének Olaszországba, ahol a viadal nagyobb részére fog sor kerülni. Már most biztos, hogy világsztárok sokasága lesz ott a budapesti rajtnál, s remélhetőleg magyar indulókkal is fogunk majd találkozni. Az útvonalról ebben a cikkben részletesen írtam.

Labdarúgó-Európa-bajnokság – június 12 – július 12.

Egy igen furcsa foci-Eb-re fog sor kerülni idén, hiszen a tornát nem országokban, hanem városokban fogják lebonyolítani. Köztük Budapesten is, ahol a Puskás Ferenc Stadion három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek lesz otthona a kontinenstorna egy hónapja alatt.

Mint köztudott, a magyar válogatottnak van még halovány reménye arra, hogy hazai közönség játszhasson legalább két csoportmérkőzést, ehhez azonban előbb Bulgáriát, majd az izlandi-román páros valamelyikét kellene legyőzni, ami nem lesz egyszerű. Mondjuk, ha kijutunk, abban aligha lesz köszönet, mert a budapesti csoportban olyan kiscsapatok fognak szerepelni, mint Franciaország, Németország és Portugália. Ezzel azt hiszem mindent elmondtam arról, milyenek lennének a mieink esélyei az Eb-n…

Olimpia – Tokió, július 24 – augusztus 9.

A világ legnagyobb sporteseményére immár másodjára fog Tokióban sor kerülni. Az első, 1964-es olimpiát októberben rendezték, nem véletlenül, hiszen akkor kellemesebb az időjárás, mint nyáron. Vannak is aggodalmak rendesen a játékok várható időjárását illetően, hiszen jó eséllyel nagy hőségre és jelentős, 80% fölötti páratartalomra kell készülniük mindazoknak, akik kiutaznak Japánba.

Jelenleg 47 magyar sportolónak van kvótája, de ez a szám a nyárra várhatóan 150-200 körülire fog nőni. Az előző kettő olimpián Magyarország rendre az éremtáblázat első tizenöt helyezettje között zárt, ami elsősorban kajak-kenusaink, vívóink és úszóink diadalainak volt köszönhető. Idén is tőlük várhatjuk az érmek többségét, de azért sok más sportágban is érdemes lesz odafigyelni a mieinkre.

A Sportudvar idén kiemelt figyelmet fordít az olimpiának, úgyhogy emiatt (is) érdemes lesz követni minket!

Atlétikai Európa-bajnokság – Párizs, augusztus 26-30.

Kissé szokatlan időpontban, az olimpia után néhány héttel kerül sor az atléták kontinensviadalára, amelyen reményeink szerint több magyar éremnek is örülhetünk majd, csakúgy, mint az olimpián. A legtöbb esélye a súlylökő Márton Anitának lehet a dobogós helyezésre és a győzelemre, de – amennyiben sérülése után formába lendül – a gátas Baji Balázsnak és még akár a hétpróbázó Krizsán Xéniának, illetve a kalapácsvető és tavaly vb-bronzérmet szerzett Halász Bencének is jó sansza lehet egy remek eredmény elérésére.

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply