Letérdepléssel tiltakoznak az amerikai futballisták Donald Trump ellen

Félig térdre állással tiltakoztak a játékosok az észak-amerikai futball-liga, az NFL vasárnapi mérkőzésein Donald Trump amerikai elnök ellen. Az üzletember-politikus egy hétvégi Twitter-bejegyzésében az amerikai nemzet és az ország zászlajának meggyalázásával vádolta meg azokat az amatőr futballistákat, akik nem voltak hajlandók végig hallgatni a himnuszt csapataik mérkőzései előtt. Trump ezen csapatok bojkottjára buzdította a szurkolókat. Erre válaszul találták ki a profi játékosok a tüntetésnek ezt a szokatlan módját.

Az amerikai futball Donald Trumpnak adott válasza látványosra sikeredett. Az NFL játékosai egyik térdükkel a földre támaszkodva pózoltak a vasárnapi meccsek előtt, hogy így tiltakozzanak az amerikai elnök ellen, aki úgy véli, a futballisták nem tisztelik Amerikát. A demonstráció mindössze néhány órával azután történt, hogy Donald Trump azt javasolta a szurkolóknak a Twitteren, hogy bojkottálják azokat a főként amatőr klubokat, amelyeknek játékosai nem hajlandók tisztelettudóan végig hallgatni az amerikai himnuszt. “Ha az NFL-szurkolók nem hajlandóak kimenni ezekre a meccsekre, akkor ezek a játékosok le fognak állni zászlónk és országunk gyalázásával, mert látni fogják a változást. Változzatok meg vagy takarodjatok!” – üzente az elnök a renitenskedőknek helyi idő szerint vasárnap délelőtt, azzal érvelve, hogy “a klubok tulajdonosainak tenniük kell valamit”.

Mielőtt vasárnap este fölszállt volna az elnöki különgép, az Air Force One fedélzetére, amellyel visszatért New Jersey-ből Washingtonba, Donald Trump megismételte, hogy ezek a tiltakozások “tiszteletlenek”. “Nagy ország vagyunk. Van egy népünk, amely képviseli hazánkat, különösen katonáinkat és választott vezetőinket. Őket tisztelni kell” – mondta újságíróknak. “Amikor önök letérdepelnek a földre és nem tisztelik az amerikai zászlót vagy himnuszt, az a tisztelet hiánya. Ennek semmi köze a fajtához vagy máshoz. Ennek csak a tisztelethez van köze” – folytatta.

Letérdeplés, fölemelt ököl: az NFL erős és szimbolikus gesztusa

Vasárnap az NFL 14 mérkőzésén több mint 150 játékos térdepelt le, és sokan közülük karukat fölemelve hallgatták az amerikai himnuszt, amelyet hagyományosan minden mérkőzés előtt lejátszanak, s amelyet a nézők és a játékosok vigyázzban állva, jobb kezüket a szívükre téve hallgatnak.

Néhány fekete játékos emellett ökölbe szorította kezét, amellyel két afro-amerikai sportolónak az 1968-as olimpia idején, a színesbőrűek elleni diszkriminációval szembeni tiltakozásul kitalált mozdulatát elevenítette fel. “Szuper szolidaritás nemzeti himnuszunkért és hazánkért. A karokat fölemelni jó dolog, ökölbe szorításuk viszont elfogadhatatlan” – írta Trump a Twitteren.

A protezsálás másik formája: amikor fölcsendült a himnusz Nashville-ben, sem a Tennessee Titans, sem a Seattle Seahawks csapata nem volt kint a pályán. “Nem fogunk fölállni a pályán az igazságtalanságért, amely hosszú ideje terheli az ilyen (bőr)színű embereket ebben az országban” – áll a seattle-i játékosok közleményében. A letérdepléssel való tiltakozásra először 2016 nyarán került sor, amikor Colin Kaepernick, a San Francisco 49ers volt hátvédje tüntetett így – országos botrányt okozva ezzel – a fehér rendőrök által a feketék ellen elkövetett gyilkosságok miatt.

Trump elnök populista és nacionalista beszédet tartott a témában egy pénteki találkozón anélkül, hogy konkrétan bármelyik játékost, vagy csapatot megnevezte volna: “Nem szeretnétek látni, ahogy az egyik NFL-csapat tulajdonosa azt mondja, hogy ha valaki nem tartja tiszteletben a zászlót + egy szuka módjára viselkedik, akkor ki van rúgva!”

A hétvégén elhangzó első verbális támadás után az amerikai futballisták most egy nagyon szimbolikus vasököllel válaszoltak a republikánus elnöknek. “Ismerem a nemzeti himnusz alatt letérdepelt, és kezüket ökölbe szorító játékosainkat és ők intelligens fiatalemberek, akiknek karakterük van, s ennek segítségével párbeszédet akartak kezdeményezni” – nyilatkozta Stephen Ross, a Miami Dolphins tulajdonosa csapata mérkőzése előtt. “Sokan azt gondolják, hogy nem tartjuk tiszteletben a zászlót és a hadsereget, de az apám haditengerész volt, nagybátyám haditengerész volt, családom Vietnamban harcolt. Legnagyobb tiszteletem a férfiak és nők iránt, akik harcolnak a szabadságunkért “– mondta Brandin Cox, az idei Super Bowl-győztes New England Patriots tulajdonosa.

Új Trump-ellenes szimbólum?

Donald Trump szombaton a kosárlabdába rúgott bele, amikor közölte, hogy visszavonta Stephen Currynek, a legutóbbi bajnokságot megnyerő Golden State Warriors NBA-csapat egyik legjobbjának meghívását az együttes Fehér Házba tervezett fogadására, amiért több ízben is kifejezte az új adminisztrációval szembeni ellenérzését.

Curry megkapta az NBA csillagának, LeBron Jamesnek a támogatását, aki egy Twitter-üzenetben “ragályosnak” nevezte Donald Trumpot. És a botrány úgy tűnik, hógolyószerűen duzzad, ugyanis szombat éjszaka a baseballra is kiterjedt az újfajta tiltakozás, mivel Bruce Maxwell, az Oakland Athletics játékosa is letérdepelve hallgatta végig a himnuszt.

Allyson Felix, az atlétika egyik csillaga is támogatásáról biztosította a mozgalmat: “Elismerve mindazokat, akik ebben a pillanatban is kifejezik érzéseiket, azt kell mondanom, hogy ami sok, az sok. Képesek vagyunk változtatni” – írta a Twitteren. A sporton kívül is volt példa letérdeplős akcióra: Stevie Wonder énekes szintén megvalósította ezt egy szombat esti New York-i koncerten. Ez is jelzi, hogy egy Trump-ellenes szimbólum születhetett meg az elmúlt hétvégén…

A képek forrása: USA Today Sports

Leave a Reply