Phil Neville bojkottálná a közösségi médiát rasszista incidensek miatt

Paul Pogba elrontott egy tizenegyest a Manchester United hétfői angol bajnoki mérkőzésén Wolwerhamptonban, így a Vörös Ördögök csupán 1:1-es döntetlenre voltak képesek a Farkasok ellen. A francia középpályást emiatt rasszista támadások érték a közösségi oldalakon, ami természetesen minden épeszű embert fölháborított. Egy héten belül ez volt a harmadik hasonló eset Angliában, éppen ezért Phil Neville, a Manchester United egykori játékosa, az angol női válogatott szövetségi kapitánya azt javasolta, hogy fél évig bojkottálják a sportág szereplői a közösségi oldalakat, hogy így gyakoroljanak nyomást rájuk a gyűlöletkeltés megfékezése érdekében.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nincsenek reklámok.

A Manchester United “kategorikusan elítéli” azokat a rasszista megjegyzéseket, amelyeket Paul Pogbának címeztek a közösségi médiában azután, hogy kihagyott egy büntetőt hétfőn, a csapat Wolwerhampton elleni bajnoki mérkőzésén, amely végül 1:1-gyel zárult. “A Manchester Unitednél mindenki megdöbbent a Paul Pogba ellen múlt (hétfő) éjszaka elkövetett rasszista megnyilvánulások miatt. Ezeket kategorikusan elítéljük – áll az angol rekordbajnok által kiadott közleményben. A francia válogatott középpályás egy héten belül már a harmadik labdarúgó, akit rasszista inzultusok értek Angliában amiatt, hogy kihagyott egy tizenegyest. A múlt héten a Chelsea fiatal játékosát, Tammy Abrahamet, valamint a másodosztályú Reading focistáját, Yakou Meitét érték hasonló támadások.

“Azok az amberek, akik hangot adnak ezeknek a véleményeknek, nem tisztelik nagy klubunk értékeit, ugyanakkor bátorító azt látni, hogy szurkolóink döntő többsége ugyanúgy elítéli ezeket a kijelentéseket a közösségi oldalakon” – áll a Manchester közleményében. Marcus Rashford szintén támogatásáról biztosította Pogbát: “Most már elég! Le kell állítani ezt az egészet a Twitteren!” – írta. “A Manchester United egy család. Paul Pogba pedig egy remek tagja ennek a családnak. Ha őt támadjátok, minket is támadtok” – tette hozzá.

“Hányni tudnék. A közösségi oldalaknak tenniük kellene valamit ebben az ügyben” – ezt már egy másik csapattárs, a klubhoz nyáron érkezett Harry Maguire közölte. Ezt a véleményt a Kick It Out nevű szervezet is osztja, amely a rasszizmus ellen harcol az angol labdarúgásban. “A hasonló jellegű bejegyzéseknek a szezon kezdete óta tapasztalt igen nagy száma azt mutatja, hogy az online megjelenő diszkriminatív tartalmak ellenőrizetlenül megjelenhetnek” – közölték kedden. “Azonnali és a lehető legerősebb cselekvés nélkül ezek a bejegyzések csak sokasodni fognak” – figyelmeztetett a szervezet.

Phil Neville, az angol női válogatott szövetségi kapitánya odáig ment, hogy kedden a közösségi oldalak bojkottjára szólított fel: “Egyszerűen úgy gondolom, hogy nekünk, mint labdarúgóknak, nem kellene kilépnünk a közösségi média világába. A Twitter nem csinál semmit, az Instagram nem csinál semmit. Küldenek egy e-mailt, amiben közlik, hogy eljárást indítottak, de nem történik semmi” – mondta.

“Teljesen elvesztettem a bizalmam azok iránt, akik ezeket a közösségi hálózatokat vezetik, éppen ezért küldjünk egy erős üzenetet: bojkottáljuk a közösségi oldalakat hat hónapon át. Gyakoroljunk nyomást ezekre a cégekre!” – zárta fölhívását a Manchester United korábbi játékosa.

Úgy gondolom, csak támogatni lehet ezt a kezdeményezést, amely remélhetőleg tényleg rákényszeríti arra a közösségi oldalak üzemeltetőit, hogy végre föllépjenek a rasszizmus ellen, hiszen ez sosem lehet a szólásszabadság része.

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nincsenek reklámok.

A kiemelt kép forrása. Panoramic

Leave a Reply