Férfi és női focimeccset is bojkottáltak a napokban a bíráskodás miatt

VIDEÓVAL – Nem könnyű a labdarúgóbírók élete idén nyáron. Sok kritika érte a Brazília-Venezuela Copa América-mérkőzés játékvezetői stábját, amiért három gólt is elvett a selecaótól. Ezen is túltesz azonban az a két eset, amire a hétvégén került sor. A Franciaországban zajló női világbajnokságon a kameruni válogatott játékosai nem viselték el, hogy a bíró rendre ellenük fúj, ezért egy időre le is vonultak a pályáról tiltakozásképpen. Végül az a meccs lezajlott rendesen, de vizsgálat indult az afrikaiak viselkedése miatt. Argentínában már nem volt ekkora szerencséjük az ottani szervezőknek, ugyanis félbeszakadt a férfi harmadosztály döntőjének visszavágója, mert az egyik csapat focistái szintén kiakadtak a bíráskodásra.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Sokáig fogunk még beszélni a kameruni női labdarúgó-válogatott játékosainak az Anglia elleni világbajnoki nyolcaddöntőn tanúsított viselkedéséről. A Szelidíthetetlen Oroszlánok ugyanis enyhén szólva sem vették jó néven, hogy a játékvezető szinte mindig ellenük hozott ítéleteket.

Először akkor akadt nem is kis probléma az afrikaiak magatartásával, amikor a bíró az első félidő végén a videós visszanézés után adta meg az angolok elsőre még les címén érvénytelenített második gólját, amelyet Ellen White szerzett. A kameruniak ekkor úgy döntöttek, nem hajlandók folytatni a mérkőzést, és a gól megadását követően bevonultak az öltözőbe.

Erre az eseményre már az első 45 perc hosszabbításában került sor, így a lehető legjobbkor jött a szünet, amelyben szerencsére annyira azért lenyugodtak a kedélyek a zöld-pirosak öltözőjében, hogy a második játékrészre kijöjjenek.

Annyira viszont nem lettek nyugodtabbak a kameruniak, hiszen a fordulás után Ajara Nchout Njoya megszerezte szépítő góljukat, azonban a VAR-technológia segítségével a játékvezető érvénytelenítette a találatot, mivel a gólpasszt adó Ngouene lesen volt. Ekkor több kameruni játékos lecsücsült a gyepre bojkott gyanánt, egyesek közülük még pityeregtek is. Ebben a pillanatban megint fönnállt a veszélye annak, hogy nem tudják lejátszani a mérkőzést, hiszen a kameruniak jól láthatóan nem túl szalonképes idegállapotban voltak.

Végül csak sikerült rendesen befejezni a meccset, az angolok pedig megszerezték a harmadik góljukat is. A kameruniak azonban ezután sem nyugodtak le, hiába vált lefutottá az összecsapás. Történt ugyanis, hogy Jeanette Yango, az afrikaiak játékosa hátulról nemes egyszerűséggel meglökte a mérkőzés kínai bíróját, Lian Qint. Ő a focista nagy szerencséjére nem találta szándékosnak az esetet, így nem állította ki Yangót. A kameruniak viselkedését látva pedig egyáltalán nem volt meglepő ez a jelenet, s a felvételek alapján némi szándékosságot is föl lehet fedezni benne.

Még az elején, a 10. percben is megúsztak a kameruniak egy piros lapot, ugyanis Ejangue leköpte Duggant, az angolok játékosát. Azt persze nem lehetett megmondani, hogy szándékosan, vagy véletlenül történt a dolog, így ezért végül senkit nem büntettek meg.

Az angolok szövetségi kapitánya a mérkőzés után úgy nyilatkozott, “szégyenteljes” események egész sorozatára került sor a találkozón. Véleményét minden bizonnyal az Afrikai Labdarúgó-szövetség (CAF) is osztja, hiszen a BBC úgy értesült, hogy Isha Johansen, a CAF női szakágvezetője vizsgálatot kezdeményezett a történtek miatt. Ezt egy nappal később maga a vezető egy sajtóközleményben el is ismerte.

“Jóllehet, büszkék vagyunk afrikai csapatainkra, amelyek részt vesznek a női világbajnokságon, ugyanakkor az Anglia-Kamerun mérkőzésen történtek nagyon rossz képet festettek nem csak az afrikai női labdarúgásról, hanem a teljes afrikai fociról is” – áll a közleményben.

Argentínában félbe is szakadt egy mérkőzés a hisztiző focisták miatt

Nem az Anglia-Kamerun női vb-nyolcaddöntő volt az egyetlen mérkőzés vasárnap, amelyen a játékvezetői stáb ténykedése komoly fölháborodást okozott az egyik csapatnál.

Aznap került sor az argentin harmadosztály döntőjének visszavágójára a San Jorge de Tucumán és az Alvarado együttesei között. A párharc győztese följutott a másodosztályba, vagyis nagy volt a tét. Ezt azonban a Tucumán játékosai nem kezelték a legjobban, mivel kameruni hölgykollégáikhoz hasonlóan igen vehemensen fogadták az ellenük hozott, általuk igazságtalannak és alaptalannak tartott ítéleteket.

A tucumániak először akkor támadták le a bírót, amikor az kiállította egyik játékosukat, szerintük hibásan. Ez annyira fölpaprikázta őket, hogy amikor a második félidő elején lesre hivatkozva nem adták meg egyenlítő góljukat, a tíz játékos úgy döntött, hogy leül a gyepre, s megtagadja a meccs folytatását.

A csapatok és a játékvezetői stáb közötti tárgyalások nem vezettek eredményre, a mérkőzés félbeszakadt. Az Alvarado megnyerte a találkozót, s mivel valószínűleg a zöld asztalnál 3:0-ával fogja megkapni a meccset, így a Buenos Aires tartománybeli csapat följutott a második vonalba. “Az Alvaradónak kellett följutnia, ezért a szövetség egy olyan bírót küldött, aki ennek érdekében mindent meg tud tenni” – mondta a Tucumán egyik játékosa a meccs után.

Hogy a tucumáni csapat milyen szankcióban fog részesülni a történtek miatt, s hogy a klub vezetése fogja-e büntetni a játékosokat viselkedésükért, egyelőre nem tudni. Egy biztos, az Alvarado följutott!

Érdekelnek a hasonló cikkek? Akkor iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: PHIL NOBLE/AI/Reuters/Panoramic

Leave a Reply