Átigazolási összefoglaló (január 8.)

Javában zajlik az élet a labdarúgó átigazolási piacon. A Sportudvar szokás szerint folyamatosan figyelemmel kíséri a történéseket, és minden hétköznap, valamint vasárnap este (ekkor hétvégi összefoglalóval jelentkezem) napi összefoglalót ad a legfontosabb átigazolásokról vagy híresztelésekről.

HAZAI HÍREK
Lipták visszatér Győrbe

Igaz, nem az ETO-hoz. Új állomáshelye azonban nem fekszik messze a Győr stadionjától, hiszen a Gyirmót FC Győr szerződtette a korábbi magyar válogatott hátvédet.

A 34 éves Lipták Zoltán másfél éves szerződést kötött az NB II-ben listavezető sárga-kék klubbal. A Gyirmótnak egyéves opciós joga van a kontraktus meghosszabbítására.

„Miután Lipták Zoltán szabaddá vált, felvettük vele a kapcsolatot – mondta Hannich Péter sportigazgató. – Nagy örömünkre szolgál, hogy sikerült vele szerződést kötni. Az elmúlt héten egy alkalommal edzett velünk – amely természetesen nem próbajáték volt, mivel a labdarúgó képességeivel tisztában vagyunk –, majd a sikeres orvosi teszteket követően a mai napon aláírtuk a szerződést. Bízunk benne, hogy hozzásegíti csapatunkat céljaink eléréséhez.”

Lipták pályafutása során focizott Pápán, Újpesten, az ETO-ban és a DVTK-ban, illetve légióskodott az akkoriban másodosztályú angol Southamptonban. Két NB I-es bajnoki aranyérmet szerzett – egyet a Videotonnal (2011), egyet a Győri ETO-val (2013), kétszer pedig ezüstérmet akasztottak a nyakába.

Elek Ákos a Vidihez igazolt

A bajnoki címvédő MOL Vidi FC labdarúgócsapatánál hétfőn és kedden orvosi vizsgálatokon, különböző felméréseken vettek részt a játékosok, míg szerdán az első edzést is megtartja Marko Nikolics vezetőedző. Azon a foglalkozáson a Nemzeti Sport értesülése szerint már az első téli szerzemény, Elek Ákos (a kiemelt képen) is részt vesz.

Már karácsony előtt téma volt, hogy a kazah Kajrat Almatinál töltött csaknem két esztendő után a harmincéves középpályás hazatér, és minden bizonnyal a MOL Vidiben folytatja pályafutását – az ezzel kapcsolatos bejelentésre pedig ma este sor is került.

„Sosem zártam ki annak a lehetőségét, hogy egyszer majd visszatérjek a Vidibe, ezért is tartottam annak idején fontosnak azt, hogy korrekt körülmények közt távozzak Székesfehérvárról. Sosem titkoltam, még a DVTK csapatkapitányaként sem, hogy nagyon sokat jelent számomra a Vidi, hiszen itt lett belőlem gyermekből felnőtt, itt váltam élvonalbeli játékossá, válogatott labdarúgóvá. Hatalmas büszkeséggel tölt el, hogy tagja lehettem a klub első bajnokcsapatának, és arra is büszke vagyok, hogy a Vidi első gólját a BL-ben én szereztem. Tényleg rengeteg szép élmény köt a klubhoz, éppen emiatt is nagyon boldog vagyok, hogy hat és fél év után újra a Vidi játékosa lehetek” – mondta a szerződés aláírása után Elek Ákos, akivel kapcsolatban a klub azt nem hozta nyilvánosságra, hogy mennyi időre kötelezte el magát.

„Természetesen az elmúlt években folyamatosan nyomon követtem a Vidi szereplését a magyar bajnokságban és a nemzetközi porondon is. Nem levezetni tértem haza, hanem komoly célokért szeretnék küzdeni a Vidivel. A mai napig élénken él az emlékezetemben az első bajnoki címünk ünneplése a belvárosban. Mindenképp újra át szeretném élni azt az ünneplést, de ezen kívül a nemzetközi kupában is szeretnék szép sikereket elérni a Vidivel.”

„Komoly fegyverténynek tartom, hogy újabb magyar válogatott labdarúgót tudott hazahozni a klub. Ráadásul Ákos tisztában van vele, hogy mit jelent a Vidivel trófeákért küzdeni, hiszen tagja volt az első bajnokcsapatunknak is. Jelentős nemzetközi tapasztalattal bíró, 48-szoros válogatottról van szó, aki bizonyos szempontból más típusú játékos, mint a posztriválisai, ez bővíti a vezetőedző lehetőségeit, egyben pedig tovább növeli a versenyhelyzetet a középpályán. Ebből minden játékosunk profitálhat – nem utolsósorban természetesen a csapat is előrébb léphet. Ákosnak voltak külföldi és magyar lehetőségei is, de a tárgyalások során végig azt éreztem rajta, hogy mivel erős a kötődése a Vidihez, nagyon szeretne nálunk játszani. Többek között ezért sem volt kérdés az, hogy már ő is részt vesz az első szerdai edzésen is” – mondta a klub első téli igazolásáról Kovács Zoltán sportigazgató.

Innentől kezdve a 48-szoros magyar válogatott labdarúgó arra készülhet, hogy a hetvenkilencedik bajnoki meccsét is lejátssza a fehérvári együttesben. Elek Ákos ugyanis korábban éveken át erősítette a Vidit, tagja volt a klubtörténet első bajnoki címét – a 2010–2011-es idényben – megnyerő csapatnak. Ha már az imént szóba került a válogatottság, érdemes megemlíteni, a játékos tavaly szeptemberben arra kérte Marco Rossi szövetségi kapitányt, hogy családi okok miatt az ősszel tekintsen el a meghívásától.

Nos, az ősz elmúlt, a kétgyermekes családapa pedig hazatért – ezek után nem zárható ki, hogy a nemzeti együttesbe is lesz neki visszaút. A rutinos labdarúgó első útja Spanyolországba vezet: szombattól Marbellában készül a Vidi.

A kéthetes edzőtáborozás alatt több tesztmérkőzésen is pályára lép, a programról ma még csupán annyit lehet tudni, hogy az ellenfelek között szerepel a német Kaiserslautern is, a négyszeres német bajnok, igaz, jelenleg csak a harmadosztályban szereplő klub tájékoztatása szerint a meccset január 19-én játsszák.

Magyar U-válogatott játékost csábítana haza a Ferencváros

Azt követően, hogy a Ferencváros elnöke, Kubatov Gábor évértékelőjében megemlítette,  hogy dolgoznak egy magyar U-válogatott játékos hazacsábításán, megkezdődtek a találgatások, kiről is lehet szó. Múlt héten Szerető Krisztofer neve is megjelent, mint lehetséges kiszemelt és a játékos egyik képviselője, Schultz Levente a Nemzeti Sport Online megkeresésére reagált is a találgatásokra és beszélt a 18 éves szélső lehetséges jövőjéről.

„Azokra a szurkolói találgatásokra, melyek szerint Szerető Krisztofer iránt érdeklődik a Ferencváros, azt tudom mondani, van alapjuk, de semmi nem dőlt még el. Több magyar klub is érdeklődött, de más országokból is tárgyalunk klubokkal, így például lengyel csapattal is” – reagált az U-válogatott szélsővel kapcsolatos hírekre Scultz Levente játékosügynök (a Ferencváros egykori labdarúgója), aki Csepregi Györggyel közösen képviseli a fiatal játékost. Szerető 2016-ban a Honvédtól szerződött a Stoke utánpótlásába, jelenleg az U23-as csapat tagja, 2017-ben szerepelt a magyar korosztályos válogatottal a horvátországi U17-es Eb-n.

Szeretővel kapcsolatban múlt héten először a promotions.hu írt arról, hogy akár ő is lehet a Ferencváros kiszemeltje.

„Bízunk benne, a héten eldől Krisztofer jövője, akit még másfél éves szerződés köt a Stoke-hoz, de úgy érezzük, eljött az ideje, hogy felnőttbajnokságban is bizonyítani tudjon. Ez fontos lépcsőfok lesz a pályafutásában, ennek függvényében kell döntést hozni a folytatásról. Kölcsönadás és végleges átigazolás is szóba került, mi azt szeretnénk, hogy az utóbbi opció valósuljon meg, de még erről is folynak a tárgyalások” – fogalmazott a menedzser.    

Schultz hangsúlyozta, olyan csapatot keresnek, melynél Szerető felnőttek között futballozhat. A Stoke utánpótlásából egyébként épp a napokban adták kölcsön Deczki Mátét az angol hetedosztályú Hednesford Town FC-nek, ugyancsak azzal a céllal, hogy felnőttek között edződjön. Deczki és Szerető mellett Gyollai Dániel is a Stoke City labdarúgója. 

Nikházi szerződést bontott a Pakssal

A labdarúgó NB I-ben a nyolcadik helyen telelő Paks közös megegyezéssel szerződést bontott Nikházi Márkkal.

A februárban harmincadik életévét betöltő középpályás 2017 nyarán az MTK-tól szerződött Paksra. A 2017–2018-as évadban tíz bajnoki meccsen és négy Magyar Kupa-találkozón kapott lehetőséget. Az ősszel Csertői Aurél vezetőedző egyszer sem küldte pályára a korábban Diósgyőrben is szereplő labdarúgót, aki a Paks NB III-as tartalékcsapatában hat mérkőzésen játszott.

Tavaly nyáron szó volt arról, hogy a korábbi utánpótlás-válogatott labdarúgó visszatérhet a DVTK-hoz, illetve a török másodosztályból is volt ajánlata.

Szerb távozó és görög érkező Kisvárdán

Az NB I legnemzetközibb együttese, a Kisvárda felbontotta a szerb Vuk Mitosevics szerződését. A klub honlapjának közleménye szerint szerződtették ugyanakkor a görög Sztavrosz Cukalaszt.

A honlap beszámolója szerint Révész Attila sportigazgató nem tervez nagy átalakítást a keretben, de amit kell tenni, abba már belefogott: Vuk Mitosevics távozik.

Sztavrosz Cukalasz görög középpályás kedden kapcsolódik be az edzésmunkába, ő a kisvárdai csapat első új szerzeménye. A 30 éves, 186 centiméter magas középpályás a PAOK nevelése, játszott a PASZ Janninában és az Aszterasz Tripoliszban is, legutóbb az Apollon Zmirnisz keretéhez tartozott. A görög élvonalban szereplő athéni csapathoz tavaly januárban írt alá, de nyáron lejárt a szerződése, azóta nem volt csapata.

A sportigazgató elmondta, a magyar piacon is keresgélnek labdarúgót, ám inkább annak van esélye, hogy külföldről érkezhet még egy-két erősítés, valószínűleg Romániából. (Miért nem lepődöm meg…)

Nem kezdte meg a felkészülést a csapattal a hosszú sérülése után felépülő Jánvári Gáborakit kölcsönbe vagy akár végleg is eladna a Kisvárda, hogy rendszeres játéklehetőséghez jusson.

Az élvonalból igazolt csatárt a Csákvár

A labdarúgó NB II-ben szereplő Aqvital FC Csákvár mindenben megegyezett Baracskai Rolanddal és klubja, a Mezőkövesd vezetőivel, így a támadó a Fejér megyeieknél folytatja pályafutását – számolt be róla a klub honlapja.

A 26 esztendős Baracskai Rolanddal másfél éves szerződést kötött a Csákvár. Az új szerzemény már tagja lesz a holnapi, törökországi edzőtáborba utazó keretnek.
    
Baracskai Roland Felcsúton nevelkedett, majd a Puskás Akadémia mellett szerepelt a Videoton, a Tatabánya, illetve a Balmazújváros együttesében is. 

2014 óta a Mezőkövesd labdarúgója volt, miközben egy évet kölcsönben eltöltött a Sopronnál is. Ősszel az NB II-es ETO FC Győrben focizott, szintén kölcsönben, de a győriek még a szezon befejezése előtt elköszöntek tőle.
    
Baracskai az NB I-ben 22 mérkőzésen lépett pályára a Mezőkövesd színeiben (mindannyiszor csereként), s négyszer volt eredményes.

Két rutinos játékos távozik Siófokról

Elkezdte a felkészülést a tavaszi szezonra a labdarúgó NB II-ben szereplő BFC Siófok is, de a munkában Petneházi Márk mellett már nem vesz részt Hidvégi Sándor és Nagy Dániel sem – számolt be róla a klub Facebook-oldala.

Petneházi Márk már az őszi szezon hajrájában távozott a Balaton-partiaktól, a klub vezetősége pedig most a balhátvéd Hidvégi Sándorral és a jobbszélső Nagy Dániellel is – közös megegyezéssel – szerződést bontott.

A 35 esztendős Hidvégi ősszel mindössze négy NB II-es bajnoki mérkőzésen kapott lehetőséget (kezdőként csak egyszer), míg a 34 éves Nagy 12 bajnoki meccsen szerepelt, kilencszer volt a kezdőcsapat tagja.

A Siófokhoz kapcsolódó hír, hogy a csapat szombaton 13 órától játssza az első felkészülési mérkőzését a Monor ellen a Siófoki Bányász edzőcentrumában, míg jövő szombaton a törökországi Larába utazik egyhetes edzőtáborba, ahol egy román, egy kazah és egy koszovói együttessel mérkőzik majd meg.

NEMZETKÖZI HÍREK
Fabregas egyelőre nem hagyhatja el a Chelsea-t

Bár Cesc Fabregas már elköszönt a Chelsea szurkolóitól, egyelőre nem hagyhatja el a klubot – tudta meg a Sky Sports. A Monacóhoz tartó spanyol játékos távozására Marina Granovszkaja, a Chelsea igazgatója nem ad engedélyt.

A Sky Sports szerint napok kérdése volt, hogy a Monacóval 2022 nyaráig szóló szerződést kötő Fabregas azonnali átigazolását bejelentsék. A francia Ligue 1 19. helyén álló hercegségbeliek eredeti terve az volt, hogy a nyártól szerződtetik Fabregast, de miután Maurizio Sarri azt mondta, akár most is elmehet, a sajtóhírek azonnali váltást emlegettek.

Miközben Thierry Henry örömmel látná a Chelsea szurkolóitól a hétvégi FA-kupa-meccsen elbúcsúzó spanyolt (a francia edző elmondása szerint hetente kétszer-háromszor beszélnek egymással telefonon), Granovszkaja állítólag közbelépett.

A klubvezető hölgy – aki ezúton is szemlélteti, miért vezetőedző Sarri, nem pedig menedzser – jelezte, amíg a Chelsea nem szerződtet senkit Fabregas helyére, a spanyol nem mehet el.

Könnyen lehet, hogy mindez csak napokkal csúsztatja az átigazolást, a Chelsea ugyanis – ahogy arról tegnap beszámoltam – közel áll Nicolo Barella (Cagliari) és Leandro Paredes (Zenit) szerződtetéséhez.

A Chelsea-ből igazolhat a Bayern München

A Bayern München vezetői megadják, amit a Chelsea kért, vagyis 35 millió fontot Callum Hudson-Odoiért – tudta meg a Sky Sports.

A Bayern mindenképpen szeretné megszerezni a 18 éves támadót, korábban három ajánlatot tett érte, de a londoni klub ragaszkodott a 35 millióhoz. A Sky Sports keddi információi szerint a bajorok a negyedik ajánlatukkal eleget tettek a követelésnek.

A Chelsea-ben eddig elsősorban kupameccseken és az Európa Ligában lehetőséget kapó angol játékos nemrég eldöntötte, hogy távozni akar, így semmiképp sem hosszabbítja meg 2020-ig szóló szerződését.

A Chelsea most sok pénzt kereshet rajta, ha eladja, már csak Marina Granovszkaján, a Chelsea ügyvezető igazgatóján múlik, hogy elfogadja-e az ajánlatot.

Pepe visszatér Portóba

A portugál élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Porto a hivatalos honlapján jelentette be Pepe szerződtetését.

A 35 éves játékos szabadon igazolható volt, miután a Besiktassal néhány hete szerződést bontott – Pepe 2017 nyarán került a török együtteshez, előtte tíz éven át a Real Madridot erősítette.

A védő számára nem lesz ismeretlen a Porto, 2004 és 2007 júliusa között ugyanis a portugál klub játékosa volt, onnan igazolt át a királyi gárdához. Mint az a „sárkányok” hivatalos honlapján olvasható, Pepe 2021 nyaráig kötelezte el magát régi-új csapatához.

A Celtichez kerül kölcsönbe George Weah fia

A várakozásoknak megfelelően kölcsönadta a PSG a korábbi aranylabdás támadó, Libéria jelenlegi elnöke, George Weah fiát, a 18 éves Timothyt, aki a következő fél évet a skót élvonalban szereplő Celticnél tölti kölcsönben – jelentette be a patinás zöld-fehér klub hivatalos honlapján.

Timothy Weah az idény elején gólt szerzett a Monaco elleni francia Szuperkupa-meccsen, majd a bajnoki nyitányon is betalált a Caen ellen. A második fordulóban a Guingamp ellen kezdett, azóta viszont a tartalékoknál szerepelt.

„Nagy megtiszteltetés egy ilyen fantasztikus múltú klubhoz igazolni, nagyon várom már a lehetőséget, hogy pályára léphessek” – idézte a klub hivatalos honlapja a PSG-től kölcsönkapott támadót, akit örömmel tölt el, hogy együtt dolgozhat Brendan Rodgersszel, a klub menedzserével. 

A nyolcszoros amerikai válogatott csatár hamarosan csatlakozik a Dubaiban edzőtáborozó csapattársaihoz.

Toulouse-ból érkezik játékos a Barcelonához

Szerződése lejártával nyáron az FC Barcelona csapatához igazol Jean-Clair Todibo, a francia élvonalban szereplő Toulouse tizenkilenc éves középhátvédje.

A Barcelona megalapításának 100. évfordulója után egy hónappal és egy nappal, 1999. december 30-án született Todibo augusztusban mutatkozott be a Toulouse első csapatában, amelyben az ősszel tíz francia bajnoki mérkőzésen egy gólt szerzett, november óta azonban nem játszott, miután megakadtak a szerződéshosszabbításáról folyó tárgyalások.

A 19 éves középhátvédet – aki védekező középpályásként is bevethető – a hírek szerint a Manchester City, a Juventus és a Real Madrid is csábította, de ő a Barcelonával egyezett meg. Todibo a nyáron, toulouse-i szerződése lejártával csatlakozik a katalánokhoz. A spanyol sajtó a múlt héten arról írt, hogy a 190 centiméteres magas, jobblábas labdarúgó a Barcelona első csapatával kezdi meg a felkészülést, majd a nyár végén a vezetőség eldönti, hogy számít-e rá a felnőttek között, vagy a rendszeres játéklehetőség reményében kölcsönadja.

Todibo a Barcelona történetének 22. francia labdarúgója. Példaképének Thiago Silvát, míg a középpályások közül Andrea Pirlót tekinti. Nyolcéves korában kis híján abba kellett hagynia a focit, mert egy autó elütötte, és a lábszárában, valamint a bokájában több csont is eltört.

Modricot ismét szóba hozták az Interrel

Olasz lapértesülés szerint az Inter felmelegítené érdeklődését a Real Madrid horvát középpályása, Luka Modric iránt.

Az aranylabdás labdarúgót már a nyáron is gyakran összeboronálták a lapok a milánói fekete-kékekkel, de akkor végül maradt a Bernabéuban.

A La Gazzetta dello Sport értesülése szerint viszont a királyi gárda szenvedése miatt Modric frusztrálttá vált, ez pedig megnyithatja az utat a klubváltása előtt.

Sajtóhír: Fölkínálták Wengernek a katari kapitányi posztot

Francia lapértesülés szerint Arsene Wenger, az Arsenal legendás trénere a katari labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya lehet.

France Football úgy tudja, a 2022-es világbajnokság házigazdája megkörnyékezte a 69 esztendős francia szakembert, aki az előző idény végén, 22 év után távozott az angol élvonalbeli Arsenal éléről, s egyelőre nem talált magának új kihívást. Az elmúlt hónapokban Wengert – aki sohasem titkolta, szívesen dolgozna szövetségi kapitányként – a PSG-vel, a Milannal és a Bayern Münchennel is szóba hozták.

Katarban úgy tartják, a 2022-es torna egyik fő megítélési szempontja az lesz, miként teljesít majd a házigazda együttes. Állítólag a legutóbb a Monacót irányító Leonardo Jardim iránt is érdeklődtek már a katariak.

A katari válogatottat 2017 nyara óta a spanyol Félix Sánchez Bas irányítja, aki korábban a Barcelona utánpótlásában is dolgozott, 2006-tól pedig a katari korosztályos együttesekkel foglakozott. Katar szerdán kezdi meg szereplését a 2019-es Ázsia-kupán Libanon ellen.

A kiemelt kép forrása: molvidi.hu

Leave a Reply