Szankcionálni fogják a tüntető amerikai sportolókat Tokióban

Az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottsága a héten kilátásba helyezte, hogy meg fogja büntetni azokat a sportolókat, akik a jövőben a versenyek során politikai tiltakozó akciókat fognak végrehajtani, ahogy az történt néhány hete a Pánamerikai Játékokon, ahol két aranyérmes amerikai versenyző is tüntetett Donald Trump elnök ellen. Az amerikai sportvezetők megelégelték ezeket a történéseket, s minden áron szeretnék elkerülni, hogy Tokióban ezek megismétlődjenek.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Az elmúlt közel kettő évben a Sportudvar számos esetben beszámolt róla, hogy amerikai sportolók különböző módokon fejezték ki Donald Trump elnökkel és az általa folytatott politikával szembeni ellenérzéseiket. A legtöbben a himnusz alatti félig letérdeplést választották: több futballista, valamint a néhány héttel ezelőtt befejeződött Pánamerikai Játékokon a csapattal aranyérmet szerző Race Imboden tőrvívó is hasonlóképp tett. A nem sokkal azelőtt a budapesti világbajnokság hasonló számában is diadalmaskodó Imboden azért cselekedett így, hogy ezzel hívja föl a világ figyelmét a változás szükségességére, valamint hogy így tiltakozzon a “rasszizmus, a lőfegyverek hatalma, a migránsokkal szembeni rossz bánásmód” és Donald Trump ellen.

Rajta kívül Gwen Berry, a női kalapácsvetés győztese is tüntetett a dobogó tetején állva, ő azonban ökölbe szorított kézzel demonstrált, emlékeztetve ezzel arra a két, hozzá hasonlóan ugyancsak színesbőrű amerikai sportemberre, akik még az 1968-as mexikóvárosi olimpián tiltakoztak hasonló módon az afroamerikaiakat akkoriban ért rengeteg támadás és diszkrimináció ellen. Berry a USA Todaynek így indokolta cselekedetét: “Valakinek ki kell állnia mindazon igazságtalanságok ellen, amik Amerikában történnek, valamint az elnök ellen is, aki mindezt csak rosszabbá teszi. Túl fontos ez ahhoz, hogy ne mondj valamit”.

A nyár elején Megan Rapinoe, a világbajnok amerikai női labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, aki az Egyesült Államokban bizonyos kisebbségek jogaiért évek óta harcol, a mérkőzések előtt, a himnusz során Imbodenhez hasonlóan ugyancsak félig letérdepelt, miközben csapattársai állva, szívükre tett kézzel hallgatták és énekelték a nemzeti indulót.

Mint arról korábban többször írtam, a félig letérdeplős tiltakozási hullámot Colin Kaepernick futballista indította el 2016-ban. Ő még a fegyvertelen afroamerikaiak elleni, sok esetben halállal végződött és indokolatlan rendőri erőszak ellen demonstrált ily módon. Akciója 2017 őszén új lendületet kapott, miután a Virginia állambeli Charlottesville-ben összecsapásokra került sor szélsőjobboldali extrémisták és antirasszista ellentüntetők között. A zavargásokban egy antirasszista tiltakozó életét vesztette, mivel elütötte az extrémisták egyik autója. Donald Trump a tüntetések kapcsán mindkét fél felelősségét firtatta, ami sokakat fölháborított az országban, különösen az afroamerikaiak körében.

Súlyosabb szankciók jöhetnek

Az elmúlt hónapok és évek eseményeit látva, az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottsága (USOPC) úgy döntött, hogy erélyesebb eszközökkel lép föl azon sportolókkal szemben, akik a versenyeket politikai akciókra használják föl. A keményebb föllépéssel nyilvánvalóan az a cél, hogy a kevesebb mint egy év múlva esedékes tokiói olimpián és paralimpián ne történhessenek hasonló események. A bizottság aggodalma nem véletlen, hiszen csupán néhány hónappal a játékok után, 2020. november 3-án kerül sor az amerikai elnökválasztásra, amelyen Trump újra fog indulni a tisztségért, így minden bizonnyal igen kemény kampányra kell számítani.

A BBC a héten hozzájutott Sarah Hirshlandnek, a USOPC igazgatótanácsi vezetőjének leveléhez, amelyben tájékoztatja a sportolókat arról, hogy mivel kell szembenézniük, ha tiltakozó akciókat szerveznek a közeljövő versenyein. Hirshland kijelentette, tiszteletben tartják a sportolók véleményét, azt viszont elítélik, hogy “nem megfelelő” körülmények között adjanak hangot ennek. “Fontosnak tartom leszögezni, hogy a jövőben a hasonló tiltakozásokat végrehajtó sportolókkal szemben nem leszünk elnézőek” – tette hozzá. Race Imboden és Gwen Berry még olcsón megúszták, ugyanis 12 hónap próbaidőre bocsátották őket, vagyis amennyiben a következő egy évben nem valósítanak meg a Pánamerikai Játékokon látottakhoz hasonló demonstrációkat, akkor nem kapnak szankciót.

Fontos tudni, hogy azok az amerikai sportolók, akik ott voltak a Pánamerikai Játékokon, illetve ott lesznek vagy ott akarnak lenni a tokiói olimpián és paralimpián, aláírtak egy chartát, amelyben vállalták, hogy nem hajtanak végre politikai, vallási vagy rasszhoz kötődő tiltakozó akciókat ezeken a sporteseményeken. Sarah Hirshland azonban elismerte, hogy az irányító szervezetek eddig nem tisztázták megfelelően, hogy milyen következményekkel járhat a charta megsértése. “Elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy a sportolók és a sportági szakszövetségek bevonásával pontosabban meghatározzuk, milyen következményekkel számolhatnak az amerikai csapat azon tagjai, akik a következő Játékok során tiltakozni fognak” – írta levelében a sportvezető, aki leszögezte: súlyosabb büntetésekről van szó, mint amiket eddig alkalmaztak.

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Race Imboden/Twitter

Leave a Reply